Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sume uriașe la Botoșani: Consiliul Județean, investiții de 150 milioane de euro în dotări performante în sistemul sanitar

Publicat

Restart în sistemul sanitar din județul Botoșani. Se investesc sume uriașe pentru reabilitarea diferitelor servicii medicale de maximă importanță pentru localnici. Este vorba de aproximativ 40 de milioane de euro în spitale, servicii de urgență sau ambulatoriu, relatează adevărul.ro.

Sistemul sanitar din județul Botoșani a fost, multă vreme, pe chituci. Spitale vechi, fără aparatură și circuite neadaptate la realitățile moderne. La toate acestea se adaugau secția exterioară Săveni, o ruină, la propriu, și Spitalul Municipal Dorohoi, multă vreme o unitate spitalicească, de coșmar pentru pacienți.

De altfel, mulți pacienți evitau spitalele botoșănene preferând să meargă în județele vecine pentru a se trata. Inclusiv, multe urgențe erau redirecționate către unități mai competente, din lipsă de aparatură și personal.

Botoșaniul nu era atractiv nici pentru tinerii medici care preferau orice altă localitate. În ultima perioadă au început însă investiții masive în sistemul de sănătate botoșănean.

Mai precis, este vorba de investiții de aproape 40 de milioane de euro, în spitale, ambulatorii și stații de ambulanță. Pe lângă reabilitări de secții, sunt construcții sanitare ridicate de la zero, inclusiv un spital și un ambulatoriu.

În pregătire mai sunt și alte trei investiții de aproximativ 110 milioane de euro, o modernizare fără precedent a sistemului sanitar din nordul extrem al Moldovei, care va fi gata în doi-trei ani.

Una dintre cele mai moderne UPU din țară

Una dintre cele mai importante investiții a fost reabilitare completă și modernizarea Unității de Primiri a Urgențelor( UPU) de la Spitalul Județean „Mavromati” din municipiul Botoșani, mai scrie adevărul.ro.

Această unitate spitalicească este cea mai solicitată din județ, fiind și singura capabilă să rezolve probleme de sănătate mai complexe. Iar UPU Botoșani era una dintre cele mai aglomerate secții. Și asta mai ales în contextul în care rețeaua sanitară din județ este precară, existând comune care nici măcar nu au medic de familie. UPU nu avea circuite corespunzătoare sistemelor moderne de sănătate, avea probleme mari de personal și dotări învechite.

La toate acestea se adăuga și spațiul mic, mai mereu supraaglomerat și riscant din punct de vedere epidemiologic. În aceste condiții, Consiliul Județean a decis reabilitarea totală a UPU Botoșani, cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, dar și cu confinanțare din bugetul local.

Au fost cheltuiți peste 11 milioane de lei pe circuite noi, o clădire consistent extinsă dar și pe dotări de ultimă generație. În prezent, UPU Botoșani este una dintre cele mai moderne din țară, fiind dotată inclusiv cu circuit separat pentru bolnavii aflați în stare critică dar și cu o zonă specială pentru izolarea bolnavilor contagioși.

Ambulatoriu cu trei etaje și secție nouă de oncologie

Un alt punct nevralgic al Spitalului Județean „Mavromati” era Ambulatoriul de Specialitate, locul unde erau consultați pacienții în regim de internare de zi. Clădirea era foarte veche și cozile la fiecare cabinet erau interminabile.

Programările se întindeau pe un interval atât de mare de timp, încât o parte a pacienților aflați în așteptare riscau să se îmbolnăvească mai grav sau efectiv alegeau să meargă la privat.

Prin Compania Națională de Investiții va fi ridicat, însă, un ambulatoriu nou, de la zero, lângă Spitalul Județean, tocmai pentru a rezolva problema pacienților care riscă să moară sau în cele din urmă să ajungă la Urgențe, până le vine rândul la consult.

Noul ambulatoriu va costa 13 milioane de euro, va avea trei etaje și peste 30 de cabinete de specialitate dar și spații administrative, dotate la standarde moderne. În același timp, în clădire vor fi amenajate și săli de investigație și tratament dotate cu aparatură ultra-modernă.

Proiectul a fost deja aprobat iar în momentul de față cinci asocieri de firme și-au depus ofertele pentru construcția efectivă a Ambulatoriului.  Totodată este prevăzută și extinderea și modernizarea secției de oncologie a Spitalului Județean „Mavromati” din cauza numărului mare de pacienți și a spațiului total insuficient.

Spital vechi de peste 150 de ani modernizat cu aproape 10 milioane de euro

O altă investiție majoră în sistemul de sănătate botoșănean este făcută la Dorohoi, cel de-al doilea municipiu al județului. Este vorba despre spitalul municipal Dorohoi, cel care deservește, în general, populația din zona de nord a județului.

Anul acesta, spitalul din Dorohoi a împlinit 160 de ani de la înființare și avea nevoie urgentă de reparații și modernizare. Timp de aproape trei decenii această unitate spitalicească a fost lăsată aproape de izbeliște, medicii fiind lăsați să se descurce cu aparatură învechită, spații improprii și clădiri afectate. Majoritatea cazurilor serioase erau trimise la Botoșani iar mai apoi, în funcție de gravitate în județele vecine.

Prin intermediul Primăriei Dorohoi au fost accesate fonduri europene și spitalul municipal a intrat în reabilitare. Este vorba despre fonduri de peste 10 milioane de euro. Sunt în curs de reabilitate și modernizare toate secțiile, ambulatoriul, blocul alimentar, spălătoria dar și alte clădiri care aveau nevoie de reparații.

Au fost achiziționate echipamente moderne și va fi construit un lift, mai ales că pacienții erau cărați cu targa pe scări. În plus, autoritățile locale investesc în locuințe de serviciu pentru medici, tocmai pentru a aduce specialiști pe pneumologie, cardiologie și ATI.

Proiecte de 110 milioane de euro

La Botoșani a mai fost construit și un spital de boli paliative, de la zero, o investiție care a trenat mult timp, dar care în cele din urmă va fi dată în folosință.

Este un spital modern pentru pacienții aflați în stadiul terminal. În comuna Lunca, a fost înființată și stație de ambulanță, pentru ca pacienții să fie aduși mai eficient, de la țară, la Spitalul Județean din Botoșani.

Șefii de la Consiliul Județean spun că au făcut studii de fezabilitate și pentru alte trei proiecte legate de sistemul sanitar, în valoare de 110 milioane de euro. Practic, prin intermediul acestora vor fi reabilitate toate spitalele din Botoșani.

Mai precis este vorba despre Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie dar și Spitalul din Săveni, ultimul dintre acestea esențial pentru sătenii din comunele învecinate. „Sunt realizate studiile de fezabilitate și căutăm finanțare”, spune Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

START alegeri locale 2024: A început perioada de depunere a candidaturilor la birourile electorale

Publicat

Perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie a început la birourile electorale. Partidele politice, alianțele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți au posibilitatea să-și depună candidaturile de marți până pe 30 aprilie, la ora 23:59. Aceste candidaturi sunt destinate alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 9 iunie.

De asemenea, marţi începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile locale, transmite Agerpres.

Potrivit unei hotărâri a BEC, în vederea înregistrării propunerilor de candidaţi pentru primar, primar general, consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al consiliului judeţean, consiliul judeţean, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale vor depune la biroul electoral de circumscripţie competent, până cel târziu în data de 30 aprilie 2024, ora 23:59, dosarele care cuprindo serie de documente.

Este vorba despre lista de candidaţi, lista de susţinători pentru fiecare candidat, copie după actul de identitate, declaraţie de acceptare a candidaturii, declaraţie de avere şi de interese, declaraţie pe proprie răspundere că nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Vezi aici și Calendar alegeri 2024.

Candidaţii vor putea renunţa la candidatură până la data rămânerii definitive a candidaturilor.

Conform unei alte hotărâri a Biroului Electoral Central, alianţele electorale vor putea susţine candidaţi independenţi la primării, consiliile locale şi cele judeţene.

Citeste mai mult

Eveniment

AUR Botoșani: Eusebiu-Laurențiu Cilibiu este ALEGEREA DE AUR pentru președinția Consiliului Județean Botoșani

Publicat

AUR Botoșani a anunțat astăzi că Eusebiu-Laurențiu Cilibiu este alegerea AUR pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.

“Așa cum am promis cetățenilor, Alianta pentru Unirea Românilor vine cu cele mai bune soluții pentru Botoșani. De această dată, pentru conducerea Consiliului Județean Botoșani, am ales sa-l susținem pe  domnul Eusebiu-Laurențiu Cilibiu, un tânăr in vârstă de 42 ani, de profesie inginer geodez, cu o amplă experiență profesională in domeniul activităților de cadastru, topografie, geodezie si cartografie.

Avem convingerea că AUR are cel mai competent candidat pentru conducerea Consiliului Judetean Botoșani, fiind vorba de o persoană care a demonstrat că pentru a reuși in viață trebuie sa fie un echilibru in toate domeniile in care activăm ca si indivizi. Pe linie profesională, putem spune despre Eusebiu-Laurențiu Cilibiu că a absolvit in anul 2005 Facultatea  de Hidrotehnică din cadrul Universității  Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, profesând in domeniul privat ca si inginer geodez, in perioada 2012-2015 deținând chiar și o functie de conducerea, respectiv cea de inginer-șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Botoșani.Deși, avem un candidat dedicat profesiei sale, acesta a stiut să armonizeze partea profesională cu cea familială, Eusebiu-Laurențiu Cilibiu fiind un familist convins, soț și tată a trei copii.

Botosanenii s-au saturat de aceleași promisiuni electorale care o data la 4 ani se tot repeta,  au nevoie  ca la conducerea  județului sa fie un om corect, vertical, cu simt de răspundere, care sa cunoască  puterea cuvantului  dat  in fata cetățenilor, dar și a transparentei  în administrație.  Cel care poate aduce acea schimbare mult așteptată de cetatenii județului Botoșani este candidatul AUR, Eusebiu-Laurențiu Cilibiu. Noi consideram ca  el este cel mai potrivit om pentru conducerea acestui județ atât de valoros , dar vitregit din pacate, de cei care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Consiliului Județean, care nu au știut sa fructifice și sa pună în valoare ceea ce poate oferi cu adevărat acest județ minunat”, a transmis AUR Botoșani într-un comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Câinii GHID, acces GRATUIT în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spaţii alături de persoanele cu dizabilități

Publicat

Persoanele cu dizabilități primesc noi drepturi, inclusiv acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, împreună cu câinii ghizi. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților în ședința de marți, relatează agerpres.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006. Se scutește de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii de către persoanele cu handicap.

Se asigură asigurarea accesului liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice

şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Ce prevede legea

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap

pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, se arată în proiect.

Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum şi al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele ghid.

Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit proiectului.

Deputata USR Oana Ţoiu, iniţiator, a explicat că legea este un rezultat al propunerilor venite din societatea civilă, conform cărora persoanele cu dizabilităţi trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate.

„Legea permite, de acum încolo, garantarea faptului că va fi asigurat accesul câinilor ghizi oriunde. (…) De asemenea, elimină o taxă nepotrivită pentru persoanele cu dizabilităţi”, a precizat deputata.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending