Connect with us

Eveniment

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Publicat

Publicitate

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro.

Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.

Propunerea legislativă privind înființarea firmelor de exercițiu a faost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 3 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, propunerea legislativă reglementează modalitatea de înființare a firmelor de exercițiu de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, sub forma unei societăți cu răspundere limitată, adaptată vârstei și capacității tinerilor.

Proiect pentru stimularea antreprenoriatului timpuriu
„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele.

Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu.

Publicitate

La 16 ani unii tineri pot avea motivația pentru a începe un proiect propriu. Implicarea directă în antreprenoriat ajută tineri să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă și să își descopere vocația de antreprenori, conducând la dezvoltarea competențelor și responsabilității.

Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul adolescenților și studenților.

În unele țări există deja forme de sprijin pentru antreprenori încă de la 16 ani, inclusiv sisteme educaționale care pregătesc elevii pentru realitățile pieței. Prin această inițiativă România se aliniază la exemplele de bune practice din țări care au rezultate pozitive în domeniul antreprenoriatului tinerilor”, se precizează în expunerea de motive.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme

Initiațiva legislativă reglementează înființarea unui nou tip de societate cu răspundere limitată – „firmă de exercițiu” sau abrevierea „SRL – FE” de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani.

Potrivit parlamentarilor, această vârstă corespunde cu studierea materiei educație antreprenorială/antreprenoriat în licee și de la care un tânăr are maturitatea necesară pentru a înțelege consecințele acțiunilor sale.

De asemenea, vârsta minimă de 16 ani corespunde cu vârsta de la care un tânăr poate încheia singur un contract individual de muncă și cu vârsta de la care se poate obține permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme.

Condițiile de înființare ale unei firme de exercițiu

Condițiile de înființare sunt adaptate tipului special de societate pentru tinerii între 16 și 18 ani, astfel aceasta poate fi înregistrată cel mai devreme la data împlinirii vârstei de 16 ani de către asociatul unic sau de cel mai mic dintre asociați, în cazul societăților cu mai mulți asociați, fără a depăși vârsta de 18 ani.

De asemenea, având în vedere perioada relativ scurtă de timp pentru funcționarea acestui tip de societate, și pentru evitarea situației în care ar exista tentația de înființa un număr mare de societăți de către minori, aceștia au dreptul de a înființa sau de a dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, conform prezentei legi.

În acest scop la momentul înregistrării, Oficiul Registrului Comerțului, unde se înregistrează societatea, are obligația verificării îndeplinirii acestei condiții, sub sancțiunea respingerii înregistrării. Această condiție trebuie respectată în cazul cesionării, fuziunii sau divizării.

În scopul protejării tinerilor între 16 și 8 ani, și pentru încunoștiințarea reprezentantului legal al minorului, acesta va trebui să prezinte acordul scris al părinților sau a tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al societății.

Firma de exercițiu trebuie administrată de cel sau cei care o înființează, evitându-se astfel situația în care tineri ar fi folosiți ca interpuși de către persoane majore care să preia conducerea societății.

Astfel, s-a prevăzut că asociatul unic este administrator sau toți asociații, care sunt obligatoriu tineri între 16 și 18 ani.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Domeniile de activitate interzise

Firma de exercițiu va putea avea cel mult 3 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev. 3).

În cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societății următoarele:

intermedieri financiare și asigurări,
tranzacții imobiliare,
activități de jocuri de noroc și pariuri,
producție sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Această limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregsitrării unui număr mare de CAEN-uri, și în acest fel activitatea societății nu se mai concentrează pe o idee de afacere a tinerilor antreprenori.

Cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro

Raportat la specificul firmelor de exercițiu, s-a prevăzut ca acestea pot deține active totale sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.

Această limitare este necesară pentru protecția minorilor în scopul limitării eventualelor daune. Firma de exercițiu are posibilitatea ținerii contabilității în partidă simplă, raportat la dimensiunea activității acesteia.

S-a prevăzut ca la momentul depășirii acestor praguri, calitatea de firmă de exercițiu se pierde, iar activitatea economică a acesteia încetează.

Firmele de exercițiu, scutite de impozitul pe profit și pe venit

Având în vedere valoarea de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro, a activelor totale sau a cifrei de afaceri anuale nete, și în scopul încurajării antreprenoriatului în rândul tinerilor, SRL – FE sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, până la valoarea pragului maxim.

În cazul în care se depășește această valoare, impozitul pe venit/profit va fi cel reglementat pentru orice societate conform Codului Fiscal, raportat și la faptul că în această ultimă situație intervine și încetarea activității economice a SRL – FE.

Calitatea de SRL – FE se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică la data împlinirii vârstei de 18 ani de către asociatul unic sau de către cel mai mic dintre asociați, aceștia având posibilitatea ca în termen de 45 de zile să opteze pentru transformarea într-un SRL sau să radieze firma de exercițiu.

De asemenea, calitatea de firmă de exercițiu se pierde:

la data la care oricare dintre autoritățile competente constată că S.R.L. – F.E nu mai îndeplinește una dintre condițiile prevăzute de lege;
la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenței unei obligații fiscale neîndeplinite, cu posibilitatea reluării activității prin plata obligației;
la finalul lunii în care s-a depășit pragul de 100.000 de lei în privința acti

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de caniculă și instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cod galben de caniculă și de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări cod galben de caniculă pentru județul Botoșani. Prima este valabilă de astăzi, de la ora 10:00, până mâine la aceeași oră, iar a două de mâine, de la ora 10:00, până luni, la aceeași oră.

 

Maximele se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar minimele în general între 17 și 20 grade. Specialiștii atrag atenția că indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce amplifică disconfortul termic resimțit de populație.

 

Publicitate

Totodată, a fost emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică, de astăzi, de la ora 17:00, până mâine, la ora 06:00.

Sunt așteptate intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni (în general 2-4 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

 

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;

– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;

– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;

– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;

– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

 

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei

 

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

 

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;

– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;

– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;

– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

 

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani .

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență în contextul codului galben de instabilitate atmosferică, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descăcodrcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 din municipiul Botoșani vor face orele de sport într-o sală nouă, complet echipată

Publicat

Publicitate

Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 16 „Sfânta Maria” vor începe noul an școlar într-o sală de sport nouă, complet echipată!

Primăria Municipiului Botoșani anunță finalizarea lucrărilor la noua sală de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 16 „Sfânta Maria”. Începând din luna septembrie, elevii vor desfășura orele de educație fizică într-un spațiu modern, construit pe terenul din vecinătatea școlii, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Noua sală de sport este dotată complet, beneficiind de echipamente sportive, grupuri sanitare moderne și un ambient sigur și prietenos, adecvat desfășurării activităților fizice.

Proiectul a fost inițiat în urma unei vizite a primarului la unitatea de învățământ, în urmă cu câțiva ani. Atunci, edilul a fost impresionat de condițiile improprii în care se desfășurau orele de sport – în săli de clasă, fără spațiu adecvat și fără echipamente. Astfel, s-a decis demararea tuturor procedurilor necesare pentru construirea unei săli de sport, care astăzi este deja finalizată.

„Este o investiție în sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri. Noua sală oferă condiții normale și firești pentru o școală modernă. Continuăm să investim în educație și în infrastructura care susține performanța și bunăstarea generațiilor tinere din Botoșani”, a declarat primarul municipiului, Cosmin Andrei.

Această realizare face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a infrastructurii școlare, derulat de Primăria Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE/Atenționare de călătorie: Risc crescut de incendii de vegetație în Macedonia de Nord

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Macedonia de Nord că riscul de incendii de vegetație este în creștere, afectând suprafețe extinse de pădure.

Potrivit MAE, riscurile sunt accentuate de temperaturile ridicate, lipsa precipitațiilor, umiditatea redusă și intensitatea vântului.

În contextul în care aceste incendii pot provoca perturbări ale traficului rutier și pietonal, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de orice deplasare, accesând următoarele pagini de internet: https://vlada.mkhttps://amsm.mk și https://mvr.gov.mk/default.

De asemenea, pentru limitarea riscurilor și facilitarea intervenției echipajelor de stingere a incendiilor, este posibil ca anumite puncte de trecere a frontierelor să fie temporar închise, pentru perioade limitate de timp, oricând în perioada următoare. Avertizarea este valabilă pentru toate punctele de trecere a frontierelor ale Republicii Macedonia de Nord, inclusiv cu Kosovo (Stenkovec-Blace), Grecia (Bogorodica-Evzoni și Star Dojran), Serbia (Presevo-Tabanovce) și Bulgaria (Gyueshevo-Deve Bair).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje: +38923228058, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Macedonia de Nord: +38970239980.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie) și https://skopje.mae.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la lângă municipiul Botoșani. Un bărbat de 44 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Conduceți prudent: un bărbat a fost rănit în urma unui accident rutier produs în localitatea Mănăstirea Doamnei ❗️

 

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Mănăstirea Doamnei. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

 

Publicitate

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Șoferul autoturismului a avut nevoie de ajutor medical, fiind transportat la spital conștient, cooperant.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending