Connect with us
Publicitate

Actualitate

Termenul limită de înscriere la școlile militare se apropie de final. Încă mai este timp pentru a alege o carieră în domeniu

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că termenele limită pentru înscrierile la instituțiile militare de învățământ postliceal și universitar militar pentru anul de învățământ 2022-2023 se apropie de final, după cum urmează:

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – ȘCOLI POSTLICEALE MILITARE (pentru formarea subofițerilor cu durata studiilor 1 an ) – 731 de locuri, astfel :

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I” din Pitești (1 an): 417 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene “Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (1 an): 60 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (1 an): 158 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică “Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (1 an): 96 de locuri.

Publicitate

            Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a și candidați cu diplomă de bacalaureat care nu depășesc vârsta de 28 de ani în cursul anului 2022.

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT POSTLICEAL – ȘCOLI POSTLICEALE MILITARE (pentru formarea maiștrilor militari cu durata studiilor 2 ani) – 449 de locuri, astfel :

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 10 iunie 2022 orele 16.30.

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I” din Pitești (2 ani): 88 de locuri;

Publicitate

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene “Traian Vuia” din localitatea Boboc, județul Buzău (2 ani): 110 de locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale “Amiral I. Murgescu” din Constanța, județul Constanța (2 ani): 101 locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu (2 ani): 105 locuri;

– Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri de Logistică “Gheorghe Lazăr ” din Chitila, județul Ilfov (2 ani): 45 de locuri.

                          Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a și candidați cu diplomă de bacalaureat care nu depășesc vârsta de 28 de ani în cursul anului 2022.

  1. ÎNVĂȚĂMÂNT UNIVERSITAR – ACADEMII MILITARE (pentru formarea ofițerilor licențiați) – 243 de locuri, astfel:

Termenul limită de înscriere a potențialilor candidați este de 03 iunie 2022 orele 16.30.

– Institutul Medico-Militar, București (5-6 ani): 89 de locuri repartizate la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, București (45 la medicină generală, 7 la medicină dentară, 7 la farmacie) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș (30 la medicină generală);

– Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, București, specializarea drept: 10 locuri (absolvenții vor fi ofițeri în cadrul MApN);

– Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București (3 ani): 15 locuri;

– Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu (3-4 ani): 33 de locuri;

– Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, Brașov (3-4 ani): 26 de locuri;

– Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanța (4 ani): 28 de locuri;

– Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, București (4 ani): 42 de locuri

            Se pot înscrie elevii care sunt înmatriculați în clasa a XII-a și candidați cu diplomă de bacalaureat care nu depășesc vârsta de 26 de ani în cursul anului 2022 (24 de ani pentru piloți) .

Ordinea etapelor pe care le vor parcurge potențialii candidați este următoarea:

  1. Înscriere –  pe platforma destinată înscrierii online a candidaților, în rețeaua INTERNET pe website-ul : www.recrutaremapn.ro(prin crearea conturilor de utilizator – pe numele candidatului, introducerea datelor personale ale candidatului, încărcarea documentelor personale ale candidatului în format JPG sau PDF și transmiterea acestora către biroul informare-recrutare)sau la sediul biroului informare-recrutare, astfel:

– Învățământul universitar – până la data de 03 iunie 2022;

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de 10 iunie 2022;

  1. Selecție– în cadrul Centrului zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc:

– Învățământul universitar –  până la data de   17 iunie 2022;

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de   30 iunie 2022;

  1. Vizita medicală– Spitalul Militar Clinic de Urgență „Doctor IACOB CZIHAC”Iași :

– Învățământul universitar – până la data de  10 iunie 2022 (DOAR candidații pentru Institutul Medico-Militar și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”), candidații la academiile militare după susținerea examenului de admitere;

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – după examenul de admitere;

  1. Finalizarea dosarului de candidat– numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare:

– Învățământul universitar – până la data de 24 iunie 2022;

– Învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri) – până la data de 08 iulie 2022;

  1. Admiterea (examenul)la instituțiile de învățământ militare, în conformitate cu datele specificate:

– Învățământul universitar militar:

– 19 iulie 2022 – Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanța;

– 21 iulie 2022 – Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, București;

– 25 iulie 2022 – Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu, Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, Brașov și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București;

– Învățământul postliceal militar:

– 03 august 2022  – pentru categoria subofițeri (toate instituțiile de învățământ);

– 08 august 2022  – pentru categoria maiștri militari (toate instituțiile de învățământ).

Regulamentele de admitere (toate informațiile legate de concurs) se publică pe site-ul fiecărei instituții de învățământ liceal postliceal și universitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Candidații care au întocmit dosarele în perioadele stabilite pentru învățământul universitar militar – academiile militare și învățământul postliceal din subordinea Ministerului Apărării Naționale vor efectua vizita medicală obligatorie și cea specifică după susținerea examenului de admitere, în funcție de ierarhizare, iar informarea acestora va fi efectuată de către instituția de învățământ militar pentru care au întocmit dosarul de candidat și au susținut examenul de admitere.

Chiar dacă foarte mulți tineri consider că mai este suficient timp până la admiterea din anul 2022, recomand celor interesați să ne viziteze cât mai curând la sediul biroului informare recrutare sau pe pagina de socializare – facebook a Centrului Militar Județean Botoșani , situat în strada Sucevei, nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între 08.30-16.30, și marți între orele 10.30-18.30 iar informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele  0231-518 086 sau 0231-512 495 int. 104 , 0231-512 850 int. 106 pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar și etapele ce trebuie urmate până la examenul propriu-zis.

Pentru înscrierea la sediul biroul informare-recrutare potențialii candidați se vor prezenta cu actul de identitate iar candidații minori vor fi obligatoriu însoțit de părintele/tutorele legal cu actul de identitate.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de furtuni puternice. Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto

Publicat

Publicitate

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică. Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în cursul acestor zile, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave, informează alba24.ro.

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică:

  • Dacă vă aflați la volan, păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele dinainte, nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este udă sau chiar acoperită cu peliculă de apă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Atenție la gradul de risc ridicat de producere a fenomenului de acvaplanare!
  • Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă generată de precipitații.
  • Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
  • Pietonilor le reamintim necesitatea de a se asigura înainte de a traversa partea carosabilă, să traverseze doar la culoarea verde a semaforului care le este destinat și să nu pătrundă pe carosabil decât după ce au observat că șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Purtați haine deschise la culoare și cu elemente reflectorizante, pentru a fi reperați mai ușor și mai repede de către șoferi.
  • Celor care circulă pe două roți le transmitem să se deplaseze atent, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în intersecții.
  • Fiți prudenți și dați dovadă de responsabilitate! În trafic și nu numai!

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending