În fiecare an, Crăciunul este pe 25 decembrie. Însă, în timp ce marea majoritate a țărilor recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică, în aproape 40 de țări acesta nu este sărbătorit, este doar o zi obișnuită sau chiar este ilegal și atrage pedepse aspre.
Crăciunul este o sărbătoare creștină și este legată de nașterea lui Isus. În timp ce pentru unii creștinii este o modalitate de a-l onora pe Isus, pentru mulți oameni este doar un pretext pentru a se aduna cu familia și prietenii.
Majoritatea țărilor europene sărbătoresc Crăciunul. La fel și în America de Nord și de Sud. În fiecare stat, modul de a transforma această perioadă în sărbătoare este diferit. De exemplu, Statele Unite recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică, iar marea majoritate a afacerilor sunt închise. Canada este în mare parte la fel. Există câteva locații care sunt deschise în ziua de Crăciun. De exemplu, cinematografele din restaurantele chinezești sunt de obicei deschise de Crăciun. În plus, serviciile de urgență, cum ar fi spitalele, sunt deschise de Crăciun. Pe de altă parte, cabinetele medicilor din ambulatoriu sunt de obicei închise în ziua de Crăciun. În Japonia, o țară în care populația nu este creștină, Crăciunul este în mare măsură văzut ca un moment în care prietenii și cuplurile se adună și petrec împreună. În plus, o mulțime de restaurante sunt deschise în comparație cu Statele Unite și Europa, unde marea majoritate a afacerilor și restaurantelor sunt închise, conform worldpopulationreview.
Crăciun, dar fără sărbători publice
Există țări care nu recunosc Crăciunul ca sărbătoare legală. Afganistan, Algeria, Azerbaidjan, Bahrain, Bhutan, Cambodgia, Comore, Coreea de Nord, Iran, Israel, Japonia, Kuweit, Laos, Libia, Mauritania, Republica Arabă Saharaui Democrată, Arabia Saudită, Maldive, Mongolia, Maroc, Oman, Qatar, Somalia, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Thailanda, Turcia, Uzbekistan și Yemen și Vietnam nu recunosc Crăciunul ca sărbătoare publică.
În majoritatea țărilor musulmane, Crăciunul este interzis, dar în Qatar și Emiratele Arabe Unite, decorațiunile și shoppingul de Sărbători sunt încurajate. Chiar și în Turcia, cu o mare influență occidentală, sunt festivități cu iluminat și chiar un brad de Crăciun (pomul de Anul Nou), dar fără a le lega de nașterea lui Isus, scrie latinamericanpost.
În Maroc și în Tunisia, majoritatea populației este musulmană și nu au loc manifestări legate de Crăciun.
În Tailanda, budismul este religia principală, așa că Crăciunul nu este o zi plină de festivități, și, deși există mulți creștini care locuiesc în Bangkok, Crăciunul nu este sărbătorit.
Maldive are o populație de 99% musulmană, așa încât Crăciunul nu este sărbătorit.
În Mongolia, 25 decembrie este o zi ca oricare alta: oamenii merg la muncă, copiii merg la școală și nu se cântă colinde în magazine.
În aceste țări, Crăciunul nu este considerat o zi liberă de la serviciu. Toate serviciile guvernamentale sunt deschise, iar oamenii mearg la serviciu și la școală. În unele dintre aceste țări, oamenii nu au voie să sărbătorească Crăciunul, în altele cei creștini pot să-și ia ziua liberă și să sărbătorească.
Țări în care este interzis Crăciunul
În Somalia demonstrațiile publice ale oricărei sărbători legate de Crăciun sunt ilegale. În 2015, Somalia, care a adoptat legea Sharia în 2009, a interzis sărbătorirea Crăciunului, avertizând că astfel de festivități creștine ar putea amenința credința musulmană a națiunii.
Arabia Saudia interzice „semnele vizibile” ale sărbătorilor de Crăciun. Musulmanii și vizitatorii din țară nu pot participa la sărbătorile de Crăciun. Arabia Saudită interzice, de asemenea, sărbători precum Sfîntul Valentin sau Halloween. În 2012, 41 de creștini au fost arestați de poliția religioasă, acuzați că „au conspirat pentru a sărbători Crăciunul”, conform euroweeklynews.
Tajikistan este cea mai recentă țară care a fost adăugată pe lista țărilor în care Crăciunul este interzis. Republica Tadjikistan a înăsprit restricțiile privind sărbătorirea Crăciunului cu câțiva ani în urmă, interzicând următoarele: pomii de Crăciun (naturali sau artificiali), focurile de artificii, cina de Crăciun, cadourile de Crăciun, colectarea banilor și costumele de Moș Crăciun (sau „Părintele Îngheț” rusesc)
În Brunei este interzisă utilizarea publică a pălăriilor de Moș Crăciun și a altor accesorii conexe, dar și a costumului de Moș Crăciun. Non-musulmanii din Brunei sunt autorizați să sărbătorească Crăciunul dacă nu o fac în public.
China are zone în care sărbătorile de Crăciun sunt încă ilegale. Unul dintre orașele în care Crăciunul este interzis este Wenzhou (vestul Chinei), unde primăria interzice tuturor școlilor și centrelor publice activitățile legate de Crăciun.
Coreea de Nord este unul dintre cele mai ostile locuri din lume pentru Crăciun. Singurul devotament permis este pentru partid și liderii săi, familia Kim. Majoritatea nord-coreenilor nu au auzit nici măcar de Isus sau de sărbătoarea Crăciunului. Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod deschis în Coreea de Nord de când dinastia Kim a început să ia măsuri drastice împotriva libertăților religioase în 1948, iar oricine este găsit vinovat de sărbătoare riscă să fie pedepsit cu închisoarea sau pedepse mai drastice.
Sursa: money.ro