Connect with us
Publicitate

Economie

Stimulentele fiscale în construcţii vor fi eliminate treptat. Reducerea acestora va începe de anul viitor

Publicat

Publicitate

Stimulentele fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor vor fi eliminate treptat printr-o nouă lege care va fi adoptată până în martie 2025, potrivit Planului bugetar-structural naţional pe termen mediu 2025 – 2031, publicat vineri seara de Ministerul Finanţelor, scrie alba24.ro.

„Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor va începe în 2025 şi se va finaliza până la sfârşitul anului 2028”, se menţionează în documentul citat de Agerpres.

Totodată, până la finalul anului va deveni funcţional sistemul informatic care permite implementarea unui model automat de evaluare a proprietăţilor. În document se face referire la sistemul informatic dezvoltat şi operaţional pentru evaluarea proprietăţilor care fac obiectul impozitelor pe proprietate.

„Aceste valori se vor utiliza pentru a determina baza fiscală pentru impozitarea proprietăţilor în cazul în care această abordare va fi disponibilă (cum ar fi suficiente tranzacţii disponibile pentru modelul de evaluare automatizat)”, precizează documentul.

Planul bugetar-structural pe termen mediu are ca scop sprijinirea extinderii perioadei de ajustare a deficitului bugetar de la patru la şapte ani şi combină reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu reforme suplimentare.

Conform sursei citate, deficitul bugetar estimat pentru 2024, după metodologia ESA, va de 7,9% din PIB, nivel de la care se va proiecta traiectoria de ajustare a acestuia.

Publicitate

Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu a fost prezentat în dezbatere publică în data de 16 octombrie a.c. în Consiliul Naţional Tripartit. De asemenea, în data de 25 octombrie a avut loc consultarea cu reprezentanţii mediului de afaceri la sediul Ministerului Finanţelor, precum şi cu structurile asociative ale autoritaţilor publice locale în sistem videoconferinţă.

Acesta urmează să fie transmis săptămâna viitoare Comisiei Europene, care şi-a dat acordul de principiu pe el, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Săptămână FABULOASĂ pentru elevii din Știubieni și Negreni. Săptămâna Verde și Ziua Recoltei le-au adus bucuria în suflet

Publicat

Publicitate

Zeci de activități au implicat copiii școlilor din Știubieni și Negreni în această săptămână, spre bucuria lor, a profesorilor, dar și a părinților din această comună situată la marginea orașului Săveni din județul Botoșani.

A fost una dintre cele mai așteptate săptămâni din an, mai ales că “Săptămâna Verde” de la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni a reunit zeci de elevi care s-au întrecut în diferite concursuri ale toamnei, de la recitatul poeziilor, mici competiții sportive și până la organizarea unei adevărate expoziții cu poamele toamnei.

Aproape că nu este nimic mai frumos pentru copiii și oamenii din cele două localități din comuna Știubieni decât sărbătoarea recoltelor după munca de peste an, iar profesorii nu s-au dat niciodată în lături atunci când a fost vorba să-i laude pe oamenii gospodari și munca lor din această zonă a județului Botoșani.

Dacă la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni “vedetele” au fost, ca în fiecare an, prichindeii care abia deslușesc buchea cărții, elevii de la ciclul gimnazial de la Şcoala Gimnazială Nr.2 Negreni au petrecut cea mai mare parte din “Săptămâna Verde” în mijlocul naturii.

La începutul săptămânii, elevii clasei a VIII – a Știubieni au vizitat Muzeul de științe ale naturii de la Dorohoi, printre colecțiile de fluturi și insecte admirând frumoasele exemplare de păsări și animalele din această colecție. Totodată, au făcut o vizită și la Casa memoriala a marelui muzician George Enescu, unde s-au declarat impresionați de bibliografia acestuia și, totodată, încântați de pianul lui, loc unde au lăsat câte un mesaj în Cartea de onoare. Copii au fost însoțiți de cei doi diriginți, respectiv profesorul de istorie/geografie cu suflet mare Nicu Azamfire și doamna director, profesor de biologie Rusu Petronela Laura.

Joi a fost ziua în care elevii au făcut o drumeție la iazul Negreni, probabil unul dintre cele mai renumite zone de agrement din județul Botoșani, unde au admirat peisajul magnific al toamnei, ocazie au organizat și un picnic, unde nu s-au lăsat până nu s-au întrecut în concursuri cu ștafetă, dar și alte jocuri distractive. Evident, toate evenimentele s-au încheiat cu ecologizarea zonei.

Publicitate

Vineri, la ambele școli arondate Școlii Gimnaziale nr. 1 din Știubieni, școală condusă de directorul și profesorul Rusu Laura, a fost sărbătorită “Ziua Recoltei”, iar copiii şi cadrele didactice s-au întrecut cu patimă în cadrul expoziției, mai ales că a fost și ocazia unei premiere în comuna Știubieni.

Pentru prima dată de la înființare, în vara acestui an 2024, elevii componenți ai ansamblului de dansuri de la Căminul Cultural au încins câteva dansuri populare moldoveneşti demonstrând talentul şi dragostea lor pentru păstrarea tradiţiei dansului şi folclorului moldovenesc, îmbinând cu dragoste tradiția populară românească cu jocul și voia bună.

Și cum toată activitatea nu se putea încheia fără un festival al plăcintelor, elevele Şcolii Gimnaziale Nr.2 din Negreni nu s-au lăsat până nu au făcut cu mâna lor cele mai bune plăcinte din zonă, dar și alte bucate învățate de la mama, pe care le-au împărțit cu dărnicie cu toată lumea.

Publicitate

“Felicitări tuturor elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială nr. 1 din Știubieni. Felicitări și doamnelor diriginte de la Şcoala Gimnazială Nr.2 Negreni, prof. Häidăuțu Ecaterina (clasa a Villa), Pahon Andreea (clasa a Villa), Gâscă Elena (clasa a Vla), Răducanu Gabriela (clasa a Va) şi tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în desfăşurarea activităților din această săptămână!”, a transmis directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Știubieni, profesor Rusu Laura.

Iată și câteva imagini surprinse în această săptămână la cele două școli din comuna Știubieni:

 

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanță de 18 zile de Crăciun, Revelion și Sfântul Ioan. Zile libere, aproape cât un concediu normal

Publicat

Publicitate

Super-vacanță de Crăciun, Revelion și Sfântul Ioan: Perioada sărbătorilor de iarnă și a Revelionului dintre 2024 și 2025 se transformă pentru un mare număr de români într-un adevărat concediu. Asta pentru că există multe sărbători legale în zilele din săptămână și punți stabilite de Guvern. 

Pentru a uni minivacanța de Crăciun, cea de Revelion și cea de Sfântul Ioan, este nevoie de o punte suplimentară în data de 3 ianuarie. Dacă punem la socoteală și weekendurile, va rezulta o super-vacanță de 18 zile libere la cumpăna dintre ani.

Luni, 6 ianuarie 2025, de Bobotează, dar și marți, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, românii au alte două zile libere legal. Rămâne astfel doar ziua de vineri, 3 ianuarie. Dacă Guvernul o va declara zi liberă, se va realiza o super-minivacanță de zile libere la începutul anului 2025. Dacă 3 ianuarie nu va fi liberă de la stat, ea poate fi luată separat, din concediu, scrie alba24.ro.

În anul 2025 românii se vor bucura de mai multe zile libere decât în anul 2024. În calendarul liberelor de la stat apar câteva zile punte care vor uni mai multe minivacanțe într-o singură super-vacanță.

Angajații care sunt nevoiți, în anumite sectoare de activitate, să lucreze în zilele libere consfințite prin lege, au dreptul să solicite recompensarea la salariu sau alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.

Publicitate

Anul 2025 începe cu o super-vacanță care vine puternic de la sfârșitul lui 2024, și care începe din 21 decembrie.

Ajunul Crăciunului pică într-o zi de marți, ceea ce face ca singura zi lucrătoare din săptămână să pice între zilele libere și weekend.

1. 21 decembrie, sâmbătă
2. 22 decembrie, duminică
3. 23 decembrie, luni (punte)
4. 24 decembrie – Ajunul Crăciunului- marți
5. 25 decembrie Crăciunul, miercuri
6. 26 decembrie – A doua zi de Crăciun- Joi
7. 27 decembrie vineri (punte)
8. 28 decembrie sâmbătă
9. 29 decembrie duminică
10. 30 decembrie, luni (punte)
11. 31 decembrie, marți
12. 1 ianuarie, miercuri – Anul Nou
13. 2 ianuarie, joi – a doua zi de Anul Nou
14. 3 ianuarie, vineri (punte)
15. 4 ianuarie, sâmbătă
16. 5 ianuarie, duminică
17. 6 ianuarie, luni – Boboteaza
18. 7 ianuarie, marți – Sfântul Ioan Botezătorul
Zile libere în anul 2025
24 ianuarie, vineri – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
18 aprilie, vineri – Vinerea mare
20 aprilie, duminică – Paștele ortodox și Paștele catolic în 2025
21 aprilie, luni – a doua zi de Paște
1 mai, joi – Ziua Muncii
1 iunie, duminică – Ziua Copilului
8 iunie, duminică – Rusaliile
9 iunie, luni – a doua zi de Rusalii
15 august, vineri – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie, duminică – Sfântul Andrei
1 decembrie, luni – Ziua Națională a României
25 decembrie, joi – Crăciunul
26 decembrie, vineri – a doua zi de Crăciun

Publicitate

Minivacanța de Paște

Paștele ortodox și Paștele catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi în anul 2025, și anume pe data de 20 aprilie.

Toți lucrătorii se vor bucura de o scurtă vacanță de Paște începând cu Vinerea Mare, din data de 18 aprilie, până a doua zi de Paște pe data de 21 aprilie. Cei mai mulți lucrători se vor întoarce la muncă marți, pe data de 22 aprilie.

Minivacanța de Sfântă Mărie

O altă oportunitate în care ne putem bucura de un weekend liber prelungit va fi în perioada 15 – 17 august. Pe data de 15 august 2025, vineri, vom sărbători Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare creștină și totodată sărbătoare națională.

Decembrie 2025 – Ianuarie 2026

Crăciunul 2025 va fi sărbătorit pe data de 25 decembrie care este într-o zi de joi. Ca în fiecare an, a doua zi de Crăciun, pe data de 26 decembrie, nu se lucrează.

Așadar, românii se vor bucura de o scurtă vacanță între 25 decembrie 2025 (joi) și 28 decembrie (duminică).

Unii lucrători se vor întoarce la muncă luni, pe data de 29 decembrie, dar cei mai mulți români vor beneficia de o vacanță de Sărbători prelungită până pe data de 5 ianuarie 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

Comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice va putea fi sesizat pe o aplicaţie a MAI

Publicat

Publicitate

Cetăţenii vor putea transmite, începând de duminică, informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, prin intermediul aplicaţiei MAI, hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

“Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, informează, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sesizarea participantului la trafic va trebui să conţină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).

Conform legii, cetăţenii pot sesiza efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre : deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Totodată, pot fi reclamate: folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sau conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) şi măsura complementară de reţinere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Publicitate

Scopul acestui demers vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulaţie, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecinţe deosebit de grave, mai transmite MAI.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Aparatură medicală ultraperformantă pentru nou-născuți

Publicat

Publicitate

Echipamentele medicale moderne pentru îmbunătățirea programului de screening al nou-născuților, achiziționate printr-un proiect al Consiliului Județean Botoșani, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost livrate Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Este vorba despre un kit care va pune în evidență afecțiuni critice ce pot afecta nou-născuții.

„Dotarea Secției de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație nu este un moft, ci o promisiune pe care am onorat-o în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină se confruntă cu mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult. Noi trebuie să le fim alături în această luptă și să le facem drumul mai ușor. Noul kit achiziționat va îmbunătăți semnificativ programul de screening pentru retinopatia de prematuritate prin evidențierea unor afecțiuni critice ce îi pot afecta pe nou-născuți”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În ultimii patru ani, Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Botoșani a beneficiat de investiții substanțiale, fiind dotată cu aparatură medicală ultraperformantă, 28 de incubatoare performante și zeci de pătuțuri moderne.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending