Connect with us
Publicitate

Actualitate

Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică această investiție

Publicat

Publicitate

Conform Ministerului Finanțelor Publice, începând de la 1 noiembrie 2022 va fi emisă o nouă serie de titluri de stat. Titlurile de stat Tezaur vor fi puse exclusiv la dispoziția persoanelor fizice și vor fi emise pe tot parcursul anului curent. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică această investiție explică romania24.ro.

Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce implică această investiție
Începând de la 1 noiembrie, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%, anunțat Ministerul Finanțelor Publice. Titlurile de stat pot fi achiziționate în perioada 1 – 25 noiembrie 2022 și au o valoare nominală de 1 leu.

Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate din orice sucursală a Trezoreriei Statului sau a Poștei Române. În cazul Poștei Române, titlurile pot fi cumpărate până la data de 23 noiembrie în mediul rural sau 24 noiembrie în zonele urban. De asemenea, titlurile pot fi achiziționate și în mediul online, caz în care termenul limită pentru subscriere este 25 noiembrie.

Publicitate

Ce sunt titlurile de stat
Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, „Titlurile de Stat reprezintă instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității emitente, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice”.

Acestea sunt cunoscute și ca obligațiuni de stat și reprezintă un instrument prin care persoanele fizice împrumută bani statului pentru o anumită perioadă de timp. Ce face statul cu acești bani? Ei bine, sumele respective sunt utilizate pentru a acoperi deficitul bugetar, iar cei care achiziționează titluri de stat vor primi o dobândă anuală neimpozabilă.În primul rând, atât sumele investite, cât și dobânzile aferente sunt garantate integral de stat. În concluzie, numai în cazul în care statul ajunge în faliment sau în imposibilitate de plată nu îți vei primi banii. Totuși, acest lucru este foarte puțin probabil.

Având în vedere că titlurile de stat Tezaur sunt dedicate persoanelor fizice, este foarte simplu să investești în acestea. Nu trebuie decât să te prezinți la Trezorerie sau la Poșta Română și să achiți cel puțin valoarea nominală.

Publicitate

Un alt avantaj al acestor instrumente îl reprezintă faptul că valoarea nominală este foarte mică, adică 1 leu în cazul titlului de stat Tezaur. Pe lângă toate acestea, sumele câștigate nu sunt impozitate.

Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică investiția
Ce riscuri implică această investiție
Riscul ratei dobânzii
Acest risc depinde foarte mult de valoarea dobânzii de referință. De exemplu, dacă ai achiziționat titluri de stat la o dobândă anuală de 5 %, iar inflația crește în următorii ani, Banca Națională a României va fi obligată să majoreze dobânda de referință.

În consecință, noile emisiuni de titluri de stat vor avea dobânzi anuale mai mari față de cele pe care le-ai achiziționat tu. Ei bine, asta ar reprezenta o pierdere financiară pentru tine. În schimb, dacă inflația scade, atunci și dobânda de referință este redusă, iar investițiile vor valora mai mult decât noile emisiuni.

Publicitate

Riscul de credit
Evident, cu cât un stat este mai stabil din punct de vedere economic și social, riscul de neplată a datoriilor este mai redus. Asta înseamnă că sunt atractivi pentru creditori, întrucât riscul asumat de către aceștia este foarte mic. Astfel, și dobânzile oferite pentru titluri de stat vor fi unele mici sau chiar negative.

În schimb, în țările emergente, cum este și cazul țării noastre, riscul de neplată este relativ mai ridicat, iar prin urmare și dobânzile pentru titluri de stat vor fi mai mari. Cu toate acestea, titlurile de stat reprezintă unele dintre cele mai sigure investiții pe care le poți face, însă randamentele pe care le aduc nu sunt chiar excelente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nu mai luptă pentru Botoșani, dar a câştigat derby-ul Moldovei. Cornel Șfaițer fericit după ce Poli Iaşi a câștigat în fața Oțelului

Publicat

Publicitate

Echipa lui Cornel Șfaițer, Poli Iaşi, a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat cu Oţelul Galaţi, după ce a fost condusă la pauză cu 1-0.

Poli Iaşi a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat acasă, cu Oţelul Galaţi. La partidă au asistat peste 4.700 de spectatori.

Galăţenii au deschis scorul în minutul 2, prin Maciel.

Publicitate

Scorul a rămas nemodificat până în minutul 71, când Tailson a egalat.

Ieşenii au marcat golul victoriei trei minute mai târziu prin Gheorghiţă.

Iașiul face 20 de puncte și urcă pe un nesperat loc 7 în clasament, în timp ce criza Oțelului se prelungește.

Publicitate

În runda următoare, a 16-a, prima a returului, Poli Iași va juca tot acasă, cu Sepsi Sf. Gheorghe, în timp ce Oțelul va primi replica FC Botoșani, echipa de la care a plecat în urmă cu ani de zile foarte supărat Cornel Șfaițer.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 3 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 3 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 3 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 8, 21, 19, 20, 42, 18

Publicitate

Loto 5/40: 37, 10, 27, 20, 16, 11

Joker: 41, 15, 18, 16, 7 + 2

Noroc: 2 6 9 2 6 8 3

Publicitate

Noroc Plus: 5 1 8 0 1 2

Super Noroc: 6 8 4 9 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școlile din Dorohoi, dotate cu mobilier nou cumpărat cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la  Dorohoi a anunțat că a semnat 2 contracte de furnizare mobilier şcolar în valoare totală de 2,423,560.87 lei inclusiv T.V.A., finanţate prin Planul Național de Redresare şi Reziliență de către Uniunea Europeană.

Administrația publică dorohoiană a explicat că, ca urmare a procedurii desfăşurate a fost desemnat câştigător S.C. MOBILIER DELAGRAVE S.R.L. DARABANI atât pentru lotul 1 – „Mobilier pentru sălile de clasă” (bănci, scaune, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi şi pentru materiale didactice) în valoare de 2.275.736,77 lei cu T.V.A., cât şi pentru lotul 2 – „Mobilier specific pentru laboratoare” în valoare de 147.824,10 lei cu T.V.A.

În baza unui calendar bine stabilit, toate unitățile de învăţământ beneficiare vor putea folosi noul mobilier la începutul lunii decembrie 2024”, a transmis primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu.

Publicitate

Mobilierul şcolar vine în completarea celorlalte dotări de care copiii dorohoieni beneficiază deja, respectiv echipamente digitale  (sisteme all-in-one, display-uri interactive, calculatoare, laptopuri, scanere, imprimante, camere foto și video) şi materiale didactice (filme didactice, dicţionare, culegeri, atlase, enciclopedii, cărţi, planşe educaţionale, jocuri educaţionale, benzi desenate, hărţi interactive, truse geometrice, kit-uri de experimente pentru elevi, microscoape, mulaje pentru biologie, instrumente muzicale).

Investiţia „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Dorohoi, județ Botoșani”, în valoare totală de 10.453.632,51 lei cu T.V.A., are ca scop creșterea calității actului educațional la standarde europene”, a mai adăugat administrația publică de la Dorohoi pe pagina de socilizare.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Mii de firme lăudate că și-au plătit la timp datoriile: ANAF a publicat “lista albă” pentru al treilea trimestru al anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenţie Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024, conform legislaţiei în vigoare, potrivit zf.ro, citat de mediafax.ro.

În “lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024.

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Publicitate

Obligaţiile fiscale pentru T3 2024 sunt aferente perioadei iulie – septembrie 2024.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

Publicitate

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Publicitate

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending