Connect with us

Eveniment

Țările în care Crăciunul este ilegal. Sunt pedepse aspre pentru cei care încalcă legea

Publicat

Publicitate

În fiecare an, Crăciunul este pe 25 decembrie. Însă, în timp ce marea majoritate a țărilor recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică, în aproape 40 de țări acesta nu este sărbătorit, este doar o zi obișnuită sau chiar este ilegal și atrage pedepse aspre. 

Crăciunul este o sărbătoare creștină și este legată de nașterea lui Isus. În timp ce pentru unii creștinii este o modalitate de a-l onora pe Isus, pentru mulți oameni este doar un pretext pentru a se aduna cu familia și prietenii.

Majoritatea țărilor europene sărbătoresc Crăciunul. La fel și în America de Nord și de Sud. În fiecare stat, modul de a transforma această perioadă în sărbătoare este diferit. De exemplu, Statele Unite recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică, iar marea majoritate a afacerilor sunt închise. Canada este în mare parte la fel. Există câteva locații care sunt deschise în ziua de Crăciun. De exemplu, cinematografele din restaurantele chinezești sunt de obicei deschise de Crăciun. În plus, serviciile de urgență, cum ar fi spitalele, sunt deschise de Crăciun. Pe de altă parte, cabinetele medicilor din ambulatoriu sunt de obicei închise în ziua de Crăciun. În Japonia, o țară în care populația nu este creștină, Crăciunul este în mare măsură văzut ca un moment în care prietenii și cuplurile se adună și petrec împreună. În plus, o mulțime de restaurante sunt deschise în comparație cu Statele Unite și Europa, unde marea majoritate a afacerilor și restaurantelor sunt închise, conform worldpopulationreview.

Crăciun, dar fără sărbători publice

Există țări care nu recunosc Crăciunul ca sărbătoare legală. Afganistan, Algeria, Azerbaidjan, Bahrain, Bhutan, Cambodgia, Comore, Coreea de Nord, Iran, Israel, Japonia, Kuweit, Laos, Libia, Mauritania, Republica Arabă Saharaui Democrată, Arabia Saudită, Maldive, Mongolia, Maroc, Oman, Qatar, Somalia, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Thailanda, Turcia, Uzbekistan și Yemen și Vietnam nu recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică.

În majoritatea țărilor musulmane, Crăciunul este interzis, dar în Qatar și Emiratele Arabe Unite, decorațiunile și shoppingul de Sărbători sunt încurajate. Chiar și în Turcia, cu o mare influență occidentală, sunt festivități cu iluminat și chiar un brad de Crăciun (pomul de Anul Nou), dar fără a le lega de nașterea lui Isus, scrie latinamericanpost.

Publicitate

În Maroc și în Tunisia, majoritatea populației este musulmană și nu au loc manifestări legate de Crăciun.

În Tailanda, budismul este religia principală, așa că Crăciunul nu este o zi plină de festivități, și, deși există mulți creștini care locuiesc în Bangkok, Crăciunul nu este sărbătorit.

Maldive are o populație de 99% musulmană, așa încât Crăciunul nu este sărbătorit.

În Mongolia, 25 decembrie este o zi ca oricare alta: oamenii merg la muncă, copiii merg la școală și nu se cântă colinde în magazine.

În aceste țări, Crăciunul nu este considerat o zi liberă de la serviciu. Toate serviciile guvernamentale sunt deschise, iar oamenii mearg la serviciu și la școală. În unele dintre aceste țări, oamenii nu au voie să sărbătorească Crăciunul, în altele cei creștini pot să-și ia ziua liberă și să sărbătorească.

Țări în care este interzis Crăciunul

În Somalia demonstrațiile publice ale oricărei sărbători legate de Crăciun sunt ilegale. În 2015, Somalia, care a adoptat legea Sharia în 2009, a interzis sărbătorirea Crăciunului, avertizând că astfel de festivități creștine ar putea amenința credința musulmană a națiunii.

Arabia Saudia interzice „semnele vizibile” ale sărbătorilor de Crăciun. Musulmanii și vizitatorii din țară nu pot participa la sărbătorile de Crăciun. Arabia Saudită interzice, de asemenea, sărbători precum Sfîntul Valentin sau Halloween. În 2012, 41 de creștini au fost arestați de poliția religioasă, acuzați că „au conspirat pentru a sărbători Crăciunul”, conform euroweeklynews.

Tajikistan este cea mai recentă țară care a fost adăugată pe lista țărilor în care Crăciunul este interzis. Republica Tadjikistan a înăsprit restricțiile privind sărbătorirea Crăciunului cu câțiva ani în urmă, interzicând următoarele: pomii de Crăciun (naturali sau artificiali), focurile de artificii, cina de Crăciun, cadourile de Crăciun, colectarea banilor și costumele de Moș Crăciun (sau „Părintele Îngheț” rusesc)

În Brunei este interzisă utilizarea publică a pălăriilor de Moș Crăciun și a altor accesorii conexe, dar și a costumului de Moș  Crăciun. Non-musulmanii din Brunei sunt autorizați să sărbătorească Crăciunul dacă nu o fac în public.

China are zone în care sărbătorile de Crăciun sunt încă ilegale. Unul dintre orașele în care Crăciunul este interzis este Wenzhou (vestul Chinei), unde primăria interzice tuturor școlilor și centrelor publice activitățile legate de Crăciun.

Coreea de Nord este unul dintre cele mai ostile locuri din lume pentru Crăciun. Singurul devotament permis este pentru partid și liderii săi, familia Kim. Majoritatea nord-coreenilor nu au auzit nici măcar de Isus sau de sărbătoarea Crăciunului. Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod deschis în Coreea de Nord de când dinastia Kim a început să ia măsuri drastice împotriva libertăților religioase în 1948, iar oricine este găsit vinovat de sărbătoare riscă să fie pedepsit cu închisoarea sau pedepse mai drastice.

Sursa: money.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prețul aurului, un NOU record. La ce preț a ajuns să se tranzacționează gramul

Publicat

Publicitate

Gramul de aur a ajuns la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record, după ce s-a scumpit luni cu 4,12 lei.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională la 4,9731 lei, relatează alba24.ro.

Evoluția prețului la AUR. Grafic BNR

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8734 lei, în creştere cu aproape 5 bani.

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, OMV Petrom şi Digi, potrivit Rador.

Publicitate

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate, s-a depreciat cu 0,44%, până la 16.978 de puncte.

BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 0,41%.

Prețul aurului a atins un nou record: De ce este important prețul acestui metal prețios

Prețul aurului este important din mai multe motive, deoarece aurul joacă un rol semnificativ în economie, piețele financiare și chiar în politica globală.

Prețul aurului mai este important deoarece reflectă atât factorii economici globali, cât și deciziile individuale de investiții.

În plus, influențează stabilitatea economică și joacă un rol-cheie în gestionarea riscurilor financiare.

Indicator economic global

Prețul aurului este adesea utilizat ca un barometru al sănătății economiei globale. În perioade de incertitudine economică, investitorii tind să se refugieze în aur, ceea ce duce la creșterea prețului său.

Protecție împotriva inflației

Aurul este considerat un activ de refugiu deoarece își păstrează valoarea în timp, chiar și atunci când monedele tradiționale se depreciază din cauza inflației. O creștere a prețului aurului poate indica așteptări de inflație ridicată.

Stabilitatea financiară

În perioade de criză financiară sau geopolitică, aurul devine o investiție sigură. Un preț în creștere al aurului reflectă adesea temerile legate de instabilitatea politică, recesiuni sau războaie.

Rezerva de valoare

Băncile centrale din întreaga lume mențin rezerve semnificative de aur pentru a-și proteja economiile. Cumpărările și vânzările de aur de către băncile centrale pot influența semnificativ prețul acestuia.

Rolul în piețele financiare

Prețul aurului afectează piețele financiare, fiind utilizat pentru a diversifica portofoliile de investiții. De asemenea, fluctuațiile prețului aurului pot influența indirect cursurile valutare și prețurile altor materii prime.

Legătura cu dolarul american

Aurul este cotat în dolari americani, ceea ce înseamnă că prețul său este influențat de fluctuațiile dolarului. O slăbire a dolarului tinde să ducă la creșterea prețului aurului, și invers.

Utilizări industriale și în bijuterii

Cererea pentru aur provine nu doar din partea investitorilor, ci și din utilizările sale industriale (tehnologie) și pentru fabricarea bijuteriilor, mai ales în țări precum India și China.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Havârna. Un bărbat de 45 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Havârna, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe DJ 293, în localitatea Mileanca, au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna.

Pompierii militari și voluntari au constatat faptul că ambele autoturisme erau în șanț, iar unul dintre conducătorii auto era încarcerat. Aceștia au acționat rapid pentru scoaterea bărbatului din mașina avariată. Victima era conștientă și a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

„Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu” de miercuri în magazinele Romfilatelia

Publicat

Publicitate

O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, relatează agerpres.ro.

Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea ‘Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu’ cuprinde o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic ‘prima zi’, precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

Marca poștală cu valoarea nominală 14 lei ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei ‘Rugăciunea unui dac’.

Colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală 30 lei un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.

Plicul ‘prima zi’ ilustrează alături de primul portret cunoscut al lui Eminescu o imagine de epocă a Bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care atestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, părinții poetului.

Publicitate

Ziua de naștere a celui mai mare poet național, 15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Romfilatelia amintește că Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă ‘poetul nepereche’, a cărui operă învinge timpul, iar prin scrierile sale limba română literară a atins apogeul.

Constantin Noica scria: ‘Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie’.

Filatelia românească l-a omagiat pe poet în numeroase emisiuni începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație două mărci poștale ale emisiunii comemorative ’50 de ani de la moartea lui Eminescu’.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din municipiul Botoșani au fost depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.

Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.

În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending