Connect with us
Publicitate

Economie

Sucevenii, furioși pe oamenii de afaceri de la Botoșani: „Prosteala cu ELSACO ne încărca facturile cu 10% și chiar 20 %”

Publicat

Publicitate

Șmecheria repartitoarelor revine. În Suceava, Elsaco ne încărca facturile cu 10  și chiar 20 la sută.  Ce fac guvernanții actuali și ale cui sunt aceste firme? Ale smecherilor care cochetează cu politicienii. Atunci a fost obligat suceveanul iar aici a fost și complicitatea autorităţilor așa că ani buni botoșănenilor de la Elsaco  li s-a permis  să stoarcă miliarde de la suceveni pentru un “serviciu” inutil. Cine va face bani pe prosteala oamenilor? Niste politicieni în cărdășie cu firmele care vor vinde și instala repartitoarele. Atunci cinci repartioare erau vândute de angajaț cu 400 de lei pe factură. Pentru că mai era varianta și fără factură. În acest caz plăteai doar 200 de lei, scrie stiridinbucovina.ro.

Ameninţarea care era prin 2014 , trâmbiţată cu complicitatea celor din fruntea asociaţiilor de proprietari, era că oamenii care refuză această scumpire dictată de botoşănenii de la Elsaco vor plăti căldura în sistem “pauşal”. Evident, că cei de la Elsaco nu suflăau o vorbă despre faptul că dacă un bloc sau o scară renunţă în totalitate la inutilele lor repartitoare şi plata încălzirii se face doar pe baza gigacalorimetrului de bloc sau scară, oamenii ar plăti aceeaşi bani, având în case însă mult mai multă căldură.

 

Publicitate

DNA a trimis în judecată firma Elsaco, ce împărţea căldura în apartamentele sucevenilor

Firma SC Elsaco Electronic SRL Botoşani, care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor, a fost trimisă în judecată in 2018  de către DNA Suceava pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul

Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată mai mulţi angajaţi ai firmei SC Modern Calor SA Botoşani, precum şi societatea SC Elsaco Electronic SRL şi reprezentanţii acestuia într-un dosar vizând fapte de abuz în serviciu. Firma Elsaco este cea care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor,relatează sursa citată.

Pocurorii DNA Suceava i-au trimis în judecată pe Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoşani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Denisia – Paula Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic şi împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu – Mihai Ursache, la data faptei şef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Cristian Puflea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, SC Elsaco Electronic SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru, reprezentanţi ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Publicitate

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Florin Sandu, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă (subcontractantul) era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României.

În acelaşi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 de lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Florin Sandu, Ion Diaconu şi Denisia – Paula Agapie, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului), precizează stiribucovina.ro.

Publicitate

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi inculpaţii Claudiu – Mihai Ursache care a acordat viza de control financiar preventiv şi Cristian Puflea care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 de lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoşani, s-a constituit parte civilă în dosar.

În acest caz, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Florin Sandu, Ion Diaconu, Cristian Puflea, Cristian Anghelache şi Ovidiu – Dumitru Butnaru. Aceeaşi măsură s-a dispus asupra a 6.955 de părţi sociale reprezentând capitalul total social subscris al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoşani şi asupra a 75 părţi sociale pe care aceeaşi inculpată le deţine în calitate de asociat la o altă firmă.

Publicitate

Potrivit stiribucovina.ro, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Între timp fosta firmă Elsaco Repartitoare Srl și-a schimbat denumirea și în prezent se numește Smart Eco Plus Srl, se arata pe listafirme.ro. Elsaco s-a extins si in țară având centre teritoarile in Iași, Târgu Mureș, București și Iași. Acum se poate înțelege de unde această obligație cu repartitoarele pe care ne-o tot bagă pe gât guvernanții.

 

Ce face Guvernul condus de Marcel Ciolacu???

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră pentru românii care locuiesc la bloc! Ministrul Energiei a anunțat că pe masa Executivului se află în aceste momente un proiect de lege care prevede amânarea cu un an a montării repartitoarelor de căldură de la 31 decembrie 2023, la 31 decembrie 2024.

Sebastian Burduja a anunțat că în aceste momente legea prevede ca românii ce nu și-au montat repartitoarele de căldură până la finalul lunii decembrie să fie sancționați cu suma de 1.000 de lei.

”De prin 2014, România are această obligativitate setată la nivel european de montare a acestor repartitoare și conform legislației în vigoare, există riscul aplicării unor amenzi de aproximativ 1.000 de lei pentru românii care nu au reușit să își monteze astfel de dispozitive. Din proiectul nostru de lege și nu este doar un proiect liberal, este foarte important să spun că există și inițiatori de la PSD și de la UDMR din Comisiile de Specialitate de la energie, industrie, practic, derogăm și amânăm cu un an aplicarea acestor măsuri”, a declarat Sebastian Burduja, în exclusivitate, la România TV.

Mai mult, ministrul Energiei a anunțat că proiectul de lege prevede ca românii care fac parte din categoriile vulnerabile și nu își permit montarea acestor repartitoare să primească un ajutor din partea statului în valoare de aproximativ 700 de lei.

”Și în premieră, pentru că totuși noi din 2014 tot amânăm cu un an, dar pentru prima dată dăm și un sprijin românilor prin Fondul pentru modernizare. Deci, practic, prin acești bani europeni, în jur de 700 de lei vom oferi românilor care nu își permit montarea acestor repartitoare. Noi am definit categorii, persoane și familii vulnerabile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie și sperăm că acest ajutor îi va motiva pe tot mai mulți români să își monteze aceste dispozitive în următorul an de zile. venim în sprijinul românilor și îi rugăm să stea liniștiți pentru că nu îi amendează nimeni. Prin aceste repartitoare românii vor avea o evidență a consumului și plătesc atât cât consumă ”, a mai spus ministrul.

Sursa: stiridinbucovina.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Evaluarea naţională la finalul clasei a IV-a începe marţi cu proba la limba română

Publicat

Publicitate

Evaluarea naţională la finalul clasei a IV-a începe marţi cu proba la limba română, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Miercuri va avea loc proba la matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor avea de susţinut joi proba la limba maternă.

Calendarul de administrare a evaluării naţionale la finalul clasei a VI-a (EN VI) are următoarea configuraţie: 28 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 29 mai – matematică şi ştiinţe ale naturii.

Publicitate

Evaluarea naţională la clasa a II-a a avut loc săptămâna trecută.

Potrivit Ministerului Educaţiei, testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaţionale şi implică un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV şi EN VI).

Publicitate

Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult şapte zile de la data susţinerii ultimului test.

“Ca element de noutate pentru administrarea şi valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicaţii digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii, fără eforturi birocratice suplimentare şi într-un timp mai scurt”, precizează Ministerul Educaţiei.

Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Publicitate

Potrivit ministerului, rapoartele generate la nivelul unităţii de învăţământ pe baza acestor rezultate furnizează “argumente statistice de maximă importanţă şi relevanţă” pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naţionale, măsuri “focalizate” pe nivelul unităţii de învăţământ şi pentru beneficiarii serviciilor educaţionale: elevi, părinţi/tutori, cadre didactice, personal educaţional de sprijin etc. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cum arde la buzunare lipsa colectării selective. Indiferența și slaba gestionare a deșeurilor costă scump

Publicat

Publicitate

România este repetentă la colectarea selectivă a deșeurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales în mediul rural. Neîndeplinirea cerințelor UE arde grav la buzunare primăriile și în unele cazuri operatorii de salubritate. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe.Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat o țintă clară privind colectarea selectivă a deșeurilor. Practic, la anumite intervale de timp, prin reciclare, cantitatea de gunoi trebuie redusă drastic, tocmai pentru a diminua efectele deșeurilor asupra mediului. Astfel, gunoiul menajer trebuie separat de pet-uri, sticle și alte resurse reciclabile. De la teorie la practică este însă o cale lungă, scrie ADEVĂRUL.

Conform datelor Eurostat, România este codașă la nivelul Uniunii Europene privind colectarea selectivă a gunoiului. Targetul impus României de UE privind rata de reciclare este de 70% din 2025. Țara noastră abia atingea, în 2023, pragul de 13-14%.

Cea mai gravă situație este în mediul rural, acolo unde aproape nimeni nu respectă principiile, foarte simple, de altfel, ale colectării selective. La lipsa de informare și indiferența localnicilor se adaugă de multe ori și indiferența autorităților sau lipsa gestionării eficiente a platformelor de colectare a deșeurilor. Eșecul repetat al colectării selective, se dovedește a fi deosebit de costisitor pentru primăriile de la țară.

Publicitate

”Problema asta cu gunoiul ne arde de nu ne vedem„

În județul Botoșani sunt 71 de comune. În majoritatea lor există probleme privind colectarea selectivă a deșeurilor. Și asta în condițiile în care minimul de infrastructură a fost asigurat. Mai precis, în urmă cu aproximativ 11 ani, la nivelul Consiliului Județean, a fost elaborat un Plan Integrat de Management al Deșeurilor, tocmai pentru a încerca atingerea targeturilor impuse de Uniunea Europeană.

În mod concret, toate satele și orașele au fost dotate cu rampe pentru deșeuri, unde au fost aduse containere de culori diferite, speciale pentru categorii separate de deșeuri. Situația era departe de a fi rezolvată. Sătenii, în multe situații fără a fi informați corespunzător, aruncau gunoiul cum le venea la îndemână. Adică de-a valma, gunoi menajer la PET-uri, baterii și sticle la gunoi menajer și așa mai departe. Așa s-a ajuns la situația în care rata de reciclare este dezastruoasă. Iar primăriile plătesc scump pentru asta.

Edilul din Stăuceni, de exemplu, spune că anual penalitățile către Administrația Fondului de Mediu pot ajunge și la 30.000 de euro, pentru neîndeplinirea indicatorilor privind cantitatea de deșeuri.

Publicitate

„Pentru neselectare, comunele plătesc. De exemplu, noi plătim în jur de 10.000 – 12.000 de euro taxă pentru că nu reușim să selectăm gunoiul pentru fiecare comunitate. Problema asta cu gunoiul ne arde de nu ne vedem”, spune Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni.

Este vorba despre faptul că în fiecare an unitățile administrativ-teritoriale trebuie să reducă cantitatea de deșeuri, trimisă către depozitele județene, tocmai prin selectarea celor reciclabile. Diferența dintre targetul impus și cantitatea colectată de deșeuri, se impută primăriilor, inserează ADEVĂRUL.

„Vă dați seama că deșeurile menajere sunt mult mai grele. Să zicem, în jur de cinci kilograme o pungă de gunoi”, spun reprezentanții A.D.I. Ecoprocess.

Publicitate

Pe lângă penalitățile care rezultă din lipsa de colectare selectivă, mai sunt și amenzile de la Garda de Mediu, atunci când deșeurile sunt aruncate la întâmplare în rampă, dar mai ales în jurul ei. La Todireni, Primăria a fost amendată cu 70.000 de lei, în 2023, pentru depozitarea defectuoasă a gunoaielor.

„Toți cetățenii știu că există platforme unde pot duce gunoiul menajer, dar mai sunt care nu respectă acest lucru și aruncă în locuri nepotrivite. Ca să-l poți amenda trebuie să-l și prinzi”, spune Petru Toma, primarul din Todireni.

Vina este a tuturor

De vină pentru această situație sunt de vină aproape toți, de la cetățeni și până la autorități. Autoritățile centrale spun că sunt investiții mari în gestionarea deșeurilor, dar că acestea nu sunt utilizate.

Publicitate

„Deja s-au investit foarte mulţi bani în infrastructura de sortare, care de multe ori zace nefolosită, s-au investit foarte mulţi bani în infrastructura de tratare deşeuri biodegradabile, spre exemplu, acele unităţi de compostare care de multe ori zac nefolosite”, preciza, într-o conferință de presă anul trecut, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

De multe ori, autoritățile locale nu cer suficient tomberoane în rampă sau nu folosesc acele unități de compostare.

„Ne gândim la camere de supraveghere”, mai spune Petru Toma, primarul din Todireni.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Cons­tantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.

Pri­mul împărat creştin din istorie, la îndemnul mamei sale, şi-a luat drept consilieri în treburile imperiale pe unii dintre episcopii vremii, aşezând în funcţii de conducere oameni care credeau în Hristos.  Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină că în acel semn va învinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos.

Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu.  Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împă­ratul a ridicat cetatea care îi poartă nu­mele, Constantinopol, în anul 325. La acest prim sinod care a reunit toţi episcopii creştini ai lumii au participat şi Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon al Tri­mitundei şi Sfântul Atanasaie al Alexandriei, care, împreună cu ceilalţi ierarhi populari, l-au pus la punct pe Arie, ereticul care răspândea o învăţătură greşită despre firea lui Hristos. Acolo, la Niceea, sfinţii părinţi au alcătuit prima parte a simbolului de credinţă, prin care măr­tu­risim că Hristos este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”.

Publicitate

Lui Constantin i se datorează instituirea prin lege a sărbătorii duminicii ca zi de odihnă în tot imperiul. Tot el a dăruit bisericii casele imperiale de judecată, celebrele basilici de mai târziu, şi a scutit biserica de dări.  Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul, a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.

Sfântul Constantin este ctitor alături de mama sa, Sfânta Elena, al Bisericii Învie­rii de la Ierusalim în 335, dar  şi  al  altor  biserici  în  Ierusalim,  Roma,  Nicomidia  şi Antiohia.  S-a  botezat  la  sfâr­şitul  vieţii,  la  începutul  lunii  mai,  şi a  murit  de  Rusalii,  la  22  mai,  în  acelaşi  an,  337.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Vacanțele la mare oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor

Publicat

Publicitate

Mersul la mare cu copiii în vacanță are numeroase efecte pozitive asupra sănătății lor, atât fizice, cât și mentale, relatează alba24.ro.
Vacanțele la mare oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor, dar este important să se ia măsuri de precauție pentru a proteja împotriva riscurilor asociate, cum ar fi expunerea excesivă la soare și riscul de înec.
O vacanță de vară bine planificată și monitorizată poate oferi o experiență de neuitat, plină de beneficii pentru sănătate și bunăstare.
Informația este detaliată într-o serie de ghiduri de sănătate publică privind activitatea fizică pentru copii, precum cele publicate de World Health Organization (WHO) și Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Importanța mersului la mare cu copiii este subliniată și de alte studii publicate în reviste precum Pediatrics și Journal of Physical Activity and Health.
De ce trebuie duși copiii la mare: Expunerea la Soare și Vitamina D
Beneficii: Expunerea moderată la soare ajută corpul să producă vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.
Precauții: Este important să protejăm pielea copiilor de expunerea excesivă la soare prin utilizarea de protecție solară, purtarea pălăriilor și evitarea expunerii directe în orele de vârf.
Activitate fizică
Beneficii: Activitățile fizice la plajă, cum ar fi înotul, alergatul pe nisip, construirea de castele de nisip sau jocurile de plajă, contribuie la dezvoltarea musculară, coordonarea și sănătatea cardiovasculară.
Efecte: Aceste activități ajută la arderea caloriilor, menținerea unui stil de viață activ și dezvoltarea abilităților motorii.
Îmbunătățirea respirației
Beneficii: Aerul marin este mai curat și conține aerosoli salini. Aceștia pot avea efecte benefice asupra sistemului respirator, în special pentru copiii cu astm sau alte probleme respiratorii.
Efecte: Respirația aerului sărat poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, reducerea inflamațiilor și ameliorarea simptomelor respiratorii.
De ce trebuie duși copiii la mare: Relaxare și reducerea stresului
Beneficii: Sunetul valurilor și atmosfera relaxantă a mării pot avea efecte calmante. Contribuie la reducerea stresului și anxietății atât la copii, cât și la părinți.
Efecte: Un mediu relaxant poate îmbunătăți somnul, starea de spirit și poate reduce comportamentele agitate la copii.
Stimularea imunității
Contactul cu mediul natural, apa sărată și nisipul poate contribui la întărirea sistemului imunitar prin expunerea moderată la microbi benefici.
Efecte: Această expunere poate ajuta organismul să devină mai rezistent la anumite infecții și alergii.
De ce trebuie duși copiii la mare: Dezvoltare cognitivă și socială
Beneficii: Jocurile și explorările la plajă stimulează curiozitatea, creativitatea și abilitățile sociale ale copiilor.
Efecte: Interacțiunea cu alți copii și cu mediul natural contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale.
Calitatea somnului
Beneficii: Activitatea fizică intensă și relaxarea la mare contribuie la un somn mai odihnitor.
Efecte: Un somn de calitate este esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, precum și pentru regenerarea fizică și mentală.
Se îmbunătățește starea pielii
Beneficii: Apa sărată și expunerea moderată la soare pot avea efecte benefice asupra unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.
Efecte: Sarea din apă poate avea proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. Soarele poate ajuta la vindecarea leziunilor cutanate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending