Connect with us
Publicitate

Actualitate

Târgul Mărţişorului, ediţia a XII-a, 25 februarie – 01 Martie 2022. Regulament

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, sub egida Consiliului Judeţean Botoşani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoşani, organizează Târgul Mărţişorului, ediţia a XII-a, 25 februarie – 01 Martie 2022.

Manifestarea are ca obiectiv principal menţinerea activităţii de confecţionare a marţişoarelor. aceste talismane nelipsite în comunităţile rurale de altădată. Participanţii trebuie să expună mărţişoarele realizate manual, evitând in propriile expoziţii mărţişoarele achiziţionate din comerţ sau realizate de către dânşii într-o manieră care să imite linia produselor în serie.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani urmăreşte ca participanţii la aceste târguri să respecte anumite exigenţe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunităţile rurale care reuşeau să confecţioneze aceste talismane în funcţie de eposul moldav, de datinile şi de credinţele existente. In acest sens, se urmăreşte ca motivele abordate să aparţină culturii noastre populare şi să transmită conotaţiile specifice poporului nostru legate de acest simbol.

Publicitate

Mărţişorul era, de fapt, luna Martie, dar şi o aţă răsucită în alb şi roşu, având totodată şi funcţie apotropaică. De şnurul alb-negru, alb-roşu, s-a aninat un bănuţ de argint găurit. Treptat, alături de moneda de argint apar şi monedele de aur, de arama în funcţie de status-ul social al purtătorilor.Şnurul mărţişorului era agăţat de un pom înflorit (cireş, gutui, măr, etc), se credea că posesorul mărţişorului va prelua vitalitatea, sănătatea pomului. Indiferent de valoarea materială, nu trebuie să uităm că valoarea mărţişorului constă în şnur!

Negrul şi albul erau bazele. Cea mai importantă bază fiind albul pentru că în marile etape ale devenirii noastre ne întoarcem la alb.

Şnurul alb-negru; Negrul simbolizează timpul, zilele anului, fertilitatea, dialectica contrariilor care se armonizează: viafă-moarte, întuneric-lumină, frig – cald, etc.

Publicitate

Şnurul alb-roşu; Roşul face referire la cultul lunar suprapus cu cel solar.

Mărţişorul nu este un obiect, el este un ritual. Animalul vizat fiind oaia. Toarcerea lânii reprezintă relaţia cu destinul.

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie 2022, între orele 15-17, vom organiza un atelier de lucru   în cadrul căruia, prin prezenţa unui meşter popular, vom face demonstraţii. înscrierea se va face pe adresa de e-mail: ernografie@centrulcreatieibt.ro. Locurile sunt limitate, din cauza contextului epidemiologie în care ne aflăm.

Publicitate

Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor şi cetăţenilor care apreciază obiceiurile, tradiţiile şi cultura româneasca oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre

confecţionarea şi legendele mărţişorului. Totodată, scopul atelierului este de a conştientiza faptul că mărţişorul este transmis din generaţie în generaţie, de la străbuni, având obligaţia morală de a-1 preţui; de a-1 revitaliza; de a-1 propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem în evidenţă funcţiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc, care au fost substituite de funcţiile adiacente precum cele estetice şi decorative.

 

Criterii de selecţie:

–    Folosirea firului de lână, firul răsucit: alb-roşu, alb-negru;

–    Reprezentarea amuletei cu bănuţ sau cu vechi simboluri precum gărgăriţa, coşarul, ghiocelul, etc, acestea devenind deja tradiţionale în timp;

–    Creativitate şi expresivitatea mărţişoarelor confecţionate;

–    Evitarea pe cât posibil a unei matriţe unice;

–    Înlăturarea tendinţei de a fi uniformizate aceleaşi motive abordate;

–    Materialele folosite să nu inducă ideea de neglijenţă şi de lipsă a plasticităţii.

Instituţia se detaşează de raţiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărţişor tradiţional şi care include motive caracteristice spiritualităţii româneşti (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii).

Nu vor trece de preselecţie acele mărţişoare realizate în serie şi care corespund anumitor cerinţe de piaţă generalizată. De asemenea, instituţia nu-şi poate asuma în totalitate răspunderea pentru acei participanţi care au trecut cu anumite mărţişoare de preselecţie şi vor încerca să expună altele, profitând de momentele de neatenţie ale organizatorilor.

Comisia de selecţie va verifica înaintea deschiderii expoziţiile cu vânzare ale meşterilor.

Participanţii sau meşterii pot aduce mostre la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, Compartiment Artă Populară Artizanală şi Meşteşuguri Tradiţionale, de luni până vineri, între orele 10 -14. Perioada de selecţie va fi până la data de 19 februarie 2022.

Târgul va avea loc pe Pietonalul Unirii din Botoşani în perioada 25 februarie – 1 martie 2022. Deschiderea oficială este programată în ziua de 25 februarie 2022, ora 10.

Organizatorii asigură spaţiile de expunere fără percepere de taxe. înscrierea la Târgul Mărţişorului se va face prin completarea fişei de participare care se va trimite pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcrearieibt.ro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD Botoșani la Camera Deputaților, Florin Gavril, îi cere noului președinte al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, să îl retragă pe fiul său din poziția de conducere a Camerei de Comerț Botoșani și să renunțe la funcția de președinte de onoare al organizației.

 

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun.

Publicitate

 

V-ați început mandatul cu un act de NEPOTISM! Ați creat o funcție nouă la Camera de Comerț Botoșani, special pentru fiul dumneavoastră. Asta se numește NEPOTISM! I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis sau un amendament pentru pensia specială a lui Nicolae Ciucă”, a declarat Florin Gavril.

 

Publicitate

Social-democratul consideră că schimbările făcute de Valeriu Iftime în conducerea Camerei de Comerț arată „intenția sa clară” de a continua să facă afaceri prin interpuși, ceea ce intră în conflict de interese cu poziția de președinte al Consiliului Județean.

 

Aceste mișcări, prin care domnul Iftime și-a asigurat controlul în continuare la Camera de Comerț, prin intermediul fiului său, ne arată că nu vrea să renunțe la titlu de „rege al achizițiilor publice” și la afacerile cu bani publici care i-au adus miliarde de euro în conturile firmelor sale. Subliniez, miliarde de EURO, nu lei! Asta explică de ce domnul Iftime a refuzat să răspundă la solicitarea noastră de a prezenta afacerile cu bani publici pe care le-a făcut anterior și cine sunt persoanele care controlează acum firmele sale”, a precizat Florin Gavril.

Publicitate

 

Potrivit informațiilor apărute în presa botoșăneană, în urma unor decizii luate cu puțin înainte ca Valeriu Iftime să-și preia mandatul de președinte al Consiliului Județean, la nivelul consiliului de conducere al Camerei de Comerț Botoșani s-a creat o nouă funcție, de vicepreședinte, în care a fost numit Vlad Iftime, fiul celui care a condus instituția. Acesta a preluat prerogativele de președinte de la tatăl său, care a preluat funcția de președinte de onoare, după ce a devenit oficial președintele Consiliului Județean.

 

https://www.facebook.com/share/r/xPJH1phrzxVymuTL/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Este lege! Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la compensaţii

Publicat

Publicitate

Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la compensaţii financiare, arată legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de actul normativ care modifică şi completează Legea 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.

Victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea în libertate în orice mod sau evadarea acestuia, conform Codului de procedură penală.

Publicitate

Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiază, de asemenea, de asistenţă juridică gratuită.

Asistenţa juridică gratuită se acordă persoanelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, lipsire de libertate, viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, pornografie infantilă.

De această asistenţă beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.

Publicitate

Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită.

În cazul în care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor împrejurări care nu erau previzibile la momentul formulării primei cereri de asistenţă juridică gratuită ori de la data acordării asistenţei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a încheiat, victima poate formula o nouă cerere pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, fără ca prin cumularea sumelor obţinute să se poată depăşi dublul limitei prevăzute.

Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Copălău! Două mașini s-au ciocnit, iar cele trei persoane implicate au scăpat doar cu o sperietură zdravănă

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. În eveniment au fost implicate două mașini, în care erau trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule.

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eveniment emoționant la Biserica din Stănești! Protopopul Petru Fercal l-a instalat pe noul paroh, pr. Petru Eduard Filip

Publicat

Publicitate

Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.

Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.

„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.
https://www.youtube.com/watch?v=yMaKM79daVg

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending