Connect with us
Publicitate

Actualitate

Studiu: Carnea roșie sau produsele lactate de la animalele care pasc ar putea să ne întărească împotriva cancerului

Publicat

Publicitate

Considerat multă vreme doar ca un factor de risc pentru cancer, consumul de carne roşie este tratat diferit de un studiu făcut de Universitatea din Chicago, relatează mediafax.ro.

Cercetătorii au descoperit că în carnea şi în produsele lactate de la animalele care pasc, precum vacile şi oile, există un nutrient, acidul trans-vaccenic (TVA), pe care corpul uman nu îl poate produce singur şi care ar putea fi capabil să-l întărească împotriva cancerului, precum şi creşterea eficacităţii imunoterapiei.

Rezultatele, abia publicate în revista Nature, vor fi discutate la cea de-a noua ediţie a congresului de imunoterapie, care va avea loc la Napoli, în perioada 29-30 noiembrie.

Publicitate

„TVA este prezent în laptele uman, dar organismul nu este capabil să-l producă singur”, explică Paolo Ascierto, directorul SC Medical Oncology Melanom Oncological Imunotherapy and Innovative Therapies National Cancer Institute IRCCS Pascale Foundation din Napoli.

„Doar aproximativ 20% din TVA este descompusă în alte produse secundare, lăsând 80% să circule în sânge. Experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago pe modele de şoarece ale diferitelor tumori au descoperit că o dietă îmbogăţită cu TVA reduce semnificativ potenţialul de creştere al melanomului şi al celulelor canceroase de colon. Dieta TVA a îmbunătăţit, de asemenea, capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori”.

„Dar, atenţie: studiul nu indică un consum excesiv de carne roşie şi produse lactate – precizează Ascierto -. Mai degrabă, descoperirile sugerează că TVA ar putea fi folosit ca supliment alimentar pentru a ajuta la creşterea eficacităţii tratamentelor de imunoterapie, deşi este important să se determine cantitatea optimă de nutrient în sine de consumat. De fapt, ceea ce contează este nutrientul TVA şi posibilul său aport în dozele potrivite, nu sursa lui (carne şi produse lactate)”, mai relatează sursa citată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Iar se scumpesc benzina și motorina. Este a doua oară în acest an. Cu cât crește acciza la carburanți de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Benzina și motorina se scumpesc din nou de la 1 iulie, iar suma cu care va crește acciza la carburanți, a doua oară în acest an, variază în funcție de carburant, relatează alba24.ro.

Astfel, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani.

Acest lucru înseamnă că plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi cu aproximativ  20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Publicitate

Este a doua scumpire a carburanților din acest an, după majorarea de acciză din ianuarie.

În total, scumpirea carburanților cauzată de majorarea fiscalității de anul viitor va fi de 72 de bani/l la benzină și de 66 bani/l la diesel. Datele au fost analizate de Profit.ro.

Guvernul a etapizat majorarea accizei pentru a diminua impactul, cel puțin psihologic, asupra cetățenilor.

Publicitate

Evident, creșterea prețurilor la carburanți va antrena creșterea și altor categorii de prețuri.

Acciza la carburanți este o formă de impozit indirect care se aplică la carburanți în majoritatea țărilor.

Este o componentă semnificativă a prețului final al carburanților și reprezintă o sursă importantă de venit pentru guverne.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Mileanca, prins conducând prin municipiul Botoșani deși avea permisul suspendat

Publicat

Publicitate

Un tânăr din comuna Mileanca a fost prins de polițiști conducând prin municipiul Botoșani deși avea permisul suspendat de mai bine de o lună de zile.

La data de 18 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Cuza Vodă, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din comuna Mileanca.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autoturisme, din luna aprilie.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani. Proiect european câștigat de Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Reziliență, urmează să înceapă programul pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a fiecărei unități de învățământ din oraș.

În actualul mandat am început programul pentru reabilitarea școlilor din municipiul Botoșani, care va continua până la modernizarea fiecărei unități de învățământ. Al doilea program pentru care am obținut finanțare europeană este cel pentru echiparea tuturor unităților școlare cu materiale didactice noi, inclusiv echipamente pentru digitalizarea claselor care să fie folosite de profesorii și elevii botoșăneni. În același timp în acest mandat am reușit să deschid și să dotez două noi cabinete medicale stomatologice școlare, unde copiii pot beneficia de consultații și tratamente de specialitate în mod gratuit la Liceul Alexandru cel bun și la Școala Nr. 13. Acest program îl voi continua și în următorul mandat”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Cele două proiecte, de reabilitare și dotare a școlilor din municipiul Botoșani fac parte din Programul „EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE” lansat în 2020 de primarul Cosmin Andrei.

Publicitate

M-am ținut de cuvânt și împreună cu echipa de la Primăria Botoșani am reușit să atragem toate fondurile europene disponibile pentru modernizarea unităților de învățământ din orașul nostru. Odată cu finalizarea programului de reabilitare a fiecărei școli, va începe programul pentru dotarea fiecărei unități școlare, astfel încât elevii și profesorii noștri să beneficieze de cele mai moderne condiții de lucru la clase. Sunt părinte și știu cât de important este ca toți copiii să poată învăța în școli noi și să beneficieze de laboratoare, calculatoare și echipamente digitale cât mai performante care să le ofere competențele adaptate la realitățile actuale de pe piața muncii”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Programul european câștigat de administrația Cosmin Andrei pentru școlile din municipiul Botoșani constă în asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ, asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare, laboratoarele și atelierele școlare și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților școlare.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amplu exercițiu organizat la Botoșani. Polițiști din trupele SAS din nouă județe și Republica Moldova vin la „BLUE GUARDIANS”

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a anunțat astăzi că în perioada 20-24 mai 2024 va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unităților de poliție de pe flancul nord-estic al României.

Acesta este organizat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, de la nivelul județelor Botoșani, Suceava, Maramureș, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Bacău, București și din Republica Moldova.

Scopul exercițiului este de a realiza schimbul de experiență și bune practici între structurile de intervenție și acțiuni speciale române și cele din Republica Moldova, în vederea cunoașterii și înțelegerii diferitelor tipuri de amenințare,  elaborării strategiilor de combatere și neutralizare a acestora, precum și reziliența structurilor implicate.

Publicitate

“Activitățile se vor desfășura în Tabara Air Soft ”Codrii de Aramă”, Botoșani și Poligonul militar Copălău și vor consta în pregătire tactică, tragere cu toate categoriile de armament, iar la finanul activităților, vineri, 24 mai a.c., un exercițiu tactic realizat în baza unui scenariu stabilit”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending