Connect with us
Publicitate

Eveniment

Țară, țară, vrem ostași! Centrul Militar Județean Botoșani, anunț important pentru tinerii de 19 ani

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că termenul de înscriere pentru instituțiile militare de învățământ liceal pentru anul de învățământ 2023-2024 se apropie de final, după cum urmează:

ÎNVĂȚĂMÂNT LICEAL  MILITAR – COLEGII NAȚIONALE MILITARE, astfel  :

Există 5 colegii naționale militare – 816 de locuri:

Publicitate

–          Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza – 168 de locuri;

–          Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia – 168 de locuri;

–          Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc – 168 de locuri;

Publicitate

–          Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova – 168 de locuri;

–          Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” , Constanța – 144 de locuri.

Criterii specifice de recrutare (înscriere):

Publicitate

–          vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2023 (anul desfășurării concursului de admitere);

–          absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Publicitate

Termenul limită de înscriere este de 24 martie 2023 orele 16.00.

Ordinea etapelor pe care le veți parcurge este următoarea:

  1. 1. Înscriere – seexecută pe platforma destinată înscrierilor online a candidaților în rețeaua INTERNET – recrutaremapn.ro(prin crearea conturilor de utilizator, introducerea datelor personale, încărcarea documentelor personale în format JPG sau PDF și transmiterea lor către biroul informare – recrutare) sau la sediul biroului informare – recrutare până la data de 24 martie 2023;
  2. Selecție– în cadrul Centrului zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc – în perioada 06 februarie – 11 aprilie 2023;

Selecția constă în probe psihologice și fizice ( acestea sunt prezentate detaliat pe pagina de facebook a Centrului militar județean Botoșani )

Candidații declarați ”Admis” în urma susținerii probelor de selecție vor efectua examinarea medicală.

  1. Vizita medicală– Spitalul Militar Clinic de Urgență Iași – în perioada 20 februarie -13 aprilie 2023;
  2. Finalizarea dosarului de candidat– numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 28 aprilie 2023;
  3. Prezentareala Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 18 mai 2023;
  4. Susținerea testului de verificarea cunoștințelor la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 19 mai 2023;

Chiar dacă foarte mulți tineri consideră că mai este suficient timp până la admiterea din anul 2023, recomand celor interesați să ne viziteze cât mai curând la sediul biroului informare recrutare al Centrului Militar Județean Botoșani, situat în strada Sucevei, nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între 08.00-16.00, și marți între orele 10.00-18.00 iar informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518 086, 0231-512495, 0231-512850, int. 104, 106, pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar și etapele ce trebuie urmate până la examenul propriu-zis.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Admitere 2024: Au început înscrierile la școlile de poliție din țară

Publicat

Publicitate

Recrutarea candidaţilor se realizează în raport de oferta educaţională prevăzută la unităţile de învățământ postliceal pentru cifrele de şcolarizare aprobate în anul şcolar 2023 – 2024 şi de domiciliul/reşedinţa înscrise în cartea de identitate a candidatului.

Admitere în școlile de Poliție 2024: În perioada aprilie – iulie 2024, se organizează o nouă sesiune de admitere în cele două unități de învățământ postliceal ale Poliției Române.

Este vorba despre Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și despre Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca, pentru formarea agenților de poliție.

Publicitate

Recrutarea candidaţilor se realizează în raport de oferta educaţională prevăzută la unităţile de învățământ postliceal pentru cifrele de şcolarizare aprobate în anul şcolar 2023 – 2024 şi de domiciliul/reşedinţa înscrise în cartea de identitate a candidatului.

Numărul de locuri, defalcat pe școli, este următorul:

  • 1.340, la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina
  • 300 la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca.

Pentru candidații din județul Alba, cererile tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@ab.politiaromana.ro, în perioada 24 aprilie – 14 mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

Publicitate

În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații vor depune documentele solicitate până la data de 21 mai 2024.

Admitere în școlile de Poliție 2024: Detalii legate de etape și înscriere

Detalii pot fi obținute prin consultarea anunțului postat pe pagina de internet a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, la secțiunea Carieră/admitere în școlile de poliție sau direct AICI.

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape.

Publicitate

După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

Pentru candidații din județul Alba, proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută în perioada 25 – 31 mai 2024, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.

Proba de evaluare a cunoștințelor se va susține la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Publicitate

Candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor la data de 15 iunie 2024, iar rezultatele obținute vor fi aduse la cunoștința candidaților prin postarea pe site-ul oficial al unității de învățământ pentru care optează, până la data de 16 iunie 2024.

Proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic.

La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

Examinarea medicală se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 19 iulie 2024.

Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc pe site-ul MAI.

Teoretic, aceste informații se mai regăsesc și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ, dintre cele două menționate anterior.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Concertul de pricesne și cântări religioase „Răsărit-a primăvara”, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Organizat de Protopopiatul Dorohoi, la inițiativa Departamentul de Misiune și Tineret, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” prin susținerea pr. director Petru-Georgel Chichioacă, evenimentul, prezentat de prof. Marinela Ciucur, a avut loc în data de 21 aprilie, orele 17.00, în Sala Teatrului din Dorohoi, continuând tradiția concertelor dedicate praznicelor împărătești. 

Urcând pe scara postului, ne primenim cămările sufletelor noastre cu rugăciune, fapte bune și milostenie, iar cei care au darul cântului înalță glasurile lor, aducând slăvire Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, în municipiul Dorohoi, a avut loc un eveniment de suflet, un concert de pricesne și cântări religioase, intitulat Răsărit-a primăvara.

Pe scenă, în clădirea a cărei existență se datorează pr. prof. dr. Dumitru Furtună (1890 – 1965), folclorist, istoric și ctitor de cultură, întemeietorul seminarului dorohoian, au urcat numeroși tineri soliști talentați, precum și grupuri vocale, coruri din zona Protopopiatului Dorohoi:

Publicitate

-Corul Haris și Grupul psaltic Agnus ale Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi (dirijor, prof. Răzvan Sarafim)

-Grupul vocal Datina străbună de la Școala gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți (dirijor, prof. Marinela Ciucur)

-Grupul vocal al Parohiei Dersca (dirijor, Cristian Maleș)

Publicitate

-Maria Mălășincu, de la Parohia Dumbrăvița

-Grupul vocal al Parohiei Mihăileni (dirijor, Sebastian Hrinciuc)

-Grupul vocal al Liceului „Regina Maria” – Dorohoi (dirijor, pr. prof. Ciprian Șoptică)

Publicitate

-Ana Maria și Ioana Ilaș, de la Parohia Prelipca

-Grupul vocal Trifoiașii de la Parohia Hilișeu Horia (dirijor, Anamaria Pînzariu Murariu)

-Lavinia Muraru, de la Parohia Satu Nou, Cordăreni

Publicitate

-Ansamblul Cordăreanca de la Cordăreni (dirijor, prof. Mirela Munteanu)

-Corul George Enescu, (dirijor, prof. Gheorghina Gușulei)

-Lorena Dupu-Andrișan & Grupul Cununița

-Corul Ecclesia al preoților din Protopopiatul Dorohoi

„Cu toții suntem împliniți sufletește de frumusețea acestor pricesne, termen care înseamnă în limba slavonă veche cântare de preaslăvire a lui Dumnezeu, cântate în momentul împărtășirii, sinonim al termenului chinonic, pentru ca mai târziu priceasnă să fie interpretată de popor și să devină apropiată sufletelor credincioșilor. Pricesnele ne pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Avem multe proiecte comune, între protopopiat și seminar, prin implicarea profesorilor și elevilor, care constituie un îndemn pentru alți copii să-și dorească să devină elevi ai Seminarului din Dorohoi, pentru că ne dorim să creștem valoarea acestei școli. Cei care doresc să ia contact cu școala pot face aceasta în cadrul zilelor porților deschise și să se înscrie pentru admitereea care se apropie. Dorim tuturor post cu folos, binecuvântat de Dumnezeu, iar bucuria primită astăzi în suflete să se adauge la ceea ce vom trăi în perioada care urmează, ca să întâmpinăm cu lumină în suflet sărbătoarea luminii și a bucuriei!”, a mărturisit pr. prof.  Petru-Georgel Chichioacă, directorul Seminarului din Dorohoi

„Aș vrea să cred că seara aceasta a meritat din plin, pentru că am încercat să punem înaintea dumneavoastră tot ce este mai frumos, mai curat și mai plin de lumină în sufletele noastre, ale celor care facem parte din familia Protopopiatului, preoți, credincioși, tineri și copii, pentru a ne bucura de taina Crucii și de taina Învierii lui Hristos, o taină cerească, dumnezeiască și mântuitoare. Mulțumim frumos tuturor participanților, dirijorilor și coordonatorilor de grup, prof. Marinela Ciucur, gazda evenimentului, partenerilor Primăria și Consiliul local al Municipiului Dorohoi, partenerilor media Doxologia Media, DorohoiNews, Realitatea Dorohoiană, fotograf Cosmin Gorgan, video pr. Ionuț Crețu, prof. Liviu Ciulei și Iustin Ciucur pentru sonorizare, redacției „Slova creștină de Dorohoi” pr. Cosmin Pristavu, pr. Teodor Budacă, pr. Ciprian Șoptică și pr. Ionuț Crețu. Calde mulțumiri și recunoștință pentru că ați ales să ne împărtășim împreună din frumosul tainei de credință ortodoxă!”, a declarat părintele Ionuț-Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi. (pr. prof. Cosmin Pristavu Constantin)

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Publicat

Publicitate

Patru posturi scoase la concurs, din sursă externă

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Sunt vizate:

Publicitate

– două posturi de ofițer la avizare-autorizare https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1678 ;

– un post de ofițer la control și activități preventive

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1698;

Publicitate

– un post de ofițer la comunicații și tehnologia informației

https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1680.

Informații suplimentare despre condițiile pentru participarea la concurs, perioadele de înscriere, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat și organizarea concursurilor se pot obține accesând portalul „HUB de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Publicitate

La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulți pași, astfel:

– alegerea secțiunii „CARIERĂ MAI” – serciviul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcții vacante;

– selectarea județului Botoșani, a statutului profesional „cadru militar” și a armei „situații de urgență”;

Publicitate

– consultarea anunțurilor publicate, de unde se pot afla toate informațiile referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite și pașii de urmat pentru a participa la concursuri;

Cererile de înscriere și dosarele de recrutare, în volum complet, se transmit la adresa de e-mail specificată în fiecare anunț.

Persoanele intereste de participarea la concursuri trebuie să citească cu atenție anunțurile și celelalte documente postate pe HUB și, dacă îndeplinesc toate condițiile menționate, să completeze cererea de înscriere și să pregătească dosarele de recrutare în termenele indicate.

Alte informații pot fi obținute și la Serviciul Resurse Umane, la telefon 0231/508128, în fiecare zi lucrătoare, între orele 09.00 – 15.00.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Exercițiu de evacuare în caz de incendiu, la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani

Publicat

Publicitate

La ora 10:00, a sunat alarma de incendiu la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani. Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu organizat de pompieri, la solicitarea cadrelor didactice.

La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și, însoțiți de profesori, au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare.

Aici, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

Publicitate

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

Publicitate

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

 

Publicitate

În cazul unui incendiu în locuință, elevii au fost învățați să:

– anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

– să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

Publicitate

– să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

– dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

– să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.

Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de pompieri în misiuni, la fața locului fiind prezent și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!” și „Viziune 2020”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Activitatea s-a desfășurat la solicitatea unității de învățământ, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending