PSD nu mai susține taxa pe soare, după scandalul pe care l-a stârnit anunțarea măsurii. Este scandal în coaliție, pe una dintre cele mai controversate măsuri.
Anunțul a fost făcut de senatorul PSD, Daniel Zamfir. La scurt timp, nici ministrul Virgil Popescu nu își mai asumă paternitatea ideii de taxare a prosumatorilor.
Una dintre ordonanțele aprobate de Guvern în seara dinainte de minivacanța de Ziua Națională prevede ”taxa pe soare”, care ”vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă.
PSD nu vrea taxă pe soare
Partidul Social Democrat nu susţine taxa pe panourile fotovoltaice, care este o măsură „absolut aberantă”, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, creează astfel o nouă „problemă în economia românească”, a declarat, luni, senatorul PSD Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat.
„Evident că este profund greşită politica Ministerului Energiei, să introduci o astfel de taxă acum, când România trebuie să încurajeze tot ce înseamnă producţia de energie regenerabilă.
Ministerul Energiei constat că creează din nou o confuzie în piaţa de energie, n-ar fi prima dată când politica Ministerului Energiei este una haotică.
Îmi aduc aminte că a început odată cu liberalizarea preţului la energie, liberalizare care ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi, a urmat cu acea bâlbâială incredibilă, timp de un an de zile, cu privire la mecanismul acela de compensare care până la urmă a îngroşat buzunarele unor băieţi deştepţi, a urmat iată acea lipsă de decizie cu privire la continuarea hidrocentralelor în arii protejate”, a declarat Zamfir, la Parlament.
El a adăugat că n-ar vrea să treacă cu vederea faptul că „tot Ministerul Energiei, prin persoana ministrului Popescu, s-a angajat în faţa Comisiei Europene, prin PNRR, să închidă capacităţi de cărbune şi să pună practic pe butuci economia naţională”.
Taxa pe soare, măsură aberantă
„Acum vine cu o nouă măsură care este absolut aberantă – aceea de a propune o taxă cu privire la cei care îşi instalează panouri fotovoltaice.
PSD nu susţine această iniţiativă. Când va veni în Parlament această Ordonanţă, în mod categoric noi o vom amenda şi vom scoate acea prevedere.
Eu înţeleg de la domnul Popescu că Ordonanţa era într-un fel în Guvern şi în alt fel a ieşit la Monitorul Oficial.
Lucrurile astea sunt hilare, nu se pot petrece într-un guvern serios, iar cred că domnul Ciucă are încă un motiv să evalueze activitatea acestui ministru, care, iată, nu trece o săptămână şi mai creează o problemă în economia românească”, a transmis senatorul PSD, citat de Agerpres.
Potrivit senatorului, „această Ordonanţă este absolut aberantă”.
„Vă asigur că, atunci când va veni îm Parlament, această Ordonanţă va fi modificată, în sensul că se va elimina orice taxă pentru cei care îşi instalează panouri fotovoltaice”, a precizat Daniel Zamfir.
Ministrul Virgil Popescu: taxa pe soare este fake news
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, într-o conferință de presă la sediul ministerului, că infirmă introducerea unei taxe pentru prosumatorii de energie electrică.
Acesta a catalogat știrea drept fake news.
“Nu se introduce absolut nici o taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă.
Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, adăugat ministrul.
Fake news, dar… posibilitatea există
El a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, valabilă peste 4 ani.
“Atunci, Guvernul poate introduce o taxă, prin autoritatea de reglementare sau de mediu sau altă instituție care poate percepe această taxă.
Deci există „poate introduce”, nu există „va fi o taxă de mâine” sau „o taxă de poimâine” sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe.
Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de 1 decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este alta.
Nu va exista nici o taxare asupra prosumatorilor. Textul oficial care va apărea în Monitorul Oficial este cu posibilitate.”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a insistat asupra faptului că în act este menționată posibila introducere a unei taxe, nu aplicarea ei sigură.
“Forma conține sintagma „poate aplica”. Este articolul 21 din Directiva 2018/2021, care trebuie transpusă.
În Directivă scrie „poate introduce”, exact așa o să scrie în Monitorul Oficial: „poate introduce”, a afirmat ministrul.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News