Connect with us

Eveniment

Tarifele decontate de CNAS pentru pacienți. Lista pachetelor de analize medicale gratuite de la Centrele de Evaluare Covid-19

Publicat

Publicitate

Casa de Asigurări de Sănătate va deconta centrului de evaluare Covid-19 între circa 205 lei şi 670 de lei pentru bolnavul de Covid-19 evaluat şi, după caz, tratat în unitatea sanitară, relatează alba24.ro.

Serviciile medicale care vor fi acordate bolnavilor de Covid-19, în centrele de evaluare, în regim de spitalizare de zi şi tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate centrelor de evaluare pentru fiecare pacient tratat şi episod de îmbolnăvire de Covid-19 gestionat în aceste unităţi sanitare au fost reglementate prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS nr. 113/32 din 2022, în vigoare din 20 ianuarie, dată oficializării actului normativ prin publicarea sa în Monitorul Oficial.

Suma decontată centrului pentru fiecare pacient evaluat şi, dacă e cazul, tratat variază în funcţie de complexitatea cazului şi, corelativ, a serviciilor acordate pacientului în centrul de evaluare.

Potrivit unei analize economica.net. de exemplu, cel mai mic tarif decontat centrului de evaluare, cel de 205 de lei, acoperă următoarele servicii acordate pacientului confirmat cu noul coronavirus : consultaţie, pulsoximetrie, hemoleucograma completă, glicemie, creatinină şi uree serică, proteina C reactivă, TGP, TGO şi EKG, reiese din Ordinul comun al MS şi CNAS.

Pentru bolnavul de Covid-19 serviciile primite în centrul de evaluare sunt gratuite indiferent că e sau nu e asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Traseul pacientului Covid în centrele de evalare

Ordinul MS nr 35 din 2022 detaliază traseul pacientului depistat cu noul coronavirus şi situaţiile în care poate fi evaluat şi tratat în centrele de evaluare.

Publicitate

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu rezultat pozitiv pentru Covid-19.

În ce constă consultaţia pacientului în centrului de evaluare:

– evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;

– identificarea factorilor de risc:

  • boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
  • diabet zaharat tip 1 și 2;
  • obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
  • boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
  • insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
  • hepatopatii cronice;
  • imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;

vârsta peste 65 de ani;

copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate;

– evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;

– interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice.

Oamenii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției cu noul coronavirus printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent că sunt sau nu asiguraţi la sănătate, se arată în HG nr. 80 din 2022, oficializată odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. HG 80 din 2022 stabileşte regulile de contractare şi decontare a serviciilor acordate în aceste centre de evaluare.

Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății care conține ghidul medicilor din centrele de evaluare

În 14 ianuarie, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 86 care prevede condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ca să fie avizate de DSP, precum şi ghidul medicilor din aceste centre, care tratează pacienţi depistaţi cu infecţia Covid-19.

Centrele de evaluare sunt structuri funcționale, organizate în unități sanitare cu paturi, în care se acordă servicii medicale de tip spitalizare de zi, cu scopul evaluării şi tratării pacienților confirmaţi cu boala Covid-19.

Centrele de evaluare sunt organizate separat faţă de zona de spitalizare continuă şi spitalizare de zi non-Covid-19, cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe, laboratoarele de investigații, scrie în Ordinul MS nr. 86/2022, consultat de Economica.net.

Centrul de evaluare are cel puţin următoarea structură: cabinet/cabinete de consultații, săli de tratamente, saloane, rezerve cu minimum două paturi pentru spitalizare de zi, spații administrative și, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic, conform Ordinului MS 86/2022, consultat de Economica.net.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Cuvioşi Varsanufie cel Mare şi Ioan, Palestina

Publicat

Publicitate

Cuviosul părinte Varsanufie a fost un monah sporit care la începutul veacului al VI-lea s-a aşezat în Gaza, în apropierea mănăstirii întemeiate de cuviosul Serid. Din acea chilie, el a povăţuit obştea mănăstirii prin intermediul cuviosului Serid, egumenul acesteia, singura persoană care îi deschidea uşa chiliei. În anii 524-525, un alt pustnic pe nume Ioan s-a aşezat într-o chilie alăturată, ducând o nevoinţă asemănătoare sfântului Varsanufie.

Cei doi sfinţi părinţi petreceau închişi în chiliile lor şi comunicau cu oamenii prin scrisorile pe care le dictau cuviosului Serid cu răspunsurile la întrebările ce le erau trimise de către fraţii din obşte dar şi de către mireni care locuiau în apropierea sfântului locaş. Cei doi se susţineau reciproc, se preţuiau adânc şi deseori îi sfatuiau pe cei ce li se adresau „Du-te şi întreabă-l pe celălalt bătrân”.

Cel dintâi plecă la cele veşnice sfântul Ioan. De atunci, sfântul Varsanufie se închise desăvârşit în chilia sa, nemairăspunzând la întrebări, mai apoi plecând şi el la cele veşnice, în anul 540.

Răspunsurile sfinţilor părinţi Varsanufie şi Ioan au fost păstrate şi aşezate împreună într-o carte ajunsă la noi prin râvna părintelui Dumitru Stăniloae în „Filocalie”.

„Una dintre cărţile cele mai dulci şi mai pline de Duhul Sfânt ale Părinţilor preasfintei Biserici a Răsăritului, dar în acelaşi timp dintre cele mai puţin cunoscute poporului drept-credincios.” (părintele Teoclit Dionisiatul, părinte contemporan din Sfântul Munte Athos)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Judecător din Botoșani, eliberat din funcție după ce președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul

Publicat

Publicitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 5 februarie 2025, următoarele decrete:

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Cotoi Florin-Gheorghe, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Botoșani – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Lepădatu Adriana la Tribunalul Constanța – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Colipcă Florin, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Iași – pensionare;

* Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Cristea Adrian Flavius în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova – condamnare definitivă.

Departamentul Comunicare Publică

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nicolae Ciucă și-a anunțat DEMISIA din funcția de senator: „Este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL”

Publicat

Publicitate

Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de senator: „Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc” a transmis Ciucă, scrie alba24.ro

”Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL”, a adăugat acesta, într-un mesaj pe Facebook.

”A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României.

Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL.

Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal.

Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL.

Publicitate

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine! Vă rămân profund îndatorat!” este mesajul fostului premier și președinte al PNL.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din Corlăteni! O casă a fost la un pas să se facă scrum. Cauza probabilă stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Vlădeni, comuna Corlăteni. Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș.

La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Corlăteni. Aceștia au stins incendiul înainte de a se înregistra pagube materiale.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum necurățat de funingine.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, ISU Botoșani vă recomandă:

✔️ curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
✔️ verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
✔️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor;
✔️ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
✔️ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending