Cel mai recent studiu național care reflectă atitudinile și practicile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK Romania, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, arată că 22% dintre români au plăți restante. Cele mai multe dintre acestea sunt plățile facturilor (15%), împrumuturilor (8%), precum și ale ratelor (7%), relatează cluj24.ro.
„Am început această cercetare într-un climat economic special, ce reprezintă o provocare pentru românii care aveau împrumuturi, dar și pentru cei care aveau de plătit alimente, utilități și alte servicii. De aceea, am vrut să identificăm un barometru al datoriilor și să vedem câți români își asumă responsabilitatea, acesta fiind primul pas spre echilibrarea situației financiare pentru iarna viitoare și pentru anul următor”, spune Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.
Mai mult de jumătate dintre debitori datorează cel mult echivalentul unui venit lunar, în timp ce 16% deja au mai mult de trei venituri lunare de plătit. Veniturile insuficiente sau lipsa acestora, precum și problemele de sănătate care apar sunt principalele motive pentru acumularea de datorii.
Câțiva plătesc că așa e frumos, dar toți prioritizează utilitățile
Doar 20% dintre respondenți spun că repercusiunile juridice sunt principalul motiv pentru care plătesc și un număr și mai mic a spus că plătește din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei chestionați în acest an prioritizează plata facturilor de utilități, pe care nu le amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor de sănătate.
Conform studiului, însă, economisirea banilor nu pare să fie o prioritate printre români. 44%, mai mulți decât anul trecut, au spus că au datorii, iar 50% susțin că le e greu sau extrem de greu să le achite.
„Pentru a evita o spirală a datoriilor, este necesar să evaluăm cu exactitate veniturile noastre, să economisim inteligent, să prioritizăm și să ne limităm la cheltuielile esențiale, să învățăm cum să ne gestionăm taxele pentru a evita stresul provocat de acestea.
În ultimii 15 ani, peste o jumătate de milion de români și-a asumat răspunderea pentru datoriile lor și le-au plătit integral către KRUK. Chiar dacă înțelegem orice situație financiară și susținem plata pas cu pas, responsabilitatea este în continuare a clientului și este foarte important ca acesta să fie conștient de consecințe”, adaugă Liviu Costică, COO KRUK România.
Românii vor recompense pentru plățile efectuate la timp
Principalul motiv pentru care românii plătesc la timp datoriile este reducerea stresului. Doar 12% dintre cei chestionați au spus că le e frică de repercusiuni.
În schimb, 90% se consideră personal responsabili pentru datoriile acumulate, sperând, de asemenea, la recompense pentru efectuarea plăților la timp.
O treime dintre respondenți cu plăți restante susțin că trebuie să renunțe la cheltuielile de bază ale gospodăriei pentru a putea plăti datoriile, iar 14% spun că trebuie să lase cheltuielile de sănătate pe plan secund.
30% dintre români pot plăti strict necesitățile, în timp ce 40% afirmă că au suficienți bani pentru un trai decent.
Economii mai mari decât anul trecut, investiții mai puține
Suma medie economisită a crescut de la 960 lei la 1125 lei pe lună, comparativ cu anul trecut.
Doar 40% dintre cei care fac economii pot trăi din fonduri de urgență (bani puși deoparte pentru zile negre) pentru o perioadă maximă de trei luni, iar 30% spun că nu fac astfel de economii.
Același procent de respondenți care ar fi investit în afaceri anul trecut spune că anul acesta ar prefera să economisească bani. Doar 3% ar investi în piața de capital (stock market).
Majoritatea (37%) ar depune în continuare banii în bancă.
Plata împrumuturilor, o prioritate
Respondenții au manifestat un interes tot mai mare pentru plata împrumuturilor, iar băncile au continuat să fie cea mai sigură sursă de credit pentru români.
În ceea ce privește prioritizarea plății ratelor, 44% dintre intervievați afirmă că în acest moment nu mai au astfel de cheltuieli. Dintre cei care au împrumuturi, 93% le plătesc cu prioritate, cu 9% mai mult decât anul trecut.
Care dintre români apelează cel mai mult la împrumuturi
Comparativ cu anul trecut, numărul românilor care declară că au avut împrumuturi a crescut cu 12%, ceea ce înseamnă că mulți au apelat la această metodă de finanțare pentru prima dată în acest an.
Majoritatea celor care se folosesc de împrumuturi au vârste cuprinse între 46 și 55 de ani și sunt din Transilvania și Banat.
Serviciul Revolut crește constant în 2022 în fața conturilor de economii. 80% dintre intervievați spun că nu au astfel de conturi.
Despre studiu
Cercetarea a fost realizată de KRUK România, lider de piață în gestionarea datoriilor, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, pentru a marca „Ziua fără datorii” – o inițiativă internațională a Grupului KRUK, desfășurată pentru al doisprezecelea an consecutiv, pe 17 noiembrie.
Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național, urban/rural, pentru cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, având o marjă de eroare de ±4%.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News