Connect with us
Publicitate

Cultura

Theodor Şoptelea – de la licean direct pe platourile de filmare HBO

Publicat

Publicitate

Theodor Şoptelea este puştiul din Botoşani de doar 18 ani, fără studii în domeniul cinematografiei, care a primit rol principal în Valea Mută. Totuşi, cum treci de la viaţa de liceu la miniserii produse de HBO Europe cunoscute în toată România?

Ai doar 18 ani şi ai primit rolul principal în miniseria „Valea Mută”. Cum ai ajuns să primeşti rolul fără a fi terminat un profil de actorie?

Fiind în DramaClub (trupa de teatru a liceului în care învăţ), am ocazia să mă plimb cu trupa la multe festivaluri de teatru adolescent din ţară. La Ideo Ideis, un festival naţional de teatru tânăr din Alexandria, a ajuns şi gândul cu actoria în mintea mea şi tot acolo m-au văzut nişte oameni care m-au propus. Atunci jucasem “Harap-Alb”. Am fost sunat, am mers la casting şi asta a fost. Am fost la casting ca la plimbare, pentru că ştiam ce oameni au mai mers şi ştiam cât de buni sunt. Aveam şi am un respect mare pentru ei.

A fost o întreagă mişcare anti-LGBTQ în România în ultimele luni. Ai primit reacţii negative după prima scenă cu Vlad din cabană?

Nu, nu am primit chiar nicio reacţie negativă. Ba chiar au fost multe surprinzător de entuziasmante. Asta m-a bucurat mult.

Presupun că ai fost entuziasmat când ai primit propunerea. A fost experienţa pe măsura aşteptărilor?

Publicitate

Da, din toate punctele de vedere. Practic, nici nu am avut prea multe aşteptări, pentru că nici nu ştiam ce aştetări să am. Şi aşa ar trebui să fie şi pe mai departe.

Citește întreg interviul pe careers-business.ro

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Județul Botoșani are un nou TEZAUR UMAN VIU. Dumitru Gânga din Cristești a primit titlu în domeniul spiritualitate – povestitor

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani are un nou TEZAUR UMAN VIU a anunțat astăzi pe pagina de socializare Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituția care se ocupă de promovarea culturii populare de la Botoșani.

Dumitru Gânga din comuna Cristești, în vârstă de 84 de ani, a primit acest titlu onorific în domeniul spiritualitate – povestitor (rapsod) – din partea Ministerului Culturii.

Născut pe 10 septembrie 1940, Dumitru_Gânga este al doilea copil din cei zece ai familiei Simion și Mădălina Gânga din Cristești, județul Botoșani, și a deprins de mic copil arta colăcăritului, fiind cel mai vestit vornic al zonei, preluând și ducând mai departe numeroase variante ale iertăciunii, obicei al ritualului de nuntă.

Dosarul a fost depus de doamna Mariana Hodan Ichim, colaborator al Compartimentului Muzică al C.J.C.P.C.T. Botoșani. O felicităm din suflet!

“Este al patrulea titlu de #Tezaur_Uman_Viu câștigat de județul Botoșani în ultimii trei ani!

🔹 ️2022 – Aurica Cojocariu (țesătoare)

Publicitate

🔹️ 2023 – Ileana Țârliman (țesătoare) și Constantin Ciubotărița (meșter pielar)

🔹️ 2024 – Dumitru Gânga (rapsod – vornic)

Întreaga echipă a centrului este foarte fericită, cu atât mai mult cu cât aceste Tezaure Umane Vii vor primi și o indemnizație conform OMC 2774/12.04.2024.”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani pe pagina de socializare.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Cât va costa litru de motorină sau benzină de la 1 iulie. Crește acciza la carburanți. Cât vom plăti mai mult pe un plin

Publicat

Publicitate

Acciza pe carburanți va crește începând cu 1 iulie, ceea ce va duce la majorarea prețurilor carburanților. Potrivit unei decizii guvernamentale de anul trecut, accizele la benzină și motorină vor fi mărite în două etape, relatează alba24.ro.

Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat.

Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut, scrie și Economedia.

Crește prețul la carburanți de la 1 iulie

Accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, prețul la pompă va crește cu 0,43 de lei pe litru la benzină și cu 0,39 de lei la litrul de motorină.

Publicitate

În practică, prețul ar putea crește ceva mai mult, cu aproximativ 50 de lei pe litru, spun chiar reprezentanții asociațiilor de benzinari particulari.

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Economedia.

În aceste condiții, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei, au mai precizat jurnaliștii publicației amintit.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

25-29 iunie 2024: Începe Școala de vară pentru tinerii cercetători filologi – Ipotești – Ediția a VI-a

Publicat

Publicitate

Organizată de Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Școala de vară pentru tinerii cercetători filologi își va desfășura activitatea în perioada 25-29 iunie 2024.

Școala de vară de la Ipotești, ajunsă la a șasea ediție, vine anul acesta în întâmpinarea tinerilor cercetători filologi, masteranzi și doctoranzi, din țară și din străinătate, cu o invitație la dialog pe tema Redefinirea Studiilor literare românești: răscruci, reluări, renunțări, revoluții? Lucrările Școlii de vară se constituie, astfel, ca un preambul pentru cea de-a noua Conferință internațională de studii românești (CISR9), care va fi organizată în toamna lui 2024, tot la Memorialul Ipotești, în parteneriat cu Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Programul Școlii de vară include conferințe: Studiile despre memorie și importanța lor pentru cercetătorii umaniști (prof. Arleen Ionescu, Shanghai Jiao Tong University/UVT); Haiducia la români. Adaptări transmediale (prof. univ. dr. Roxana Patraș, UAIC); Dincolo de traumă: Herta Müller și bucuria de a trăi (prof. univ. dr. Antonio Patraș, UAIC); Revizitându-l pe slavistul Vatroslav Jagić. Un sondaj prin baza de date Arcanum (conf. dr. Radu Mârza, UBB); workshopuri (lect. dr. Eugen Wohl, UBB;  conf. dr. Radu Mârza, UBB; traducătorul Florin Bican; prof. dr. Ioana Bican), prezentări ale doctoranzilor.

Pe 29 iunie, în încheierea Școlii de vară, va avea loc o nouă ediție a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de cerc. II Lucia Țurcanu. Invitații ediției sunt poeții Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Razie la Dorohoi: Aproape două sute de șoferi amendați de polițiști în trafic

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune cu efective mărite, pe raza municipiului Dorohoi, precum și în zonele limitrofe acestuia, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Activitățile au fost concentrate în zona localurilor publice și în cele în care se formează aglomerări de persoane, prilej cu care au fost legitimate peste 180 de persoane și au fost controlate 140 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 190 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 50.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, cele mai multe, respectiv 109 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitei legale de viteză.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending