Connect with us

Eveniment

Tabăra de scriere creativă la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

În perioada 1-7 august 2022, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va avea loc Tabăra de scriere creativă.

Pe 15 ianuarie 2021, la gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, criticul Al. Cistelecan venea cu inițiativa de a organiza anual la Ipotești ateliere de scriere pentru tineri poeți. În vara aceluiași an, Memorialul Ipotești, cu susținerea CJ Botoșani, organiza prima Tabără de scriere creativă.

La ediția de anul acesta vor participa poete și poeți, care au debutat editorial în ultimii ani sau care urmează să debuteze, din Arad, Botoșani, București, Cluj, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara.

 

Atelierele de scriere creativă vor fi coordonate de SIMONA POPESCU și ȘTEFAN MANASIA.

SIMONA POPESCU (n. 10 martie 1965, Codlea, Brașov) este autoarea volumelor de poezie: Xilofonul și alte poeme (Litera, 1990), Pauza de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea; Litera, 1991), Noapte sau zi (Paralela 45, 1998), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie (Polirom, 2006), Cartea plantelor și animalelor (Nemira, 2021). În 1997, i-a apărut romanul Exuvii (Nemira), ajuns în prezent la ediția a VII-a (Polirom). A publicat mai multe cărți de eseuri, dintre care două dedicate lui Gellu Naum (Salvarea speciei: despre suprarealism și Gellu Naum, Editura Fundației Culturale, 2000; Clava. Critificțiune cu Gellu Naum, Paralela 45, 2004). A îngrijit și prefațat ediția Opere de Gellu Naum (vol. I-IV, Polirom, 2011-2020). Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simona Popescu ține cursuri de scriere creatoare din anul 2005.

Publicitate

ȘTEFAN MANASIA (n. 1977, Piteşti) este autorul volumelor de poezie: Amazon și alte poeme (Tritonic, 2003), Cartea micilor invazii (Cartea Românească, 2008), Motocicleta de lemn (Charmides, 2011), Bonobo sau cucerirea spațiului (Charmides, 2013), Cerul senin (Charmides, 2015), Gustul cireşelor (Charmides, 2017). A mai publicat volumul de eseuri și cronici literare Stabilizator de aromă (Tribuna, 2016) și romanul Cronovizorul (Polirom, 2020)

În 2008 a inițiat, la Cluj, Clubul de Lectură „Nepotu’ lui Thoreau“ (alături de Szántai János și François Bréda), cea mai importantă comunitate literară româno-maghiară din Transilvania.

 

Programul Taberei de scriere creativă de la Ipotești include: ateliere, la care tinerii poeți vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text poetic; lecturi și discuții pe texte; excursii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

ANOFM: 117 programe de formare profesională, în martie, la nivel național

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în luna martie, 117 programe de formare profesională pentru 1.719 de persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, informează instituția într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 162 de persoane; referent resurse umane – 142 de persoane; lucrător comercial – 140 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; operator introducere, validare și prelucrare date – 84 de persoane; ospătar (chelner) – 84 de persoane; cofetar – 70 de persoane; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 70 de persoane; competențe de comunicare în limba română – 56 de persoane; inspector în domeniul securității și sănătății în muncă – 56 de persoane.

Județele în care, în luna martie 2025, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Dâmbovița (pentru 98 de persoane) și Municipiul București (pentru 98 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

IȘJ Botoșani: Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a publicat astăzi, pe pagina web și la sediul instituției, Lista posturilor/ catedrelor vacante/rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2025-2026.

https://isjbotosani.ro/categorie/mobilitate-personal-didactic-2025-2026/lista-posturi-vacante-rezervate-mobilitate-personal-didactic-2025-2026

„Pentru anul școlar viitor, la nivelul județului Botoșani, au fost publicate 1920 de posturi/catedre vacante/rezervate: 185 pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 1735 pentru angajare pe perioadă determinată. Din cele 1735, 320 de posturi sunt complete, iar 1415 sunt incomplete. ” a declarat domnul profesor Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Trușești: Trei persoane, printre care și un copil de 1 an, au avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil de 1 an, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs pe DN 29 D, în localitatea Trușești, în urmă cu puțin timp. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, în care erau cinci persoane.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe SAJ. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Trei persoane au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Economie

Executat silit de bancă? După cât timp îți poate pune banca poprie pe conturi, dacă nu plătești rata la apartament sau mașină?

Publicat

Publicitate

Creșterea costului vieții din ultimii ani transformă ratele la bănci într-o adevărată provocare pentru români. Fie că este vorba despre credite contractate pentru apartamente sau mașini, intrarea în imposibilitate de plată atrage, într-un termen foarte scurt, procedura executării silite. Practic, dacă nu îți respecți angajamentele de plată, banca poate începe măsurile împotriva ta. În cât timp? Din păcate pentru tine, foarte repede, scrie playtech.ro.

Conform legislatiei în vigoare, daca intarzierea plății depășește 30 de zile, informatiile despre istoricul tău negativ sunt raportate in Biroul de Credit.

 

Cum te poate afecta raportarea în Biroul de Credit?

Odată ce ai fost raportat, informațiile despre întârzierea ta sunt stocate în baza de date a Biroului de Credit pentru o perioadă de 4 ani de la data achitării ultimei restanțe. Acest istoric negativ poate influența semnificativ capacitatea ta de a obține noi credite sau alte produse financiare în viitor.

În ce prăjesc gospodinele din Moldova ceapa pentru sarmale. Secretul care le schimbă gustul complet, ies mult mai bune
acces limitat la credite: băncile verifică istoricul tău de credit înainte de a-ți acorda un împrumut. Un raport negativ poate duce la refuzul cererii tale de credit sau la condiții mai puțin avantajoase;
costuri mai mari: chiar dacă obții un credit, s-ar putea să ți se ofere dobânzi mai mari din cauza riscului perceput de către creditor;
imagine financiară pătată: un istoric negativ poate afecta și relațiile cu alți parteneri financiari, precum companiile de leasing sau furnizorii de servicii.
Daca vei intarzia mai mult de 90 de zile plata ratei, risti executarea silita și/sau poprirea instituita asupra conturilor bancare. Acesta este momentul critic de care toti romanii cu datorii la banci se tem.

Publicitate

Din pacate, nu sunt deloc putini!

Conform cifrelor Centrului de solutionare alternativa a litigiilor bancare (CSALB), la finele anului 2024, aproximativ 240.000 de romani aveau restante la credite.

Ce solutii ai pentru a nu ajunge sa fii executat silit de banci?

În cazul în care ajungi în imposibilitate de plată sau anticipezi faptul că acest moment e foarte aproape de a deveni o realitate, una dintre soluțiile rapide și cu grad ridicat de succes este începerea negocierii cu banca. Primul pas ce trebuie făcut în acest sens este să înștiințezi creditorul despre situația ta și să soliciți găsirea unei soluții.

În cazul în care nu reușești să ajungi la un numitor comun cu banca de la care te-ai împrumutat, poți demara negocierile prin intermediul CSALB. E important de reținut faptul că experții instituției se ocupă gratuit de toate procedurile, după ce le furnizezi documentele necesare.

„Dacă plângerea nu a fost soluționată direct cu instituția financiar-bancară, consumatorul se poate adresa CSALB. Conciliatorii analizează situația pe baza documentelor puse la dispoziție de consumatori și comercianți și propun/impun o soluție pentru soluționarea litigiului. Soluțiile pot fi diferite de o sentință obținută în instanțele de judecată care aplică strict dispozițiile legii, pentru că, în cazul SAL, conciliatorii pot ține seama de uzanțele comerciale și de principiile generale ale dreptului și, de asemenea, pot soluționa litigiul în echitate”, conform CSALB.

Concret, vorbim despre o alternativă mai rapidă și necostisitoare în raport cu a apela la o instanță de judecată pentru a-ți căuta dreptatea în relația cu banca.

Ai șanse de reușită? Ei bine, cifrele arată că da. De la începutul activității CSALB și până în vara anului trecut, consumatorii au obținut beneficii totale de 12,8 milioane de euro în urma negocierii cu băncile în cadrul CSALB. În medie, un consumator a obținut beneficii de aproximativ 5.000 de euro în 2023 și de 3.900 de euro în 2022. În prima jumătate a acestui an beneficiile sunt de aproximativ 1,5 milioane de euro.

„Am observat un fenomen interesant în activitatea de negociere a băncilor desfășurată în cadrul CSALB. Dacă în 2023 au existat 290 dosare aflate pe rolul instanțelor și care au fost rezolvate amiabil cu ajutorul conciliatorilor, acest an arată un interes mai mare în anticiparea situațiilor cu potențial litigios.

Astfel, numărul dosarelor care au venit din instanță a scăzut până la aproximativ 100 de cazuri, în schimb a crescut numărul cererilor în care consumatorii se adresează băncilor prin intermediul avocaților. Ceea ce arată că părțile sunt la un pas de litigiu, dar încearcă să rezolve problema amiabil, prin intermediul CSALB. Mai mult de o treime dintre cele 2.050 de cereri adresate băncilor, de la începutul anului, au venit prin intermediul avocaților.

Astfel, nu doar la nivelul unor bănci au fost manifestate asemenea atitudini de evitare a proceselor lungi și costisitoare, ci și la nivelul unor avocați ai consumatorilor, care au ales cu prioritate aceste metode alternative”, explica Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Așadar, cea mai neinspirată decizie pe care o poți lua este să aștepți ca iminentul să se producă. În cazul în care întâmpini dificultăți financiare în a-ți respecta angajamentele de plată în raport cu banca finanțatoare, ai la îndemână varianta negocierii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending