Connect with us

Eveniment

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială

Publicat

Publicitate

Conform unui studiu recent, persoanele care sunt mai sensibile la mirosurile corporale sunt mai susceptibile de a avea opinii xenofobe.

Un studiu realizat cu ajutorul unor grupuri fictive de refugiaţi arată că prejudecăţile xenofobe sunt mai puternice în ţările vorbitoare de limbă engleză.

Multe specii folosesc mirosul pentru a detecta şi evita potenţialele boli, mirosul de alimente stricate, de deşeuri corporale sau de alte persoane care prezintă semne de boală infecţioasă putând declanşa o repulsie care duce la distanţare socială.

Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială – studiu

Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm, care a încercat să înţeleagă mai bine această legătură psihologică dintre evitarea bolilor şi xenofobie, a constatat că „persoanele mai uşor dezgustate de mirosurile corporale sunt, de asemenea, mai predispuse la atitudini negative faţă de refugiaţi”.

Potrivit studiului, publicat în revista Royal Society Open Science, această legătură se explică parţial prin disimilitudinile percepute în ceea ce priveşte diferenţele culturale, cum ar fi pregătirea alimentelor şi practicile de igienă.

Publicitate

De asemenea, studiul a constatat că cei cu atitudini xenofobe au fost mai predispuşi să fie mai în vârstă şi mai puţin educaţi, potrivit Independent.

Aproape 7.000 de persoane din nouă ţări diferite, inclusiv din Regatul Unit, au fost rugate să completeze chestionare pe diverse teme în timpul primelor valuri ale pandemiei de coronavirus, care au început în Italia şi Suedia în aprilie 2020 şi s-au încheiat în celelalte ţări în ianuarie 2021.

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială. Ce arată studiul
În primul chestionar, participanţii au fost evaluaţi în funcţie de repulsia pe care o au faţă de şase tipuri de mirosuri corporale – fecale, transpiraţie în partea superioară a corpului, picioare, urină, gaze şi respiraţie – atunci când au fost întâlnite atât acasă, cât şi în public, în timp ce un sondaj separat a evaluat atitudinile lor generale faţă de imigraţie.

Într-un al treilea chestionar, destinat evaluării xenofobiei specifice, participanţii au răspuns la întrebări privind sentimentele lor faţă de refugiaţii dintr-o ţară fictivă numită Drashnea, despre care li s-a spus că se află fie în Africa de Est, fie în Europa de Est.

Desfăşurarea studiului Participanţilor li s-a spus că Drashnea „s-a confruntat cu multe tulburări civile în ultimii ani” şi că „un număr mare dintre aceşti refugiaţi încearcă să emigreze în ţara dumneavoastră”.

Apoi au fost întrebaţi cu privire la atitudinea lor generală faţă de drashneeni, în ce măsură refugiaţii fictivi ar putea aduce probleme de sănătate şi criminalitate în propria lor ţară şi cât de asemănători îi percep pe drashneeni în ceea ce priveşte alimentaţia, igiena şi practicile sanitare.

Cercetătorii au identificat o legătură între xenofobia faţă de grupurile de refugiaţi fictivi şi gradul de dezgust faţă de mirosurile corporale, rezultate care „s-au generalizat bine în majoritatea ţărilor” incluse în studiu.

Potrivit studiului, deşi participanţii i-au perceput pe est-africanii fictivi ca fiind mai diferiţi, nivelul de prejudecată faţă de aceştia a fost acelaşi ca şi faţă de grupul fictiv din Europa de Est.

Studiu: Persoanele uşor dezgustate de mirosuri sunt mai predispuse la distanţare socială. Cercetătorii au remarcat că puterea legăturii dintre sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal şi xenofobia a fost similară
Însă acesta precizează că: „Mai degrabă decât o diferenţă geografică sau genetică, similaritatea percepută în practicile de pregătire a alimentelor pare să fie un factor determinant al atitudinilor xenofobe”.

Constatările lor sugerează, de asemenea, „că relaţia dintre BODS [sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal] şi prejudecăţi este cea mai puternică în culturile occidentale, în special în ţările vorbitoare de limbă engleză”.

„Rezultatul observat a fost parţial explicat prin modul în care respondenţii au perceput grupul de refugiaţi ca fiind diferit în ceea ce priveşte alimentaţia, practicile igienice şi sanitare şi atitudinile generale faţă de imigraţie”, se arată în studiu.

„Acest lucru este în concordanţă cu teoria evitării bolilor, care urmăreşte să explice sugerând că comportamentele şi atitudinile sociale sunt legate de evitarea agenţilor patogeni”.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că puterea legăturii dintre sensibilitatea la dezgustul mirosului corporal şi xenofobia a fost similară cu cea identificată într-un studiu pre-pandemic.

Acest lucru „ar putea sugera că o ameninţare patogenă proeminentă nu afectează neapărat în mod dramatic relaţiile dintre dezgust şi atitudinile faţă de grupurile aberante fictive”, au spus autorii.

Sursa: MediaFax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Viața unei tinere mămici din Botoșani atârnă de un fir de păr: Medicii au lansat un apel urgent pentru donare de sânge grupa B III negativ

Publicat

Publicitate

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani și medicii Secției Anestezie Terapie Intensivă lansează un apel urgent către populație pentru donarea de sânge cu grupa B III negativ.

Potrivit personalului medical, în prezent există o lipsă acută de sânge B III negativ la nivelul județului, iar situația este critică: o lehuză internată la maternitate are nevoie urgentă de transfuzie. Starea pacientei este gravă, cu hemoglobina coborâtă la pragul critic de 6 g/dl, sub nivelul considerat de siguranță pentru supraviețuire și recuperare.

În urma verificărilor făcute la nivel regional, singura pungă disponibilă cu această grupă de sânge se află în județul Suceava, ceea ce îngreunează intervențiile imediate și crește riscul pentru pacientă.

Medicii fac apel la toți botoșănenii cu grupa B III negativ care sunt sănătoși și pot dona să se mobilizeze și să dea o șansă la viață acestei mame. Cei care doresc să ajute sunt așteptați luni dimineață la Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

„Avem nevoie de sprijinul comunității pentru a salva o viață. Oricine are grupa B III negativ și este eligibil pentru donare este rugat să vină. Orice pungă de sânge contează enorm în această situație”, au transmis medicii de la ATI.

Conducerea spitalului mulțumește anticipat tuturor celor care vor răspunde acestui apel umanitar. Donarea de sânge este un gest de solidaritate și altruism, vital pentru salvarea pacienților aflați în stare critică.

Publicitate

Spitalul reamintește că donatorii beneficiază de analize gratuite, bonuri valorice și, mai ales, de satisfacția de a contribui direct la salvarea unei vieți omenești.

Pentru mai multe detalii despre donare, program sau condiții, cetățenii sunt încurajați să contacteze Centrul de Transfuzii Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă îl vedeți, să știți că este Eco: Câinele jandarm care veghează la siguranța botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Eco nu e un simplu câine. Este partener de încredere al plutonierului Daniel Iorga și un adevărat profesionist în slujba comunității. Împreună formează un cuplu chinologic foarte bine sudat, mereu pregătit să intervină pentru siguranța botoșănenilor.

Are 4 ani și 7 luni, dar deja a dovedit multă pricepere: a fost „școlit” la Centrul Chinologic Sibiu al Ministerului Afacerilor Interne, unde a absolvit cu nota 10 cursul de dresaj specializat în patrulare și intervenție.

Seara trecută, Eco a fost prezent alături de jandarmii botoșăneni la Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, pe Pietonalul Unirii din Botoșani. Și-a făcut treaba impecabil, ascultându-și conductorul la fiecare comandă și contribuind la buna desfășurare a evenimentului.

Misiunea jandarmilor continuă și astăzi, între orele 16:00 și 21:00, pentru ca toți participanții să se bucure în siguranță de festival.

Forțele de ordine îi sfătuiesc pe oameni să respecte măsurile stabilite de organizatori, să aibă grijă de copii și de bunurile personale și să solicite sprijinul jandarmilor dacă observă vreo problemă.

Așa că dacă îl vedeți prin oraș, să știți: Eco nu e doar un câine frumos și cuminte. Este parte din echipa care are grijă ca Botoșaniul să fie un loc sigur!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

De la 1 septembrie Vorona trece la colectarea selectivă din poartă în poartă

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Vorona a anunțat că începând cu data de 1 septembrie 2025 va introduce sistemul de colectare a deșeurilor menajere din poartă în poartă pentru toate gospodăriile din comună.

Potrivit administrației locale, măsura este luată în colaborare cu operatorul de salubrizare autorizat și are scopul de a eficientiza ridicarea gunoiului și de a respecta normele de mediu în vigoare.

Noul sistem presupune ridicarea deșeurilor direct din fața gospodăriilor, conform unui grafic prestabilit, dar și selectarea corespunzătoare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile, în saci diferiți.

Cetățenii sunt rugați să depoziteze deșeurile în sacii sau pubelele puse la dispoziție, în ziua de colectare, înainte de ora 07:00 dimineața, și să respecte tipurile de deșeuri indicate de operator.

Pubelele și sacii vor fi distribuiți gratuit de reprezentanții Primăriei Vorona, iar programul de colectare va fi afișat la sediul instituției și pe pagina oficială.

Autoritățile locale au anunțat și o campanie de informare pentru a ajuta populația să se familiarizeze cu noul sistem.

Publicitate

„Împreună păstrăm comuna curată și civilizată!”, este mesajul transmis de Primăria Vorona tuturor locuitorilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă de omor la Botoșani: Bărbat trimis în judecată în stare de arest preventiv după ce a atacat cu cuțitul un bărbat

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui bărbat în vârstă de 38 de ani, din comuna Sulița, județul Botoșani, acuzat de comiterea infracțiunii de tentativă de omor.

Potrivit procurorilor, incidentul a avut loc pe 6 iunie 2025, în jurul orei 12:00, la domiciliul victimei din municipiul Botoșani.

Pe fondul unui conflict spontan, inculpatul l-ar fi lovit pe T.M.C. cu pumnul în față, apoi l-ar fi înjunghiat cu un cuțit în zona gâtului. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 7 și 9 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis instanței spre judecare, după finalizarea anchetei penale.

Parchetul reamintește că această etapă a procesului penal nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție, inculpatul beneficiind de acest drept până la o eventuală condamnare definitivă.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending