Connect with us
Publicitate

Actualitate

STUDIU: Top 20 mărci de mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi în România

Publicat

Publicitate

Pe măsură ce piața mașinilor second-hand a evoluat în direcția transparenței în ultimii ani, modificarea frauduloasă a odometrelor rămâne o problemă persistentă la nivel global, relatează cluj24.ro. Cumpărătorii se confruntă în continuare cu pierderi semnificative de milioane de euro din cauza practicilor necinstite ale unor vânzători, și, din păcate, această situație nu pare să cunoască o schimbare semnificativă în viitorul apropiat.

Compania de date auto carVertical a efectuat cel de-al 4-lea studiu anual în România pentru a afla care modele de mașini au cel mai frecvent kilometrajul dat înapoi, studiu care va fi folosit pentru a crește gradul de conștientizare din rândul cumpărătorilor.

Mărcile de mașini care au cel mai des KILOMETRAJUL dat înapoi în România

Publicitate

În cadrul cercetării s-au analizat doar rapoarte reale care cuprind istoricul auto. Aceste rapoarte au fost achiziționate de utilizatorii carVertical din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023.

Mărcile germane de mașini sunt afectate cel mai des de fraudarea kilometrajului

Audi A8 este mașina din România al cărei kilometraj este cel mai frecvent dat înapoi – 16,25% dintre toate modelele verificate pe carVertical aveau kilometrajul modificat. Un procentaj semnificativ care sugerează că 1 din 6 Audi A8 aflate în țară ar putea avea kilometrajul original falsificat.

Publicitate

Porsche Cayenne (15,55%), Audi A7 (15,05%), Porsche Panamera (14,78%) și Volkswagen Phaeton (13,27%) nu sunt cu mult în urmă.

Din topul celor 20 de modele de mașini din România cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent, 5 sunt produse de Audi. Există o cerere puternică pe piață pentru vehicule rulate de ultimă generație în stare bună, ceea ce explică de ce Audi-urile sunt atât de populare printre escroci.

„7,82% dintre toate mașinile verificate pe carVertical în România au avut odometrul falsificat, iar valoarea medie cu care contoarele de parcurs au fost date înapoi a fost de peste 85.000 de kilometri.

Publicitate

Cumpărarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi se traduce întotdeauna în cheltuieli de funcționare imprevizibile și o depreciere accelerată a valorii mașinii”, explică Matas Buzelis, directorul de comunicații al carVertical și expert în automobile.

Risc crescut de a avea un odometru falsificat pentru mașinile din clasa premium

De multe ori este mai ușor să dai înapoi citirile odometrelor care aparțin unor vehicule moderne, deoarece necesită mai puțin efort fizic. Având în vedere că totul este conectat, este doar o chestiune de a dispune de echipamentul potrivit pentru ca infractorii să ajusteze odometrul și să crească artificial valoarea unei mașini. Experții avertizează că poate fi dificil să detectezi un caz în care kilometrajul a fost dat înapoi fără să cercetezi istoricul unei mașini second-hand.

Publicitate

Din topul celor 20 de modele de mașini cu odometrul dat înapoi cel mai frecvent din România, 14 sunt considerate de clasă premium, ceea ce înseamnă că vehiculele din clasa economică au odometrul modificat mai rar.

Modificarea citirilor contorului de parcurs ale mărcilor premium precum Audi, Volvo, Porsche, Land Rover sau Mercedes-Benz le permite escrocilor să câștige mai mulți bani. De asemenea, nu vor să riște să fie prinși de autorități pentru un profit de câteva sute de euro la vânzarea unui hatchback cu kilometrajul falsificat.

Audi A5 este mașina cea mai puțin riscant de cumpărat

Audi A5 este mașina al cărei odometrul este cel mai rar modificat fraudulos, cu o cotă de 7,17%, ceea ce înseamnă că este de 2 ori mai riscant să cumperi un Audi A8 decât un A5. Mercedes-Benz E-Class (7,61%), Volkswagen Amarok (7,73%), Mercedes-Benz CLS-Class (7,76%) și Volkswagen Touareg (7,77%) se numără și ele printre vehiculele al căror kilometraj este cel mai rar dat înapoi.

Când vine vorba de cumpărarea unui vehicul second-hand, nimeni nu se poate feri complet din start de escroci, de aceea este important să verificați istoricul kilometrajului și pe cel al daunelor oricărei mașini.

Efectuarea unui test de conducere și vizitarea unei reprezentanțe respectabile pentru o inspecție, diminuează șansele de a cumpăra un vehicul în stare proastă. În caz contrar, cumpărătorii riscă să piardă bani și să își compromită siguranța.

Studiul se bazează pe date colectate din milioane de rapoarte

În cadrul studiului carVertical s-au examinat rapoartele reale privind istoricul mașinii. Acestea au fost achiziționate de utilizatorii companiei din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023. Valorile odometrului au fost agregate în platformă și sortate pe modele care au înregistrat cele mai multe derulări de kilometraj pentru o înțelegere mai ușoară.

Procesarea a milioane de verificări ale istoricului auto permite companiei să vadă tendințe și să facă previziuni despre piețele de mașini second-hand.

Top 20 mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi

1.    Audi A8 – 16,25%

2.    Porsche Cayenne – 15,55%

3.    Audi A7 – 15,05%

4.    Porsche Panamera – 14,78%

5.    Volkswagen Phaeton – 13,27%

6.    Opel Insignia – 12,92%

7.    Toyota Prius – 12,62%

8.    Porsche Macan – 11,35%

9.   Volkswagen CC – 11,06%

10.  Jaguar XF – 9,74%

11.  Mercedes Benz S-Class – 9,60%

12.  Audi TT – 9,03%

13.  Audi A6 – 8,68%

14.  BMW 6 Series – 8,12%

15.  Land Rover Range Rover – 8,00%

16.  Volkwagen Tourareg – 7,77%

17.  Mercedes Benz CLS-Class – 7,76%

18.  Volkwagen Amarok – 7,73%

19.  Mercedes-Benz E-Class – 7,61%

20.  Audi A5 – 7,17%

Sursa: carVertical

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Copilă de 13 ani din Draxini, de negăsit. A plecat dimineață la școală și nimeni nu mai știe nimic de ea

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni, care astăzi, în jurul orei 7:00, a părăsit domiciliul pentru a se deplasa la școală, însă până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

BEJUJȘCĂ MARIA SABINA are următoarele semnalmente: 1,50 m înălțime 45 de kg, păr lung, șaten închis, poartă aparat dentar.

La momentul plecării purta pantaloni și bluză de culoare neagră, adidași albi.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Publicat

Publicitate

Un autoturism Audi Q7 alb, înmatriculat în Marea Britanie și cu volan pe partea dreaptă, a fost filmat și înregistrat  la data de 19 mai 2024, la ora 10:15, de polițiștii Serviciului Rutier Suceava, cu pistolul radar Trucam, circulând cu 104 km/h în localitate, în comuna Dărmănești, pe DN2, în direcția Suceava către Rădăuți.

La volan a fost identificat Alexandru R., de 29 de ani, din comuna Cândești, județul Botoșani.

Conducătorul auto a prezentat poliției un permis de conducere britanic, iar verificările în aplicația E-DAC au arătat că dreptul său de a conduce era suspendat și nu avea permisiunea de a conduce pe drumurile publice, fiind cercetat penal pentru o altă infracțiune rutieră. Testul cu aparatul etilotest a avut rezultat negativ.

Publicitate

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că circula cu 104 km/h în localitate.

“A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată””, a transmis IJP Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Publicat

Publicitate

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă, relatează alba24.ro.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Publicitate

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Publicitate

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, acțiune de mobilitate în Malta printr-un proiect Erasmus

Publicat

Publicitate

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, din care 10 au provenit din medii defavorizate, au participat recent la amplă acțiune de mobilitate în Malta, printr-un proiect Erasmus. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Aiacoboae Anca-Simona, Ciubotaru Anișoara și Verniceanu Ionica.

Acest lucru a avut loc în perioada 13-17 mai 2024 când a avut loc a doua mobilitate de grup cu elevii în cadrul Acreditarii Erasmus+ nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763, Proiect nr. 2023-1-RO01-KA120-SCH-000133702 în Malta la St. Thomas More College Middle and Secondary School.

Proiectul, care se desfășoară în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, se află în al treilea an de implementare, conform “Acreditării Erasmus” cu nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763 obținută în anul 2021 și urmărește să formeze o atitudine de toleranță și sprijin față de grupurile vulnerabile, să dezvolte atât abilitățile de comunicare, gândirea critică, cât și flexibilitatea și adaptabilitatea la cerințele în continuă schimbare ale sistemului de educație românesc, precum și îmbunătățirea performanțelor școlare prin înlesnirea accesului la educație.

Publicitate

Prin participarea la aceste activități, elevii au experimentat cum este să înveți într-o școală cu 46 de naționalități diferite. Elevii au învățat ce înseamnă educația incluzivă, cum să abordeze o atitudine tolerantă și de acceptare față de grupurile vulnerabile din școala lor, au făcut schimb de bune practici legate de modalități de includere ale elevilor proveniți din diferite medii defavorizate, întelegând că indiferent de etnie, religie sau statut economic, toți elevii au șanse egale și dreptul la o educație de calitate.

“Această mobilitate a oferit oportunitatea de a învăța despre sistemul de educație din Malta, despre cultura și obiceiurile locale, cât și de a exersa și a-și îmbunătăți competențele de exprimare în limba engleză”, au transmis profesorii implicați în această acțiune derulată prin programul Erasmus.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending