Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sute de oameni au participat festivitățile prilejuite de Ziua pompierilor, la Darabani

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe 13 septembrie, pompierii își sărbătoresc ziua. Anul acesta, festivitățile au avut loc la Darabani, unde sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a-i ovaționa.
Au fost prezente, ca în fiecare an, oficialitățile județului, colegi ai acestora și directori de instituții.

La festivitățile din Darabani a participat și Ovidiu Jitaru, primul pe lista candidaților PNL la Senat în Botoșani. Acesta s-a declarat un admirator al pompierilor, pe care îi consideră adevărați paznici ai vieților.

Prefectul liberal al județului, Dan Nechifor, a fost prezent la sărbătoarea de astăzi chiar în ziua în care a fost instalat în funcție. El susține că pompierii reprezintă viața și că meseria pe care aceștia o practică este una dintre cele mai dificile, deoarece zilnic, în acțiunile lor, își asumă riscuri imense.

Au avut loc avansări în grad, s-au acordat distincții, iar toți pompierii au defilat pe străzile din Darabani spre deliciul publicului adunat în centrul orașului. Zece salvatori care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale, au primit diplome de apreciere. Copiii au admirat mașinile de serviciu ale pompierilor, autoutilitarele, mascota unității, cu care s-au înghesuit să facă poze, și uniformele de intervenție.
Parada pompierilor si a tehnicii a încheiat festivitățile, însă darabănenii, de la mic la mare, au rămas în zonă pentru a se bucura de prezența salvatorilor de vieți.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Ariadna

Publicat

Publicitate

Această sfântă muceniţă, Ariadna, a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăţiei lui Adrian (117-138), fiind roabă la oarecare Tertill, mai mare al cetăţii Promisia, din ţara Frigiei. Acel Tertill a făcut praznic în capiştea idolească la naşterea unui prunc al său, jertfind şi închinându-se zeilor şi dănţuind cu toţi casnicii şi cu prietenii săi. Sfânta Ariadna a rămas acasă şi n-a vrut să intre în capiştea idolească şi să prăznuiască împreună cu stăpânul său.

Deci mâniindu-se stăpânul ei, a bătut-o fără milă, apoi, spânzurând-o, a strujit-o cu unghii de fier, după aceasta a aruncat-o în temniţă şi a chinuit-o cu foamea multă vreme, ca să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor neînsufleţiţi. Apoi, i-a dat drumul din temniţă şi ea s-a dus din cetate. Dar stăpânul ei, căindu-se că a liberat-o, a alergat după dânsa cu slujitorii săi, iar ea uitându-se înapoi şi văzând pe urmăritorii săi, a fugit şi, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească pe ea din mâinile vrăjmaşilor.

Şi îndată, cu dumnezeiască putere, s-a desfăcut piatra şi a intrat sfânta înlăuntru, iar piatra s-a strâns la loc cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune. Deci, prigonitorii s-au tulburat de frică şi, hărţuindu-se cu suliţele lor, singuri s-au împuns pe ei şi au pierit.

Aşa a izbăvit Domnul pe roaba sa din mâinile lor, ca pe o pasăre din cursa vânătorilor. Cu ale cărei rugăciuni să ne izbăvească Domnul şi pe noi de vrăjmaşii noştri şi cu aceeaşi sfântă să ne învrednicească şi pe noi a dănţui în bucuria cea cerească în veci. Amin.

Citeste mai mult

Educație

BANI de la Guvern pentru ELEVII care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ce sume vor primi

Publicat

Publicitate

Fiecare elev care a a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, relatează mediafax.ro.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce nu se dau mesaje RO-ALERT la cutremure? Ce spune șeful DSU, Raed Arafat

Publicat

Publicitate

Deși se dau mesaje RO-ALERT la intempeerii sau alte evenimente sau în stările de urgență, nu același lucru se întâmplă la cutremure, iar șeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce se întâmplă acest lucru, relatează alba24.ro.

Acesta a declarat că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunța acest lucru cu o perioadă de timp suficientă de mare înainte.

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur.

Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat la Digi24, citat de Agerpres.

Raed Arafat a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.

„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte.

Publicitate

Toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Publicitate

Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O femeie şi doi copii au fost răniţi la Suceava după coliziunea dintre un autobuz şi un autoturism

Publicat

Publicitate

O femeie şi doi copii au fost răniţi în urma coliziunii dintre un autoturism şi un autobuz, au anunţat, marţi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.

Accidentul rutier s-a produs pe raza localităţii Pătrăuţi. Femeia a fost găsită de echipele de salvatori în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare.

“Intervin pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare şi o autospecială de transport victime multiple, cu sprijinul a cinci echipaje SAJ. La o primă evaluare, au rezultat trei victime, toate din autoturism. Este vorba de o femeie şi doi copii. Femeia este în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare. Cei doi copii sunt conştienţi, dar cu multiple traumatisme în urma accidentului”, au precizat oficialii ISU.

Toate cele trei victime au fost preluate de ambulanţe şi se îndreaptă spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending