Connect with us
Publicitate

Cultura

Tabără de scriere creativă la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2024, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va avea loc ediția a IV-a a Taberei de scriere creativă.

 

Pe 15 ianuarie 2021, la gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, criticul Al. Cistelecan venea cu inițiativa de a organiza anual la Ipotești ateliere de scriere pentru tineri poeți. În vara aceluiași an, Memorialul Ipotești, cu susținerea CJ Botoșani, organiza prima Tabără de scriere creativă. Începând cu ediția din 2023, tabăra este organizată în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București.

 

Programul Taberei de scriere creativă de la Ipotești, ediția a IV-a, cuprinde ateliere de scriere, lecturi, discuții zilnice, vizite de documentare, la care vor participa tineri scriitori din Brașov, București, Chișinău, Craiova. În după-amiaza zilei de 28 septembrie, invitatul special al taberei, prozatorul Dan Lungu, va ține un atelier de scriere.

 

Publicitate

Tabăra de scriere creativă de la Ipotești, ediția a IV-a, este coordonată de scriitorii Simona Popescu și Dumitru Crudu.

 

În cadrul Taberei de scriere creativă de la Ipotești, scriitorii începători vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text artistic (poezie și proză).

Publicitate

 

SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Brașov) este poetă, prozatoare și eseistă. A debutat editorial în 1990, cu volumul Xilofonul și alte poeme (Litera). În 1991, apare în volumul colectiv Pauză de respirație (Litera), împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, cei patru autori formând Grupul de la Brașov. A mai publicat volumele de poezie: Juventus (Cartea Românească, 1994), Noapte sau zi (Paralela 45, 1998), Juventus și alte poeme (antologie; Paralela 45, 2004), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie (Polirom, 2006), Cartea plantelor și animalelor (Nemira, 2021), Opera poetică (în 2 volume; Rocart, 2021). A publicat romanul Exuvii (Nemira, 1997), reeditat în mai multe rânduri la Editura Polirom, și volumul de „critificțiune” Clava. Critificțiune cu Gellu Naum (Paralela 45, 2004). Este autoarea eseurilor: Volubilis (Paralela 45, 1998), Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum (Editura Fundației Culturale Române, 2000), Autorul, un personaj (Paralela 45, 2015). A îngrijit și prefațat ediția Opere de Gellu Naum (vol. I-IV, Polirom, 2011-2020). Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simona Popescu ține cursuri de scriere creatoare din anul 2005.

 

DUMITRU CRUDU (n. 1965, Florițoaia Nouă, Ungheni) este poet, prozator, dramaturg, publicist. A debutat în 1994, cu două cărți de poezie simultan – Falsul Dimitrie (Arhipelag) și E închis vă rugăm nu insistați (Pontica). Au urmat volumele de poezie: Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente (Paralela 45, 1996), Poooooooooate (Vinea, 2004), Eșarfe în cer (Cartier, 2012), Falsul Dimitrie (antologie; Cartier, 2014), La revedere, tată (Tracus Arte, 2015), Strigătele de sub apă (Vinea, 2015), Cinci poeme din Rotterdam (Charmides, 2017), Vaci ale Domnului (Casa de pariuri literare, 2018), Împotriva lui Dumitru Crudu (antologie; Junimea, 2023), Doamne (Prut Internațional, 2024). În 1998, Dumitru Crudu a lansat, în „Monitorul de Brașov”, împreună cu poetul Marius Ianuș, Manifestul fracturist. În proză, a debutat în anul 2008, cu romanul Măcel în Georgia (Polirom), publicând ulterior: Un american la Chişinău (Casa de pariuri literare, 2013), Ziua de naştere a lui Mihail Mihailovici (Humanitas, 2019), Margareta noastră (Cartier, 2021), Ora cinci şi şapte minute (Humanitas, 2022). Scrie și teatru, publicând până în prezent mai multe volume de dramaturgie și având piese montate în teatre din Republica Moldova, România, Bulgaria, Italia, Germania, Franța ș.a. A fost jurnalist la mai multe instituţii de presă din Republica Moldova, printre care: „Timpul de dimineaţă”, „Europa liberă”, „Radio Chişinău”. Din martie 2021, este redactor-şef la revista literară „Timpul din România”, ediţia de Chişinău. Din 2008, Dumitru Crudu coordonează Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” din Chișinău.

 

DAN LUNGU (n. 1969, Botoșani) este prozator și publicist. În 1997, a înființat, împreună cu alți câțiva tineri scriitori ieșeni, Club 8, iar în 2013, alături de Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu, a pus bazele Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri – FILIT. A debutat oficial cu volumul de poezii Muchii (Junimea, 1996). Ca prozator, debutează în 1999, cu volumul de proză scurtă Cheta la flegmă (OuTopos). Au urmat alte volume de proză scurtă: Proza cu amănuntul (Cronica, 2003), Băieți de gașcă (Polirom, 2005), Părul contează enorm (Polirom, 2019). Dan Lungu este autorul romanelor: Raiul găinilor (Polirom, 2004), Sînt o babă comunistă (Polirom, 2007), Cum să uiți o femeie (Polirom, 2009), În iad toate becurile sunt arse (Polirom, 2011), Fetița care se juca de-a Dumnezeu (Polirom, 2014). La Editura Polirom, a publicat cărțile pentru copii Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite (2021) și Principiile viselor comunicante sau Vlogger la vreo 14 ani (2024); a coordonat volumele colective Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism (2008, în colab.), Str. Revoluției nr. 89 (2009, în colab.), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (2014, în colab.) și Cartea copilăriilor (2016, în colab.).

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediția a XI-a, a reunit 56 de artiști din nouă țări

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 septembrie 2024, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a avut loc vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ajuns la cea de-a XI-a ediție.

Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” se bucură de o recunoaștere tot mai largă pe scena artistică internațională, reușind să atragă an de an artiști de renume și talente emergente. Curatorii evenimentului au pus un accent deosebit pe diversitatea și autenticitatea lucrărilor expuse, oferind publicului o incursiune în universul artei naive, caracterizată prin simplitatea formelor, cromatica vibrantă și expresivitatea profundă.Arta naivă se distinge prin spontaneitatea și sinceritatea sa, lipsa convențiilor academice și relația directă pe care o stabilește cu privitorul. Prin intermediul acestei expoziții, publicul are ocazia să descopere o varietate de perspective culturale și emoționale, fiecare lucrare spunând o poveste unică, autentică, dincolo de granițele geografice.

Reamintim că în cadrul acestei expoziții au participat anul acesta 56 de artiști plastici din 9 țări, după cum urmează: Brazilia, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, România și Ungaria. Totodată, amintim că holul Casei Văsescu va găzdui expoziția până pe data de 20 octombrie. Expoziția poate fi vizitată între orele 8:00-16:30, iar vinerea în intervalul orar  8:00-14:00.

Anul acesta au răspuns invitației noastre 56 de artiști naivi din țară și străinătate, după cum urmează:

  • BRAZILIA – Beto NASCIMENTO;
  • FINLANDA – Kikka NYRÉN;
  • FRANȚA – Bron ODILE;
  • ISRAEL – Auni EDRIS,Elena ERYOMINE, Michal ESHET, Noemi ESHET-ROSENZWEIG, Rachel FRANK, Ruthy GOLD, Miri GOLDSHMIDT, Ayelet HOCH,Howayda IBRAHIM-ZAITOUN, Ida LOMIANSKI, Hevrona MALKI, Batia MITRANI, Hayim OTSARYA, Natalie PELED, Moran SHAMBAR, Noga SHAVIT, Roni SHEMESH, Dvora SIVAN;
  • ITALIA – Guido VEDOVATO;
  • POLONIA – Barbara JOZEFOWICZ;
  • PORTUGALIA – Maria TEREZA;
  • ROMÂNIA – Gabriela BĂLOIU, Florin BEJINARI, Aurica BOBOESCU, Oana CĂTĂNOIU, Anișoara CIOBANU, Gheorghe CIOBANU, Lucica CIOBANU, Ruxanda CIUPERCĂ, Mihai DASCĂLU, Ana Viorica FARKAȘ, Anastasia GÎRNEAȚĂ, Ana GRUNZU, Cristian HÂRTIE, Lina HORTOLOMEI, Toader IGNĂTESCU, Maricela ISTRATE, Maria LUPU, Rita MAXIM, Ioan MĂRIC, Eugenia NECHITA, Anda PETRACHE, Genoveva POPA, Calistrat ROBU, Paul Răzvan ROBU, Nicolae ȘERBAN, Dumitru ȘTEFĂNESCU, Elena ȘTEFĂNESCU, Costel  TĂNASE, Paulina TUFESCU, Tatiana ȚIBRU, Maria VINTILĂ;
  • UNGARIA – Zsóka MÁNDOKI HALÁSZ.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Este OFICIAL! Guvernul va prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA până la sfârşitul anului 2024

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, scrie realitatea.net.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul acestui an, pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe.

”Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

”Astfel, preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a arătat premierul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

PSD: PNL Botoșani trebuie să spună dacă susține legea care îi permite lui Iohannis să candideze la Senat, fără a pierde pensia specială prezidențială și celelalte privilegii ale funcției

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani solicită conducerii organizației județene a PNL să le spună botoșănenilor dacă susține inițiativa parlamentarilor liberali, conduși de Nicolae Ciucă, de a da o lege exclusiv pentru președintele-turist Klaus Iohannis, astfel încât acesta să poată candida la alegerile parlamentare pe listele PNL, fără a renunța la pensia specială și la celelalte privilegii ale funcției de președinte al României.

De asemenea, PNL Botoșani are obligația de a le spune botoșănenilor dacă susține intenția conducerii centrale a PNL de a rupe coaliția de guvernare și de a provoca astfel o criză guvernamentală  pe motiv că PSD a refuzat să susțină „Legea Iohannis”, prin care s-ar crea o inegalitate în fața legii între președintele Iohannis și toți ceilalți cetățeni români.

„Președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, are obligația să le spună botoșănenilor dacă susține această lege care acordă privilegii unui singur om. Oamenii trebuie să știe că această lege este doar pentru a-i asigura președintelui Iohannis o funcție de senator, fără a pierde pensia specială aferentă funcției de președinte al României. Domnul Iohannis ar fi putut candida pe listele PNL dacă demisiona din funcția de președinte al României, dar astfel ar fi pierdut pensia specială și celelalte privilegii. Pentru asta vrea PNL această lege. PSD nu poate fi de acord! Domnul Iftime este de acord cu asta? Asta înseamnă marea schimbare pe care o promite?! Pensie specială și păstrarea celorlalte privilegii pentru tătucul lor politic?!”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

PSD Botoșani subliniază că ruperea Coaliției de guvernare în actualul context intern și internațional ar conduce la o stare generală de instabilitate care s-ar manifesta prin creșterea dobânzilor, reapariția speculei și a inflației, blocarea investițiilor străine și a fondurilor europene, limitarea activității guvernamentale, incapacitatea Executivului de a demara investiții noi, dar și afectarea profundă a poziției României în raport cu partenerii săi strategici din structurile euro-atlantice.

„Botoșănenii au dreptul să știe dacă PNL Botoșani, condus de domnul Valeriu Iftime, este de acord ca societatea românească să plătească acest preț usturător al instabilității politice și economice doar pentru a-i asigura președintelui Iohannis o leafă de senator, fără a renunța la privilegiile funcției prezidențiale, inclusiv la pensia specială prezidențială”, a subliniat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili.

Botoșănenenii sunt invitați sâmbătă, 28 septembrie și duminică, 29 septembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Publicitate

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioși și niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (AndroEnukidze)

Publicitate

 

Durata spectacolului: 1h 25 min.

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️vineri:10:00-18:00▪️sâmbătă:12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de luni până duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending