Connect with us
Publicitate

Cultura

Tandem cultural Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice

Publicat

Publicitate

Dezbaterea „Diaspora Academică – 150: atunci și acum” este organizată în tandemul diplomatic Berlin – Viena, tandem cultural Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice și de excelență. 

Împlinirea a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, eveniment simbolic cu o relevanță specială inclusiv pentru inițiativele și demersurile de astăzi, oferă prilejul organizării, în data de 20 decembrie 2021, începând cu ora 18.00, a unei dezbateri online, ce va avea ca puncte de sprijin: tandemul diplomatic Berlin – Viena, cu participarea Doamnei Ambasador Adriana Stănescu și a Domnului Ambasador Emil Hurezeanu, alături de un tandem cultural: Memorialul Ipotești – Mănăstirea Putna, cu participarea membrilor diasporei academice și de excelență.

Evenimentul își propune să readucă în memorie Serbarea de la Putna și primul Congres al studenților români din străinătate, organizat în 1871 de România Jună, între care au fost deosebit de implicați Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol ș.a. Onorând memoria acestor tineri academici români reuniți în jurul lui Mihai Eminescu, el însuși student mai întâi la Viena, iar mai apoi la Berlin ‒ perioadă în care a lucrat și ca secretar al Agenției Diplomatice Române din capitala germană –, se dorește a construi în spiritul unei ștafete, prin care se subliniază  continuitatea ideilor junilor academici ai diasporei ce au trăit Unirea Mică cu viziunea Unirii Mari și viziunea României Moderne.

În cadrul Panelului I – Diaspora academică – atunci: Congresul studenților români din străinătate (1871, Putna) – participanții își propun să rememoreze, în contextul Serbării de la Putna, Congresul studenților români, organizat în a doua zi a Serbării; să evoce figura lui Mihai Eminescu, student la Viena și Berlin; să releve relația dintre studenții din Germania secolului al XIX-lea și rețelele profesionale ale diasporei academice de astăzi.

Discuțiile din Panelul II  se vor focaliza pe diaspora academică de astăzi, pe efortul construirii unui demers coerent – cu o miză inspirată de o puternică rațiune partenerială, care înscrie diaspora academică, mediul academic din România, mediul diplomatic, mediul de afaceri, mediile bisericești române din diaspora –, menit a edifica o Platformă participativă sub forma unui “tandem pentru România”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani: „Nu voi renunța la acțiunea de evacuare a chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric sau din orice imobil al Primăriei”

Publicat

Publicitate

Nu voi renunța la acțiunea de evacuare a chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric sau din orice imobil al Primăriei, oricât de mult vor încerca unii candidați pentru Parlament să profite de voturile celor evacuați!”, a declarat Cosmin Andrei.

Crede cineva că avocata domnului Iftime care a blocat temporar acțiunea Primăriei în instanță și care candidează pe listele PNL Botoșani la Senat nu a avut nicio miză electorală? Eu nu cred. Dar indiferent câte presiuni de acest gen se vor face în campania electorală, nu voi renunța să pun în aplicare evacuarea chiriașilor amendați de cel puțin trei ori pentru încălcarea normelor legale de conviețuire. Am datoria să-i apăr pe toți ceilalți locuitori din municipiu care sunt terorizați de aceste persoane violente, puse mereu pe scandal și care nu apreciază beneficiul de a locui într-o locuință a municipalității”, a subliniat primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Cultura

Scurtmetrajul „Tot ce rămâne”, regizat de un tânăr actor din Botoșani, a fost premiat la un festival din Polonia

Publicat

Publicitate
„Warsaw Film Festival”,  festivalul care găzduiește premiile Federației Internaționale a Criticilor de Film pentru producția de film întreprinzătoare din Europa Centrală și nu numai, și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară,în cadrul unei gale de excepție.
Din aproape 5.000 de înregistrări ale filmelor prezentate, peste 120 de titluri au fost în programul festivalului. Din această selecție juriul a ales un film regizat de tânărul actor Andrei Redinciuc, TOT CE RĂMÂNE, o producție care a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune (Best Live Action Short).
Scurtmetrajul TOT CE RĂMÂNE, scris de Andrei Redinciuc și Carol Ionescu, regizat de Andrei redinciuc și produs de Libra Film a avut premiera la Warsaw Film Festival. Subiectul filmului pune accent pe drama multor familii din zilele noastre. Elena, o femeie de 77 de ani, decide să-și pună fiul, care are dizabilități intelectuale, într-un centru de asistență socială. Decizia se dovedește a fi mai greu de suportat decât și-a imaginat ea

„Scurtmetrajul nostru TOT CE RĂMÂNE, produs de Libra Film Productions, a primit aseara(sâmbătă, 19 octombrie n.r)  Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune (Best Live Action Short) în cadrul Warsaw Film Festival.

Multumesc, multumesc si iarasi multumesc oamenilor extraordinari fara de care filmul n-ar fi fost niciodată posibil.
Actori: Coca Bloos, Cezar Antal, Alexandru Pavel, Angela Ioan, Smaranda Crăciun, Nicoleta Hancu, Matei Arvunescu
Scenariu: Carol Ionescu si Andrei Redinciuc
Director de imagine: Catalin Rugina
Scenografie si costume: Adeline Andreea Badescu
Asistenta costume: Emma Mateciuc
Focus Puller: Andrei Radulescu
Make-up and hair: Bianca Boeroiu
Color grading: Adriana Craciunescu
Video Assist: Adrian Dicu
Lumini si electrică: Alexandru Chiriac, Bogdan Ciausoiu
Echipament: Cutare Film, Ana Light & Grip”, a scris regizorul Andrei Redinciuc, pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii de liceu pot participa la o nouă olimpiadă națională. Care sunt condițiile. Înscrierile încep din 30 octombrie

Publicat

Publicitate

Elevii de liceu pot participa la o nouă olimpiadă națională. Înscrierile încep din 30 octombrie. Inițiativa a fost anunțată de Institutul Național de Statistică, iar concursul este organizat împreună cu Ministerul Educației, informează alba24.ro.Este vorba despre proiectul de tip grant Competiția Europeană de Statistică în România 2024-2025. România participă în premieră la acest concurs internațional.

 

Competiția este organizată de către Comisia Europeană (Eurostat), în anul școlar 2024-2025.

Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 se adresează elevilor din învățământul secundar (liceu), a comunicat Institutul Național de Statistică (INS).

Obiectivul competiției este de a stimula curiozitatea și interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale. De asemenea, prin această inițiativă, profesorii sunt încurajați să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline. Se evidențiază astfel și rolul și importanța statisticii în societate, potrivit sursei citate.

O nouă olimpiadă națională pentru elevii de liceu. Cum se organizează competiția de statistică

Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar:

Publicitate
  • elevii din clasele a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior)
  • elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).

Vor fi organizate două runde ale competiției naționale în perioada ianuarie – martie 2025.

Etapa europeană care va avea loc în perioada aprilie- mai/iunie 2025.

Testările vor avea loc pe o platformă web dedicată. Nu va fi necesară prezența fizică în niciuna dintre etapele competiției.

Publicitate

În competiție vor fi înscrise echipe formate din 2-3 elevi de liceu (orice profil). Membrii unei echipe trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ secundar. Pentru fiecare echipă, va fi  un profesor coordonator.

Nu este limitat numărul de participanți sau echipe din același liceu, nici numărul de echipe supravegheate de către un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singura echipă.

Competiția națională va fi în limba română, iar cea europeană se va desfășura în limba engleză.

Ceremonia de premiere a echipelor câștigătoare și a profesorilor coordonatori va fi organizată în martie/aprilie 2025.

Olimpiada de statistică 2024-2025. Calendar etapa națională

  • 30 octombrie – 20 decembrie 2024: înregistrarea echipelor
  • 20 ianuarie – 7 februarie 2025: prima testare națională (test online cu 3 seturi de câte 10 întrebări fiecare)
  • 24 februarie 2024: publicarea rezultatelor la prima testare
  • 2-21 martie 2025: a doua testare națională (va fi analizat și interpretat în timp real un set real de date)
  • 7 aprilie 2025: publicarea rezultatelor

Echipele câștigătoare ale Olimpiadei Naționale pentru cele două categorii vor participa la Competiția Europeană, care se va desfășura online. În cadrul acesteia, echipele vor trebui să realizeze un videoclip în care vor selecta, prezenta și vor face referire la statistici oficiale pentru a susține un mesaj pe o anumită temă, potrivit edupedu.ro.

Olimpiada de statistică. Premii

La etapa națională, vor fi premiați elevii echipelor câștigătoare și profesorii coordonatori. Profesorii vor primi produse cadou în valoare de 400 de euro.

Elevii vor fi recompensați cu produse cadou în valoare de:

  •  300 de euro / elev (premiul I)
  • 200 euro/elev (premiul II)
  • 100 euro/elev (premiul III).

Citeste mai mult

Eveniment

Când trecem la ora de iarnă și cum ne afectează schimbarea. Sfatul psihologului

Publicat

Publicitate

Mai sunt doar câteva zile până când vom trece la ora de iarnă. Mai exact, în weekendul care vine – în noaptea dintre sâmbătă 26 și duminică 27 octombrie – ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00, scrie Adevărul.

Această trecere la ora de iarnă va face ca duminică 27 octombrie, ce va avea 25 de ore, să fie cea mai lungă zi din an.

În România, trecerea la ora de iarnă se face începând cu anul 1979. Trecerea la ora de iarnă poate părea ușoară teoretic, dar impactul pe care aceasta îl are în ceea ce privește rutina zilnică a organismului fiecăruia dintre noi este mai ridicat.

„În primul rând, schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă începând de săptămâna viitoare poate afecta ritmul circadian al organismului. Acest ritm este cel care reglează somnul, starea de vigilență și alte funcții fiziologice, iar schimbarea orei poate duce la câteva dezechilibre ce pot dura chiar și câteva săptămâni. Unul dintre efecte este reprezentat de perturbarea somnului, organismul putând întâmpina dificultăți privind adaptarea la noul program. Iar aceste schimbări pot afecta mai multe persoanele care suferă de insomnii. O altă problemă: scăderea numărului de ore de lumină naturală poate duce la stări de anxietate. Trecerea la ora de iarnă poate afecta în primele zile și performanțele la serviciu sau la școală”, a declarat psihologul Silvia Ionescu pentru „Adevărul”.

Pentru a ne adapta la trecerea la ora de iarnă, psihologul Silvia Ionescu sugerează să menținem o rutină regulată privind somnul și să ne ajustăm programul de somn cu câteva zile înainte de 27 octombrie, culcându-ne cu un sfert de oră mai devreme față de programul nostru normal. Tot pentru a face mai ușoară adaptarea la ora de iarnă este indicat să evităm consumul de alcool sau de cafea înainte de a merge la culcare.

O directivă europeană din anul 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră când se trece la ora de iarnă.

Publicitate

Un proiect de lege, dat publicității în urmă cu șase ani, propunea ca statele membre ale Uniunii Europene să nu mai facă schimbarea sezonieră a orei. Pe data de 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru a sprijini proiectul de directivă a Comitetului UE privind oprirea schimbării orei în țările membre UE. Numai că, din cauza pandemiei de coronavirus şi a crizei energetice, nu toate ţările membre şi-au făcut cunoscute deciziile, iar o hotărâre finală în acest sens a fost amânată.

Mai multe studii realizate în Europa în ultimii ani au reliefat faptul că dacă nu s-ar mai schimba ora s-ar reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere drept urmare a faptului că s-ar beneficia de mai multe ore cu lumină naturală în fiecare zi.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending