Connect with us

Eveniment

STUDIU: Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia

Publicat

Publicitate

O plimbare de 2 – 5 minute după masă poate scădea glicemia, arată un studiu publicat în „Sports Medicine”. De asemenea, o mișcare de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii reduce cu o treime riscul de deces.

Timp de secole, oamenii din zona însorită a Mediteranei se ridicau după mesele lungi și relaxante și făceau o plimbare, adesea în piața orașului pentru a-și vedea vecinii și a socializa. Mersul pe jos face atât de mult parte din acest stil de viață, încât este listat ca bază a dietei mediteraneene. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care studiile au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer – în timp ce întărește oasele, îmbunătățește sănătatea creierului, previne demența și depresia și ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Acum există un alt motiv pentru a face o plimbare după masă: poate scădea glicemia. Mersul pe jos de doar 2 – 5 minute după o masă poate face diferența, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista „Sports Medicine”, citat de CNN.

Statul în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca plimbatul, a declarat coautorul studiului Aidan Buffey.

„Pauzele intermitente de stat în picioare pe parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51% în comparație cu statul prelungit în picioare. Cu toate acestea, mersul pe jos intermitent de intensitate ușoară pe parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei cu o medie de 17,01% în comparație cu statul prelungit în șezut”, a declarat Buffey pentru CNN.

„Acest lucru sugerează că întreruperea șederii prelungite cu pauze de stat în picioare și plimbări ușoare pe parcursul zilei este benefică pentru nivelurile de glucoză”, a adăugat el.

Publicitate

De altfel, există un studiu amplu, care a analizat 7 cercetări ce comparau impactul statului pe jos, în picioare și a mersului pe jos asupra nivelului de insulină și de zahăr din sânge. Participanții au fost rugați fie să stea în picioare, fie să meargă timp de 2 – 5 minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.

Statul în picioare a fost mai bun decât șezutul la birou sau pe canapea, dar nu a ajutat la scăderea insulinei din sânge, a constatat analiza. Cu toate acestea, dacă oamenii făceau o scurtă plimbare după ce mâncau, nivelul insulinei era mai stabil.

Menținerea glicemiei la un nivel ridicat este bună pentru organism, deoarece vârfurile mari și scăderile rapide pot crește riscul de diabet și de boli de inimă, spun experții. Studiile au arătat că nivelul de zahăr din sânge va crește în 60-90 de minute după masă, așa că cel mai bine este ca oamenii să se miște imediat după ce au terminat de mâncat.

Mușchii au nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că mișcarea ajută la eliminarea zaharurilor din fluxul sanguin – acesta este motivul pentru care mulți alergători se bazează pe încărcarea cu carbohidrați înainte de un maraton sau de o cursă.

„Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână au un risc cu 33% mai mic de mortalitate decât cele care sunt inactive din punct de vedere fizic”, notează Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Asta înseamnă că, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din orice cauză.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Nectarie de la Optina

Publicat

Publicitate

Nicolae Vasilievici Tihonov, după numele său de mirean, s-a născut în anul 1853, în localitatea Elit, din regiunea Orlov. Părinții săi, oameni simpli, nu aveau o situație materială deosebită. Tatăl său, care lucra la moara, a trecut la cele veșnice pe când Nicolae era încă mic. Mama sa, care i-a dăruit o educație deosebită, a trecut și ea la cele veșnice, nu după multa vreme. Rămânând orfan, copilul s-a angajat ca ajutor în prăvălia unui negustor din oraș.

De fiecare dată, în timpul liber, el se îndeletnicea cu citirea cărților bisericești și cu participarea la sfintele slujbe. În anul 1873, pe când avea doar 20 de ani, canarul Nicolae a pășit pe poarta Mănăstirii Optina, având în mana doar Sfânta Scriptura. După o convorbire cu starețul sihăstriei, anume Cuviosul Ambrozie, el nu a mai părăsit vreodată locul sfințit în care Dumnezeu i-a îndrumat pașii. A fost rânduit, ca ascultare, lângă Cuviosul Anatolie, iar ca duhovnic și l-a păstrat pe Cuviosul Ambrozie. După o perioada în care s-a ocupat de florile din gradina mănăstirii, fratele Nicolae a fost rânduit în slujirea de paracliser.

Chilia lui, în care se va nevoi mai bine de douăzeci de ani, se află în apropierea bisericii. Din pricina îndelungilor privegheri, fratele Nicolae întârzia adesea la biserica, iar ceilalți frați se plângeau de el. Cuviosul Ambrozie, însă, obișnuia să zică tuturor celor din obște: „Aveți răbdare, acest Nicolae va fi de folos multora!” Astfel, în data de 14 martie 1887, fratele Nicolae a fost tuns în monahism, primind numele „Nectarie”, iar în data de 19 ianuarie 1894 a fost hirotonit intru slujirea de ierodiacon. Mai apoi, în anul 1898, cuviosul a fost hirotonit intru ieromonah de către arhiereul din orașul Kaluga. Cuviosul Nectarie de la Optina a primit încă de la început mari daruri duhovnicești de la Dumnezeu.

Între acestea, ceilalți frați au deosebit darul discernământului, al cunoașterii inimilor și al tămăduirii bolnavilor. Pe toate acestea, însă, cuviosul le ascundea cu o smerenie nebunească. În anul 1912, pe când avea 59 de ani, obștea din sihăstrie a hotărai să fie pus stareț. Aflând aceasta, Sfântul Nectarie de la Optina a refuzat categoric, zicând: „Nu, părinți și frați! Am puțină minte și nu pot duce o astfel de povară.” În cele din urmă, după multe insistențe, primind canon de ascultare, cuviosul a acceptat stăreția. Câta vreme a fost stareț, sfântul a fost foarte cercetat de pelerinii care au venit în sihăstrie, el având pentru fiecare suflet medicamentul său mângâierea potrivită. Toți erau uimiți de înțelepciunea și cunoașterea sa, neputând crede că toate aceste daruri veneau doar din Sfânta Scriptură.

În anul 1923, după închiderea mănăstirii, de către autoritățile atee, Cuviosul Nectarie a fost arestat și aruncat în închisoare. După eliberarea din închisoare, sfântul a locuit la un om simplu din satul Holmscina. În ciuda tuturor greutăților vremii, mulți dintre fiii săi duhovnicești au continuat să-l viziteze, pentru îndrumare și pentru întărire.

Sfântul Cuvios Nectarie a trecut la cele veșnice în data de 29 aprilie 1928, pe când avea 75 de ani, fiind înmormântat în cimitirul local. În data de 3 iulie 1989, după redeschiderea mănăstirii, cinstitele sale Moaște ale Sfântului Nectarie au fost aduse și așezate în biserica mare a Mănăstirii Optina. Haina în care a fost înmormântat sfântul era neputrezită, iar cinstitul său trup împrăștia o mireasma plăcuta.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă mergeți la meci în județul vecin: Fumatul și aruncarea cojilor de semințe, interzise pe Stadionul Areni din Suceava: Amenzile sunt între 600 și 1000 de lei

Publicat

Publicitate

Poliția Locală Suceava a anunțat noi măsuri pentru menținerea curățeniei și siguranței pe Stadionul Areni. În urma unei ședințe recente, fumatul și aruncarea cojilor de semințe au fost strict interzise în incinta stadionului, relatează newsbucovina.ro.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 266/2023, aruncarea cojilor de semințe pe jos este sancționată cu amenzi între 600 și 1.000 de lei. Spectatorii care consumă semințe sunt obligați să folosească recipiente speciale pentru resturi. De asemenea, fumatul este interzis în totalitate, atât în tribune, cât și în zonele adiacente, pentru respectarea normelor privind sănătatea publică.

Autoritățile recomandă:

  • Respectarea regulilor și indicațiilor agenților de ordine;
  • Utilizarea coșurilor de gunoi pentru deșeuri;
  • Abținerea de la fumat;
  • Depozitarea corespunzătoare a cojilor de semințe;
  • Comportament civilizat pentru o experiență plăcută.

Pe durata evenimentelor sportive, prezența poliției locale va fi suplimentată pentru asigurarea respectării acestor reguli. Prin aceste măsuri autoritățile sucevene își propun să promoveze respectul pentru spațiile publice și să ofere un mediu agreabil tuturor spectatorilor.

Citeste mai mult

Cultura

Tradițiile autentice, sărbătorite la Vorona: Festivalul „Pe Toloaca Satului” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

Festivalul-concurs de dansuri populare tradiționale „Pe Toloaca Satului”, ediția a II-a, care a avut loc ieri, 27 aprilie 2025, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, județul Botoșani și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Vorona și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, a adunat peste 20 de formații de dansatori din județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț și Maramureș.

Scopul festivalului a fost păstrarea și promovarea tradițiilor folclorice autentice, din dorința de a transmite generațiilor tinere bogăția culturală a satului românesc. În concurs s-au înscris 22 de formații, structurate pe trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani.

Evoluțiile dansatorilor au fost atent analizate de un juriu format din personalități ale culturii tradiționale: Costinel Leonte (coregraf, președinte al juriului), Gina-Florentina Zală (reprezentant ISJ Botoșani) și Mihai Chelărescu (coregraf), având ca secretar de jurizare pe Bianca-Loredana Ciurariu.

Trofeul Festivalului a fost câștigat de formația Rapsozii Siretului din Pașcani, județul Iași, care a impresionat prin autenticitate și execuție artistică.

La categoria 7-10 ani, premiul I a fost adjudecat de „Floarea Albastră” din Joldești (Vorona), în timp ce formațiile „Brâulețul” și „Românașii” au obținut premiile II, respectiv III.

Categoria 11-14 ani a fost cea mai competitivă, cu 11 formații participante. Aici, premiile I au fost acordate formațiilor „Românașii” din Todirești, „Rapsozii Siretului” din Pașcani și „Tileguța” din Maramureș.

Publicitate

La categoria 15-18 ani, premiul I a revenit formațiilor „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor (Suceava) și „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” din comuna George Enescu (Botoșani).

Jurizarea a avut în vedere criterii stricte: originalitatea dansului, impresia artistică, complexitatea mișcărilor și autenticitatea costumelor populare.

Festivalul a reunit peste 500 de tineri dansatori și a fost o adevărată sărbătoare a spiritului tradițional, o demonstrație vie că folclorul românesc are viitor și continuitate.

Iată premiile și locurile obținute de participanți:

  • Pentru categoria de vârstă 7-10 ani juriul a acordat:

Premiul I formației

  • Floarea Albastră din Joldești, comuna Vorona, jud. Botoșani;

Premiul al II -lea formațiilor

  • Brâulețul din Dorohoi, jud. Botoșani;
  • Românașii din Românești, jud. Botoșani;

Premiul al III-lea formației

  • Alunelul din Dorohoi, jud. Botoșani;

Mențiune formației Mugurașii din Cristești, jud. Botoșani;

  • Pentru categoria de vârstă 11-14 ani juriul a acordat:

Premiul I formațiilor

  • Românașii din Todirești, jud. Iași;
  • Rapsozii Siretului din Pașcani, jud. Iași
  • Tileguța din Maramureș;

Premiul al II-lea formațiilor

  • Poienița din Vorona, jud. Botoșani;
  • Borosoaia din Plugari, jud. Iași;

Premiul al III -lea formațiilor

  • Vlăstarele Hlipiceniului din Hlipiceni, jud. Botoșani;
  • Todireanca din Todireni, jud. Botoșani;
  • Plaiurile Boiștei din Petricani, jud. Neamț;

Mențiune formațiilor

  • Stejărelul din Dorohoi, jud. Botoșani;
  • Doina Costeștilor, jud. Botoșani;
  • Zorile din Havârna, jud. Botoșani;
  • Pentru categoria de vârstă 15-18 ani juriul a acordat:

Premiul I formațiilor

  • Plai Bucovinean din Dorna Candrenilor, Suceava;
  • Stejărelul -Vlăstarele lui Enescu din comuna George Enescu, Botoșani;

Premiul al II – lea formațiilor

  • Codrulețul din Vorona, jud. Botoșani;
  • Bucovina Mică din comuna Tătăruși, jud. Iași;

Premiul al III-lea formației

  • Flori de Corn din comuna Corni, jud. Botoșani;

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea de 1 Mai. Prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea în minivacanța de 1 Mai, în Transilvania și la munte. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza pentru următoarele două săptămâni, până în 11 mai, în regiuni din țară.

Vremea va fi caldă în următoarele zile, cu maxime de până la 25-26 sau chiar 27 de grade în minivacanța de 1 Mai. Însă în 5-8, temperaturile vor scădea brusc. Apoi temperaturile cresc din nou.

Sunt anunțate și perioade cu ploi: în Transilvania și Banat în 3-4 mai, în jurul datei de 6 mai în vest, apoi din nou în 9-10 mai în centru, vest și nord-est.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Transilvania

În primele 3 zile de prognoză media maximelor termice va fi în creștere până spre 23 de grade. Apoi va scădea treptat, astfel că în data de 5 mai aceasta se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Va urma o încălzire ușoară, iar în ultimele zile de prognoză, media maximelor termice va tinde spre 21-22 de grade

Media temperaturilor minime va fi în creștere de la 2 grade în prima dimineață, până la aproximativ 7 grade în data de 1 mai, apoi va avea variații, în general, între 5 și 8 grade.

Publicitate

Vor fi intervale cu averse, izolat până la începutul lunii mai, apoi pe arii mai extinse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai la munte

Media maximelor termice se va situa între 9 și 14 grade, iar a minimelor între 0 și 5 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe arii restrânse în ultimele zile ale lunii aprilie, apoi pe suprafețe mai mari.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Banat

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la finalul lunii aprilie, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade. În primele 5 zile ale lunii mai, aceasta va fi în scădere treptată spre 18-19 grade. Apoi se va încălzi din nou, astfel că spre finalul intervalului de prognoză se va ajunge la valori cuprinse între 21 și 24 de grade.

Media minimelor termice nu va avea variații mari și se va situa în general între 8 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare după data de 2 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Crișana

Maximele termice vor fi în creștere până în data de 30 aprilie, când media lor va atinge 24 de grade. Va urma o scădere treptată a acesteia, pentru 5 zile, de aproximativ 6-7 grade, apoi o încălzire, spre valori medii de 22-23 de grade în ultimele zile de prognoză.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă, în general, între 7 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Maramureș

Media maximelor termice va crește de la 20 de grade în prima zi, până la 23 de grade în 30 aprilie. Apoi va urma o perioadă de 5 zile în care aceasta va scădea cu aproximativ 7 grade.

În intervalul următor se va încălzi din nou, iar media va tinde, în ultimele zile de prognoză, spre 21-22 de grade.

Media temperaturilor minime va crește la începutul intervalului și va atinge 8 grade în data de 1 mai. Va urma o noapte rece, cu o medie de 3-4 grade, pentru ca în zilele care vor urma minimele termice să atingă în medie medie 6-9 grade.

Până la finalul lunii aprilie probabilitatea pentru averse va fi scăzută, apoi va crește.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Moldova

Până la începutul lunii mai vremea se va încălzi, media maximelor termice va ajunge la 21-22 de grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de 9 grade.

În intervalul care va urma, până la finalul prognozei, în general, media temperaturilor maxime va avea valori între 19 și 23 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade.

Vremea va fi predominant frumoasă până la începutul lunii mai, apoi va crește probabilitatea pentru intervale de timp cu averse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Dobrogea

În primele două zile de prognoză vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime de 15 grade și a minimelor de 4-5 grade. Vor urma 2 zile de încălzire, cu aproximativ 6-7 grade, apoi media maximelor termice va avea variații între 19 și 22 de grade, iar a minimelor între 9 și 11 grade.

Probabilitatea pentru perioade cu averse va fi în creștere după data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Muntenia

Până în data de 1 mai vremea va fi în general în încălzire, media temperaturilor maxime va atinge 24-25 de grade, iar a minimelor va fi de 9-10 grade.

În zilele care vor urma vor fi variații ale mediei maximelor termice între 20 și 25 de grade, iar ale minimelor între 7 și 11 grade.

Vor fi intervale de timp cu averse, pe alocuri, în data de 1 mai și pe arii mai extinse începând cu data de 4 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Oltenia

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la începutul lunii mai, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar a minimelor va fi de 9 grade.

În perioada care va urma, maximele termice vor fi în medie între 21 și 25 de grade, iar minimele între 7 și 11 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe alocuri în data de 1 mai și pe suprafețe mai mari după data de 4 mai.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending