Connect with us

Eveniment

„Târgul Mărțișorului”, ediția a XII-a, pe pietonalul Unirii din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani organizează, în perioada 25 februarie – 1 martie 2022, ediția a XII-a a Târgului Mărțișorului.

Pietonalul Unirii va fi şi de această dată locul de organizare a expoziţiilor cu vânzare ale meşterilor populari invitaţi.

Mărțișorul obiect ritual de veche tradiție, se confecționa din două fire răsucite de lână colorată, albă și neagră, albă și albastră sau albă și roșie, era făcut cadou în ziua din luna martie, când apărea pe cer Luna nouă.                                                                                         În cadrul târgului vor participa meșteri populari din județul Botoșani, Suceava și Iași. Pe lângă mărțișoarele confecționate din șnurul tradițional, firul răsucit: alb-roșu, alb-negru, în funcție de meșteșugul pe care îl desfășoară meșterii și participanții, se vor respecta anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile  rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în  funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente.                                                                                                               Cei interesați își vor putea achiziționa mărțișoare cu simboluri vechi: mărțișoare din lemn cu reprezentarea rozetei, care simbolizează soarele, cel fără de care nu am putea trăi mișcare veșnică, viața veșnică; mărțișoare confecționate din sfoară, mărțișoare din piele, mărțișoare care vor include motive caracteristice spiritualității românești ( Baba Dochia, fiul Babei Dochia, etc.), simboluri precum: gărgărița, buburuza,  coșarul, ghiocelul, etc., acestea devenind deja tradiționale în timp.                                                                                                    Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie 2022, începând cu ora 15 vom organiza în Sala Mediatecă un atelier de lucru în cadrul căruia, prin prezența meșterului popular Silion Georgeta,  din Tocileni, Județul Botoșani vom face demonstrații.

Scopul acestui atelier  este de a stârni curiozitatea tinerilor și cetățenilor care apreciază obiceiurile, tradițiile și cultura românească, oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre confecționarea și legendele mărțișorului. Totodată, scopul atelierului este de a conștientiza faptul că mărțișorul este transmis din generație în generație, de la străbuni, având obligația morală de a-l prețui, de a-l revitaliza și de a-l propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem  în evidență funcțiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc., care au fost substituite de funcțiile adiacente precum cele estetice și decorative.

Ineditul acestei ediţii vor fi momentele artistice susţinute atât în deschiderea târgului cât şi în celelalte zile ale târgului, de interpreţi de muzică populară, tineri şi copii din judeţul Botoşani.

Publicitate

 

Elena Pricopie – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale  Botoşani

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Curba de la Flămânzi, în vizorul polițiștilor: 13 șoferi au căzut în plasă, în doar trei ore, fiind surprinși conducând cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițișilor din Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român,  pentru prevenirea accidentelor rutiere

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român  au organizat o acțiune pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere, pe drumul european DE 58, în localitățile Cotu și Flămânzi.

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, fiind vizați conducătorii auto care nu respectă limita legală de viteză și cei care conduc cu defecțiuni tehnice, iar în urma activităților desfășurate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.000 de lei.

 

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare pentru faptul că autovehiculele controlate aveau anvelope uzate peste limită.

Publicitate

FOTO cu caracter ilustrativ

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor botoșăneni pentru prevenirea furturilor din buzunare      

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune, în municipiul Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare.

 

Activitățile au fost desfășurate în zona Pieței Mari și a Bazarului, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 70 de persoane, șase dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar trei au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3.000 de lei, dintre care 5 sancțiuni au fost aplicate pentur nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

Pentru sesizarea unor astfel de fapte, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat sediu de  poliție sau să apelați numărul unic de urgență 112.

 

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de furt din buzunare și genți, dorim să aducem la cunoștința publicului câteva recomandări preventive:

  1. Păstrați bunurile de valoare în locuri sigure și greu accesibile pentru persoanele străine, precum buzunarele interioare ale hainelor sau compartimentele cu fermoar ale genților.
  2. Fiți atenți la aglomerările de oameni, în special în mijloacele de transport în comun, unde riscul de furturi este mai ridicat.
  3. Nu lăsați gențile nesupravegheate în locuri publice sau pe scaunele din spațiile aglomerate.
  4. Folosiți genți cu închideri sigure, cum ar fi fermoare sau capse, și asigurați-le corect atunci când le purtați.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Săveni, obligat de instanță la internare obligatorie într-un centru educativ

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au identificat un tânăr, de 17 ani, din orașul Săveni, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Săveni, un mandat de executare a unei măsuri privative de libertate.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de internare într-un centru educativ pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, tentativă la furt calificat și tâlhărie.

 

Tânărul a fost depistat în comuna Todireni, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, urmând a fi transferat către Centrul Educativ Târgu Ocna.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Doi tineri au fost reținuți de polițiștii din Vlădeni pentru că ar fi furat materiale de construcții

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vlădeni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din comuna Vlădeni, bănuiți de comiterea infracțiunii de  furt calificat.

 

Din cercetări a reieșit faptul că cei doi, în perioada 21 ianuarie -04 februarie a.c., ar fi sustras din curtea unui depozit de material de construcție, mai multe bunuri, creând un prejudiciu de aproximativ  3.000 de lei, care a fost recuperat și restituit persoanei vătămate.

 

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunea de fut calificat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending