Connect with us
Publicitate

Actualitate

Târgul Mărţişorului, ediţia a XII-a, 25 februarie – 01 Martie 2022. Regulament

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, sub egida Consiliului Judeţean Botoşani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoşani, organizează Târgul Mărţişorului, ediţia a XII-a, 25 februarie – 01 Martie 2022.

Manifestarea are ca obiectiv principal menţinerea activităţii de confecţionare a marţişoarelor. aceste talismane nelipsite în comunităţile rurale de altădată. Participanţii trebuie să expună mărţişoarele realizate manual, evitând in propriile expoziţii mărţişoarele achiziţionate din comerţ sau realizate de către dânşii într-o manieră care să imite linia produselor în serie.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani urmăreşte ca participanţii la aceste târguri să respecte anumite exigenţe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunităţile rurale care reuşeau să confecţioneze aceste talismane în funcţie de eposul moldav, de datinile şi de credinţele existente. In acest sens, se urmăreşte ca motivele abordate să aparţină culturii noastre populare şi să transmită conotaţiile specifice poporului nostru legate de acest simbol.

Publicitate

Mărţişorul era, de fapt, luna Martie, dar şi o aţă răsucită în alb şi roşu, având totodată şi funcţie apotropaică. De şnurul alb-negru, alb-roşu, s-a aninat un bănuţ de argint găurit. Treptat, alături de moneda de argint apar şi monedele de aur, de arama în funcţie de status-ul social al purtătorilor.Şnurul mărţişorului era agăţat de un pom înflorit (cireş, gutui, măr, etc), se credea că posesorul mărţişorului va prelua vitalitatea, sănătatea pomului. Indiferent de valoarea materială, nu trebuie să uităm că valoarea mărţişorului constă în şnur!

Negrul şi albul erau bazele. Cea mai importantă bază fiind albul pentru că în marile etape ale devenirii noastre ne întoarcem la alb.

Şnurul alb-negru; Negrul simbolizează timpul, zilele anului, fertilitatea, dialectica contrariilor care se armonizează: viafă-moarte, întuneric-lumină, frig – cald, etc.

Publicitate

Şnurul alb-roşu; Roşul face referire la cultul lunar suprapus cu cel solar.

Mărţişorul nu este un obiect, el este un ritual. Animalul vizat fiind oaia. Toarcerea lânii reprezintă relaţia cu destinul.

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie 2022, între orele 15-17, vom organiza un atelier de lucru   în cadrul căruia, prin prezenţa unui meşter popular, vom face demonstraţii. înscrierea se va face pe adresa de e-mail: ernografie@centrulcreatieibt.ro. Locurile sunt limitate, din cauza contextului epidemiologie în care ne aflăm.

Publicitate

Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor şi cetăţenilor care apreciază obiceiurile, tradiţiile şi cultura româneasca oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre

confecţionarea şi legendele mărţişorului. Totodată, scopul atelierului este de a conştientiza faptul că mărţişorul este transmis din generaţie în generaţie, de la străbuni, având obligaţia morală de a-1 preţui; de a-1 revitaliza; de a-1 propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem în evidenţă funcţiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc, care au fost substituite de funcţiile adiacente precum cele estetice şi decorative.

 

Criterii de selecţie:

–    Folosirea firului de lână, firul răsucit: alb-roşu, alb-negru;

–    Reprezentarea amuletei cu bănuţ sau cu vechi simboluri precum gărgăriţa, coşarul, ghiocelul, etc, acestea devenind deja tradiţionale în timp;

–    Creativitate şi expresivitatea mărţişoarelor confecţionate;

–    Evitarea pe cât posibil a unei matriţe unice;

–    Înlăturarea tendinţei de a fi uniformizate aceleaşi motive abordate;

–    Materialele folosite să nu inducă ideea de neglijenţă şi de lipsă a plasticităţii.

Instituţia se detaşează de raţiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărţişor tradiţional şi care include motive caracteristice spiritualităţii româneşti (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii).

Nu vor trece de preselecţie acele mărţişoare realizate în serie şi care corespund anumitor cerinţe de piaţă generalizată. De asemenea, instituţia nu-şi poate asuma în totalitate răspunderea pentru acei participanţi care au trecut cu anumite mărţişoare de preselecţie şi vor încerca să expună altele, profitând de momentele de neatenţie ale organizatorilor.

Comisia de selecţie va verifica înaintea deschiderii expoziţiile cu vânzare ale meşterilor.

Participanţii sau meşterii pot aduce mostre la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, Compartiment Artă Populară Artizanală şi Meşteşuguri Tradiţionale, de luni până vineri, între orele 10 -14. Perioada de selecţie va fi până la data de 19 februarie 2022.

Târgul va avea loc pe Pietonalul Unirii din Botoşani în perioada 25 februarie – 1 martie 2022. Deschiderea oficială este programată în ziua de 25 februarie 2022, ora 10.

Organizatorii asigură spaţiile de expunere fără percepere de taxe. înscrierea la Târgul Mărţişorului se va face prin completarea fişei de participare care se va trimite pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcrearieibt.ro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis pentru județul Botoșani o atenționare COD GALBEN de ninsori și intensificări ale vântului. Local se va depune strat de zăpadă, în general, de 5…10 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40…50 km/h.

Interval: 20 noiembrie, ora 20 – 21 noiembrie, ora 10

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Publicitate

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!
Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Percheziții! Rețea de braconieri piscicoli, destructurată de polițiști. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, cu sprijinul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au pus în executare 40 de mandate de percheziție domiciliară, la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de braconaj piscicol, în județele Botoșani, Ilfov și Bihor.

Peste 200 de forțe de ordine au fost implicate, într-o acțiune de amploare, organizată de polițiști, care a fost documentată pe parcursul mai multor luni de zile.

Din cercetări a reieșit faptul că persoanele vizate de anchetă ar fi efectuat activități de braconaj piscicol, pe lacul de acumulare Negreni, utilizând unelte de pescuit interzise la deținere, încălcând astfel legislația care protejează ecosistemul acvatic.

Publicitate

Plasele monofilament sunt interzise atât la deținere, cât și la utilizarea în vederea pescuitului, întrucât se pot captura cantități excesive de pește, inclusiv pești sub dimensiunea minimă legală, ceea ce ar conduce la epuizarea resurselor acvatice.

De asemenea, aceste plase sunt fabricate din materiale sintetice care, odată abandonate, devin deșeuri ce contribuie la poluarea apelor și afectarea faunei și a florei acvatice.

Persoanele cercetate pentru comiterea faptelor și-ar fi procurat uneltele ilegale de pescuit de la furnizori din județele Ilfov și Bihor.

Publicitate

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 16 kilometri de plasă monofilament, aproximativ 300 de kilograme de pește, nouă bărci și un autoturism.

Ancheta vizează mai multe persoane cercetate pentru infracțiuni de braconaj piscicol, față de patru persoane fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

La activități au participat polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani, Ilfov și Bihor, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani și reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Deputatul Marius Budăi spune că prezența PSD în viitorul guvern este garanția finalizării Autostrăzii Moldovei până în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele de socializare că finalizarea Autostrăzii Moldovei A7, prevăzută în Programul PSD pentru următoarea guvernare, reprezintă principala cale de dezvoltare economică a județului Botoșani.

Autostrada Moldovei este o realitate. PSD s-a ținut de cuvânt și va merge până la capăt cu finalizarea autostrăzii. Asta este dezvoltarea. Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă”, a spus Budăi.

Social-democratul consideră că demararea primei autostrăzi pentru regiunea Moldova este meritul premierului Marcel Ciolacu și a ministrului PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu care au înțeles că infrastructura de transport reprezintă cheia pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova și celelalte regiuni istorice ale României.

Publicitate

Autostrăzile, drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă. PSD este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră în Moldova, iar în mandatul premierului Marcel Ciolacu Autostrada Moldovei prinde din ce în ce mai mult contur. Votați PSD pe 1 decembrie pentru a avea garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până la noi acasă, în Botoșani!”, i-a îndemnat Budăi pe botoșăneni.

https://www.facebook.com/share/v/19g6HR5qnu/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Poşta Română lansează o colecţie de cărţi poştale cu imagini impresionante din timpul războiului din Ucraina

Publicat

Publicitate

Compania Naţională „Poşta Română” lansează miercuri o colecţie unică de cărţi poştale ce ilustrează imagini impresionante din timpul războiului din Ucraina, surprinse de fotografi ucraineni.

Cărţile poştale vor fi lansate în cadrul evenimentului „1.000 de zile de război în Ucraina”, organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi Postcrossing.

„Aceste cărţi poştale vor deveni simboluri ale solidarităţii şi susţinerii pentru poporul ucrainean, iar participanţii vor avea ocazia să le trimită gratuit prin intermediul Poştei Române, Evenimentul reprezintă un moment de reflecţie prin care dorim să transmitem un puternic mesaj de încurajare pentru vecinii noştri, profund afectaţi de acest război. Poşta Română îşi doreşte, prin acest demers, să contribuie la aprofundarea înţelegerii publicului asupra situaţiei din Ucraina şi să aducă un omagiu celor care au suferit din cauza războiului”, subliniază reprezentanţii companiei într-un comunicat. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending