Connect with us

Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu”: „Eroinele” botoșănene s-au întors acasă de la Oradea cu un important premiu

Publicat

Publicitate

„Eroinele” botoșănene au revenit acasă după participarea la două festivaluri importante din țară. Și nu oricum, ci cu un important premiu, a anunțat astăzi  Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Teatrul „Mihai Eminescu” a participat cu spectacolul „Eroine”, în regia lui Andrei Măjeri, la Festivalul Internațional de Teatru Oradea, sâmbătă, 10 iunie, iar luni, 12 iunie, spectacolul „Eroine” s-a jucat la Baia-Mare la Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”.

Andrei Măjeri, regizorul Teatrului „Mihai Eminescu” a obtinut, la Oradea, premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolele „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” și „Eroine”.

Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Andrei Măjeri, coregrafia este semnată de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actrițele: Lorena Luchian, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Pătrașcu-Zamfirache.

Despre spectacol, regizorul Andrei Măjeri a spus: „În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, EROINELE poetului Ovidius. O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”. Doi ani și jumătate mai târziu, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, întâlnesc grupul perfect de actrițe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte.

Într-un echipaj de 8+1, umăr la umăr, una lângă alta, ele își spun poveștile de iubire, chestionându-le, pe parcurs, dintr-o perspectivă critică. Spectacolul „Eroine” propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat. Cele nouă eroine aruncă năvodul surorității peste cât mai multe alte eroine.

Publicitate

Putem chestiona memoria culturală, doar punând-o în dialog cu schimbările societale. În barca noastră, interogăm capacitatea unei femei de a trăi miza alteia. Vorbim despre regenerare, demnitate, refuz selectiv, empatie, politicile corpului, destin social și măsura în care ne definim prin persoana iubită. Unde? În larg, într-un spațiu securizant, acolo unde eroinele pot spune: Te văd, sora mea!”

“Spectacolul „Eroine” a participat în luna iulie a anului trecut și la SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, iar în luna martie a acestui an, spectacolul „Eroine” a fost jucat pe scena Teatrului Apollo 111 în București, încântând publicul și primind numeroase cronici onorante. Deasemenea, spectacolul „Eroine” s-a bucurat de aplauzele publicului din Buzău după ce a participat , pe 22 mai, la Festivalul „Buzău/Iubește/Teatrul”,, a transmis astăzi într-un comunicat de presă Teatrul „Mihai Eminescu”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Secțiile de vot, asigurate pe timpul nopții de efectivele MAI

Publicat

Publicitate

Datele centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, arată că misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile de votare s-au desfășurat conform graficului, fără să fie înregistrate probleme.

Pe timpul nopții, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor asigura protecția secțiilor de votare, având obligația să le predea mâine dimineață președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au fost sesizate cu privire la un posibil incident electoral de continuare a propagandei electorale, care, în urma verificărilor efectuate, nu s-a confirmat.

Așa cum vă anunțam dimineață, pe parcursul acestei zile serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program cu publicul pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețineau documente de identitate valabile și doreau să voteze mâine. Astfel, astăzi, au intrat în posesia unui act de identitate cu care pot vota, 94 de persoane.

Efectivele MAI rămân mobilizate pentru menținerea ordinii publice și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul sesizării unor incidente electorale. Totodată, așa cum v-am obișnuit, în spiritul transparenței, pe parcursul zilei de mâine, vă vom comunica în timp real informațiile de interes public din competența structurilor MAI.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 40.000 de români, printre care și botoșăneni, s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sf. Elena aduse de la Veneția

Publicat

Publicitate

Aproximativ 40.000 de români s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sfintei Elena aduse de la Veneția.

Arhim. Serafim Baciu, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Alexandriei și Teleormanului, transmite că Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde sunt depuse moaștele sfintei spre cinstire, rămâne deschisă permanent pentru închinători până la finalul acestui pelerinaj deosebit.

„Pelerinajul la moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Mănăstirea Pantocrator se află în a treia zi. Până astăzi, conform datelor furnizate de Jandarmeria Teleorman, pe la racla cu cinstitele moaște au trecut aproximativ 40.000 de pelerini”, transmite părintele arhimandrit.

„În fiecare zi, mănăstirea a fost deschisă în permanență, pentru a putea primi pe toți pelerinii și închinătorii, urmând ca și de astăzi înainte să rămână deschisă, până pe 8 mai, la plecarea cinstitelor moaște către Veneția.”

În ultimele două zile de pelerinaj, Mănăstirea Pantocrator a împărțit peste 5.000 de sticle de apă pelerinilor, iar cele patru protopopiate ale Episcopiei Alexandriei și Teleormanului distribuie zilnic câte 1.000 de sandvișuri și apă plată.

În cursul serii de sâmbătă, la Mănăstirea Pantocrator este programat și un concert susținut de Corul Academic Byzantion din Iași și grupul psaltic al sfântului așezământ. Programul complet al manifestărilor liturgice și culturale poate fi consultat aici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Precizări AEP

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.

La 4 mai, ora 7:00, începe votarea în țară, secțiile fiind deschise până la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul până cel mai târziu la ora 23:59.

Alegeri prezidențiale 2025: ce documente de identitate sunt acceptate pentru a vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025. Unde se poate vota

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizeaz ăcă, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.

Persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

Alegeri prezidențiale 2025. Votul multiplu se sancționează

Alegătorii votează o singură dată la scrutinul din 4 mai. Tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituie infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În ziua votului, cetățenii care vin la urne își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În cazul în care SIMPV semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, președintele biroului electoral al secției va lua următoarele măsuri:

  • informează alegătorul că SIMPV a semnalat faptul că s-a mai prezentat la vot la același scrutin
  • aduce la cunoștința alegătorului prevederile legale potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Citeste mai mult

Eveniment

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează duminică, 4 mai 2025, începând cu orele 13.00, comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu și sfințirea casei memoriale a muzicianului din comuna natală.

Obiectivul muzeal a fost recent restaurat în cadrul proiectului ‘History and Music – Values that Bring Us Together’ (MUHIS, 1.HARD/2.1/101), finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, lucrările de reabilitare infrastructurală finalizându-se în 2023.

Manifestările se vor desfășura în incinta Casei Memoriale ‘George Enescu’ din Liveni, fiind organizate în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi și Primăria Comunei George Enescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending