Connect with us

Eveniment

Țeparul care dădea „bufuri” cu mobilă de bucătărie și la Botoșani a fost reținut. Prejudiciu de peste 50.000 de euro

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 38 de ani, cunoscut și la Botoșani pentru că trăgea „țepe” cu mobilier a fost reținut de polițiști, fiind acuzat într-un dosar de înșelăciune. Polițiștii au efectuat luni, 24 octombrie 2022, percheziții la o locuință și la sediul unei unități economice.

Potrivit IPJ Suceava, la data de 24.10.2022, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Suceava, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Suceava, la imobilele amplasate în municipiul Suceava, judeţul Suceava, locuinţă utilizată de suspectul în cauză, respectiv un bărbat de 38 de ani, cât şi la sediul unei unități economice pe care acesta o administrează în satul Dealu, com. Zvoriştea, jud. Suceava.

În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul de 38 ani, sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, în formă continuată (11 acte materiale) prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 din Codul penal cu aplic. prev. art. 35 alin. 1 din Codul penal.

Descinderi în județul Suceava, într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de peste 50.000 de euro. De ce este acuzat bărbatul

Din cercetările efectuate și din materialul probator administrat, s-a stabilit că în perioada 22.02.2020-02.03.2022, la intervale la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu intenţie directă, bărbatul de 38 ani, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, folosind ca mijloace frauduloase contracte de prestări servicii și facturi proforme pentru vânzarea/achiziția unor piese de mobilier, a indus în eroare 11 persoane vătămate, prezentându-le ca adevărat faptul mincinos că le va executa și livra mobilerul comandat, în scopul de a obţine în mod injust plățile efectuate de părțile civile în avans, cauzând astfel un prejudiciu total în valoare de 279.600 de lei.

Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, suspectul a promovat societatea comercială și în mediul on-line şi pe reţele de socializare unde a creat site-uri de vânzări, în cuprinsul cărora se prezenta în mod ireal drept producător naţional de mobilier din PAL şi MDF vopsit.

Publicitate

Conform sursei citate, cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost ridicate în vederea cercetărilor telefoane mobile, dispozitive electronice şi documente contabile utile soluţionării cauzei.

Descinderi în județul Suceava, într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de peste 50.000 de euro. Reținut pentru 24 de ore

De asemenea, după audierea suspectului s-a luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 25.10.2022, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Bărbatul de 38 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Cercetările sunt continuate cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale pentru stabilirea întregii activități infracționale, urmând a se dispune prin unitatea de parchet competentă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Victorie de prestigiu pentru Dorohoi: Ansamblul „Mugurelul-Mărgineanca” a cucerit TROFEUL festivalului internațional de la Vatra Dornei

Publicat

Publicitate

Ansamblul de Cântece și Dansuri „Mugurelul-Mărgineanca” din cadrul Clubului Copiilor Dorohoi a obținut TROFEUL Festivalului Internațional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor și Tinerilor „Dorna, plai de joc și cântec”, ajuns anul acesta la ediția a XVIII-a. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 16–18 iulie 2025, la Vatra Dornei.

Formația dorohoiană, coordonată cu pasiune și profesionalism de profesorul Marcel Dupu și coregraful Valentin Rău, a impresionat juriul și publicul prin autenticitate, măiestrie artistică și respect față de valorile tradiționale românești.

Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Suruciuc, a transmis un mesaj de felicitare:
„Felicitările și gândurile mele de apreciere se îndreaptă către Ansamblul de Cântece și Dansuri ‘Mugurelul-Mărgineanca’, care a câștigat trofeul festivalului de la Vatra Dornei. Această reușită reprezintă o recunoaștere a talentului, muncii și pasiunii pentru artă și o contribuție valoroasă la păstrarea și promovarea tradițiilor autentice românești în rândul tinerei generații. Sunteți un exemplu de excelență artistică, dăruire și spirit de echipă, iar succesul vostru aduce onoare întregului județ Botoșani.”

În finalul mesajului, acesta i-a încurajat pe tinerii artiști să continue în aceeași direcție: „Vă doresc să cuceriți noi scene și să inspirați și alți tineri să iubească folclorul românesc.”

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Publicat

Publicitate

Personalitatea Sf. proroc Ilie s-a impus lumii creştine şi la tot poporul, ca nimeni altul, prin curajul şi înţelepciunea sa deosebite, arătate în lupta contra idolatriei, pentru apărarea credinţei în Dumnezeul cel adevărat. La aceste virtuţi se adaugă viaţa sa sfântă întocmai ca a monahilor creştini, apoi darul ceresc cu care l-a învrednicit Dumnezeu să facă minuni în mijlocul poporului israelit.

Acest mare profet a trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab. Regele Israelului care, împreună cu soţia sa Izabela, au impus prin teroare întregului popor, cultul idolatru al Zeului Baal, părăsind astfel credinţa în Dumnezeul cel adevărat. Din porunca Domnului, Sf. Ilie l-a mustrat pe rege şi i-a vestit că vor urma trei ani şi şase luni de secetă, drept pedeapsă pentru fapta sa.

După trecerea celor trei ani şi jumătate de secetă, proorocul s-a întors la rege şi l-a îndemnat din nou să părăsească închinarea la idoli pentru ca nenorocirile abătute asupra ţării să înceteze. Iar pentru adeverirea dreptei credinţe, Profetul i-a propus o confruntare între el şi preoţii lui Baal care erau în număr de 450; ei trebuiau să facă să se coboare foc din cer pentru a mistui jertfa de pe altare. În ziua hotărâtă, preoţii lui Baal au înconjurat altarul şi ore întregi şi-au implorat zeul să pogoare foc din cer, dar în zadar, căci jertfa lor nu a luat foc.

Când i-a venit rândul, Ilie era singur în faţa altarului şi într-o clipită, ca un fulger focul s-a coborât din cer şi a mistuit nu numai jertfa ci şi pietrele altarului. Văzând această minune, poporul a cunoscut de partea cui este adevărul şi, prinzând pe slujitorii cei mincinoşi ai lui Baal, i-au ucis ca să nu mai înşele pe nimeni.

Restaurându-se în ţară dreapta credinţă, seceta şi foametea au încetat printr-o ploaie binecuvântată, la rugăciunea arzătoare a Sfântului Ilie. Sf. Prooroc Ilie a săvârşit şi alte minuni: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului; a văzut pe Dumnezeu la Muntele Horeb „în adiere de vânt subţire” pe cât îi este omului cu putinţă a-L vedea; a despărţit apele Iordanului. Marele Prooroc Ilie nu va cunoaşte moartea, el fiind ridicat la ceruri într-un car cu cai de foc.

Sfânta Scriptură şi tradiţia Bisericii ne spune că Sf. Ilie va veni iarăşi pe pământ la sfârşitul veacurilor ca Înainte – Mergător la cea de-a doua venire a lui Hristos, când va judeca vii şi morţii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

20 iulie – zi de sărbătoare: Peste 140.000 de români își celebrează onomastica de Sfântul Ilie

Publicat

Publicitate

Sfântul Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai importante sărbători ale verii în calendarul ortodox, este prăznuit duminică, 20 iulie. Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica, informează alba24.ro. Așadar, cui îi poți spune „La mulți ani”?

Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea sărbătoriților sunt bărbați care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.

În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat un personaj puternic, stăpân al fulgerelor și ploilor. Astfel, nu este neobișnuit ca această zi de vară să fie însoțită de fenomene meteo spectaculoase, cum ar fi: tunete, fulgere și ploi torențiale, interpretate ca semne ale prezenței sale cerești.

Sfântul Ilie este o figură simbolică puternică în creștinism: singurul proroc căruia i s-a dat, potrivit tradiției, puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.

Nume de bărbați sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilie,
  • Eliade,
  • Elias,
  • Elie,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliev,
  • Ilieş,
  • Iliuş,
  • Iliuţă,
  • Lică.

Nume de femei sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilinca,
  • Eliana,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliana,
  • Ilincuţa/Ilincuta,
  • Iliuţa,
  • Lia,
  • Lica.

Sfântul Ilie. Superstiții

De asemenea, de Sfântul Ilie se ține cont de următoarele superstiții:

  • nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană;
  • oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • se duc berbecii la berbecar;
  • dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase;
  • dacă plouă, va ploua 20 de zile;
  • se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;
  • vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
  • oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu;
  • dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie în Bulgaria – oprirea temporară a circulației rutiere a autocamioanelor de peste 20 de tone în 9 regiuni

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.

‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.

Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:

– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;

 Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;

Publicitate

– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;

– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;

– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;

– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;

– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;

– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;

– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.

‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending