Connect with us

Actualitate

Studiu NASA: Anul 2023 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

Publicat

Publicitate

În anul 2023, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură medie a suprafeței Pământului în istoria măsurătorilor meteorologice, conform unei concluzii îngrijorătoare publicate de NASA. Analiza agenției arată că temperatura medie a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, relatează alba24.ro.

Temperaturile globale înregistrate anul trecut au fost cu aproximativ 2,1 grade Fahrenheit (1,2 grade Celsius) peste media pentru perioada de referință a NASA (1951-1980).

Informația a fost raportată de oamenii de știință de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din New York.

„Raportul de temperatură globală al NASA și NOAA confirmă ceea ce miliarde de oameni din întreaga lume au experimentat anul trecut; ne confruntăm cu o criză climatică”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.

Anul 2023, cel mai cald din istoria măsurătorilor

În 2023, sute de milioane de oameni din întreaga lume au experimentat căldură extremă și în fiecare lună, din iunie până în decembrie, a fost stabilit un record global pentru luna respectivă.

Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Publicitate

În general, Pământul era cu aproximativ 2,5 grade Fahrenheit (sau aproximativ 1,4 grade Celsius) mai cald în 2023 decât media de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a început înregistrarea sistematică a temperaturilor.

Deși oamenii de știință au dovezi concludente că tendința de încălzire pe termen lung a planetei este determinată de activitatea umană, ei încă examinează alte fenomene care pot afecta schimbările anuale sau multianuale ale climei.

Cum ar fi El Niño, aerosolii și poluarea provocată de erupțiile vulcanice.

De obicei, cea mai mare sursă de variabilitate de la un an la altul este modelul climatic oceanic El Niño – Oscilația sudică din Oceanul Pacific.

Modelul are două faze – El Niño și La Niña – când temperaturile suprafeței mării de-a lungul ecuatorului comută între temperaturi mai calde, medii și mai reci.

În perioada 2020-2022, în Oceanul Pacific a avut loc trei evenimente consecutive La Niña, care tind să răcească temperaturile globale.

În mai 2023, oceanul a făcut tranziția de la La Niña la El Niño, care deseori coincide cu cei mai fierbinți ani din istorie.

Cu toate acestea, temperaturile record din a doua jumătate a anului 2023 au avut loc înainte de vârful actualului eveniment El Niño.

Oamenii de știință se așteaptă să vadă cele mai mari efecte ale El Niño în februarie, martie și aprilie.

Oamenii de știință au investigat, de asemenea, posibilele impacturi ale erupției din ianuarie 2022 a vulcanului submarin Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care a aruncat vapori de apă și particule fine sau aerosoli în stratosferă.

Un studiu recent a constatat că aerosolii vulcanici – prin reflectarea luminii solare departe de suprafața Pământului – au dus la o răcire generală ușoară de mai puțin de 0,2 grade Fahrenheit (sau aproximativ 0,1 grade Celsius) în emisfera sudică în urma erupției.

„Chiar și cu factori de răcire ocazionali, cum ar fi vulcanii sau aerosolii, vom continua să batem recorduri atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească”, a spus Schmidt.

„Și, din păcate, tocmai am stabilit un nou record pentru emisiile de gaze cu efect de seră din nou anul trecut.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 54 de ani, din Drăgușeni, prins la volan fără permis și cu mașina neînmatriculată, în Negreni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Negreni, un autoturism condus de un bărbat, de 54 de ani, din comuna Drăgușeni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendat din luna mai a.c., iar autoturismul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autoturism neînmatriculat.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune „Blitz”a polițiștilor rutieri

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe drumurile naționale D.N. 29D și D.N. 28 B, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare viteza excesivă.

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 17:00-20:00, prilej cu care au fost controlate peste 30 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 33.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru depășirea limitei legale de viteză.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Titluri de stat Fidelis 2025: Donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Care sunt dobânzile

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanțelor anunță a șasea ediție Fidelis în 2025. În premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Ediția de titluri de stat se va desfășura între 4-11 iulie. Vor fi dobânzi de până la 8,25% la emisiunile în lei și de până la 6,30% la cele în euro, scrie alba24.ro.

Titluri de stat Fidelis 2025: Condiții pentru subscrieri

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro.

Subscrierile se fac prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale, Alpha Bank și TradeVille în parteneriat cu Libra Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titluri de stat Fidelis 2025: Dobânzi

Cei care vor să-și investească economiile în Programul Fidelis, ediția din iulie, vor beneficia de dobânzi atractive și neimpozabile:

în lei:

  • de 7,25% – cu scadența la 2 ani
  • de 8,25% – cu scadența la 2 ani pentru donatori
  • de 7,70% – cu scadența la 4 ani
  • de 7,95% – cu scadența la 6 ani

în euro:

Publicitate
  • de 3.40% – cu scadența la 2 ani
  • de 4.40% – cu scadența la 2 ani pentru donatori
  • de 5.50% – cu scadența la 5 ani
  • de 6.30% – cu scadența la 7 ani

Titluri de stat Fidelis 2025 – noutate pentru donatorii de sânge: tranșa specială în euro

Tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în euro, dedicată tuturor celor care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2025, va avea o dobândă de 4,40%, cu scadența la 2 ani.

De asemenea, donatorii de sânge beneficiază și de tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în lei, cu scadență la 2 ani, la o dobândă de 8,25%. Donatorii-investitori se bucură de un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei, în limita unui plafon maxim de 100.000 lei.

Noua structură a programului Fidelis, împreună cu programul Tezaur, care include maturități de 1, 3 și 5 ani, oferă investitorilor și celor care doresc să economisească prin titluri de stat întreaga paletă de maturități, de la 1 la 7 ani, cu opțiuni atât în moneda națională, cât și în euro.

Titluri de stat Fidelis 2025: opțiuni pentru investitori

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum:

  • posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere în funcție de prețul primit pe bursă
  • veniturile obținute ca urmare a deținerii titlurilor sunt neimpozabile
  • flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

Titluri de stat Fidelis 2025: valoarea nominală

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Cifrele celor cinci ediții Fidelis din 2025:

  • suma totală investită este de peste 10,7 miliarde de lei;
  • 115.429 ordine de subscriere;
  • 16.789 donatori – investitori;
  • peste 1142 milioane de lei este suma totală investită de donatori-investitori.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pui de pisică salvat de pompierii botoșăneni dintr-un copac înalt de aproximativ 12 metri

Publicat

Publicitate

În această dimineață, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit pentru salvarea unui pui de pisică dintr-un copac, înalt de aproximativ 12 metri. Acțiunea a avut loc pe strada Sucevei din municipiul Botoșani.

 

O femeie a observat că pisica se afla în dificultate și a sunat după ajutor, la 112 . Folosind o scară, unul dintre pompieri a urcat până aproape de vârful copacului și a reușit să coboare, în siguranță, puiul de pisică Acesta a fost lăsat în grija persoanei care a solicitat sprijinul. Femeia și-a asumat responsabilitatea pentru îngrijirea temporară a felinei până la identificarea proprietarilor.

 

Această intervenție reflectă angajamentul pompierilor botoșăneni față de protejarea tuturor formelor de viață aflate în pericol, indiferent de mărimea sau natura acestora.

 

Publicitate

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending