Connect with us
Publicitate

Actualitate

STUDIU: Un virus modificat genetic ajută la combaterea cancerului pancreatic în stadiu avansat

Publicat

Publicitate

Un virus modificat genetic pentru a recunoaşte şi ataca celulele tumorale s-a dovedit eficient în combaterea cancerului de pancreas în stadiu avansat, potrivit unui studiu desfăşurat de Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge (Idibell) şi de Institutul Catalan de Oncologie (ICO), relatează romania24.ro.

Este vorba de rezultatele unui studiu clinic de faza 1, publicate de revista Journal of ImmunoTherapy of Cancer, şi care arată că administrarea acestui virus, denumit VCN-01, „este viabilă şi poate fi un nou instrument” în tratarea cancerului de pancreas avansat, notează miercuri într-un comunicat institutul Idibell.

„Încurajatoarele” rezultate preliminare ale activităţii antitumorale ale VCN-01 arată că virusul este activ, ajunge la tumorile primare şi la metastaze şi declanşează un răspuns al sistemului imunitar împotriva tumorilor.

Publicitate

De asemenea, studiul arată că administrarea intravenoasă a virusului nu are efecte adverse semnificative, fiind prezente doar cazuri rare de febră sau simptome de gripă la unii pacienţi.

„Datele obţinute în aceste teste clinice de fază 1 demonstrează siguranţa şi potenţiala imunoterapie cu virusul VCN-01. Datele au fost revizuite şi se aşteaptă începerea fazei 2 a testelor cu acelaşi virus la jumătatea anului 2022”, subliniază conducătorul studiului, Ramon Salazar.

În pofida progreselor recente, prognoza de viaţă pentru pacienţii cu cancer de pancreas este foarte scurtă, cu o supravieţuire de mai puţin de un an.

Publicitate

Administrarea intravenoasă a virusurilor oncolitice prezinte însă unele limitări, deoarece filtrarea lor prin ficat reduce eficacitatea virusului şi creşte riscul generării unor efecte adverse.

Totuşi, virusul VCN-01, dezvoltat de VCN Biosciences, companie asociată institutului Idibell, contracarează aceste limitări prin două modificări genetice.

În primul rând, o proteină de la suprafaţă care face ca virusul să nu fie reţinut în ficat şi să-l orienteze spre tumoare; şi o enzimă care degradează matricea extracelulară a tumorii, facilitând propagarea virusului spre aceasta şi acţionând sistemul imunitar.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bătăuș din municipiul Botoșani, scos din locuință după ce și-a bagat soția în sperieți

Publicat

Publicitate

Duminică polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani  au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 36 de ani, din municipiul Botoșani, pentru faptul că a provocat scandal și a amenințat-o pe soția sa cu acte de violență.

 

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul are obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de concubina sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încalcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie 

Publicitate

Măsurile de siguranţă au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea infracţionalităţii în general.

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

Publicitate

reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

 

Victima violenței în familie se poate adresa:

-Poliției pentru a depune o plângere;

– unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale;

  – Medicului legist pentru a obține certificat medico legal;

-Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.

Citeste mai mult

Eveniment

Circulația rutieră pe DN 67C – Transalpina, ÎNCHISĂ din cauza condițiilor meteo nefavorabile. A nins și pe Transfăgărășan

Publicat

Publicitate

Circulația rutieră a fost închisă de luni, 11 noiembrie, pe DN 67C – Transalpina, între Curpăt și Rânca, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, informează alba24.ro.

„Începând de luni, 11 noiembrie, având în vedere condițiile meteo nefavorabile, a fost închisă circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C), între km 34+800 (Rânca) – km 79+200, (Curpăt)”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Potrivit CNAIR, pe data de 1 iunie 2024, pe sectorul de drum montan dintre Rânca şi Curpăt al DN 67C (Transalpina), s-a luat decizia redeschiderii doar pe timpul zilei, în intervalul orar 08:00 – 18:00.

Publicitate

De asemenea, drumarii acționează luni dimineața cu autoutilaje cu lamă și material antiderapant pe DN 7C – Transfăgărășan.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Deputatul Marius Budăi: „Intenția PNL de a generaliza cota unică „în toate domeniile” implică o creștere a impozitelor la pensii, salarii și dividende”

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a explicat, la postul Realitatea TV, că măsura din Programul de guvernare al PNL privind aplicarea cotei unice de impozitare de 16% în „toate domeniile” ar determina majorări de impozite pe salarii, pensii și dividende, adică mai puțini bani rămași în buzunarele românilor.

Am văzut în programul de guvernare al PNL că se angajează să apere cota unică de impozitare „în toate domeniile”. Eu descifrez acest lucru într-un mod extrem, extrem de periculos, pentru că această cotă „în toate domeniile” înseamnă o generalizare a cotei unice, ceea ce implică o creștere a taxelor”, a explicat Budăi.

Deputatul PSD a exemplificat, pornind de la pensii și salarii, până la dividende, arătând că absolut toți românii vor pierde foarte mulți bani, dacă PNL își va pune planul în aplicare.

Publicitate

Vă explic și de ce: dacă vorbim despre seniorii cu pensii până la 3.000 de lei, în acest moment nu se plătește niciun leu impozit – este cotă zero la sută. După 3.000 de lei, cota este de 10%. Când vorbim de generalizare, de a aduce cota unică în toate domeniile, înseamnă că PNL își propune în cazul în care va face Guvernul, ca pentru cei care au pensie sub 3.000 de lei să aibă 16% impozit, iar cei care acum plătesc 10% să plătească 16%. Asta înseamnă scăderea veniturilor nete. Este extrem de periculos!”, a mai explicat fostul ministru al Muncii.

Marius Budăi a continuat exemplificarea cu salariații care acum plătesc impozit pe venit 10% și care vor plăti 16%.

Dacă mergem la noi, la salariați, dacă plătim acum 10% impozit pe venit, înseamnă că, așa cum își propune PNL să apere cota unică în toate domeniile, noi vom plăti 16%, adică am mai pierdut 6% la salariu! Ajungem și la oamenii de afaceri: impozitul pe dividende în acest moment este 8%. Cota unică înseamnă că va deveni 16%, deci o dublare a impozitului pe dividende. Asta își propune PNL în programul de guvernare – un lucru extrem, extrem de periculos!”, a explicat deputatul PSD.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/1CcLHbVpxQ/

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

11 noiembrie – Ziua Veteranilor din teatrele de operații: România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în afara țării

Publicat

Publicitate

La 11 noiembrie 2024 este celebrată Ziua Veteranilor, amintind public de încheierea Primului Război Mondial. În data de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de Puterile Aliate cu Germania. Se punea capăt, astfel, primei conflagraţii mondiale, scrie alba24.ro.

Ministerul Apărării Naţionale organizează luni, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatre de operaţii.

Din 2014, în România Ziua Veternanilor este marcată în data de 11 noiembrie. Această zi este marcată în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending