Connect with us
Publicitate

Actualitate

STUDIU făcut public la o lună după moartea Alexandrei: UNUL din TREI medici din România se confruntă cu fenomenul de BURN-OUT

Publicat

Unul din trei medici din România este extrem de epuizat și se confruntă cu fenomenul de burn-out la un nivel ”ridicat şi foarte ridicat”.

Declarația a venit în aceste zile, la o lună de zile de la moartea Alexandrei Ivanov la maternitatea din Botoșani, și îi aparține preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, care afirmă că peste o treime dintre medicii din România se confruntă cu fenomenul de burn-out la nivel ”ridicat şi foarte ridicat” și s-a ajuns chiar la cazuri de sinucidere în rândul medicilor din cauza epuizării la locul de muncă, conform News.ro.

„Studiul nostru a arătat că 36% din medicii noştri sunt în burn-out nivel ridicat şi foarte ridicat şi trebuie să înţelegem că burn-out-ul nu este o simplă epuizare, burn-out-ul este o boală care înseamnă distanţare mentală, înseamnă uneori afectare cognitivă, înseamnă o epuizare maximă. Şi un astfel de doctor ajuns în burn-out, ars pur şi simplu, nu va mai fi capabil să ofere empatie. Aici ne aflăm”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor la Medika Tv.

„Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este faptul că apare un fenomen de somatizare, apar fenomene fizice, somatice, greaţă, vomă când se apropie de locul de muncă sau chiar depresii, depresie, chiar tendinţă la suicid şi avem cazuri recente. Avem chiar, din păcate, suiciduri finalizate, tendinţe finalizate, deci există”, a adăugat acesta.

Președintele Colegiului Medicilor a precizat că degeaba va construi statul spitale ultramoderne în lipsa resursei umane necesare.

Burnout-ul este un sindrom psihologic care apare ca un raspuns prelungit la factorii de stres cronici interpersonali, in mod special, de la locul de munca.

Mai mult decat stresul intens, sindromul de burnout asociaza modificari afective si cognitive, provoaca depersonalizare si o stare de epuizare coplesitoare, sentimente de cinism si detasare si un sentiment de ineficienta si lipsa de realizare. Persoanele aflate in burnout isi pierd total motivatia si energia.

Burnout-ul este recunoscut oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca sindrom profesional asociat cu cresterea riscului de hipertensiune arteriala, flutter atrial, alte boli cardiovasculare, depresie si sinucidere.

Daca pana nu demult termenul se referea doar la riscurile extreme carora le faceau fata profesionistii din domeniul sanatatii, ofiterii de politie, pompierii si cei care se ocupa de traume si servicii umane, astazi, burnout-ul cuprinde si alte categorii de persoane, si, mai mult decat atat, sunt semnalate tot mai multe cazuri in randul copiilor si ingrijitorilor lor, dar si in alte circumstante, de exemplu familiale.

Studiile recente sugereaza ca stresul profesional si simptomele epuizarii profesionale sunt mult mai raspandite in randul medicilor decat in randul angajatilor din alte domenii, chiar si dupa ajustarea orelor de lucru si a nivelului de educatie. Burnout-ul poate avea numeroase consecinte profesionale si personale, inclusiv o crestere a fluctuatiei medicilor, reducerea calitatii ingrijirii pacientilor, afectarea relatiilor personale si consumul problematic de alcool.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Administratie

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Botoșani: „Clarificări importante cu privire la controlul prin monitorizare”

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

 • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
 • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
 • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

 • categoria de folosință a terenului,
 • tipul culturii agricole,
 • stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
 • data de răsărire,
 • cosit/pășunat, recoltat,
 • suprafețe incendiate,
 • suprafețe inundate,
 • suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

 

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

 

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria comunei Mihai Eminescu: „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Publicat

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Numele beneficiarului: Comuna MIHAI EMINESCU

Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale, Componenta C15: FONDUL LOCAL, Investiția I.9 – Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru unitatile de invatamant și I.11 – Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare, titlu apel: PNRR/2022/C15/ I9; PNRR/2022/C15/ I 11; Educatie reforma 4

Numele proiectului de investiție: „ Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe, in comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani”

Cod proiect: F-PNRR-DOTARI 2023-1620 /18.08.2023

Contract de finanțare nr. 10394/18.08.2023

Durata proiectului: 27 de luni; Data de începere: 18.08.2023; Data finalizare: 31.12.2024

Investiția permite achiziționarea de echipamente TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) si mobilier scolar, respectiv materiale didactice specifice laboratoarelor, ce contribuie la îmbunătățirea unitatilor de invatamant preuniversitar din Comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani.

Obiectivele generale urmărite:

 • Obiectivul proiectului este acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, fiind implementat de catre UEFISCDI in numele si pentru Ministerul Educatiei – Urmatoarea Generatie UE.
 • Proiect finantat prin PNRR Componenta C15 Dotari, Investitia I.9 Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru uniitatile de invatamant si I.11 Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare.
 • Creșterea performantei elevilor / prescolarilor prin personalizarea si modernizarea unitatilor de invatamant si a abordarii unui proces de predare – invatare – evaluare la nivelul acestora, asigurand un spatiu stimulativ /creativ pentru furnizarea unei educatii de calitate.
 • Cresterea gradului de activitate a profesorilor si de invatare a copiilor in cadrul orelor de curs; asigurarea unui climat civilizat, curat si sigur pentru toti elevii din scolile si gradinitele comunei.
 • Compensarea decalajelor intre mediul rural si cel urban prin dotarea cu echipamente IT (table intgeractive, laptop-uri, multifunctionale, camere videoconferinta, routere, sisteme sunet), precum si dotarea cu mobilier (scaune, catedre, banci, dulapuri,cuiere, etc) a salilor de clasa si a laboratoarelor de informatica/cabinet psihopedagogic/sala de sport.

 

Valoare totală proiect 1.580.155,66 lei

Valoarea nerambursabilă finanțată din PNRR : 1.262.012,66 lei

 

Detalii suplimentare se pot obține de la: Gireada Dumitru – Verginel – Primar, Bagiu Marius – Cristian – Manager de proiect, telefon: 0231512183, e-mail: registratura@comunamihaieminescu.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

 

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerație UE”

https://mfe.gov.ro/pnrr/        https://www.facebook.com/PNRROficial/

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Drăgușeni, care conducea un utilaj agricol, a fost oprit de polițiști. I-au făcut dosar penal

Publicat

Joi, polițiștii  Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, din comuna Drăgușeni, un utilaj agricol care tracta o remorcă, condus de un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul condus, iar remorca pe care o tracta nu era înmatriculată.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevi chiulangii din Botoșani, duși cu poliția cursuri

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară cu sprijinul celor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Biroului de Ordine Publică, Biroului de Investigații Criminale și Biroului rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor de delincvență juvenilă,  creșterii gradului de siguranță a elevilor, precum și pentru prevenirea absenteismului școlar.

 

Activitățile s-au desfășurat în zona unităților de învățământ, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost identificați 41 de elevi care absentau de la cursuri, fiind  informate unitățile de învățământ de care aparțineau, precum și Inspectoratul Școlar Județean în vederea monitorizării și dispunerii de măsuri conform competențelor.

 

De asemenea, au fost verificate 11 societăți comerciale, din zona unităților de învățământ, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 de lei, 2 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind obligativitatea utilizării caselor de marcat electronice. Totodată au fost confiscați 680 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending