Connect with us

Actualitate

Târgul Mărțișorului, ediția a XIII-a, 24-27 februarie 2023

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în  perioada 24-27 februarie 2023, Târgul Mărțișorului, ediția a XIII-a.                       

    Vineri, 24 februarie, la ora 12:00, va avea loc deschidere oficială a ,,Târgului Mărțișorului.” Tot vineri, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va avea loc vernisajul – ,,Sărbătoare, credință, culoare” despre care ne va vorbi părintele Gheorghe Grigorași. Lucrările aparțin pictorilor: Alexa Marcel și Alexa Constantin din Botoșani.                            

La ora 13:00 va avea loc lansarea catalogului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, ,,Mărțișorul – simbol al primăverii și al renașterii” ce va fi prezentat de doamna dr. în etnografie Angela Paveliuc-Olariu (incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, sala Bibliotecii de Limbi Străine). Tot atunci, „ARTIS” – Trupa de Teatru a Școlii Populare de Arte din Dorohoi, coordonată de prof. Mirela Mihai ne va prezenta un scurt moment teatral care ne va purta în lumea fără de vârstă a poveștilor și legendelor românești, distribuția urmând a fi următoarea:

Anul – David Romaniuc, Ana – Miruna Antochi;

Iarna – Evelina Rogozneac;

Toamna – Teodora Croitoriu;

Publicitate

Vara – Mădălina Ionicescu;

Primăvara – Jasmyna Ștefănescu;

Martie – Delia Dumistrăcel;

Aprilie – Teodora Croitoriu;

Mai – Mădălina Ionicescu;

Baba Dochia – Evelina Rogozneac;

Nora Babei Dochia – Adelina Bobeică;

Dragobete  – Fabian Zvorișteanu.

În cele 4 zile, respectiv întreaga perioadă de desfășurare a târgului, pe Pietonalul Unirii din Botoșani, în intervalul orar 10-18, 27de participanți, meșteri populari și artizani din județele Botoșani și Suceava vă așteaptă să vizitați expozițiile cu vânzare de mărțișoare. Se cuvine să-i amintim și să le mulțumim tuturor participanților pentru că prin dumnealor, tradiția mărțișorului merge mai departe: ALEXA CONDRATOV Lidia și Marcel, APAȚIEI Cristina-Elena, BORȘ Mirela-Simona, BUJOREANU Simona-Ștefania, COCIAȘ Laura, COSMA Lucia, CREȚU Ștefan, DOBRESENCIUC Veronica, IRIMIA Bianca, ISTRATE Diana Georgiana, LICEUL DE ARTĂ „Ștefan Luchian” Botoșani – Prof. coordonator DOLHESCU Genoveva, LICEUL TEHNOLOGIC TODIRENI – Prof. coordonator MIHALACHE Doina, LUCHIAN Liliana, MACOVEI Livia, MATRAȘ Lucreția, MAXIM Elena, OCHIANĂ Catinca, SAUCIUC Aurora, SCUTELNICU Mihaela și Alexandru, SILION Georgeta și Dumitru,TCACIUC Anișoara, ȚIBICHI Ana Maria, ȚIVLICĂ Elena, UNGUREANU Mihaela Dorina, VATAVU Olimpia, VIȘAN Larisa-Laura și Asociația IL GIROTONDO.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Publicat

Publicitate

S-a născut la data de 14 septembrie 1384 în Trikala, Tesalia. A rămas orfan de tată și a fost crescut, alături de ceilalți 6 frați ai săi, de mama sa credincioasă. În anul 1393, regiunea Tesaliei din imperiul Bizantin a fost cucerită de Imperiul Otoman.

Nedorind să fie înrolat în armata otomană, a intrat ca monah la vârsta de 14 ani la mănăstirea Buna Vestire de pe Colina Neprihăniților din Attica. A fost hirotonit preot mai târziu și a viețuit în mănăstire până la moartea sa mucenicească. În anul 1416, otomanii au ocupat Attica, jefuind și maltratând comunitățile locale.

În anul 1424 au ajuns și înaintea porților mănăstirii Buna Vestire pe care, atacând-o, au ucis pe toți călugării aflați în ea. Sfântul Efrem, nefiind în acea vreme în mănăstire, ci într-o peșteră învecinată, a continuat să se nevoiască în acele locuri până în data de 14 septembrie 1425 când a fost luat rob tot de otomani. Încercând să-l silească să se lepede de credința sa, otomanii l-au închis pe sfânt în închisoare, înfometându-l și bătându-l sistematic.

Într-un astfel de regim, supus chinurilor și umilințelor, a trăit sfântul vreme de 8 luni până când otomanii s-au hotărăsc să-l ucidă. Astfel, pe data de 5 mai 1426, sfântul Efrem și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Trupul lui a fost îngropat mai târziu de niște țărani din acele locuri. Sfântul Efrem cel Nou este grabnicul ajutător si marele făcător de minuni.

Citeste mai mult

Actualitate

Lupta pentru președinția României: George Simion și Nicușor Dan merg în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 se îndreaptă spre o finală inedită: George-Nicolae Simion, liderul AUR, și Nicușor-Daniel Dan, susținut de o alianță de centru-dreapta, sunt candidații care intră în turul al doilea, potrivit datelor parțiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea a 19.596 din cele 20.085 de procese-verbale – adică 97,57% din total – George Simion a obținut 3.545.393 de voturi, ceea ce reprezintă 40,14% din sufragii. El este candidatul clasat detașat pe primul loc, cu un avans de peste 1,7 milioane de voturi față de următorii competitori.

Lupta pentru locul al doilea a fost extrem de strânsă. Nicușor Dan a acumulat 1.823.426 de voturi, în timp ce George-Crin-Laurențiu Antonescu s-a oprit la 1.823.019 voturi, adică o diferență de doar 407 voturi, ceea ce va face obiectul unei atenții sporite în etapa validării finale.

Fostul premier Victor Ponta s-a clasat pe locul patru, cu 1.201.328 de voturi (13,60%), în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 235.390 de voturi, adică 2,67% din totalul exprimat.

Participarea ridicată și scorurile neașteptat de apropiate între locurile doi și trei transformă alegerile din 2025 într-unele dintre cele mai competitive din istoria recentă a României.

Biroul Electoral Central urmează să finalizeze centralizarea tuturor datelor și să anunțe oficial candidații care intră în turul al doilea, însă, potrivit cifrelor actuale, cumulate cu voturile care vin din Diaspora, George Simion și Nicușor Dan vor lupta pentru președinția României în turul decisiv.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Neculai Șchiopu este noul primar al comunei Coșula: Voi fi primarul tuturor, indiferent de opțiunea de vot

Publicat

Publicitate

Comuna Coșula are un nou primar ales: Neculai Șchiopu, candidatul PSD, a câștigat încrederea locuitorilor și promite un mandat bazat pe respect, muncă și implicare.

Într-un mesaj public transmis după aflarea rezultatului, acesta le-a mulțumit cetățenilor pentru susținere și a subliniat că votul primit este o onoare, dar și o responsabilitate majoră.

„Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră”, a transmis Neculai Șchiopu.

Campania sa electorală s-a axat pe nevoile reale ale comunității și pe dorința de a construi împreună un viitor mai bun. Noul edil a precizat că victoria nu este una personală, ci o alegere colectivă a cetățenilor de a merge înainte, cu hotărâre și curaj.

Neculai Șchiopu a adresat mulțumiri echipei de campanie, colegilor din PSD Botoșani și tuturor celor care l-au susținut în această perioadă. A subliniat, totodată, că va fi primarul tuturor cetățenilor din Coșula, indiferent de opțiunea exprimată la urne.

Mesajul său se încheie cu un angajament clar: va lucra în interesul întregii comunități și va pune mereu pe primul loc binele oamenilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum au votat botoșănenii. George Simion (AUR) câștigă alegerile la Botoșani cu peste 45% din voturi

Publicat

Publicitate

George-Nicolae Simion, candidatul AUR, a obținut o victorie categorică în județul Botoșani la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit datelor provizorii centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea proceselor-verbale din 422 din cele 434 de secții de votare din județ, adică 97,24% din total, Simion conduce detașat cu 45,51% din voturi, adică 61.207 de voturi.

Pe locul al doilea se află Victor-Viorel Ponta, cu 26.594 de voturi, echivalentul a 19,77%, urmat de George-Crin-Laurențiu Antonescu, care a fost votat de 24.479 de alegători, reprezentând 18,20% din totalul voturilor exprimate.

Nicușor-Daniel Dan, actualul primar al Capitalei, s-a clasat pe poziția a patra la Botoșani, cu 15.703 voturi, adică 11,68%, în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 3.096 de voturi, adică 2,30%.

Rezultatele finale vor fi confirmate oficial după centralizarea tuturor proceselor-verbale, însă tendința este clară: județul Botoșani s-a aliniat la scorurile mari obținute de George Simion în zona Moldovei, confirmând susținerea puternică de care acesta se bucură în mediul rural și în rândul electoratului conservator.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending