Connect with us
Publicitate

Eveniment

STUDIU: Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia

Publicat

Publicitate

O plimbare de 2 – 5 minute după masă poate scădea glicemia, arată un studiu publicat în „Sports Medicine”. De asemenea, o mișcare de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii reduce cu o treime riscul de deces.

Timp de secole, oamenii din zona însorită a Mediteranei se ridicau după mesele lungi și relaxante și făceau o plimbare, adesea în piața orașului pentru a-și vedea vecinii și a socializa. Mersul pe jos face atât de mult parte din acest stil de viață, încât este listat ca bază a dietei mediteraneene. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care studiile au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer – în timp ce întărește oasele, îmbunătățește sănătatea creierului, previne demența și depresia și ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Acum există un alt motiv pentru a face o plimbare după masă: poate scădea glicemia. Mersul pe jos de doar 2 – 5 minute după o masă poate face diferența, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista „Sports Medicine”, citat de CNN.

Publicitate

Statul în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca plimbatul, a declarat coautorul studiului Aidan Buffey.

„Pauzele intermitente de stat în picioare pe parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51% în comparație cu statul prelungit în picioare. Cu toate acestea, mersul pe jos intermitent de intensitate ușoară pe parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei cu o medie de 17,01% în comparație cu statul prelungit în șezut”, a declarat Buffey pentru CNN.

„Acest lucru sugerează că întreruperea șederii prelungite cu pauze de stat în picioare și plimbări ușoare pe parcursul zilei este benefică pentru nivelurile de glucoză”, a adăugat el.

Publicitate

De altfel, există un studiu amplu, care a analizat 7 cercetări ce comparau impactul statului pe jos, în picioare și a mersului pe jos asupra nivelului de insulină și de zahăr din sânge. Participanții au fost rugați fie să stea în picioare, fie să meargă timp de 2 – 5 minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.

Statul în picioare a fost mai bun decât șezutul la birou sau pe canapea, dar nu a ajutat la scăderea insulinei din sânge, a constatat analiza. Cu toate acestea, dacă oamenii făceau o scurtă plimbare după ce mâncau, nivelul insulinei era mai stabil.

Menținerea glicemiei la un nivel ridicat este bună pentru organism, deoarece vârfurile mari și scăderile rapide pot crește riscul de diabet și de boli de inimă, spun experții. Studiile au arătat că nivelul de zahăr din sânge va crește în 60-90 de minute după masă, așa că cel mai bine este ca oamenii să se miște imediat după ce au terminat de mâncat.

Publicitate

Mușchii au nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că mișcarea ajută la eliminarea zaharurilor din fluxul sanguin – acesta este motivul pentru care mulți alergători se bazează pe încărcarea cu carbohidrați înainte de un maraton sau de o cursă.

„Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână au un risc cu 33% mai mic de mortalitate decât cele care sunt inactive din punct de vedere fizic”, notează Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Asta înseamnă că, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din orice cauză.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din Stăuceni, reținut după ce a pus foc în gospodăria de unde a fost dat afară cu ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Stăuceni bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi încălcat ordinul de protecție emis de o instanță de judecată, în luna septembrie a.c., prin care i se interzicea să se apropie de soție și de cei doi copii, precum și de locuința acestora, prin aceea că ar fi venit în curtea imobilului în care locuiește familia sa și ar fi distrus parțial, prin incendiere, o anexă a locuinței.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege

Publicat

Publicitate

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlamentul României după ce aceasta a fost discutată în prealabil cu Asociația Cultul Eroilor Botoșani. Aceasta a primit marți votul în Camera Deputaților, care este camera decizională și va fi înaintă pentru promulgare.

 

Practic, începând de anul viitor, în data de 24 august, autoritățile locale, școlile, Guvernul, precum și celelalte instituții ale statului, vor putea organiza programe și manifestări culturale cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

Publicitate

 

Legea vine să întregească numărul zilelor în care se vor organiza evenimente sau ceremonii în semn de recunoștință și pentru cinstirea memoriei prizonierilor de război. Sacrificiile făcute de prizonierii de război, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagăre și devotamentul acestora față de România, prin faptul că nu au acceptat să-și trădeze patria, nu trebuie să se piardă în negura timpului. Mulțumesc Asociației Cultul Eroilor Botoșani pentru colaborare, precum și tuturor colegilor mei parlamentari social-democrați pentru sprijinul acordat în concretizarea demersului meu. Atât timp cât vor rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi, iar faptele lor de patriotism și istoria vieții lor vor fi transmise permanent de la o generație la alta, eroii nu vor muri niciodată! Glorie eternă eroilor neamului!”, a transmis Alexandra Huțu

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni  buni…”, ediția a XLIX-a

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani,  instituţie publică de cultură a Consiliului Judeţean Botoșani, organizează în ziua  de 22 decembrie 2024, Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni  buni…”, ediția a XLIX-a, în Piaţa Revoluţiei din Municipiul Botoşani. 

În festival se pot înscrie ansambluri şi/sau formații de datini și obiceiuri populare tradiţionale din judeţ. Participarea ansamblurilor/formaţiilor de datini și obiceiuri de iarnă din  celelelte zone ale ţării va avea loc la invitaţia Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani.

Festivalul se va desfășura după următorul program: duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 11:00, formațiile și ansamblurile de datini și obiceiuri vor participa la PARADĂ, pe traseul: Consiliul Judeţean Botoșani – Casa Sindicatelor – Colegiul Naţional A.T. Laurian” Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Piața Revoluţiei, după care formaţiile de datini şi obiceiuri de iarnă vor evolua pe scena amplasată in Piața Revoluţiei (în intervalul orar 12:00-20:00).

Publicitate

Înscrierea în festival presupune completarea fișei de înscriere (Anexa 1 din regulament) și trimiterea acesteia către Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani, pe adresa str. Unirii, nr. 10, cod poștal 710233, personal sau online pe adresa de e-mail: centrul_creatiei_botosani@yahoo.com sau contact@centrulcreatieibt.ro sau la nr. fax 0231-515448 până la data de 29 noiembrie 2024.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajatorii din Botoșani care au muncitori străini, verificați de inspectorii ITM. Șapte dintre ei au fost avertizați

Publicat

Publicitate

CAMPANIA NAȚIONALĂ PRIVIND VERIFICAREA MODULUI DE RESPECTARE DE CĂTRE ANGAJATORI A PREVEDERILOR OG nr. 25/2014 PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN MUNCĂ ȘI DETAȘAREA STRĂINILOR PE TERITORIUL ROMÂNIEI ȘI PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE PRIVIND REGIMUL STRĂINILOR ÎN ROMÂNIA, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE

 

Această campanie s-a desfășurat în perioada 31.10 – 08.11.2024.

Publicitate

 

Motivarea campaniei

In contextul gestionării fenomenului migrației cetățenilor străini non UE în România și pentru promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor părților, respectiv societatea românească și imigranți, obiective avute în vedere prin Strategia națională privind imigrația, s-a impus întărirea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a modului de încadrare a acestora pe piața muncii din România.

Publicitate

Cetățenii străini non UE, pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare.

Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE, să obțină avizul de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (I.G.I.) și să întocmească contract individual de muncă, cu respectarea Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, potrivit Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2024, printre Campaniile naționale programate pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, s-a regăsit și acțiunea pentru prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România.

Publicitate

 

Obiectivele campaniei

  • Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România;
  • Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
  • Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;
  • Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară;
  • Verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
  • Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României;
  • Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și, după caz, aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

Grupul–țintă al acestei campanii au fost:

  • angajatorii care au fost sancționați pentru nerespectarea condițiilor legale privind încadrarea în muncă a cetățenilor români pe teritoriul României;
  • angajatorii susceptibili că utilizează forță de muncă cetățeni străini;
  • societățile care potrivit art. 27A4 din Ordonanța 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, au notificat inspectoratul teritorial de muncă cu privire la detașarea cetățenilor străini non UE.

 

În cadrul acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a efectuat 18 controale în domeniul relațiilor de muncă. S-au dispus 7 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:

  • lipsa evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului de lucru,
  • neacordarea sporului la salariu cuvenit salariaților care beneficiază de repaus săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending