Connect with us

Eveniment

Sunt permise foliile fumurii pe geamurile autoturismelor? Cum a câștigat un șofer din țară un proces cu Poliția

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Blaj a mers în instanță pentru a-și căuta dreptatea, după ce a primit o amendă din partea polițiștilor rutieri. Este vorba despre un bărbat care a fost amendat pentru că avea folii fumurii pe geamurile autoturismului, arată alba24.

Deși șoferul le-a spus că foliile sunt omologate și că trebuie supuse unui test pentru a se vedea gradul de opacitate, polițiștii au spus că este de ajuns aprecierea lor referitoare la opacitate. 

În data de 16 februarie 2023, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o primă decizie în acest caz. Motivarea a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

În linii mari, potrivit procesului verbal, bărbatul a fost sancționat cu suma de ”1305 lei reţinându-se în sarcina sa că, la data de 02.05.2022, ora 18:45, a condus auto marca Mercedes Benz în Crăciunelu de Jos şi fiind oprit în trafic, nu a putut prezenta certificatul de omologare a foliilor sau tratamentelor chimice aplicate pe geamurile lateral faţă şi spate şi la nivelul superior al parbrizului, care au un nivel ridicat de opacitate”, se arată în motivarea instanței.

Bărbatul le-a spus agenților că ”este proprietarul unui atelier auto şi că personal s-a ocupat de montarea acestor folii, în urmă cu câţiva ani, apelând la o firmă specializată şi obţinând inclusiv certificatul de omologare aferent.

A solicitat a i se efectua o testare a gradului de opacitate pentru a verifica dacă se încadrează în condiţiile de legalitate, dar răspunsul primit a fost că nu este nevoie de un aparat de specialitate omologat pentru a face o astfel de verificare, agentul apreciind personal asupra gradului de opacitate”, se mai arată în documentul citat.

Publicitate

În documentele depuse la instanță șoferul a mai menționat că starea de fapt indicată în cuprinsul procesului-verbal nu conţine toate împrejurările în care s-a produs fapta, neexistând nicio menţiune privind modul în care agentul constatator a apreciat caracterul contravenţional al acesteia.

Pentru a verifica dacă fapta petentului se încadrează în norma legală, ar fi trebuit să îi solicite certificatul de omologare, care să ateste gradul de opacitate al geamurilor laterale din faţă, iar în cazul în care nu ar fi prezentat un astfel de certificat, ar fi trebuit ca verificarea să se facă cu un aparat de specialitate.

Foile sau tratamentele chimice care vizează opacitatea şi creează efectul de geamuri fumurii, sunt reglementate de teste de lege speciale. A adăugat că fapta reţinută în sarcina sa nu există, întrucât agenţii de poliţie nu au competenţa să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale.

Folia care se aplică pe geamuri trebuie să fie certificată de RAR şi să fie aplicată de către un agent economic autorizat de RAR pentru această activitate, iar gradul de transparenţă/opacitate a geamului este necesar a fi măsurat, simpla constatare a agentului constatator nefiind suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenţiei”, a detaliat bărbatul în documentele din instanță.

Judecătorii au concluzionat că polițiștii care l-au amendat pe bărbat nu au detaliat suficient de bine în procesul berbal, ceea ce s-a întâmplat și mai mult de atât, nu s-au bazat pe mai multe dovezi în afară de propriile simțuri când au spus că foliile montate sunt ilegale.

În schimb, ”petentul a depus documentele aferente foliilor aplicate, care atestă conformitatea cu normele RAR, instanţa apreciază că petentul a reușit să răstoarne prezumția de veridicitate de care se bucură actul de constatare și va admite plângerea contravențională formulată, cu consecința anulării procesului-verbal contestat”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt șoferul a demonstrat că foliile sunt legale și se încadrează în normele legii. Drept urmare magistrații i-au dat dreptate și au anulat procesul verbal și implicit amenda.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Trei autoturisme implicate într-un accident la Saucenița. O femeie, dusă la spital

Publicat

Publicitate

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

Publicitate

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.

Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.

Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.

ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.

Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.

Ateliere și cursuri pentru copii

Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:

* Luni:

10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)

Publicitate

* Marți:

10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică

* Miercuri:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)

* Joi:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)

Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.

Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro

Vacanța, altfel – dar tot vacanță

‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!

Citeste mai mult

Eveniment

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending