Connect with us

Economie

Sucevenii, furioși pe oamenii de afaceri de la Botoșani: „Prosteala cu ELSACO ne încărca facturile cu 10% și chiar 20 %”

Publicat

Publicitate

Șmecheria repartitoarelor revine. În Suceava, Elsaco ne încărca facturile cu 10  și chiar 20 la sută.  Ce fac guvernanții actuali și ale cui sunt aceste firme? Ale smecherilor care cochetează cu politicienii. Atunci a fost obligat suceveanul iar aici a fost și complicitatea autorităţilor așa că ani buni botoșănenilor de la Elsaco  li s-a permis  să stoarcă miliarde de la suceveni pentru un “serviciu” inutil. Cine va face bani pe prosteala oamenilor? Niste politicieni în cărdășie cu firmele care vor vinde și instala repartitoarele. Atunci cinci repartioare erau vândute de angajaț cu 400 de lei pe factură. Pentru că mai era varianta și fără factură. În acest caz plăteai doar 200 de lei, scrie stiridinbucovina.ro.

Ameninţarea care era prin 2014 , trâmbiţată cu complicitatea celor din fruntea asociaţiilor de proprietari, era că oamenii care refuză această scumpire dictată de botoşănenii de la Elsaco vor plăti căldura în sistem “pauşal”. Evident, că cei de la Elsaco nu suflăau o vorbă despre faptul că dacă un bloc sau o scară renunţă în totalitate la inutilele lor repartitoare şi plata încălzirii se face doar pe baza gigacalorimetrului de bloc sau scară, oamenii ar plăti aceeaşi bani, având în case însă mult mai multă căldură.

 

DNA a trimis în judecată firma Elsaco, ce împărţea căldura în apartamentele sucevenilor

Firma SC Elsaco Electronic SRL Botoşani, care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor, a fost trimisă în judecată in 2018  de către DNA Suceava pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul

Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată mai mulţi angajaţi ai firmei SC Modern Calor SA Botoşani, precum şi societatea SC Elsaco Electronic SRL şi reprezentanţii acestuia într-un dosar vizând fapte de abuz în serviciu. Firma Elsaco este cea care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor,relatează sursa citată.

Pocurorii DNA Suceava i-au trimis în judecată pe Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoşani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Denisia – Paula Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic şi împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu – Mihai Ursache, la data faptei şef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Cristian Puflea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, SC Elsaco Electronic SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru, reprezentanţi ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Publicitate

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Florin Sandu, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă (subcontractantul) era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României.

În acelaşi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 de lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Florin Sandu, Ion Diaconu şi Denisia – Paula Agapie, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului), precizează stiribucovina.ro.

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi inculpaţii Claudiu – Mihai Ursache care a acordat viza de control financiar preventiv şi Cristian Puflea care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 de lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoşani, s-a constituit parte civilă în dosar.

În acest caz, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Florin Sandu, Ion Diaconu, Cristian Puflea, Cristian Anghelache şi Ovidiu – Dumitru Butnaru. Aceeaşi măsură s-a dispus asupra a 6.955 de părţi sociale reprezentând capitalul total social subscris al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoşani şi asupra a 75 părţi sociale pe care aceeaşi inculpată le deţine în calitate de asociat la o altă firmă.

Potrivit stiribucovina.ro, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Între timp fosta firmă Elsaco Repartitoare Srl și-a schimbat denumirea și în prezent se numește Smart Eco Plus Srl, se arata pe listafirme.ro. Elsaco s-a extins si in țară având centre teritoarile in Iași, Târgu Mureș, București și Iași. Acum se poate înțelege de unde această obligație cu repartitoarele pe care ne-o tot bagă pe gât guvernanții.

 

Ce face Guvernul condus de Marcel Ciolacu???

Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră pentru românii care locuiesc la bloc! Ministrul Energiei a anunțat că pe masa Executivului se află în aceste momente un proiect de lege care prevede amânarea cu un an a montării repartitoarelor de căldură de la 31 decembrie 2023, la 31 decembrie 2024.

Sebastian Burduja a anunțat că în aceste momente legea prevede ca românii ce nu și-au montat repartitoarele de căldură până la finalul lunii decembrie să fie sancționați cu suma de 1.000 de lei.

”De prin 2014, România are această obligativitate setată la nivel european de montare a acestor repartitoare și conform legislației în vigoare, există riscul aplicării unor amenzi de aproximativ 1.000 de lei pentru românii care nu au reușit să își monteze astfel de dispozitive. Din proiectul nostru de lege și nu este doar un proiect liberal, este foarte important să spun că există și inițiatori de la PSD și de la UDMR din Comisiile de Specialitate de la energie, industrie, practic, derogăm și amânăm cu un an aplicarea acestor măsuri”, a declarat Sebastian Burduja, în exclusivitate, la România TV.

Mai mult, ministrul Energiei a anunțat că proiectul de lege prevede ca românii care fac parte din categoriile vulnerabile și nu își permit montarea acestor repartitoare să primească un ajutor din partea statului în valoare de aproximativ 700 de lei.

”Și în premieră, pentru că totuși noi din 2014 tot amânăm cu un an, dar pentru prima dată dăm și un sprijin românilor prin Fondul pentru modernizare. Deci, practic, prin acești bani europeni, în jur de 700 de lei vom oferi românilor care nu își permit montarea acestor repartitoare. Noi am definit categorii, persoane și familii vulnerabile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie și sperăm că acest ajutor îi va motiva pe tot mai mulți români să își monteze aceste dispozitive în următorul an de zile. venim în sprijinul românilor și îi rugăm să stea liniștiți pentru că nu îi amendează nimeni. Prin aceste repartitoare românii vor avea o evidență a consumului și plătesc atât cât consumă ”, a mai spus ministrul.

Sursa: stiridinbucovina.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spectacolul „Frumoasa şi Bestia, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână în zilele de joi, 8 mai 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 11 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30, micuții sunt așteptați să vizioneze spectacolul  „Frumoasa şi Bestia”.

„Frumoasa şi Bestia“ este un spectacol de Valentin Dobrescu,  după o poveste engleză. Regia artistică este semnată de Valentin Dobrescu, scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de  Alin Macovei-Moraru.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Andrei Iurescu, Marius Rusu, Ioana Buta, Anamaria Chelaru, Alin Gheorghiu şi Ana Apetrei

 

„V-aţi întrebat, ce e povestea ? Nu e uşor s-o defineşti.

Pot să vă spun că o poveste este doar ceea ce-ţi doreşti.

Publicitate

E ce visezi cu ochii minţii, e gândul tău neîmplinit,

E-o lume-n care-ai vrea să fii, şi-n care-acuma te-ai trezit.

Vreţi o poveste ? Da ? Prea bine. Ştiu una care v-ar plăcea,

Şi-n care veţi vedea cu toţii ce poate face dragostea.” (Valentin Dobrescu)

 

Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani.

 

Prețul biletului este de 20 lei.

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Izvor de credință, cuvânt și jertfă: Revista religioasă săptămânală „Izvorul Tămăduirii”, la numărul 2000. Primul mesaj al părintelui Ioan Alupoaiei, în urmă cu 22 de ani

Publicat

Publicitate

Într-un colț al Botoșaniului, unde odinioară doar liniștea unui parc acompania pașii celor grăbiți, s-a născut, din jertfă și rugăciune, o biserică. Nu doar din piatră și cupru, ci și din cuvânt. De 22 de ani, Parohia „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Haralambie” scrie, cu suflet și condei, o pagină vie a credinței: „Foaia religioasă săptămânală Izvorul Tămăduirii”.

Această publicație nu este doar o simplă revistă parohială. Este un glas al Bisericii care, număr după număr, cheamă la lumină, la comuniune și la trăirea tainelor dumnezeiești. Încă din 15 februarie 2004, când a apărut primul număr – mai degrabă un program liturgic decât un material editorial – s-a simțit nevoia unui dialog profund cu sufletul credinciosului. De atunci și până astăzi, cu peste 2000 de apariții, foaia religioasă a devenit o cronică a trăirii, o punte între altar și inimile celor care caută mântuirea.

Inițiativa a fost semnul unei viziuni profunde, născute în inima preotului Ioan Alupoaiei, cel care a zidit nu doar pereți sfințiți, ci și o comunitate. În anii când Parohia „Izvorul Tămăduirii” își făcea pașii timizi în viața liturgică, totul părea fragil. Într-un tramvai dezafectat, devenit loc de rugăciune, s-a rostit pentru prima dată numele lui Dumnezeu într-un lăcaș improvizat, dar plin de Duh. Era 13 martie 2003. Și până la 25 noiembrie același an, „biserica din tramvai” a fost loc de închinare, de început și de nădejde.

Încercările nu au lipsit. Două incendii – unul la capelă, altul la acoperiș – au pus la încercare rezistența credinței. Dar focul jertfei nu s-a stins. Astăzi, în locul tramvaiului, se înalță o biserică de zid, cu turlă spre cer și catapeteasmă din stejar, cu icoane care privesc din veșnicie. Sfântul Altar este pictat, iar sufletele celor ce pășesc în acest spațiu se simt mai aproape de Împărăție.

Dar dincolo de ziduri, rămâne cuvântul. Foaia religioasă săptămânală a devenit altarul scris al parohiei. A transmis, cu răbdare și inspirație, chemarea lui Hristos: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați…” A vorbit despre evenimentele bisericii, despre sărbători, despre viețile sfinților, dar mai ales despre viața trăită în comuniune. A devenit un glas pentru cei ce nu puteau rosti și o lumină pentru cei ce căutau sens.

Această publicație este, fără îndoială, dovada că Biserica nu este o clădire. Este o familie. Este o respirație comună. Este iubirea care lucrează, în fiecare duminică, o nouă înviere în suflete. Nu este egocentrică, ci misionară. Nu este rece, ci lucrătoare, în duh și adevăr.

Publicitate

După 22 de ani, „Foaia religioasă Izvorul Tămăduirii” nu este doar o arhivă. Este un document viu, care pulsează cu fiecare rugăciune rostită în taină, cu fiecare lacrimă ștersă în tăcere și cu fiecare bucurie împărtășită în credință. Este un dar. Un izvor.

La ceas aniversar, să le spunem celor ce au scris, editat, tipărit și răspândit această lucrare: La mulți ani binecuvântați! Și la cât mai multe suflete atinse de cuvânt!

La mulţi ani şi la cât mai mulţi cititori!

Citeste mai mult

Eveniment

COD RUTIER 2025: Șoferii își pot recupera mai rapid permisul! Află noua condiție

Publicat

Publicitate

Parlamentul a aprobat o modificare a Codului Rutier 2025, care le oferă șoferilor posibilitatea de a reduce perioada de suspendare a permisului auto dacă achită amenda contravențională.

Parlamentul a adoptat marți proiectul legislativ care introduce o condiție suplimentară pentru șoferii care doresc să își reducă perioada de suspendare a permisului de conducere, respectiv plata amenzii contravenționale.

Modificare Cod Rutier 2025. Noua condiție pentru reducerea suspendării permisului

Conform noii legislații, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, șoferii trebuie să îndeplinească trei condiții:

  • admiterea la testul de verificare a cunoștințelor rutiere
  • deținerea permisului auto de cel puțin un an
  • dovada achitării amenzii contravenționale ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce.

Proiectul a fost inițiat de USR. Inițiatorii susțin că măsura va contribui la reducerea numărului de accidente rutiere și la îmbunătățirea sistemului de colectare a amenzilor, potrivit Mediafax.

Citeste mai mult

Eveniment

„Părintele Cleopa, mare mărturisitor și duhovnic”. Întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Spiridon” Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica Militară Botoșani va găzdui în data de 8 mai 2025, începând cu ora 17:00, întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Spiridon”.

Din acest cerc fac parte parohiile din partea de sud-est a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară.

În cadrul întâlnirii de joi, se va oficia Taina Sfântului Maslu și va fi susținută conferința cu tema „Părintele Cleopa, mare mărturisitor și duhovnic”, de către Preot Teodor Cenușă, slujitor la Biserica Militară Botoșani.

Dumnezeu, în marea Sa iubire de oameni, binecuvântează lumea, din vreme în vreme, cu genii ale sfinţeniei destinate a arăta pământenilor calea către o vieţuire adevărată întru dobândirea Împărăţiei Cerurilor. Părintele Cleopa, adică Sfântul Cuvios Cleopa de Sihăstria, a fost un astfel de om. Dumnezeu l-a rânduit să vieţuiască în vremuri grele pentru a fi călăuză celor ce caută calea spre Împărăţia Cerurilor.

CERCUL PASTORAL MISIONAR „SF. SPIRIDON”

Parohii, lăcașuri de cult și slujitori:

Publicitate

 

  1. Biserica „Sfântul Ilie”, Preot Lucian Leonte, paroh, Pr. Constantin Leonte, co-slujitor;
  2. Biserica „Duminica Mare”, Preot Florin Marcu, paroh;
  3. Biserica „Înălțarea Domnului”, Preot Thoader Pețenchea, paroh;
  4. Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Preot Daniel Țăranu, paroh;
  5. Biserica „Sfântul Pantelimon”, Preot Constantin Iordache, paroh;
  6. Biserica Militară „Sfântul Voievod Ștefan”, Preot Teodor Cenușă, slujitor;
  7. Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”, Preot Ionuț Moise, misionar de caritate;
  8. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II, Preot Mihail Ulman, paroh.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending