Connect with us

Actualitate

STUDIU. Cum se descurcă românii cu banii în 2022. Tot mai mulți apelează la împrumuturi și 50% spun că le este mai greu

Publicat

Publicitate

Cel mai recent studiu național care reflectă atitudinile și practicile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK Romania, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, arată că 22% dintre români au plăți restante. Cele mai multe dintre acestea sunt plățile facturilor (15%), împrumuturilor (8%), precum și ale ratelor (7%), relatează cluj24.ro.

„Am început această cercetare într-un climat economic special, ce reprezintă o provocare pentru românii care aveau împrumuturi, dar și pentru cei care aveau de plătit alimente, utilități și alte servicii. De aceea, am vrut să identificăm un barometru al datoriilor și să vedem câți români își asumă responsabilitatea, acesta fiind primul pas spre echilibrarea situației financiare pentru iarna viitoare și pentru anul următor”, spune Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.

Mai mult de jumătate dintre debitori datorează cel mult echivalentul unui venit lunar, în timp ce 16% deja au mai mult de trei venituri lunare de plătit. Veniturile insuficiente sau lipsa acestora, precum și problemele de sănătate care apar sunt principalele motive pentru acumularea de datorii.

Câțiva plătesc că așa e frumos, dar toți prioritizează utilitățile
Doar 20% dintre respondenți spun că repercusiunile juridice sunt principalul motiv pentru care plătesc și un număr și mai mic a spus că plătește din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei chestionați în acest an prioritizează plata facturilor de utilități, pe care nu le amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor de sănătate.

Conform studiului, însă, economisirea banilor nu pare să fie o prioritate printre români. 44%, mai mulți decât anul trecut, au spus că au datorii, iar 50% susțin că le e greu sau extrem de greu să le achite.

„Pentru a evita o spirală a datoriilor, este necesar să evaluăm cu exactitate veniturile noastre, să economisim inteligent, să prioritizăm și să ne limităm la cheltuielile esențiale, să învățăm cum să ne gestionăm taxele pentru a evita stresul provocat de acestea.

Publicitate

În ultimii 15 ani, peste o jumătate de milion de români și-a asumat răspunderea pentru datoriile lor și le-au plătit integral către KRUK. Chiar dacă înțelegem orice situație financiară și susținem plata pas cu pas, responsabilitatea este în continuare a clientului și este foarte important ca acesta să fie conștient de consecințe”, adaugă Liviu Costică, COO KRUK România.

Românii vor recompense pentru plățile efectuate la timp
Principalul motiv pentru care românii plătesc la timp datoriile este reducerea stresului. Doar 12% dintre cei chestionați au spus că le e frică de repercusiuni.

În schimb, 90% se consideră personal responsabili pentru datoriile acumulate, sperând, de asemenea, la recompense pentru efectuarea plăților la timp.

O treime dintre respondenți cu plăți restante susțin că trebuie să renunțe la cheltuielile de bază ale gospodăriei pentru a putea plăti datoriile, iar 14% spun că trebuie să lase cheltuielile de sănătate pe plan secund.

30% dintre români pot plăti strict necesitățile, în timp ce 40% afirmă că au suficienți bani pentru un trai decent.

Economii mai mari decât anul trecut, investiții mai puține
Suma medie economisită a crescut de la 960 lei la 1125 lei pe lună, comparativ cu anul trecut.

Doar 40% dintre cei care fac economii pot trăi din fonduri de urgență (bani puși deoparte pentru zile negre) pentru o perioadă maximă de trei luni, iar 30% spun că nu fac astfel de economii.

Același procent de respondenți care ar fi investit în afaceri anul trecut spune că anul acesta ar prefera să economisească bani. Doar 3% ar investi în piața de capital (stock market).

Majoritatea (37%) ar depune în continuare banii în bancă.

Plata împrumuturilor, o prioritate
Respondenții au manifestat un interes tot mai mare pentru plata împrumuturilor, iar băncile au continuat să fie cea mai sigură sursă de credit pentru români.

În ceea ce privește prioritizarea plății ratelor, 44% dintre intervievați afirmă că în acest moment nu mai au astfel de cheltuieli. Dintre cei care au împrumuturi, 93% le plătesc cu prioritate, cu 9% mai mult decât anul trecut.

Care dintre români apelează cel mai mult la împrumuturi
Comparativ cu anul trecut, numărul românilor care declară că au avut împrumuturi a crescut cu 12%, ceea ce înseamnă că mulți au apelat la această metodă de finanțare pentru prima dată în acest an.

Majoritatea celor care se folosesc de împrumuturi au vârste cuprinse între 46 și 55 de ani și sunt din Transilvania și Banat.

Serviciul Revolut crește constant în 2022 în fața conturilor de economii. 80% dintre intervievați spun că nu au astfel de conturi.

Despre studiu
Cercetarea a fost realizată de KRUK România, lider de piață în gestionarea datoriilor, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, pentru a marca „Ziua fără datorii” – o inițiativă internațională a Grupului KRUK, desfășurată pentru al doisprezecelea an consecutiv, pe 17 noiembrie.

Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național, urban/rural, pentru cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, având o marjă de eroare de ±4%.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru al treilea an consecutiv la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European revine la Botoșani pentru al treilea an consecutiv

Între 22 și 25 mai 2025, cinefilii din Botoșani sunt invitați la Cinema Unirea pentru o nouă ediție a Festivalului Filmului European (FFE). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, iar intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Ediția din acest an propune o selecție de 10 filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului. Programul cuprinde filme de familie, documentare și lungmetraje de autor, provenite din diverse colțuri ale Europei.


📅 PROGRAM FFE | 22–25 mai 2025
📍 Cinema Unirea, Botoșani
🎟️ Acces gratuit


🔵 JOI, 22 mai
19:00Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt
🎬 Regia: Leonardo van Dijl
🎞️ Belgia, Suedia | 2024 | 97’
📌 Gala de deschidere


🔵 VINERI, 23 mai
15:00Vestita invazie a urșilor în Sicilia
🎬 Regia: Lorenzo Mattotti
🎞️ Franța, Italia | 2019 | 82’ | Film de familie

Publicitate

17:00Femei pe fugă / Gone Running
🎬 Regia: Gábor Herendi
🎞️ Ungaria | 2024 | 105’

19:00Oase și nume / Bones and Names
🎬 Regia: Fabian Stumm
🎞️ Germania | 2023 | 104’


🔵 SÂMBĂTĂ, 24 mai
15:30Dilili la Paris / Dilili in Paris
🎬 Regia: Michel Ocelot
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2018 | 95’ | Film de familie

17:30Dahomey
🎬 Regia: Mati Diop
🎞️ Franța, Senegal | 2024 | 68’ | Documentar

19:00Terapie de familie / Family Therapy
🎬 Regia: Sonja Prosenc
🎞️ Slovenia, Italia, Norvegia, Croația, Serbia | 2024 | 122’


🔵 DUMINICĂ, 25 mai
15:00Și porcii merg în Rai / Even Pigs Go to Heaven
🎬 Regia: Goran Dukić
🎞️ Croația, Macedonia | 2022 | 86’

17:00Niciodată să nu spui niciodată / Never Say Never
🎬 Regia: Branislav Misík
🎞️ Slovacia, Cehia | 2023 | 104’

19:00Limbă străină / Foreign Language
🎬 Regia: Claire Burger
🎞️ Franța, Germania, Belgia | 2024 | 105’

 

Detalii despre filme pe: https://ffe.ro/2025/program-filme/?locatie=boto%C8%99ani

Citeste mai mult

Eveniment

Un ied jucăuș, căzut într-o fântână dezafectată, a fost salvat de pompieri, la Vlăsinești

Publicat

Publicitate

Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acasă. Ajuns pe fântână, capacul din lemn a cedat sub greutatea animalului, iar acesta s-a prăbușit în gol aproximativ opt metri. Un vecin, martor la întâmplare, a încercat să îl salveze, dar neavând mijloacele necesare, a apelat la sprijinul salvatorilor botoșăneni.

 

Un echipaj din cadrul Stației Săveni s-a deplasat de urgență la fața locului, iar cu ajutorul kitului de salvare din medii ostile, un pompier a coborât în fântână și a reușit extragerea iedului în siguranță, acesta fiind predat cu bine la suprafață.

Operațiunea a durat aproape jumătate de oră, iar animalul a fost predat proprietarului.

 

Felicitări echipei de intervenție pentru promptitudine, profesionalism și grija față de fiecare viață.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul expertului Radu Judele

Publicat

Publicitate

DNA a solicitat înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în cazul expertului Radu Judele, inculpat alături de Dumitru Buzatu într-un dosar care vizează infracțiuni de corupție.

La termenul care a avut loc luni la Tribunalul Vaslui a fost vizionată o înregistrare de la termenul anterior, în care se vede cum, în fața sălii de judecată, inculpatul Radu Judele s-a apropiat de un martor cu care nu avea voie să comunice și a vorbit cu acesta pentru scurt timp, instanța urmând să se pronunțe marți cu privire la înlocuirea controlului judiciar.

‘Doar am salutat. Nu mi-am imaginat că s-ar putea interpreta. Consider că a fost o întâlnire accidentală în fața sălii de judecată’, a afirmat Radu Judele în fața instanței.

Procurorul DNA a precizat că întâlnirea celor doi a durat aproximativ 30 de secunde, motiv pentru care nu s-ar putea considera că a fost una accidentală. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a invocat faptul că inculpatul a inițiat întâlnirea și că ar fi avut astfel o atitudine sfidătoare față de organele judiciare.

Avocatul Liviu Bran consideră că inculpatul Radu Judele nu a greșit cu nimic salutând martorul din dosar și a subliniat că întâlnirea a avut loc în cadrul procesului, pe holul tribunalului, lucru care nu ar trebui să ridice vreo suspiciune.

‘Nu s-a întâlnit în alt cadru decât cel procesual. (…) Suntem oameni, nu animale, ne salutăm. Cred că încă suntem normali din toate punctele de vedere. A spune că acest om a încălcat o dispoziție printr-un simplu salut este absurd. Are dreptul la viață, la demnitate, nu putem să-i călcăm acest drept’, a afirmat apărătorul lui Judele.

Publicitate

Liviu Bran a solicitat, totodată, ca ședințele următoare din dosar să fie secrete și a invocat presiunea mediatică în acest caz, cererea fiind respinsă de judecător.

La solicitarea unuia dintre avocații lui Dumitru Buzatu, instanța a interzis publicarea de către reprezentanții mass-media a unor informații importante din declarațiile pe care martorii din dosar le dau în fața instanței, invocând faptul că prezentarea unor astfel de date în presă ar putea influența martorii audiați ulterior.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la ieșirea din municipiul Botoșani. Un bărbat de 40 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 40 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier produs pe DE 58, la ieșirea din municipiul Botoșani. Evenimentul a avut loc în urmă cu puțin timp, după ce autocisterna în care se afla, s-a răsturnat.

La fața locului au ajuns în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, precum și un echipaj SMURD. Până la sosirea forțelor de intervenție, colegul nostru, plt. adj. șef Valentin Obreja, aflat în apropierea accidentului, a acordat primul ajutor medical șoferului. Victima a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending