Connect with us

Eveniment

Supra-taxarea muncii part-time. Aproape 60% dintre firme își vor concedia angajații

Publicat

Publicitate

În urma deciziei Guvernului de a suprataxa munca part-time, multe firme au decis să încheie unele contracte, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, informează dcnews.ro.

CNIPMMR a realizat în perioada 25-28 iulie 2022 o consultare sub forma unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms, la care au participat 1179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, potrivit prevederilor legii nr.346/2004, respectiv:

– microîntreprinderi – până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;

– întreprinderi mici – între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;

– întreprinderi mijlocii – între 50 şi 249 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

 

Publicitate

Sondajul arată că 45,3% dintre respondenți nu au angajați part-time cu salariul minim, iar 47,4% au între 1 și 4 astfel de angajați. Dintre companiile cu angajați part-time 59,7% au apreciat că vor face concedieri, 13,6% au declarat că vor trece angajații la normă întreagă, 19,9% au spus că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului, iar restul vor mări salariile la nivelul salariului minim.

În continuarea sondajului, 47,7% dintre respondenții care au declarat că vor face concedieri au anunțat că vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la un singur angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

”Microîntreprinderile ar fi preferat să plătească un procent de 3% din venituri ca impozit decât să vină Guvernul cu aceste modificări. Unele domenii intră sub incidența impozitului pe venit, altele nu intră sub aceste condiții cu privire la partajarea contractelor și plata contribuțiilor la 8 ore, ș.a.m.d… Deci, ceea ce spunem noi și spun mai degrabă întreprinzătorii, e să venim mai degrabă cu o abordare unitară, simplă, echitabilă, decât să venim cu astfel de abordări care mai mult încurcă mediul de afaceri”, a declarat pentru B1TV, Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

În ceea ce privește măsurile pe care și le-ar fi dorit să le vadă de la Guvern, 68,1% dintre respondenți s-au arătat pentru reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar, eliminarea pensiilor speciale, reducerea evaziunii fiscale și realizarea de investiții publice în economia reală.

Citește și:

Gheorghe Ialomițianu, vicepreşedinte PMP: Modificările aduse Codului Fiscal arată o lipsă totală de predictibilitate şi respect faţă de mediul de afaceri

“Anularea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor, turismului şi agriculturii şi supraimpozitarea contractelor part-time vor avea ca efect dispariţia a mii de locuri de muncă şi  închiderea multor firme. Din păcate, actuala guvernare nu a făcut un studiu de impact privind efectul acestor măsuri asupra mediului de afaceri şi nici nu a luat în considerare propunerile venite de la reprezentanţii acestuia. Singura motivaţie a acestor măsuri a fost angajamentul luat de Guvernul României prin PNRR. Totuşi, există posibilitatea evitării acestor măsuri deoarece, atât Comisia Europeană cât şi FMI, recomandă ţărilor membre să nu anuleze în mod abrupt facilităţile fiscale acordate mediului de afaceri şi populaţiei în timpul pandemiei pentru a evita intrarea în faliment a firmelor şi scăderea puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile”, a declarat vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor Publice.

Citește mai mult AICI.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Autoturism furat din Italia, depistat în Frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din Italia.

 

În data de 16 aprilie a.c., în jurul orei 03.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 42 de ani, care transporta cu ajutorul unei platforme un autoturism an fabricație 2013.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului transportat,  colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost rugat de către un conațional să transporte autoturismul şi că nu are cunoștință despre faptul că acesta este furat sau implicat în vreun litigiu.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în Sâmbăta Mare, 19 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, va fi continuată și în Anul Centenar al Patriarhiei Române.

În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Carduri educaționale 2025: Sprijin de peste 41 milioane lei pentru elevii din medii vulnerabile

Publicat

Publicitate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, marți, că a fost virată suma de 500 de lei pe un număr de 83.967 de carduri educaționale, destinate elevilor proveniți din medii defavorizate. Valoarea totală a sprijinului acordat în această tranșă se ridică la 41.983.000 de lei.

Măsura face parte din programul național de susținere a educației, finanțat prin fonduri europene, și are ca scop reducerea abandonului școlar și sprijinirea familiilor cu venituri reduse.

Pe lângă aceste încărcări, 2.991 de carduri noi au fost emise și urmează să ajungă în posesia beneficiarilor. Totodată, 29.785 de carduri deja emise se află în proces de confirmare de primire din partea beneficiarului, urmând să fie verificate și încărcate imediat ce procedura este finalizată, transmite MIPE, într-un comunicat.

În total, pentru anul școlar 2024–2025, sunt eligibili aproximativ 669.599 de preșcolari și elevi, cu mult peste estimările inițiale (în comparație cu 523.132 beneficiari în anul școlar anterior). Până în prezent, au fost deja încărcate 551.445 de carduri.

Prin urmare, peste 34.000 de elevi și familiile lor nu au primit încă banii promiși de Guvern, notează edupedu.ro. Încărcarea cardurilor existente pentru anul școlar 2024-2025 a început în noiembrie 2024.

MIPE transmite că face eforturi susținute pentru ca fiecare beneficiar să își primească sprijinul cuvenit.

Publicitate

Carduri educaționale 2025: la ce sunt folosite

Sprijinul oferit elevilor face parte din proiectul „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. Conform OUG nr. 83/2023, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 500 lei sunt acordate pe o perioadă de 4 ani, începând cu anul școlar 2023–2024.

Cardurile pot fi utilizate pentru achiziția de materiale necesare frecventării școlii și grădiniței – rechizite, papetărie, articole de pictură, ghiozdane și haine – contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și creșterea incluziunii în educație.

Alte măsuri

Suplimentar, MIPE continuă implementarea măsurilor sociale destinate altor categorii vulnerabile. Astfel, săptămâna trecută, au fost încărcate 860 de carduri cu suma de 2.000 lei, aferente programului de sprijin pentru cupluri mamă – nou-născut defavorizate, bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea nou născutului lor.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani recomandă respectarea mai multe măsuri menite să prevină incendiile

Publicat

Publicitate

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

– supravegheaţi plitele și aragazurile atunci când gătiți;

– depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;

– utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;

– pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;

Publicitate

– folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

– depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;

– păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;

– nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

– supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending