Connect with us

Eveniment

STUDIU: Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia

Publicat

Publicitate

O plimbare de 2 – 5 minute după masă poate scădea glicemia, arată un studiu publicat în „Sports Medicine”. De asemenea, o mișcare de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii reduce cu o treime riscul de deces.

Timp de secole, oamenii din zona însorită a Mediteranei se ridicau după mesele lungi și relaxante și făceau o plimbare, adesea în piața orașului pentru a-și vedea vecinii și a socializa. Mersul pe jos face atât de mult parte din acest stil de viață, încât este listat ca bază a dietei mediteraneene. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care studiile au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer – în timp ce întărește oasele, îmbunătățește sănătatea creierului, previne demența și depresia și ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Acum există un alt motiv pentru a face o plimbare după masă: poate scădea glicemia. Mersul pe jos de doar 2 – 5 minute după o masă poate face diferența, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista „Sports Medicine”, citat de CNN.

Statul în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca plimbatul, a declarat coautorul studiului Aidan Buffey.

„Pauzele intermitente de stat în picioare pe parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51% în comparație cu statul prelungit în picioare. Cu toate acestea, mersul pe jos intermitent de intensitate ușoară pe parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei cu o medie de 17,01% în comparație cu statul prelungit în șezut”, a declarat Buffey pentru CNN.

„Acest lucru sugerează că întreruperea șederii prelungite cu pauze de stat în picioare și plimbări ușoare pe parcursul zilei este benefică pentru nivelurile de glucoză”, a adăugat el.

Publicitate

De altfel, există un studiu amplu, care a analizat 7 cercetări ce comparau impactul statului pe jos, în picioare și a mersului pe jos asupra nivelului de insulină și de zahăr din sânge. Participanții au fost rugați fie să stea în picioare, fie să meargă timp de 2 – 5 minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.

Statul în picioare a fost mai bun decât șezutul la birou sau pe canapea, dar nu a ajutat la scăderea insulinei din sânge, a constatat analiza. Cu toate acestea, dacă oamenii făceau o scurtă plimbare după ce mâncau, nivelul insulinei era mai stabil.

Menținerea glicemiei la un nivel ridicat este bună pentru organism, deoarece vârfurile mari și scăderile rapide pot crește riscul de diabet și de boli de inimă, spun experții. Studiile au arătat că nivelul de zahăr din sânge va crește în 60-90 de minute după masă, așa că cel mai bine este ca oamenii să se miște imediat după ce au terminat de mâncat.

Mușchii au nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că mișcarea ajută la eliminarea zaharurilor din fluxul sanguin – acesta este motivul pentru care mulți alergători se bazează pe încărcarea cu carbohidrați înainte de un maraton sau de o cursă.

„Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână au un risc cu 33% mai mic de mortalitate decât cele care sunt inactive din punct de vedere fizic”, notează Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Asta înseamnă că, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din orice cauză.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Vârfu Câmpului! Mașină răsturnată pe cupolă, într-un șanț. Trei persoane implicate

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe DN 29 A, în localitatea Vârfu Câmpului. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau, în total, trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în șanț, răsturnat pe cupolă, iar toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Nu au fost persoane rănite.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Invitație la consultarea publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani

Publicat

Publicitate

La inițiativa Consiliului Județean Botoșani, Memorialul Ipotești organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, de la 12:00 la 13:30, la Cafeneaua Artelor din Botoșani  prima consultare publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani.

La consultare sunt așteptați manageri ai instituțiilor culturale din județul Botoșani, manageri culturali din sectorul cultural privat și independent din Botoșani, artiști, directori ai instituțiilor de învățământ, lideri ai societății civile și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai administrației publice, precum și simpli cetățeni care doresc să contribuie la conversație.

Această primă consultare are ca obiectiv principal clarificarea conceptului și alternativelor metodologice pentru realizarea unei strategii culturale a județului și identificarea reprezentanților sectorului cultural botoșănean interesați de a contribui la acest demers.

 

Evenimentul va fi moderat de Ștefan Teișanu, antreprenor și manager cultural botoșănean stabilit la Cluj-Napoca, co-fondator al Centrului Cultural Clujean, al Asociației Fapte (festivalul Jazz in the Park) și al Asociației Nord (festivalul Zilele Nordului), secretar general al rețelei de orașe europene Culture Next și reprezentant al sectorului cultural și al societății civile în Consiliul Economic și Social al României.

La eveniment și-a anunțat participarea și președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie a lăsat fără apă mai multe cartiere din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 49 din municipiul Botoșani,  S.C. Nova Apaserv S.A.  anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 14 ianuarie 2025.

Astfel, în intervalul orar 11:30-15:30 sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina și Aleea Amurgului.

„Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis oficialii Nova Apaserv.

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Magazin din Botoșani, închis pentru 15 zile de polițiștii de la „Economic”. Comerț „pe lângă lege”

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a  Criminalității Economice, au acționat pe raza municipiului Botoșani, pe linia prevenirii și combaterii actelor de evaziune fiscală.

 

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la un operator economic de pe raza municipiului Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu emite bonuri fiscale pentru produsele comercializate către consumatori, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională de 15.000 de lei, totodată fiind dispusă și suspendarea activității la unitatea de vânzare a bunurilor, pentru o perioadă de 15 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending