Connect with us
Publicitate

Cultura

Tandem cultural Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice

Publicat

Publicitate

Dezbaterea „Diaspora Academică – 150: atunci și acum” este organizată în tandemul diplomatic Berlin – Viena, tandem cultural Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice și de excelență. 

Împlinirea a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, eveniment simbolic cu o relevanță specială inclusiv pentru inițiativele și demersurile de astăzi, oferă prilejul organizării, în data de 20 decembrie 2021, începând cu ora 18.00, a unei dezbateri online, ce va avea ca puncte de sprijin: tandemul diplomatic Berlin – Viena, cu participarea Doamnei Ambasador Adriana Stănescu și a Domnului Ambasador Emil Hurezeanu, alături de un tandem cultural: Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice și de excelență.

Evenimentul își propune să readucă în memorie Serbarea de la Putna și primul Congres al studenților români din străinătate, organizat în 1871 de România Jună, între care au fost deosebit de implicați Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol ș.a. Onorând memoria acestor tineri academici români reuniți în jurul lui Mihai Eminescu, el însuși student mai întâi la Viena, iar mai apoi la Berlin ‒ perioadă în care a lucrat și ca secretar al Agenției Diplomatice Române din capitala germană –, se dorește a construi în spiritul unei ștafete, prin care se subliniază  continuitatea ideilor junilor academici ai diasporei ce au trăit Unirea Mică cu viziunea Unirii Mari și viziunea României Moderne.

Publicitate

În cadrul Panelului I – Diaspora academică – atunci: Congresul studenților români din străinătate (1871, Putna) – participanții își propun să rememoreze, în contextul Serbării de la Putna, Congresul studenților români, organizat în a doua zi a Serbării; să evoce figura lui Mihai Eminescu, student la Viena și Berlin; să releve relația dintre studenții din Germania secolului al XIX-lea și rețelele profesionale ale diasporei academice de astăzi.

Discuțiile din Panelul II  se vor focaliza pe diaspora academică de astăzi, pe efortul construirii unui demers coerent – cu o miză inspirată de o puternică rațiune partenerială, care înscrie diaspora academică, mediul academic din România, mediul diplomatic, mediul de afaceri, mediile bisericești române din diaspora –, menit a edifica o Platformă participativă sub forma unui “tandem pentru România”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când se dau PENSIILE în luna MAI, prin poștă sau pe card. Anunț pentru pensionari

Publicat

Publicitate

Compania Naţională ”Poşta Română” a comunicat că programul de lucru al subunităţilor poştale, în perioada 1-6 mai 2024. Practic, Poșta Română a anunțat programul de sărbători și cel al distribuirii pensiilor în perioada de Paște.

Programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

  • 1 Mai 2024, Ziua Muncii, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise
  • 2 mai 2024, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor funcționa conform programului normal de lucru
  • 3 mai, Vinerea Mare – 6 mai, luni, a doua zi de Paște, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise.

Începând de marți, 7 mai 2024, toate subunităţile poştale îşi vor relua programul normal de lucru.

Publicitate

Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Potrivit acestora, Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui), precum și prima și a doua zi de Paști sunt declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, preluate și în Contractul Colectiv de Muncă.

Anunțul pentru pensionari

Poşta Română mai anunță că ”distribuirea drepturilor sociale (pensii) va începe cu data de 2 mai, în termenul asumat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”.

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Publicitate

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Verginel Gireadă și echipa PSD din comuna Mihai Eminescu și-au înregistrat candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție

Publicat

Publicitate

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și echipa PSD de la Mihai Eminescu și-au înregistrat astăzi candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție din Botoșani.

La Biroul Electoral de Circumscripție Botoșani s-a prezentat întreaga echipă de candidați ai acestei formațiuni politice după ce peste 3000 de locuitori ai acestei comune au acordat semnătura de susținere în această perioadă preelectorală.

Astăzi, echipa noastră a depus la Biroul Electoral de Circumscripție dosarele de candidatură pentru funcțiile de Primar și Consilieri Locali ai comunei Mihai Eminescu, din partea Partidului Social Democrat.

Publicitate

Mulțumim celor aproximativ 3000 de locuitori ai comunei care ne-au acordat semnătura de susținere și vă garantăm că vom rămâne la fel de implicați în rezolvarea tuturor nevoilor comunității”, a transmis cu această ocazie primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Se dau 2.000 de lei de la stat pentru cei care cresc această rasă de animal. Cererea se depune până la data de 30 iunie 2024

Publicat

Publicitate

Guvernul României a anunțat, recent, o măsură de sprijin pentru agricultura locală, oferind o subvenție substanțială de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie pentru crescătorii acestui tip de animal. Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea raselor autohtone, recunoscute pentru calitatea lor superioară.

Într-un efort de a susține agricultura locală și de a promova rasele autohtone, Guvernul României a lansat recent o inițiativă prin care acordă o subvenție consistentă crescătorilor de porci Mangalița și Bazna.

Această subvenție se ridică la suma de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie și este destinată să sprijine fermierii în creșterea și întreținerea acestor rase speciale de porci.

Publicitate

Comparativ cu anul precedent, când subvenția era de numai 1.200 de lei, această măsură reprezintă o creștere semnificativă, de peste 60%, potrivit specialiștilor. Termenul limită pentru solicitarea subvenției este până la finalul lunii iunie, iar procedura este simplă și accesibilă, fermierii trebuie doar să completeze o cerere standard.

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine. Puțini români și-o mai permit

Dar ce anume face carnea de porc Mangalița și Bazna atât de specială? Ei bine, în primul rând, acești porci sunt crescuți în condiții naturale, în fermele din România, fără a fi supuși unui tratament intensiv sau hrăniți cu aditivi chimici. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unei carne sănătoase și gustoase, fără a compromite calitatea și autenticitatea produsului final.

Publicitate

Desigur, calitatea superioară vine la un preț, iar prețurile produselor din carne de Mangalița și Bazna pot fi considerate mai ridicate în comparație cu alte tipuri de carne de porc.

Un kilogram de cârnați din carne de Mangalița poate ajunge până la 120 de lei, în timp ce un kilogram de șuncă se poate achiziționa în jurul sumei de 80 până la 90 de lei. Totuși, mulți consumatori consideră că această investiție merită din plin, având în vedere calitatea și beneficiile produsului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending