Connect with us
Publicitate

Actualitate

STUDIU: Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani poate crește speranța de viață

Publicat

Publicitate

Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative pentru speranța de viață, chiar și pentru persoanele în vârstă, relatează alba24.ro. Veștile încurajatoare vin în urma unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

Persoanele care fumează la 35 de ani și continuă toată viața pierd în medie 9 ani din speranța de viață (23% din total).

Studiul a fost publicat în American Journal of Preventive Medicine și e citat de Science Alert. Astfel, cei care renunță la fumat la 35 de ani recuperează aproximativ 8 ani din speranța de viață.

Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani poate crește speranța de viață

Chiar și la 75 de ani, renunțarea la fumat poate aduce beneficii: fumătorii care continuă pierd în medie 4,4 ani de viață, dar cei care renunță au o șansă de 14% să câștige cel puțin un an de viață.

Autorul principal al studiului, subliniază importanța acestor descoperiri: „Constatările pot fi valoroase pentru clinicienii care caută dovezi științifice pentru a-și motiva pacienții fumători să renunțe la fumat”.

Publicitate

Metodologia studiului a implicat analiza datelor de sănătate publică reprezentative la nivel național și calcularea estimărilor privind anii de viață câștigați sau pierduți în funcție de vârsta la care o persoană renunță la fumat.

Rezultatele confirmă și extind concluziile unui studiu anterior realizat de cercetători din Canada și Norvegia, care a arătat că renunțarea la fumat pentru un deceniu poate evita pierderea unui deceniu de viață.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica

Publicat

Publicitate

Acești sfinți mucenici ai lui Hristos au trăit pe vremea împăratului Deciu (249-251) și a lui Valerian, proconsulul Asiei și au pătimit în cetatea Pergam. Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei iar Sfântul Papil a fost diaconul lui Carp. Au fost prinși și îndemnați să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuși la multe chinuri.

Au fost legați de cai și târâți de la Tiatira până la Sardia, însă un înger al Domnului le-a vindecat rănile. Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că și el este creștin și a fost supus și el torturii. Au fost legați din nou și târâți de cai. Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deschise și pe Domnul șezând pe tron, înconjurat de heruvimi și serafimi. Sfântul Papil, deși era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulți să primească credință în Hristos. Aceștia au fost aruncați la fiare, dar au ieșit nevătămați. Apoi au fost puși într-un cuptor de foc.

În flăcări a sărit și Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei. După multe alte chinuri, toți cei patru mucenici au fost decapitați cu sabia.

Citeste mai mult

Actualitate

O nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava: Karlsruhe/Baden Baden

Publicat

Publicitate

Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat astăzi deschiderea unei noi rute pe care o va opera compania Bees Airlines de pe aeroportul de la Salcea.  

Este vorba de ruta Suceava – Karlsruhe/Baden Baden, practic a treia destinație din Germania pentru pasagerii care aleg să zboare de la Suceava, și, tot a treia destinație pe care compania Bees Airlines o operează de la Suceava, după Tel Aviv și București-Otopeni.

“Ne-am cuplat centurile de siguranță către o nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava. Bees Airlines devine un partener stabil pentru Aeroportul din Suceava și o companie de încredere pentru pasagerii care își doresc noi oportunități flexibile de călătorie din regiunea noastră. Totodată, rămâne devotat accesibilității și siguranței pe care o oferă pasagerilor săi, dar și eforturilor continue de a oferi noi destinații cu zboruri directe de la Suceava”, a transmis Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava.

În prezent Bees Airlines operează zboruri Suceava – București-Otopeni, cu două frecvențe pe săptămână pentru început, iar din Decembrie cu cinci, Suceava – Tel Aviv, iar de acum pe ruta Karlsruhe/Baden Baden, cu două zboruri directe pe săptămână.

Citeste mai mult

Actualitate

Este TOAMNĂ, oameni buni. Brumărel a venit cu vânt și ploi. Prognoza meteo pentru săptămâna 14-20 octombrie

Publicat

Publicitate

Este toamnă iar vremea se răcește începând din 12 octombrie, iar temperaturile scad cu peste 10°C în sud-est. Mai mult decât atât,  în unele zone va ploua și vântul va sufla cu putere, relatează alba24.ro.

În 12 și 13 octombrie sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade, iar pentru a doua săptămână caracteristice vor fi valorile cuprinse între 16 și 18 grade.

Brumărel, în topul celor mai ploioase luni octombrie

– Din punct de vedere al precipitațiilor, în intervalul 2000 – 2024, media de precipitații pentru luna octombrie se situează undeva la 40.8 l/mp. Cu toate acestea, în topul celor mai secetoase luni octombrie de când se fac măsurători meteo la noi, regăsim doar doi ani din intervalul 2000 – 2024: 2000 și 2022.

Estimările Centrului European de Prognoză vorbesc de o lună Brumărel care se poate dovedi în top 3 sau 5 cele mai ploioase din octombrie, cu un excedent la nivelul întregii țări cuprins între 20 și 40 de mm peste ceea ce ar fi normalul climatologic al fiecărei regiuni.

Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.

Publicitate

– Sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea ar putea acumula cantități de 30 – 40, izolat 50 mm, în timp ce restul țării se poate apropia de valori de 60 – 80 mm. Posibil ca prin zona montană a Maramureșului să ajungem chiar la 100 de mm.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Ploile își vor mai face apariția undeva la începutul săptămânii, în deosebi din noaptea de luni spre marți, prin regiunile nordice, iar undeva spre jumătatea săptămânii se vor semnala ploi prin partea de nord a teritoriului și prin partea de est a țării.

„După acest episod cu vântul de astăzi, prin acest cod galben din partea de est a teritoriului, vom mai avea intensificări ale vântului prin prima parte a săptămânii, în zona montană, mai ales, dar și în zilele ce urmează, tot la fel prin partea de est a teritoriului și tot în zona de zona de sud-vest, cu viteze în general de 40-50km/h pentru zonele joase și viteze ușor mai mari pentru zona montană”, a explicat meteorologul Diana Giurgiu la Digi24.

Publicitate

Deși sâmbătă vremea se va răci, de duminică temperaturile vor mai urca

„A debutat un proces de răcire a vremii care, mai ales pentru partea de sud-est și est a teritoriului, astăzi se va resimți semnificativ, deoarece aici ieri am avut, mai ales pentru partea de sud-est, temperaturi maxime ce au urcat până spre 28-29° Celsius.

Astăzi, aici valorile de temperatură pe parcursul zilei nu vor depăși 19-20 Celsius. Pe parcursul zilei de astăzi așteptăm valori undeva spre 22°C, mai mult prin zona Olteniei.

În zilele următoare, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, încă de mâine, vremea se mai încălzește, vom avea temperaturi ce se vor situa în general în jurul a ceea ce ar trebui să înregistrăm la această dată.

În prima parte a săptămânii, pentru partea de sud a teritoriului, aceste valori de temperatură se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade .

Astfel, meteorologii spun că ne așteptăm ca în prima parte a săptămânii temperaturile maxime să urce spre 23-24°C pentru zona de sud a teritoriului, dar în zilele ce urmează, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, temperaturilre se vor afla cumva în jurul normelor.

În această perioadă ar trebui să avem temperaturi maxime cuprinse între 14 și 20 de grade, iar în ceea ce privește regimul temperaturilor de pe parcursul nopților, deci temperaturile minime, acestea să fie cuprinse cam între 3 și 9 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare și ușor mai ridicate în zona litoralului”, a mai explicat meteorologul Diana Giurgiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde este transmis LIVE la TV meciul Cipru – România din în Liga Națiunilor. Mircea Lucescu speră la o nouă victorie

Publicat

Publicitate

Naționala de Fotbal a României întâlnește sâmbătă seara, 12 octombrie, echipa de fotbal a Ciprului în Liga Națiunilor, în cel mai așteptat eveniment sportiv al weekend-ului. Este vorba despre un meci din etapa a 3-a a Ligii Națiunilor 2024 -2025.

Cele două echipe se întâlnesc pe stadionul din Larnaca. Din câte se pare Mircea Lucescu pregătesște o echipă foarte ofensivă pentru acest meci.

Meciul va fi transmis în direct de la ora 21.45. Televiziunea care va transmite meciul este Prima TV.

Echipe probabile România-Cipru

CIPRU (4-2-3-1): Mall – Andreou, Karo, Gogic, Ioannou – Kousoulos, Artymatas – Loizou, Kastanos, Tzionis – Pittas;
Rezerve: Dimitriou, Michail – Stylianou, Antoniou, Laifis, Panagiotou, Pileas, Mamas, Chrysostomou, Charalampous, M. Ilias, Sotiriou;
Selecționer: Sofronis Avgousti;

ROMÂNIA (4-1-4-1): Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Man, Stanciu, R. Marin, F. Coman – Drăguș;
Rezerve: Târnovanu, Moldovan – Alibec, Mihăilă, V. Ghiță, I. Hagi, C. Manea, Mitriță, Olaru, Chipciu, Sorescu, Pușcaș;
Selecționer: Mircea Lucescu;

Publicitate

Stadion: AEK Arena – Georgios Karapatakis (Larnaca);

Arbitru: Sascha Stegemann (Germania);

Asistenți: Marco Achmuller și Christof Gunsch (ambii din Germania);

Publicitate

Arbitru VAR: Bastian Dankert (Germania); Asistent VAR: Katrin Rafalski (Germania)

Următorul meci pentru România

Meciul următor, Lituania – ROMÂNIA, se va desfășura, marți, 15 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul Dariaus ir Girėno (Kaunas). Meciul de fotbal Lituania – România va fi difuzat în direct de Antena 1.

Naționala României a câștigat deja două meciuri în grupă. România – Kosovo s-a terminat 3-0, iar România – Lituania 3-1.

Programul Naționalei României, în grupă

  • Kosovo – România 0-3
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – România (12 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Prima TV;
  • Lituania – România (15 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Antena 1;
  • România – Kosovo (15 noiembrie 2024, ora 21:45);
  • România – Cipru (18 noiembrie 2024, ora 21:45);

Meciul cu Cipru este de-a treia partidă disputată de tricolori cu Mircea Lucescu pe banca antrenorilor.

Liga Națiunilor contează pentru naționala României fiindcă o clasare pe primul loc în grupele preliminare poate facilita drumul spre barajul Campionatului Mondial din 2026, ceea ce ar reprezenta o șansă în plus, mai ales pentru reprezentativele slab cotate.

Liga Națiunilor va avea un rol extrem de important în calificarea la Campionatul Mondial organizat de Canada, Mexic și Statele Unite, scriu jurnaliștii de la GSP.

La barajul turneului final, vor ajunge 16 echipe naționale din Europa, după cum urmează: 12 care vor termina pe locul 2 în preliminarii și cele mai bine clasate 4 reprezentative câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor, dar care nu au ocupat locurile 1 sau 2 în grupele din preliminariile Mondialului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending