Connect with us

Actualitate

Țară, țară, vrem ostași! Centrul Militar Județean Botoșani procesul de recrutare a rezerviștilor voluntari

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani ,,General GHEORGHE AVRAMESCU”, prin biroul informare-recrutare, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Ministerul Apărării Naționale continuă procesul de recrutare

pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar

 

Centrul militar județean Botoșani ,,General GHEORGHE AVRAMESCU”, prin biroul informare-recrutare, desfășoară o campanie de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României, până pe data de 30 iunie 2023.

 

Publicitate

Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte pe bază de contract individual pe durată determinată, să încadreze funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

 

Astfel, pentru anul 2023 sunt disponibile 2187 de posturi de rezerviști voluntari (ofițeri – 491 posturi, maiștri militari – 88 posturi, subofițeri – 460 posturi, gradați și soldați – 1148 posturi), în unități militare din municipiul București și județele – Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov ,Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În județul Botoșani, pentru anul 2023 sunt disponibile 101 posturi pentru categoria de rezervist voluntar – ofițeri 23 de posturi, maiștri militari 3 posturi, subofițeri 25 de posturi și soldați gradați 50 de posturi.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu împlinesc vârsta de 51 ani (pentru soldați gradați) înainte de data semnării primului contract și 55 ani (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri) înainte de data depunerii cererii de înscriere la biroul informare-recrutare.

         Pentru categoria soldat gradat rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie  absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare).

        Pentru categoria maistru militar rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

      Pentru categoria ofițer rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor universitare de licență sau de master de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

****

Odată cu adoptarea Legii nr.115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari participă la instruirea inițială, astfel aceasta poate fi cuprinsă între 3.500 lei pentru un soldat gradat rezervist voluntar(Gradația 0), 3.600 lei pentru subofițer rezervist voluntar cu gradul de  sergent major(Gradația 0), 3.600 lei pentru un maistru militar rezervist voluntar cls. I(Gradația 0) și până la 3.750 lei pentru un ofițer rezervist voluntar cu gradul de locotenent(Gradația 0);

– creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcție, la care se adăugă solda gradului deținut, astfel aceasta poate fi cuprinsă între 1.400 lei pentru un soldat gradat rezervist voluntar(Gradația 0), 1.638 lei pentru subofițer rezervist voluntar cu gradul de sergent major(Gradația 0), 1.809 lei pentru un maistru militar rezervist voluntar cls. I(Gradația 0)și până la 1.996 lei pentru un ofițer rezervist voluntar cu gradul de locotenent(Gradația 0);

– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcție, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad, astfel aceasta poate fi cuprinsă între 3.500 lei pentru un soldat gradat rezervist voluntar(Gradația 0), 4.002 lei pentru subofițer rezervist voluntar cu gradul de sergent major(Gradația 0), 4.398 lei pentru un maistru militar rezervist voluntar cls. I(Gradația 0) și până la 5.008 lei pentru un ofițer rezervist voluntar cu gradul de locotenent(Gradația 0);

– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă;

****

Alte drepturi acordate rezerviștilor voluntari:

– decontarea cheltuielilor de transport, în afara garnizoanei de reședință, pe timpul chemării de către unitățile militare;

– drepturi de echipare și hrană, potrivit reglementărilor aplicabile acestui corp de personal militar, pentru perioada cât participă la instruire/instrucție sau la misiuni;

– recuperare după participarea la misiuni militare, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;

– rezerviștii voluntari pot fi înaintați în gradul următor, de regulă, la finalizarea perioadei de concentrare pentru îndeplinirea unei misiuni sau la reînnoirea/prelungirea contractului;

– rezerviștii voluntari care participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadrați beneficiază, prin efectul legii, de drepturile corespunzătoare celor declarați în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj;

– posibilitatea rezerviștilor voluntari să participe la întreaga gamă de misiuni și operații în afara teritoriului statului român, astfel aceștia pot fi selecționați pentru încadrarea unor funcții pentru misiune și/sau pentru rezerva de înlocuire, în funcție de nevoile Ministerului Apărării Naționale;

– posibilitatea rezerviștilor voluntari să rămână membri ai partidelor, formațiunilor sau organizațiilor politice, precum și ai sindicatelor din care fac parte.

****

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani ,,General GHEORGHE AVRAMESCU”, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.00-16.00 și marți între orele 10.00-18.00.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele  0231-518 086, 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106.

La prezentarea la centrul militar județean, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare și selecție.

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro  sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

Publicitate

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.

Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.

Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.

ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.

Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.

Ateliere și cursuri pentru copii

Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:

* Luni:

10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)

Publicitate

* Marți:

10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică

* Miercuri:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)

* Joi:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)

Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.

Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro

Vacanța, altfel – dar tot vacanță

‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!

Citeste mai mult

Eveniment

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending