Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tânăr de 19 ani, din Ștefănești, fără permis, scos din trafic de polițiști pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din orașul Ștefănești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca la finalizarea acestora, să fie dispuse măsuri legale.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Studiu MKOR: Românii au bugete cu 40% mai mari față de 2023 pentru vacanța de vară. Unde și cât vor să cheltuie

Publicat

Publicitate

Un studiu realizat pe piața de turism pentru vacanța de vară 2024 de către MKOR, studiu numit “Românii și vacanțele de vară: bugete cu 40% mai mari față de 2023”, arată că 77% dintre români plănuiesc să meargă în vacanță în această vară, mai ales în iulie și august, iar 4 din 10 români alocă un buget mai mare cu 40% față de anul trecut.

De asemenea, durata medie a sejurului este de 7 zile, iar 61% dintre turiști aleg destinații recurente

Într-un context în care vacanțele devin tot mai necesare pentru echilibrul emoțional și bunăstarea generală, 3 din 4 români plănuiesc să meargă în concedii în următoarele trei luni, conform studiului MKOR „Piața de Turism – Vacanța de vară 2024.” Studiul, realizat prima dată în 2017, oferă perspective valoroase asupra tendințelor și preferințelor de călătorie ale românilor.

Interesul pentru vacanțele de vară este similar cu cel din 2017, iar lunile iulie (33%) și august (37%) rămân preferatele românilor pentru concedii. Destinațiile locale sunt la fel de căutate precum cele internaționale, reflectând dorința de a explora atât atracțiile locale, cât și pe cele internaționale.

Deși 20% dintre români declară că merg în vacanță mai rar de o dată pe an, din motive financiare, majoritatea consideră vacanțele o prioritate și își planifică concediile pentru a se bucura de experiențe memorabile alături de cei dragi.

Destinații preferate și criterii pentru alegerea acestora:

Românii sunt conservatori în alegerea destinațiilor de vacanță: 6 din 10 respondenți aleg să revină în locații pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeași destinație. Generațiile Z și X se remarcă printr-o tendință mai pronunțată de a explora noi destinații.

Publicitate

În această vară, românii vor călători atât în țară, cât și în străinătate. Litoralul românesc îi atrage pe aproape jumătate dintre cei care aleg să rămână în țară (44%), mai ales Constanța și Mamaia.

Turismul urban este o opțiune pentru 1 din 5 respondenți, iar zonele cu specific tradițional, precum Bucovina și Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele îi atrage pe doar 10% dintre turiști.

Dintre destinațiile internaționale, Grecia continuă să fie este cea mai căutată (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) și Turcia (13%).

Publicitate

Explorarea obiectivelor turistice este cel mai important criteriu în alegerea destinației de vacanță pentru 1 din 4 patru respondenți. Topul este completat de preț (18%), peisaj și aerul curat (15%), și destinația prietenoasă pentru copii (10%).

Perioadele alese și compania:

Lunile preferate pentru vacanțele de vară sunt iulie (33%) și august (38%), vârful de sezon fiind concentrat în aceste perioade. Părinții își planifică vacanțele în funcție de vacanțele școlare ale copiilor și optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanțele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenți. Circuitele devin tot mai populare, 3 din 10 turiști români plănuiesc sejururi de 8-14 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanță cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane.

Bugetele românilor pentru vacanța de vară 2024:

Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară din acest an este de aproximativ 1.000 de euro, similar cu cel din vara lui 2017. Totuși, 4 din 10 respondenți estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbații și locuitorii din zonele centrale și vestice ale țării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanță.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanța de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut față de 2017. Astfel, 43% dintre respondenți (față de 32% în 2017) estimează o creștere a bugetului față de anul trecut, cu o medie a creșterii de 40%.

„Studiul MKOR evidențiază preferințele și tendințele românilor pentru vacanțele de vară din 2024. În planificarea sejurului, românii caută un echilibru între experiențe culturale, relaxare și considerente practice precum bugetul. Sunt dispuși să se rupă din rutina zilnică pentru cel puțin o săptămână, pe care să o petreacă în compania familiei sau a unui grup restrâns de persoane în locații familiare.

Mă bucur să văd că există această tendință de a prioritiza momentele de relaxare și de a investi în ele, ceea ce sugerează că vacanțele nu mai sunt un lux, ci o necesitate pentru bunăstarea noastră emoțională și fizică”, a explicat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Citeste mai mult

Educație

Luni, 1 iulie 2024, încep probele scrise ale Examenului Național de BACALAUREAT – sesiunea iunie-iulie 2024

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 1 iulie 2024, la Botoșani se vor desfășura probele scrise ale examenului național de bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024. 

La nivelul județului Botoșani, probele scrise din prima sesiune (iunie-iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 9 centre de examen cu 6 subcomisii.

Calendarul de desfășurare al probelor este următorul:

  • Luni, 1 iulie: Limba și literatura română
  • Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Joi, 4 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
  • Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

În această sesiune s-au înscris 2790 de candidați (2555 din seria curentă și 235 din seriile anterioare), distribuiți după cum urmează:

  • Proba E. a) Limba și literatura română: 2633 candidați;
  • Proba E. c) Proba obligatorie a profilului: 2677 candidați;
  • Proba E. d) Proba la alegere a profilului și specializării: 2701 candidați.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Publicitate

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Publicitate

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

“Dragi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a, începând de mâine veți trece prin probele scrise ale „examenului maturității”, unul dintre cele mai importante și dificile examene din viața voastră! Este un moment pentru care știu că v-ați pregătit cu perseverență în toți anii de studiu, alături de profesorii și părinții voștri! Sunt convins că roadele muncii depuse vor fi răsplătite prin rezultate remarcabile! Credeți în puterile voastre, depășiți emoțiile și mergeți înainte cu speranță, atenție, determinare și curaj! Am încredere că veți reuși în tot ceea ce v-ați propus! Vă urez succes la fiecare probă a examenului de Bacalaureat!” a transmis prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

Un botoșănean de 62 de ani a fost acroșat de un camion la Valea Străjii, în Bistrița. A fost transportat la spital

Publicat

Publicitate

Un bărbat din județul Botoșani a ajuns duminică la spital după ce a fost lovit de un autocamion pe DN 17, în zona Valea Străjii, la Bistrița Năsăud. Vehiculul era condus de un bărbat din județul Suceava.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari, un echipaj SAJ Bistrița-Năsăud și polițiștii.

Conform IPJ Bistrița-Năsăud, din primele informații, un pieton de 62 de ani din județul Botoșani a fost lovit de un autocamion care circula pe direcția Vatra Dornei-Bistrița și era condus de un bărbat de 41 de ani din județul Suceava.

Accidentul a rezultat în rănirea bărbatului de 62 de ani, care a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii Serviciului Rutier continuă cercetările pentru a stabili cauza și împrejurările exacte ale evenimentului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Razie de amploare în Municipiul Botoșani. Peste 600 de persoane legitimate de polițiști noaptea trecută

Publicat

Publicitate

O razie de amploare a avut loc noaptea trecută în Municipiul Botoșani, peste 600 de persoane fiind legitimate de polițiști și peste 230 de autovehicule verificate.

În noaptea de 29 spre 30 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul celorlalte subunități de poliție, precum și a polițiștilor de Investigare a criminalității economice, a celor de combatere a criminalitătii organizate, polițiști rutieri, celor de la transporturi și acțiuni speciale au acționat, împreună cu jandarmii, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale comise în segmentul stradal.

Astfel, activitățile au fost concentrate în zona localurilor publice și a celor în care se formează aglomerări de persoane, precum și pe arterele rutiere de acces către aceste zone, fiind desfășurate în intervalul orar 18:00- 04:00.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 600 de persoane, 45 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, iar șapte persoane au fost conduse la sediul poliției.

De asemenea, au fost verificate 230 de autovehicule, peste 100 dintre acestea fiind supuse testărilor cu aparatul etilotest sau drugtest.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 162 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 127.000 de lei, dintre acestea, 120 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, 31 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, iar trei sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind utilizarea aparatelor de marcat electronice.(45.000 de lei)

Publicitate

“Totodată, au fost depistați în trafic doi conducători auto care se aflau sub influența alcoolului și două persoane care nu dețineau permis de conducere, fiind întocmite dosare penale în care se continuă cercetările pentru infracțiunile respective”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Iată și câteva imagini de la acțiunea poliției de la Botoșani:

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending