Connect with us

Actualitate

TITULARIZARE 2023: Calendarul probelor și modele de subiecte. LISTA posturilor disponibile la concurs

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a lansat site-ul concursului și a publicat posturile disponibile. Titularizarea este concursul național de ocupare a posturilor didactice, de angajare în învățământ, relatează alba24.ro.

Proba scrisă va fi organizată în 12 iulie. Cererile de înscriere la concurs se depun în perioada 8-17 mai.

Listele cu posturile disponibile vor fi actualizate în 5 mai.

Candidații care iau medii peste 7 se pot angaja pe perioadă nedeterminată și cei care iau peste media 5, pe perioadă determinată, dacă există posturi disponibile, scoase la concurs.

În perioada 9-19 mai 2023 se face validarea și verificarea dosarelor candidaților de către comisia de organizare a concursului și până în 19 mai candidații validează înscrierea prin semnătură. Neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs.

În 23 mai, inspectoratele școlare afișează lista candidaților înscriși și graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă. De asemenea, vor fi disponibile lista cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi lista posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice.

Publicitate

Vezi Lista posturi Titularizare 2023 în BOTOȘANI la 21 februarie 2023

Vezi AICI, listele cu posturi pentru Titularizare în țară.

Probele practice/ orale și inspecțiile la clasă vor fi organizate în perioada 24 mai – 30 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în 4 iulie

CALENDAR Titularizare 2023 – proba scrisă și ședințe de repartizare

  • 12 iulie: desfășurarea probei scrise
  • 18 iulie: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 18-19 iulie: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare
  • 20-25 iulie: soluţionarea contestațiilor
  • 26 iulie: comunicarea rezultatelor finale
  • 27 iulie: repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. a) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz
  • 28 iulie: ședință de repartizare, în ordine, a: cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) din Metodologie; cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie; cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie; cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz; repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2023, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz
  • 31 iulie: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
  • 28 iulie – 25 august: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

TITULARIZARE 2023 – modele de subiecte

Română – învățământ preșcolar Titularizare 2023

Română – învățământ primar Titularizare 2023

Limba și literatura română profesori Titularizare 2023

Matematică Titularizare 2023

Limba Engleză Titularizare 2023

Limba Franceză Titularizare 2023

Limba Germană Titularizare 2023

Geografie Titularizare 2023

Istorie Titularizare 2023

Biologie Titularizare 2023

Chimie Titularizare 2023

Fizică Titularizare 2023

Educație Fizică și Sport Titularizare 2023

Informatică Titularizare 2023

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Producătorii Industriali de Medicamente atenționează asupra riscurilor provocării „Paracetamol Challenge”

Publicat

Publicitate

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a atras atenția joi cu privire la riscurile provocării virale ‘Paracetamol Challenge’ care circulă pe platformele de social media.

‘PRIMER – care reunește cele mai importante 17 situri de fabricație de medicamente din țară – atrage atenția asupra riscurilor grave pentru sănătatea publică generate de provocarea virală, cunoscută sub numele de ‘Provocarea Paracetamol’, popularizată pe rețele sociale. Aceasta încurajează adolescenții să înghită cantități mari de paracetamol pentru a-și testa rezistența și a descoperi cine va rămâne cel mai mult timp internat în spital, punând astfel în pericol viețile celor care se implică în această practică periculoasă’, se arată într-un comunicat de presă.

În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertizează că paracetamolul, deși este un medicament sigur în doze corecte, poate deveni extrem de periculos atunci când este administrat în cantități excesive.

‘Ingerarea acestuia în doze mai mari decât cele recomandate poate provoca efecte grave asupra sănătății. Pentru un adult, doza maximă recomandată este de 4 grame pe zi, iar depășirea acestei limite poate duce la afectarea severă a ficatului (insuficiență hepatică). În cazul copiilor, doza sigură este chiar mai mică, iar administrarea excesivă poate cauza leziuni hepatice ireversibile. În cazurile extreme, acest tip de supradozaj poate necesita inclusiv un transplant de ficat’, arată sursa citată.

PRIMER subliniază că utilizarea necorespunzătoare și nejustificată a medicamentelor poate duce la consecințe grave, incluzând efecte adverse, intoxicații, insuficiență de organ, comă și, în cazuri extreme, chiar deces.

Potrivit PRIMER, consultarea unui specialist – medic sau farmacist – înainte de administrarea oricărui medicament, inclusiv a celor disponibile fără prescripție medicală, este esențială pentru protejarea sănătății și prevenirea riscurilor asociate cu utilizarea incorectă a acestora.

Publicitate

În același timp, PRIMER afirmă că paracetamolul rămâne un medicament ‘sigur și eficient’ atunci când este utilizat corect, fiind unul dintre cele mai utilizate analgezice și antipiretice pentru tratarea durerilor și reducerea febrei.

‘Din păcate, provocările de tipul ‘Paracetamol Challenge’ pot duce la o utilizare abuzivă a acestui medicament, care este disponibil fără prescripție, punând în pericol sănătatea persoanelor care îl utilizează pentru scopuri care nu sunt recomandate de către profesioniștii din domeniul sănătății’, susține sursa citată.

Totodată, PRIMER recomandă părinților, copiilor și adolescenților să fie conștienți de efectele potențial dăunătoare ale consumului necontrolat de medicamente și de influențele nocive ale rețelelor sociale asupra comportamentului și sănătății mintale, având în vedere că aceste platforme pot încuraja comportamente compulsive și creșterea nivelului de anxietate.

AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

Cseke Attila anunță eliminarea unor taxe plătite de proprietari pentru obținerea de documente cadastrale

Publicat

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

Proiectul de modificare a ordinului cu privire la tarife va fi pus în transparență decizională în aceste zile de către Autoritatea Națională pentru Cadastru și Publicitatea Imobiliară (ANCPI).

‘Acest proiect de ordin va parcurge procedura de transparență decizională și cel târziu din 10 aprilie, odată ce se finalizează această procedură și se emite ordinul directorului general a ANCPI, pentru solicitările care se vor face la ghișeu, aceste tarife vor fi eliminate. (…) Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat. Serviciile publice trebuie să fie servicii oferite în mod gratuit, nu servicii care sunt activități generatoare de profit. Astăzi, dacă solicităm un extras de carte funciară, această cerere și eliberare de extract de carte funciară pentru informare este supusă unui tarif, deși vorbim despre o instituție publică, despre o autoritate a statului care funcționează din bani publici, iar funcționarul public care ne acordă sau ne eliberează acest extract de carte funciară, la fel, este plătit din fonduri publice’, a declarat Cseke Attila în conferința de presă.

În prezent, acest tarif pentru extrasul de carte funciară pentru informare este de 20 de lei (online) și 25 de lei (la ghișeu). Și anual, din acest tarif, se adună aproape 60 de milioane de lei, a adăugat ministrul Dezvoltării.

El a menționat că trei tarife percepute de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară din fiecare județ vor fi eliminate.

În primul rând este vorba despre tariful pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

Publicitate

‘Un extras de carte funciară pentru informare este necesar pentru eliberarea autorizației de construire, pentru înființarea unei societăți comerciale, pentru încheierea unui ante-contract de vânzare-cumpărare, pentru reînnoirea cărții de identitate, pentru a putea depune dosare, accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe guvernamentale, ‘Noua casă’ sau ‘Casa verde fotovoltaică”, a explicat ministrul Dezvoltării.

În anul 2024 au fost eliberate 3.512.879 de extrase de carte funciară pentru informare și pentru care s-au încasat de la cetățeni 58,5 milioane de lei. Aproape jumătate din extrasele de carte funciară pentru informare au fost eliberate la ghișeu. Suma care s-a încasat, la ghișeu, este de 30,3 milioane de lei, tariful fiind mai mare cu 5 lei. Pe online avem o sumă încasată de 28,1 milioane de lei, a informat Cseke Attila.

‘Termenul de implementare este maxim 10 aprilie (…). Pentru implementarea online, unde este nevoie de o modificare a aplicației informatice, termenul este puțin mai lung. Evident, ne vom strădui ca el să fie scurtat cât mai mult posibil, undeva în mai-iunie să fie aplicabilă această scutire și pentru online’, a subliniat el.

Al doilea tarif propus a fi eliminat este pentru obținerea extrasului de plan cadastral, când solicitantul este proprietarul imobilului și nu altcineva. Taxa este, în prezent, de 15 lei atât la ghișeu, cât și online.

‘Extrasele din planul cadastral sunt necesare, în cele mai multe cazuri solicitate, pentru emiterea certificatului de urbanism, pentru branșamente la utilități, pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri. În anul 2024 au fost eliberate 333.259 de astfel de extrase de plan cadastral, pentru care s-au încasat 4,4 milioane de lei. Din 10 aprilie, pe partea de Ghișeu și undeva în mai-iunie pe partea online, acest tarif nu va exista pentru proprietarii de imobile când solicită extrasul de plan cadastral care privește proprietatea personală’, a precizat ministrul.

A treia taxă care va fi scoasă este legată de serviciul de primă înregistrare la recepție cadastrală și înființare de carte funciară.

‘Atunci când se înscrie pentru prima dată, pe temeiul legii cadastrului, un imobil în sistemul de cadastru, atunci avem acest tarif care este de 120 lei în prezent. (…) În total, în 2024 au fost înregistrate 313.226 de cereri, iar suma încasată pentru aceste servicii a fost de 25,9 milioane de lei. Și acest tarif de 120 lei va fi eliminat’, a mai anunțat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a transmis autorităților locale că ANCPI acordă acces gratuit la date din sistemul de cadastru al României.

‘Și am dat dispoziție ANCPI astfel încât să lucreze la un sistem în care inclusiv extrasul de carte funciară pentru informare să poată fi eliberat, adică extras de către primării din acest sistem în care au acces gratuit astăzi, astfel încât cetățeanul să nu mai fie pus pe drumuri. (…) Dacă vrei să soliciți un extras de carte funciară pentru un imobil care este în proprietatea altei persoane, tarifele în acest caz rămân în vigoare – de 20 și 25 de lei. Este corect, în schimb, ca cel care este proprietarul însuși al imobilului respectiv să nu mai plătească nimic, pentru că vorbim de un serviciu public, oferit de autoritatea statului’, a mai declarat Cseke Attila.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Curba de la Flămânzi, în vizorul polițiștilor: 13 șoferi au căzut în plasă, în doar trei ore, fiind surprinși conducând cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițișilor din Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român,  pentru prevenirea accidentelor rutiere

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român  au organizat o acțiune pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere, pe drumul european DE 58, în localitățile Cotu și Flămânzi.

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, fiind vizați conducătorii auto care nu respectă limita legală de viteză și cei care conduc cu defecțiuni tehnice, iar în urma activităților desfășurate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.000 de lei.

 

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare pentru faptul că autovehiculele controlate aveau anvelope uzate peste limită.

Publicitate

FOTO cu caracter ilustrativ

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor botoșăneni pentru prevenirea furturilor din buzunare      

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune, în municipiul Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare.

 

Activitățile au fost desfășurate în zona Pieței Mari și a Bazarului, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 70 de persoane, șase dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar trei au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3.000 de lei, dintre care 5 sancțiuni au fost aplicate pentur nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

Pentru sesizarea unor astfel de fapte, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat sediu de  poliție sau să apelați numărul unic de urgență 112.

 

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de furt din buzunare și genți, dorim să aducem la cunoștința publicului câteva recomandări preventive:

  1. Păstrați bunurile de valoare în locuri sigure și greu accesibile pentru persoanele străine, precum buzunarele interioare ale hainelor sau compartimentele cu fermoar ale genților.
  2. Fiți atenți la aglomerările de oameni, în special în mijloacele de transport în comun, unde riscul de furturi este mai ridicat.
  3. Nu lăsați gențile nesupravegheate în locuri publice sau pe scaunele din spațiile aglomerate.
  4. Folosiți genți cu închideri sigure, cum ar fi fermoare sau capse, și asigurați-le corect atunci când le purtați.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending