Connect with us
Publicitate

Eveniment

Statul român, obligat să suporte cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate

Publicat

Publicitate

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

“Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 140 de amenzi aplicate de polițiști, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 40 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind legitimate 161 de persoane și controlate 95 de autovehicule.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 65.000 de lei.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Darabani. Ce au găsit polițiștii când l-au oprit

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani – Compartimentul Rutier au oprit pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autorizația provizorie de circulație a autovehiculului este expirată din luna septembrie 2024.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat iranian prins beat la volan, la Corni. bărbatul e refuzat testarea cu aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corni, un autoturism condus de un bărbat, de cetățenie iraniană, din comuna Corni.

 

Deși emana halenă alcoolică, bărbatul e refuzat testarea cu aparatul etilotest. Acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ghid privind amnistia fiscală, lansat de ANAF

Publicat

Publicitate

Ghid privind amnistia fiscală, lansat de ANAF. În acest ghid sunt descrise principalele etape ce trebuie parcurse de contribuabili pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de OUG nr. 107/2024, cu modificările ulterioare aduse de OUG 112/2024. De asemenea, ghidul prezintă și facilitățile acordate contribuabililor, scrie alba24.ro.

Procedura de anulare a obligațiilor fiscale a fost aprobată prin OMF nr. 5521/2024. Procedura se aplică obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv de către organele vamale.

Facilitățile fiscale prevăzute de OUG 107/2024 se aplică pentru toate categoriile de debitori:

  • persoane fizice;
  • persoane juridice, de drept public sau privat;
  • asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică;
  • persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în
  • mod independent sau exercită profesii liberale;
  • unităţi administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice, astfel
  • cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu
    modificările şi completările ulterioare, după caz.

Ghid privind amnistia fiscală. Ce facilități se acordă:

Potrivit documentului, se acordă 7 tipuri de facilități, mai multe decât se anunțase inițial. Acestea sunt

1. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;

2. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv.

Publicitate

Această facilitate se acordă, potrivit documentului consultat de Alba24, și în cazul corectării erorilor din deconturile de taxă pe valoarea adăugată efectuate potrivit reglementărilor legale în vigoare;

3. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse până la această dată.

4. anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, individualizate în decizii de impunere emise ca
urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, respectiv 6 septembrie 2024;

Publicitate

5. Ghid privind amnistia fiscală: anularea dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale  stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 şi 2020;

6. anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, pentru care eșalonarea la plată acordată potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a fost finalizată până la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;

7. anularea unui procent de 25% sau 50% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în funcție de cuantumul acestora cuprins în certificatul de atestare fiscală, în cazul debitorilor persoane fizice.

Ghidul privind amnistia fiscală, lansat de ANAF, se poate consulta în varianta completă AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending