Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tabără de vară pentru 50 de copii din Botoșani, la Mănăstirea Balş

Publicat

Publicitate

Tabăra de vară de la Mănăstirea Balş, comuna Frumușica, județul Botoșani, este la prima ediție. Anul acesta, aproximativ 50 de copii din comunele Stăuceni, Durnești,Trușești și Albești, cu rezultate bune la învăţătură sau provenind din familii defavorizate, se vor bucura de multă atenție. Tabăra se va desfășura în două serii: – perioada 7-12 iulie, prima serie – perioada 20-25, iulie a doua serie.

Vor avea loc numeroase activităţi sportive, concursuri, discuţii special adaptate nevoilor copiilor. De asemenea, vor avea ocazia să intre în contact cu viaţa liturgică din mediul monahal. Tabăra de anul acesta se organizează și prin implicarea protosinghelului Isidor Bucătaru, stareţul Mănăstirii Balş și a oamenilor de bine. Tematica din acest an este legată de credinţa ortodoxă, fiind îmbinată cu activităţile distractive, sportive. În fiecare zi, se vor ruga în sfânta biserică, iar apoi vor avea o serie de activităţi recreative şi sportive.

Programul va fi presărat cu filme ce au caracter religios. Festivitatea de premiere a copiilor şi focul de tabără, vor încheia tabăra. „Tabăra aceasta oferă oportunitatea de a combina distracția cu învățarea, așa cum ne place nouă să facem, arătându-le copiilor cum să descopere frumusețea și diversitatea culturii românești. Pe lângă activități, ei vor dobândi cunoștințe valoroase despre geografia și tradițiile locale, contribuind astfel la educația lor turistică și geografică. Pregătește-ti copiii pentru o experiență memorabilă, unde fiecare moment petrecut în tabăra va fi o lecție vie despre frumusețea și bogăția României!”, a spus Florentina Doroftei Melinte, președintele Asociației „Nectarie și prietenii”, unul dintre organizatorii Taberei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice

Publicat

Publicitate

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice, pentru a garanta siguranţa pasagerilor, mai ales că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează între 50 şi 80 de grade Celsius la soare.

“România se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate ce au impact şi în transportul feroviar. Ca atare se extind restricţiile de viteză pe calea ferată pe perioada prognozată de meteorologi ca fiind caracterizată cu fenomene meteo extreme: caniculă şi furtuni puternice. Prioritatea CFR Călători este siguranţa pasagerilor şi face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare”, informează luni un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, infrastructura feroviară, precum şi materialul rulant din România nu au fost proiectate pentru temperaturile ridicate înregistrate odată cu schimbările climatice.

“Aceasta este o provocare cu care se confruntă atât România, cât şi ţările care trec prin aceleaşi schimbări climatice. În zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează de multe ori chiar şi peste 50 – 80 de grade Celsius la soare. Trebuie avut în vedere că ţările care au, tradiţional, o climă mult mai caldă au proiectată infrastructura şi materialul rulant pentru a rezistă la temperaturi mult mai ridicate. Totodată şi în aceste ţări se iau aceleaşi măsuri de prevenţie, precum în România, dacă temperatura creşte peste nivelul pentru care a fost proiectat transportul feroviar”, se menţionează în comunicat.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale: să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj; să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie; să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Examenul de bacalaureat, sub lupa jandarmilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

În perioada 01 – 04 iulie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani asigură climatul de ordine și siguranță publică în zona a șase unități de învățământ din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, unde se desfășoară examenul de bacalaureat pentru absolvenții învățământului liceal.

Misiunile se desfășoară conform Planului comun de măsuri încheiat între Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, iar jandarmii vor lua măsuri de monitorizare a activităților desfășurate și vor intensifica patrularea pe timpul venirii/plecării elevilor la instituțiile de învățământ.
Echipajelor de jandarmerie vor relaționa cu președinții comisiilor de concurs în vederea identificării unor eventuale situații care ar putea afecta buna desfășurare a activităților din punct de vedere a ordinii și liniștii publice și vor lua măsurile legale ce se impun în cazul constatării unor fapte antisociale.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O casă din Drăgușeni a fost la un pas să se facă scrum. Pompierii au intervenit la timp

Publicat

Publicitate

O casă a fost salvată de pompierii militari și voluntari, astăzi, din calea flăcărilor, în localitatea Drăgușeni. Un incendiu violent, pornit de la groapa de gunoi menajer, s-a extins la vegetația uscată și gardul gospodăriei, punând în pericol locuința.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni.

Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Au ars avegetația uscată de pe aproximativ 10.000 de metri pătrați, un gard din lemn și gunoiul menajer.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind autoapriderea gunoaielor menajere.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

ANRE a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Majorarea se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

“Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Publicitate

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending