Connect with us

Actualitate

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare. Metodologia

Publicat

Publicitate

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare. Studenții de pe locurile bugetate care vor să se transfere la un alt program de studii universitare în cadrul aceluiași ciclu de studii universitare vor trebui să achite contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat până la momentul transferului.

Un ordin al Ministerului Educației, ce conține o metodologie în acest sens, a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Ordinul nr. 5.496 din 9 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei pentru restituirea contravalorii serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 iulie.

Potrivit documentului, metodologia a fost elaborată în vederea asigurării dreptului studenților/absolvenților care au beneficiat de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat în cadrul unui program de studii universitare de a urma, în condițiile legii, un alt program de studii universitare în cadrul aceluiași ciclu de studii universitare.

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare

Mai exact, studenții care se transferă la un alt program de studii universitare în același ciclu vor trebui să restituie contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat.

Publicitate

„Contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat, integral sau parțial, ce trebuie restituită reprezintă suma granturilor de studii pentru anii de școlarizare într-o instituție de învățământ superior la ciclul universitar urmat.

Un grant de studiu ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru un student înscris la un program de studii universitare, pentru un an de studiu, este compus din:

• alocația pentru finanțarea de bază calculată pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu și per limbă de predare, la care se aplică, după caz, un coeficient de echivalare;

• bursa primită pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de bursă de la bugetul de stat;

• fondurile decontate studentului pentru facilitățile de transport local pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de decontarea transportului;

• alocația pentru cămine-cantine de care a beneficiat studentul pe durata studiilor, în cazul în care a beneficiat de alocație pentru cămine-cantine pe durata studiilor”, se precizează în metodologie.

Care este procedura

Studentul sau absolventul ce dorește să restituie contravaloarea serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat va face o solicitare în scris către instituția de învățământ superior unde și-a desfășurat studiile, în care să fie menționate denumirea programului de studii universitare la care a fost înscris, perioada și forma de învățământ.

Instituția de învățământ superior căreia i se transmite solicitarea privind restituirea sumelor ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru perioada de școlarizare indicată de solicitant este responsabilă pentru stabilirea contravalorii serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat.

Suma privind contravaloarea serviciilor de școlarizare se indexează cu indicele de inflație.

Instituția de învățământ superior transmite în scris solicitantului cuantumul sumei ce trebuie restituită și contul în care aceasta va fi virată, în maximum 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

După recuperarea de către instituția de învățământ superior a sumei ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru studiile universitare urmate de către solicitant în cadrul respectivei instituții, aceasta va elibera persoanei solicitante un document care să ateste dovada faptului că suma a fost restituită. Acesta va putea fi transmis letric și/sau electronic, după caz, cu aplicarea semnăturii calificate în cazul transmiterii prin mijloace electronice.

În termen de maximum 15 zile lucrătoare de la recuperarea sumelor privind contravaloarea serviciilor de școlarizare, instituția de învățământ superior va opera modificări cu privire la statutul studentului în Registrul matricol unic din România/Registrul unic național integrat al diplomelor și actelor de studii.

La înscrierea la un alt program de studii universitare cu finanțare de la bugetul de stat, candidații care au restituit contravaloarea serviciilor educaționale pentru un alt program de studii universitare finanțat de la bugetul de stat vor prezenta la înscriere, pe lângă declarația pe propria răspundere că nu au urmat un alt program cu finanțare de la bugetul de stat, o copie după doc un nuumentul eliberat.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Jandarmii botoșăneni au participat la exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E

Publicat

Publicitate

În perioada 20–23 mai 2025, jandarmii botoșăneni au participat la ample activități de pregătire în cadrul exercițiului interinstitutional Zimbrul 2025 Nord-Est.

Scopul principal al exercițiului a fost antrenarea structurilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și al situațiilor speciale, în vederea consolidării capacității de reacție și a colaborării operative.

Timp de două zile, jandarmii botoșăneni, împreună cu celelalte forțe implicate, au gestionat scenarii tactice complexe, care au presupus intervenții coordonate, comunicare în timp real și aplicarea procedurilor standard într-un cadru integrat. Evaluările au arătat o bună coeziune între structurile participante, un nivel ridicat de pregătire și o reacție eficientă la provocări simulate.
Unul dintre obiectivele cheie a fost, de asemenea, îmbunătățirea continuă a modurilor de acțiune, astfel încât intervențiile în situații reale să fie cât mai rapide, eficiente și bine coordonate. În acest sens, au fost identificate și aspecte care necesită ajustări și perfecționare, acestea urmând a fi analizate și integrate în procesul de instruire viitor.

La Exercițiul interinstituțional Zimbru 2025 N-E, organizat și coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău in județul Suceava, au participat și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție, Inspectoratelor de Jandarmi din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați, precum și parteneri instituționali – Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Suceava, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Biroul pentru Imigrări Suceava și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Profesionalismul, efortul și angajamentul de care au dat dovadă toți cei implicați au contribuit la succesul acestui exercițiu complex, cu relevanță directă pentru misiunile reale, iar jandarmii botoșăneni au căpătat experiență în vederea gestionării unor posibile situații reale de genul celor exersate.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Eveniment emoționant la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani. „MATE+”: Mai mult decât un concurs, o lecție de curaj

Publicat

Publicitate

Joi, 22 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a bifat un moment cu adevărat special: festivitatea de premiere a concursului MATE+, eveniment care a încununat eforturile și visurile a zeci de copii talentați și dedicați. A fost finalul unei călătorii intense și frumoase, desfășurată sub egida proiectului „EDUCAȚIA E ȘANSA TA!”, ajuns la ediția a VIII-a.

Timp de cinci luni, între decembrie 2024 și aprilie 2025, elevi din clasele a III-a și a IV-a au muncit cu perseverență, au descoperit frumusețea matematicii și și-au depășit limitele, sub îndrumarea atentă a unor profesori care au pus suflet în fiecare lecție.

Într-o atmosferă emoționantă, înconjurați de părinți mândri, cadre didactice dedicate și invitați de onoare:  inspector școlar general prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector pentru învățământul primar prof. Olguța Șchiopu și  directoarea școlii, prof. Eugenia Filip, elevii au primit distincțiile cu ochii strălucind de bucurie.

La clasa a III-a, Drăgan David a cucerit Premiul I și trofeul concursului, iar la clasa a IV-a, Bălan Efremia, Ciobanu Tudor și Frenț Ema Ioana au fost răsplătiți pentru rezultatele lor excepționale. Fiecare nume rostit și fiecare premiu înmânat au reprezentat dovada vie că pasiunea, munca și încrederea în sine dau roade.

Proiectul a fost susținut de un program săptămânal de pregătire intensivă, în cadrul Centrului de performanță MATE+, unde 30 de elevi de clasa a III-a și 35 de elevi de clasa a IV-a au fost selectați pentru a-și valorifica potențialul. Pregătirea a fost asigurată de profesori din patru instituții de prestigiu: Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” și Liceul de Artă „Ștefan Luchian”.

Pentru părinți, a fost confirmarea că susținerea necondiționată și încrederea în potențialul copiilor lor pot deschide drumuri largi și luminoase.

Publicitate

Pentru profesori, a fost dovada că fiecare oră dăruită din inimă lasă urme adânci în formarea caracterelor.

Iar pentru elevi, a fost începutul unei convingeri esențiale, anume că niciun vis nu este prea mare, iar matematica și educația, în general, pot fi calea care îl împlinește.

Această festivitate nu a fost doar un eveniment de premiere. A fost o sărbătoare a excelenței, o lecție despre ce înseamnă să crezi în tine, și o declarație de iubire pentru educație. În aplauzele calde ale celor prezenți s-a citit recunoștința pentru fiecare efort și speranța că acești copii frumoși vor deveni liderii luminați ai generațiilor viitoare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU: Orașele Dorohoi și Darabani și mai multe comune se află avertizare meteorologică nowcasting.

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o avertizare meteorologică nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale ce vor cumula 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, astăzi, între orele 18:10 – 19:15.

Sunt vizate municipiul Dorohoi, orașul Darabani și comunele Ungureni, Hudești, Suharău, Havârna, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Cristinești, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Nicșeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești și Dimăcheni.

Populația a fost informată prin mesaj RO-ALERT.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni, pe podium la competiția națională a atletism și cros „Cupa ASPR”

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag și soldat Eusebiu Dutcovschi sunt colegii noștri cu care ne mândrim, astăzi.

Aceștia sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime, fapt dovedit în urma participării la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025.

Plt.adj. șef Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag sunt vicecampioni naționali la proba „viteză pe 100 de metri”, la categoria lor de vârstă, respective peste 45 de ani și până la 35 de ani.

Plt. adj. șef Doru Dutcovschi și-a mai adăugat în palmares o medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Sld. Eusebiu Dutcovschi a obținut locul IV, la categoria de vârstă până la 35 de ani, la proba „viteză pe 100 de metri”.

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025 s-a desfășurat în municipiul Buzău, în perioada 21 – 23 mai a.c.. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al Județului Buzău, competiția a reunit la start peste 60 de salvatori din 18 de județe.

Publicitate

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani fost compus din: căpitan Adrian Gabriel Loluță – șef de lot și arbitru, plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Eusebiu Dutcovschi și soldat Bogdan Dascălu.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending