Connect with us

Eveniment

Studiu revoluţionar: Țesutul inimii poate fi reparat după rupere. Hormonul „iubirii” poate ajuta la vindecarea inimilor frânte

Publicat

Publicitate

Oxitocina, numită şi „hormonul iubirii”, poate ajuta la vindecarea inimilor frânte – la propriu. Într-un nou studiu realizat pe peşti zebră şi celule umane, oamenii de ştiinţă au descoperit că hormonul produs de creier poate ajuta ţesutul cardiac să se regenereze după o leziune şi, teoretic, ar putea fi folosit pe viitor în tratamentul atacurilor de cord, potrivit cercetătorilor.

Noul studiu, publicat vineri în revista ştiinţifică Frontiers in Cell and Developmental Biology, evidenţiază încă un alt beneficiu potenţial al oxitocinei: cel puţin la peştele zebră, hormonul ajută inima să înlocuiască cardiomiocitele (celule musculare care generează forţa contractilă) rănite sau moarte. Primele rezultate obţinute pe celule umane sugerează că oxitocina ar putea stimula efecte similare la oameni, dacă este administrată la momentul şi în doza potrivită.

Oxitocina a fost supranumită hormonul „iubirii” sau al „îmbrăţişării” pentru rolul său cunoscut în crearea legăturilor interumane  şi a încrederii între oameni. Nivelurile acestui hormon cresc adesea atunci când oamenii se îmbrăţişează, fac sex sau au orgasm. Cu toate acestea, aşa-numitul hormon al iubirii îndeplineşte şi multe alte funcţii în organism, cum ar fi declanşarea contracţiilor în timpul naşterii şi promovarea lactaţiei, după momentul naşterii.

De asemenea, oxitocina ajută la protejarea sistemului cardiovascular de diverse leziuni, prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamaţiei şi eradicarea radicalilor liberi, un produs secundar reactiv al metabolismului celular normal.

„Repararea” inimii, pe agenda cercetătorilor
Inima are o capacitate foarte limitată de a repara sau de a înlocui ţesuturile deteriorate sau moarte, au notat autorii studiului în raportul lor.

Dar mai multe studii sugerează că, după o leziune, cum ar fi un atac de cord, un subgrup de celule din membrana cea mai exterioară a inimii, numită epicard, capătă o nouă identitate. Aceste celule migrează în jos în stratul de ţesut cardiac în care se află muşchii şi se transformă în celule asemănătoare celulelor stem, care se pot transforma apoi în mai multe tipuri de celule cardiace, inclusiv cardiomiocite.

Publicitate

Aceste experimente oferă primele indicii că oxitocina ar putea juca un rol-cheie în repararea inimii după o leziune, iar prin stimularea efectelor sale, oamenii de ştiinţă ar putea dezvolta noi tratamente pentru a îmbunătăţi recuperarea pacienţilor după atacuri de cord şi pentru a reduce riscul de insuficienţă cardiacă viitoare, au concluzionat autorii. Aceste tratamente ar putea include medicamente care conţin oxitocină sau alte molecule care se pot conecta la receptorii hormonului.

„În continuare, trebuie să analizăm oxitocina la oameni după o leziune cardiacă”, a declarat autorul principal Aitor Aguirre, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală al Universităţii de Stat din Michigan. „În general, sunt necesare studii preclinice pe animale şi studii clinice la oameni pentru a merge mai departe”.
Acest proces a fost studiat în mare parte la animale şi există unele dovezi care sugerează că ar putea avea loc şi la oamenii de vârstă adultă. Din păcate, dacă procesul are loc la oameni, pare să se desfăşoare prea ineficient şi în prea puţine celule pentru a avea ca rezultat o regenerare semnificativă a ţesuturilor după un atac de cord, au declarat autorii studiului într-un comunicat. Prin încurajarea cumva a unui număr mai mare de celule epicardice să se transforme în cardiomiocite, teoretizează autorii, oamenii de ştiinţă ar putea ajuta inima să se reconstruiască după o leziune.

Autorii studiului au descoperit că pot declanşa acest proces în celulele umane într-un vas de laborator, expunându-le la oxitocină. Ei au testat, de asemenea, alţi 14 hormoni produşi de creier, dar niciunul dintre aceştia nu a putut convinge celulele să intre în starea dorită, asemănătoare cu cea de tulpină, necesară pentru a produce noi cardiomiocite.

Echipa a efectuat experimente pe peştele zebră, un peşte din familia peştilor pestriţi cunoscut pentru capacitatea sa impresionantă de a regenera ţesuturile din corp, inclusiv creierul, oasele şi inima. Echipa a descoperit că, la trei zile după o leziune cardiacă, creierul peştilor a început să pompeze oxitocină rapid, producând de până la 20 de ori mai mult decât înainte de leziune. Hormonul a călătorit apoi până la inimă, s-a conectat la receptorii săi şi a declanşat procesul de transformare a celulelor epicardice în noi cardiomiocite.
Totuşi, deoarece noul studiu a fost realizat în acvarii de peşti şi în vase de laborator, acest tratament este încă departe de realizare, necesitând cercetării amănunţite.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O bombă de aruncător, calibru 82 mm, în perfectă stare de funcționare, a fost găsită în pădurea Poenița, din Dracșani

Publicat

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit ieri, în pădurea Poenița, din localitatea Dracșani, de un bărbat pasionat de detecția metalelor. Realizând pericolul, acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

Echipa pirotehnică a constatat că este vorba de o bombă de aruncător, calibru 82 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică.

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

 

Informare preventivă

 

Publicitate

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Protest al poliţiştilor din penitenciare în ultima zi din an: „Suntem determinați să încetăm activităţile în luna ianuarie 2025”

Publicat

Publicitate

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a anunţat că, în cursul zilei de luni, declanşează centralizarea de semnături pentru blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31 decembrie, începând cu ora 6,30, informează alba24.ro.

„În cadrul unei reacţii unitare la nivelul întregului sistem penitenciar, faţă de dispreţul cu care guvernanţii tratează poliţiştii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări: menţinerea în anul 2025 a tuturor drepturilor aflate în plată cel puţin la valoarea din luna decembrie 2024, eliminarea din „OUG privind măsurile bugetare 2025″ a prevederilor care generează diminuări salariale pentru poliţiştii de penitenciare”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES, semnat de Ştefan Teoroc, preşedintele SNPP.

Protest al polițiștilor din penitenciare: ”Suntem determinaţi să încetăm activităţile total în luna ianuarie 2025”

Conform comunicatului, „acţiunea din 31 decembrie va demonstra o dată în plus (prima acţiune de acest tip având loc pe 31 mai 2023) că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că poliţiştii de penitenciare acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum uriaş, unic în România”.

„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus chiar şi pe o perioadă scurtă de timp generează blocaje în special în sectorul operativ. La data menţionată personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unităţi. Prin urmare, turele operative aflate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate în dimineaţa zilei de 31 decembrie, apelul deţinuţilor nu se va efectua, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se vor bloca (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc). (…)

Acţiunea din 31 decembrie reprezintă un avertisment pentru guvernanţi, precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile total în luna ianuarie 2025. Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare. Acţiunile de refuz al muncii suplimentare vor fi susţinute cu proteste în faţa tuturor penitenciarelor din România”, afirmă sindicaliştii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din Botoșani rămân învăluite în ceață. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 12:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Educație

Când începe școala, după vacanța de iarnă. Elevii se întorc la cursuri la mijloc de săptămână

Publicat

Publicitate

Când începe școala: Vacanța de iarnă au intrat în vacanță sâmbătă, 21 decembrie 2024, și vor sta acasă până marți, 7 ianuarie 2025. După această vacanță, modulul 3 de cursuri începe miercuri, 8 ianuarie 2025, scrie alba24.ro

Această vacanță acoperă sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, plus zilele de 6 și 7 ianuarie 2025, corespunzătoare sărbătorilor de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul.

Acestea sunt zile de sărbătoare legală, nelucrătoare.

Astfel, vacanța de iarnă oferă elevilor o perioadă extinsă de odihnă și timp petrecut alături de familie în timpul sărbătorilor de iarnă.

Când începe școala și când vine din nou vacanța

Cursurile reîncep așadar de miercuri, 8 ianuarie 2025 și vor dura până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

Din 10 februarie urmează o nouă vacanță de o săptămână.

Publicitate

Pentru cei care sunt în clasa a XII-a, această vacanță este ultima înaintea probelor de competențe de la Bacalaureat, care anul acesta vor fi organizate mai devreme, mult mai devreme ca de obicei.

La finalul lunii ianuarie vor începe probele de competențe pentru Bacalaureat 2025, scrie Edupedu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending