Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sute de români, identificați anual ca victime ale traficului de persoane. Jumătate dintre aceştia sunt copii sau tineri

Publicat

Publicitate

Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime ale traficului de persoane, iar aproximativ jumătate dintre aceştia sunt copii sau tineri, a transmis luni premierul Marcel Ciolacu.

Precizările au fost făcute cu ocazia lansării noii Strategii Naţionale Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Conform unui comunicat transmis de guvern, lansarea strategiei reprezintă “un moment semnificativ” în lupta împotriva criminalităţii organizate. Documentul reprezintă rezultatul implicării Comitetului Inter-ministerial de Coordonare Strategică Inter-sectorială a Luptei împotriva Traficului de Persoane, a partenerilor strategici naţionali şi internaţionali şi a societăţii civile. Noua strategie îşi propune “să fie mai eficientă, adaptată la realităţile contemporane şi orientată către rezultate”, transmite sursa citată.
“Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic. Aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, amplificând şi mai mult îngrijorările noastre. Este momentul să producem o schimbare relevantă în situaţia traficului la nivel naţional. Avem o strategie sinergică, am identificat căile de intervenţie, avem parteneriate, vom asigura resursele necesare. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului de persoane va rămâne neschimbat. Suntem aici, decişi să schimbăm lucrurile în bine şi să îi ajutăm pe cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic să oprească acest flagel”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu în mesajul susţinut de şeful cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu.
La nivelul Uniunii Europene, România este “parte a eforturilor de combatere a traficului de persoane realizate sub coordonarea Europol”, a menţionat, în intervenţia sa, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a subliniat rolul campaniilor de informare în lupta anti-trafic.
“Strategia lansată astăzi confirmă angajamentul solid al României de a combate acest teribil flagel, care este încă o realitate la nivelul Uniunii Europene. În ultimii ani, România a depus eforturi semnificative şi a adoptat deja o serie de măsuri importante pentru a combate traficul de persoane. Prin lansarea acestei strategii, aceste eforturi se vor intensifica semnificativ”, a transmis coordonatorul European Anti-trafic, Diane Schmitt.

Principalele direcţii de acţiune vizează: crearea unui sistem anti-trafic “coerent”, care să includă consolidarea cooperării dintre instituţiile centrale sau locale cu organizaţiile neguvernamentale şi punerea în practică a unor măsuri eficace de diminuare a fenomenului, de identificare şi asistenţă a victimelor acestuia şi de pedepsire a traficanţilor, precizează Guvernul.

“Suportul acestei abordări va fi asigurat de un sistem complex de pregătire profesională continuă care să asigure instruirea celor nou veniţi în sistem şi perfecţionarea profesională a celor cu vechime, iar abordarea centrată pe victimă va fi utilizată eficient de către toate instituţiile care interacţionează cu victimele traficului de persoane. De asemenea, România va urmări şi formarea de parteneriate cu state terţe care vizează obiective comune pentru a reduce riscurile care survin în urma traficului transfrontalier de persoane şi pentru a proteja şi a asista victimele acestui fenomen”, menţionată sursa citată.

“Salut efortul depus de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane în adoptarea rapidă a acestui document strategic. Această strategie este rezultatul unei munci intense, al transparenţei şi angajamentului. Salut procesul transparent şi incluziv prin care Guvernul României a solicitat contribuţii din partea societăţii civile şi a experţilor internaţionali cu privire la această strategie”, a transmis reprezentantul Special şi Coordonator al OSCE pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Kari Johnstone.

Publicitate

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a fost înfiinţată în martie 2006, cu scopul de a consolida eforturile instituţiilor de stat pentru a lupta împotriva traficului de persoane. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Loteria Română organizează, în perioada 1 iulie – 28 iulie, loteria promoţională „Caravana Loto” 2024

Publicat

Publicitate

Loteria Română organizează, în perioada 1 iulie – 28 iulie, loteria promoţională “Caravana Loto” 2024, informează compania printr-un comunicat.

“În plin sezon estival, Caravana Loto 2024 călătoreşte prin ţară pentru a surprinde cu premii jucătorii la Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Loteria Româna pune în joc 94 de premii în valoare totală de maximum 28.200 de lei pentru această loterie promoţională”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, fiecare jucător care va fi surprins de către echipa Caravana Loto 2024 cu un bilet jucat şi validat pentru oricare din jocurile Loto 6/49, Joker sau Loto 5/40, valabil pentru cea mai apropiată extragere loto care urmează să fie organizată de către Loteria Română, jucat în orice agenţie loto, la aparatele tip selfpay sau online pe oricare dintre site-urile oficiale ale CNLR-SA, va primi, pe loc, un premiu cu o valoare unitară cuprinsa între 100 de lei şi 300 de lei, în funcţie de numărul de variante jucate pe un bilet sau de numărul de bilete (maximum 3).

Astfel, premiul va fi de 100 de lei pentru un bilet sau o variantă, 200 de lei pentru două bilete sau două variante jucate pe acelaşi bilet, 300 de lei pentru trei bilete sau trei variante jucate pe acelaşi bilet.

Pentru fiecare dintre cele 4 etape săptămânale ale Caravanei Loto 2024 se va acorda un premiu bonus în valoare de 300 de lei pentru câştigătorul care va beneficia de cele mai multe vizualizări pe pagina de Facebook a Loteriei Române ale postării cu momentul premierii de către echipa Caravana Loto 2024. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Ultima activitate filantropică derulată în cadrul parteneriatului dintre Parohia „Ziua Crucii”, Liceul „Alexandru cel Bun” și Centrul pentru adulți cu dizabilități Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Botoșani, s-a consumat un moment deosebit de emoționant și plin de speranță. O echipă de elevi inimoși de la Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani, școala profesională, anul II și III, însoțiți de profesoara lor dedicată,  ing. prof. Maria Baida și îndrumați de preotul Ioan Iordache de la Parohia „Ziua Crucii Botoșani, au adus un strop de lumină și căldură în viețile rezidenților centrului.


Tinerii au muncit cu suflet și răbdare și au cusut draperii noi pentru ferestrele din dormitoarele rezidenților. Draperiile de astăzi, cusute cu grijă și dăruire, nu sunt doar un element de decor, ci o manifestare a bunătății și solidarității umane. Fiecare cusătură poartă cu ea un mesaj de iubire și respect, un semn că niciodată nu suntem singuri în lupta noastră.


„Acești tineri minunați au dedicat timp și efort pentru a crea draperii frumoase, menite să protejeze ferestrele din dormitoarele rezidenților de lumina puternică a soarelui. Însă, în mod paradoxal, aceste draperii nu doar că au protejat de lumină, ci au ADUS o lumină specială în sufletele tuturor.
Doamna profesor, ghidată de dorința de a insufla elevilor valori precum altruismul și respectul pentru cei aflați în dificultate, le-a fost alături la fiecare pas, încurajându-i și îndrumându-i.

Părintele Ioan Iordachi, cu harul său și cuvintele sale de înțelepciune, a călăuzit acest proiect, subliniind importanța ajutorării aproapelui și a iubirii necondiționate.


Rezultatul acestei inițiative este mult mai mult decât niște bucăți de material. Este o dovadă de compasiune și de putere a comunității de a se mobiliza pentru a aduce o rază de speranță și de bucurie în viața celor care au cea mai mare nevoie.
Acțiunea acestor elevi și a îndrumătorilor lor este un exemplu viu despre cum astfel de gesturi pot avea un impact uriaș, demonstrând că, împreună, putem construi o lume mai bună! ”, au transmis reprezentanții Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Botoșani pe pagina de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Piese de rezistență”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Sâmbătă, 29 iunie și duminică, 30 iunie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la premiera spectacolului „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Regia artistică: Andrei Măjeri

Scenografia: Șteff Chelaru

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Piciorea

Publicitate

Video design: Andrei Cozlac

Corepetitor: Incze Katalin

Asistent regie: Ella Nistor

Publicitate

Asistent video design: Toma Rîșca

Foto afiș: Cătălin Onofrei.

Cu: Ioan Crețescu, Crenola Muncaciu, Sorin Ciofu, Răzvan Amitroaei, Cezar Amitroaei, Valentin Popa și Gina Patrașcu-Zamfirache

și copiii: Sofia Anton, Anastasia Dăscăliac, Sarah Ghirvu, Sofia Gradinaru, Ema Honceru, Robert Sinescu, Marc Tudose, Eliza Vamanu și Mateo Voroneanu coordonați de Oana Tăbultoc (Cheia Sol Junior)

 

Spectacolul „Piese de rezistență”, regizat de Andrei Măjeri, este o premieră culturală remarcabilă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Acesta este bazat pe textul câștigător al Premiului I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române, cu titlul original „God of the Gaps”.

 

„Piese de rezistență” promite să fie un eveniment teatral inedit, un spectacol itinerant care oferă o experiență imersivă și dinamică, în care spectatorii sunt invitați ca, o parte a desfășurării spectacolului, să stea în picioare și să interacționeze cu exponatele vii, ca într-un tur ghidat. Este recomandată încălțămintea comodă.

 

Prin această producție, Teatrul “Mihai Eminescu” și Andrei Măjeri își propun să aducă un suflu nou pe scena culturală din Botoșani, oferind o experiență teatrală unică și memorabilă.

„Nici nu știți cât mă emoționează încrederea oferită de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani pentru a-mi monta textul aici, pentru a dialoga cu această obsesie a mea, războiul, unul destul de recent, destul de apropiat, dar cvasi-cunoscut, cvasi-uitat. Oare care sunt punctele tari, piesele de rezistență care fac punți peste timp? Stagiunea botoșăneană se încheie cu un imens pariu, pe care sper să îl onorez cu succes.”

Bosnia patrie fictivă: Spectacol itinerant. Un muzeu al războiului. Acel război, acele gesturi, aceste vieți. Genealogii tragice. Mitologii naționale. Istorie recentă. Oroare. Complexe de superioritate. Mecanisme de apărare. Privire orizontală.

Bosnia patrie afectivă: Împotriva realismului. Dacă suntem pietre, măcar să spargem ceva. Între frați. Înainte și după. Bombe neexplodate. Opere neterminate. Compasiune neexplorată. Vindecare. Grădini ascunse. Voci care nu vorbesc.

Bosniapatrie subiectivă: Once upon a time in Yugoslavia. Lumina s-a stins singură pentru totdeauna. De parcă am fi fost fericiți. Noi n-avem altă casă. Daună totală. Vină – grad zero. Bunătate – floră spontană. Intimitate. Persoana I plural. Noi versus ei.” (Andrei Măjeri)

 

„Piese de rezistență” (cu titlul original „God of the Gaps”)  a câștigat în 2023 premiul I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române. Acest text reprezintă debutul său dramaturgic la Botoșani și al patrulea spectacol regizat pe scena botoșăneană. A mai regizat la TME: „Eroine” după Ovidius (pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2023),  „La Academie” de Alexandra Felseghi (Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul BUZĂU/IUBEȘTE TEATRUL 2024) și zeițe de categoria B (coproducție cu Teatrelli, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj și Teatrul Regina Maria Oradea).

Andrei Măjeri a obținut cea mai înaltă recunoaștere în domeniul teatral din țara noastră, premiul pentru Cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”. Pentru același spectacol, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună regie și la Festivalul Internațional de la Oradea 2024.

 

Numărul de locuri la spectacol este foarte limitat!

Pret bilet – 36 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur, joi dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică importantă

Publicat

Publicitate

Un cutremur s-a produs, joi dimineața, în România, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului. 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending