Connect with us
Publicitate

Cultura

Tânăr actor și regizor din Botoșani, premiat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

Publicat

Publicitate

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a aflat câștigătorii, duminică, într-o gală specială.

Marele trofeu, în valoare de 10.000 de euro, a mers la un film indian, iar Trofeul pentru Lungmetraj din cadrul competiției Zilelor Filmului Românesc a ajuns la proiecția independentă „Clasat”. Tot în cadrul evenimentului, actrița Catrinel Dumitrescu a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră. Tânărul actor și regizor din Botoșani, Andrei REDINCIUC, a primit 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥.

„În programul 𝐃𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐑𝐨𝐨𝐦:
𝐁𝐮𝐜𝐡𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐍𝐨𝐢𝐫 scenariul Andrei Redinciuc – 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥, constând într-un acord de dezvoltare semnat cu PRO TV.
𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐩, scenariul Conrad Mericoffer – 𝐌𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐉𝐮𝐫𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢.
𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐫𝐨𝐮𝐩, scenariul Conrad Mericoffer – 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭̦𝐢𝐞 la Castelul Bethlen-Haller, pentru un proiect din Drama Room, oferită de Domeniul Jidvei.
În programul 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐋𝐚𝐛
𝐈𝐂𝐔 – 𝐈𝐦𝐦𝐨𝐫𝐭𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐔𝐧𝐢𝐭, head writer: Giulio Rizzo, co-scenariști: Sînziana Cojocărescu, Greg Simmons, Nadya Todorova, facilitator Geo Doba – 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐋𝐚𝐛 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 în valoare de 5.000 de euro oferit cu sprijinul Council of the European Union”, informează organizatorii TIFF pe pagina de socializare.

Cinci proiecte de 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐦𝐢𝐧𝐢-𝐬𝐞𝐫𝐢𝐢 în dezvoltare au fost selectate în programul 𝐃𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐑𝐨𝐨𝐦 la TIFF2024. Creatorii au beneficiat de consultanță de la experți de top din industria cinematografică și au concurat pentru Premiul 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐀𝐰𝐚𝐫𝐝 oferit de PRO TV, oferit în final tânărului regizor botoșănean.
𝘽𝙐𝘾𝙃𝘼𝙍𝙀𝙎𝙏 𝙉𝙊𝙄𝙍 (Andrei Redinciuc)
𝙄𝙏 𝙁𝙀𝙀𝙇𝙎 𝙂𝙊𝙊𝘿, 𝘼𝙉𝙔𝙒𝘼𝙔 (Elena Rebeca Carini, Irina Țurcanu)
𝙉𝙊 𝙈𝙊𝙍𝙀 𝙐𝘽𝙀𝙍 𝘾𝙍𝙔𝙄𝙉𝙂 (Carina-Gabriela Dașoveanu, Andrei Fecioru)
𝙏𝙃𝙀 𝙂𝙍𝙊𝙐𝙋 (Conrad Mericoffer)
𝙏𝙃𝙀 𝙏𝙃𝙄𝙀𝙑𝙀𝙎 𝘼𝘾𝘼𝘿𝙀𝙈𝙔 (Dragoș Bucur, Dorian Boguta, Octav Chelaru).
Eilon Ratzkovsky, producător de film cu o experiență de peste 25 de ani, este tutorele 𝐃𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐑𝐨𝐨𝐦.
Tânărul actor și regizor botoșănean Andrei Redinciuc a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și în decursul anilor s-a făcut remarcat prin roluri care i-au adus premii onorante. A semnat regia mai multor producții, evidențiate la diferite competiții cinematografice. În anul 2022, Andrei a fost nominalizat la Premiile GOPO pentru cea mai bună regie.

Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania este primul și cel mai mare festival internațional de film din România și unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. Festivalul are loc în fiecare an în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, un oraș modern cu o istorie bogată. Din 2021, datorită Transilvania IFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film.

Deschis publicului larg, precum și profesioniștilor din industrie, Festivalul Internațional de Film Transilvania prezintă peste 250 de filme, iar programul său include cinema-concerte, concerte, precum și expoziții de artă și oportunități de întâlnire între realizatori și publicul românesc.

Transilvania IFF și-a asumat misiunea de a descoperi noi voci în cinematograf și găzduiește două competiții internaționale – ficțiune și lungmetraj documentar – dedicate regizorilor prima și a doua oară, precum și o vitrină anuală a cinematografiei românești contemporane, în cadrul Zilelor României.

Publicitate

Transilvania IFF proiectează, de asemenea, cele mai așteptate și premiate filme ale sezonului, producții provocatoare și controversate, și include o secțiune puternică dedicată copiilor și educației cinematografice – EducaTIFF – sau retrospective ale celor mai importanți realizatori de film din lume.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valoarea bonurilor de masă a crescut. Ordinul, în Monitorul Oficial

Publicat

Publicitate

Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au mărit valoarea tichetelor de masă cu 4 bani, la 40,04 lei, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial.

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă (…) nu poate depăşi cuantumul de 40.04 lei”, scrie, mai exact, în proiectul de ordin al Ministerului Muncii, relatează bzi.ro.

Această valoare se aplică începând din luna octombrie 2024 până în martie 2025.

Reamintim că valoarea unui bon de masă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 40 lei, de la 35 lei anterior. În plus, tot de la 1 ianuarie au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.

Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.

Publicitate

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis
Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei sute de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să fie pompieri

Publicat

Publicitate

Trei sute de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. În sesiunea octombrie – decembrie 2024, au fost scoase la concurs 275 de locuri de subofițer de pompieri și protecție civilă și 25 de locuri de maistru militar auto.

Calendarul concursului de admitere este următorul:

– până pe 6 octombrie 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică) – depunerea cererilor de înscriere (completate de către candidați în mod lizibil și semnate), exclusiv în format electronic la adresa de e-mail: resurse_umane@isubotosani.ro;

– până la data de 24 octombrie 2024 – depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare, la sediul ISU Botoșani, strada Calea Națională, nr. 28 A, municipiul Botoșani;

– 1 -6 noiembrie 2024 – susținerea probei de evaluare a performanței fizice, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, conform planificării;

– 9 noiembrie 2024 – susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”;

Publicitate

– 13 noiembrie – 23 decembrie 2024 – examinarea medicală (doar candidații care se încadrează în numărul total de locuri scoase la concurs, în ordinea descrescătoare a notelor finale);

– 24 decembrie 2024 – termen de afișare a rezultatelor finale pe site-ul unității de învățământ.

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează de specialiști din cadrul MAI, în conformitate cu Dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu structurile cu atribuții de recrutare.

Publicitate

Durata de școlarizare va fi de un an, pentru ambele specializări.

Condițiile legale și criteriile specifice de recrutare, calendarul concursului de admitere, precum și alte informații de interes pot fi consultate accesând pagina https://www.isubotosani.ro/resurse/fisiere/resurse-umane/2024.09.24/2024_09_24_anunt_recrutare_boldesti.pdf .

Citeste mai mult

Eveniment

Cine NU poate cumula pensia cu alte venituri? Situațiile prezentate de Casa Națională de Pensii

Publicat

Publicitate

În condițiie în care la 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut recent o serie de precizări legate de cumulul pensiilor cu alte venituri.Cine poate cumula pensia cu salariul? Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent situațiile din noua lege a pensiilor în care pensia poate fi cumulată cu alte venituri, scrie alba24.ro.

În condițiie în care la 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut recent o serie de precizări legate de cumulul pensiilor cu alte venituri.

Potrivit CNPP, pot cumula pensia cu alte venituri pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din:

  • activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale (CAS), potrivit Codului fiscal;
  • activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

Veniturile pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, conform Codului fiscal, sunt următoarele:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • indemnizații de șomaj;
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate, potrivit Legii 360/2023.

Persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, vor putea opta pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 de zile.

Publicitate

De asemenea, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii, pentru activitatea prestată în acest sistem.

Potrivit CNPP, în vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.

Publicitate

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
Pensionarii care nu pot cumula pensia cu alte venituri sunt:
soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:în baza unui contract individual de muncă;
în baza unui raport de serviciu;
ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată în sistemul public de pensii și/sau într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii nu pot cumula această categorie de pensie cu pensia de urmaș.

Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de urmaș reglementate de legi cu caracter special vor opta pentru obținerea uneia dintre acestea.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Publicat

Publicitate

Sfânta Eufrosina a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic (408-450) şi era singurul copil al unui om puternic, slăvit, credincios şi milostiv, pe care-l chema Pafnutie, din cetatea Alexandriei.

Pe când avea 18 ani, tatăl ei a logodit-o cu un tânăr nobil, însă ea iubea mai mult viaţa monahicească. Drept aceea, pe orice călugăr primit în casă şi ospătat de tatăl ei, ea îl întreba despre viaţa fraţilor din mănăstire. Astfel, odată, pe când tatăl ei nu era acasă, fericita Eufrosina a părăsit lumea şi deşertăciunile ei şi a fugit pe ascuns din casa părintească, schimbându-şi portul, adică îmbrăcându-se în haine bărbăteşti şi numindu-se Smarald. Tunzându-şi părul capului a intrat într-o mănăs¬tire, dându-se drept famen.

Şi a stat acolo, nevoindu-se şi strălucind în mijlocul bărbaţilor precum piatra cea scumpă, timp de 38 de ani. Apoi, căzând într-o boală grea, Sfânta Eufrosina s-a mutat la Domnul.

Din iconomia lui Dumnezeu, se afla atunci în mănăstire şi Pafnutie, tatăl ei, căruia i s-a descoperit înainte de a-şi da duhul.
„O, tată, eu sunt Eufrosina, fiica ta, şi tu eşti tatăl meu”, a zis ea.

Pafnutie, văzând acestea, s-a cutremurat, dar totodată s-a şi bucurat. Pentru aceasta şi-a împărţit toată averea săracilor şi s-a făcut şi el monah, luând asupra sa asprimea nevoinţelor pustniceşti. Şi s-a arătat vrednic urmaş şi moştenitor, atât al chiliei şi al rogojinii pe care se odihnea Cuvioasa Eufrosina, cât şi al râvnei şi bunătăţilor fiicei sale. Şi s-a mutat Pafnutie la Domnul, bucurându-se.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending