Connect with us
Publicitate

Administratie

Sprijin financiar pentru sute de pensionari din Municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Peste 500 de pensionari din municipiul Botoșani au primit tichete sociale, acestea fiind distribuite de către funcționarii Direcției de Asistență Socială. Este vorba despre tranșa acordată înaintea sărbătorilor pascale.

Ajutorul, în cuantum de 100 de lei de persoană, este destinat pensionarilor din sistemul public de pensii care au împlinit sau împlinesc în acest an 65 de ani și care au venitul net lunar, provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular, mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.307 de lei. Nu beneficiază de acest ajutor pensionarii care au venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, respectiv  indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Acest ajutor se acordă de câțiva ani și face parte din pachetul de măsuri sociale destinat pensionarilor și asumat de municipalitatea botoșăneană, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Tichetele sociale se distribuie de două ori pe an, în apropierea sărbătorilor pascale și sărbătorilor de iarnă, în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din aprilie 2022. Înaintea sărbătorilor de iarnă 2023, au primit tichete sociale 440 de pensionari din Municipiul Botoșani.

Cu aceste tichete, pensionarii beneficiază de bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente, servicii medicale sau de curățenie. Unitățile care asigură aceste produse sau servicii sunt incluse în lista care a fost distribuită pensionarilor odată cu înmânarea tichetelor.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Pompierii, chemați să evacueze 200 de lilieci din incinta Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași

Publicat

Publicitate

Angajaţii Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au fost solicitaţi să intervină la Spitalul “Sf. Spiridon”, după ce pe casa scării uneia dintre clinicile unităţii medicale au fost observaţi zeci de lilieci.

Purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa, a declarat că în timpul intervenţiei, făcută în prezenţa unui biolog, au fost prinşi 200 de lilieci. Ulterior, mamiferele au fost predate specialistului pentru a fi eliberate în natură.

“În urma unui apel de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi s-au deplasat la locul solicitării, Secţia de Cardiologie. Pe casa scării se aflau foarte mulţi lilieci. Colegii din dispeceratul integrat ISU-SMURD SAJ-Iaşi au sunat o persoană abilitată în domeniu, un biolog. Dumnealui s-a prezentat imediat la locul solicitării, iar echipajul de intervenţie a trecut la prinderea liliecilor, aproximativ 200 de mamifere. Mamiferele au fost predate specialistului, urmând să fie eliberate în mediul lor natural. Misiunea de căutare-salvare a continuat, dar nu au fost găsite alte mamifere”, a spus Onofreiasa. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din judeţul Suceava a fost găsit împuşcat în cap într-un poligon din judeţul Botoşani

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din judeţul Suceava a fost găsit împuşcat în cap într-un poligon din judeţul Botoşani, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, poligonul se află pe raza comunei Vlădeni şi aparţine unei firme private.

“Am fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că într-un poligon privat, din comuna Vlădeni, o persoană s-a împuşcat în cap. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au stabilit că cele sesizate se confirmă. A fost, de asemenea, stabilită identitatea victimei, este vorba despre un bărbat de 54 de ani, din judeţul Suceava”, a precizat oficialul IPJ.

Bărbatul se afla în poligon pentru a efectua o şedinţă de tragere de agrement. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Un polițist de frontieră de la PTF Rădăuți-Prut a refuzat 200 euro mită. Momentul a fost surprins cu bodycam

Publicat

Publicitate

În urma unui denunţ formulat de un poliţist de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut, ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de dare de mită, săvârşită de un cetăţean român, care a  încercat să ofere suma de 200 de euro, pentru a nu fi luată măsura legală de nepermiterea intrării în România a autoturismului cu care acesta se deplasa, deoarece inspecția tehnică periodică este expirată.

 

În data de 03 septembrie a.c., în jurul orei 12.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, la volanul unui autoturism înmatriculat în Italia un cetățean albanez, însoțit de un pasager, un cetăţean român în vârstă de 30 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii de frontieră i-au adus la cunoștință conducătorului auto faptul că inspecția tehnică periodică este expirată și nu poate fi permisă intrarea în România a mijlocului de transport.

În momentul următor, pasagerul a coborât și a înmânat poliţistului de frontieră o poliță de asigurare în filele căreia erau două bancnote de câte 100 de euro.

Întrebat despre suma de bani, bărbatul a declarat că aceasta este pentru a nu fi luată măsura nepermiterii intrării în România.

Publicitate

Poliţistul de frontieră a refuzat categoric suma de bani oferită şi i-a adus la cunoştinţă bărbatului că fapta sa constituie infracţiunea de dare de mită.

Deoarece persoana în cauză a insistat ca poliţistul de frontieră să primească suma de bani oferită, colegul nostru a informat şefii ierarhici despre situaţia creată şi au fost anunţate autorităţile abilitate din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoșani, care s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut pentru luarea măsurilor legale.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Toate școlile vor înființa Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței și un grup de acțiune. Include și un polițist

Publicat

Publicitate
În prima săptămâna de cursuri a anului școlar 2024-2025, toate unitățile de învățământ vor stabili componența Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalității, CPEV, și un grup de acțiune cu acelasi scop, de prevenire și combatere a violenței, conform Planului Național de combatere a violenței școlare, scrie EDUPEDU.
  • Atribuțiile comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei sunt stabilite în ROFUIP 2024. CPEV a preluat atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying,conform procedurii de management a cazurilor de violență.
  • OFICIALPlanul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni,
  • include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor

Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii se constituie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în baza hotărârii consiliului de administraţie prin care se aprobă și componența sa nominală, conform ROFUIP 2024.

Comisia este formată din: 

un director adjunct sau, după caz, coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare;

4-6 reprezentanți ai cadrelor didactice, desemnați de Consiliul profesoral;

1-3 reprezentanți ai părinților/reprezentanților legali desemnați de consiliul reprezentativ al părinților/reprezentanților legali şi asociaţia de părinţi, acolo unde există;

1-3 elevi desemnați de Consiliul școlar al elevilor;

Publicitate

1 reprezentant al primarului și 1 reprezentant al consiliului local, membri în Consiliul de administrație al unității de învățământ, cu statut de invitați;

profesorul-consilier școlar și mediatorul școlar, după caz.

Grupul de acțiune, care va avea întâlniri lunare, va fi format din:

Publicitate

directorul unității de învățământ;

membrii comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității;

un polițist desemnat din cadrul DGPMB/IPJ;

un membru din cadrul comitetului reprezentativ al/asociației părinților;

un membru din cadrul consiliului școlar al elevilor;

un reprezentant din cadrul SPAS/DAS/DGASPC, conform Planului Național de combatere a violenței școlare.

Directorul unității de învățământ emite decizia de constituire și componența nominală a Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, conform ROFUIP 2024.

Fiecare unitate de învăţământ elaborează o procedură privind funcţionarea Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, în funcţie de nevoile proprii.

Activitatea comisiei se desfășoară prin raportarea și punerea în aplicare a ansamblului prevederilor legale în vigoare care vizează prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării şi, respectiv, afirmă promovarea interculturalităţii, în mediul şcolar.

Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii analizează abaterile disciplinare ale beneficiarilor primari care săvârşesc abateri și propune sancţiunile disciplinare aplicate acestora, potrivit prevederilor statutului elevului, prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ.

Atribuțiile Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei

a) prevenirea și combaterea violenței: 

– înregistrarea și raportarea la Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București a cazurilor de violență săvârșite în mediul școlar;

– analizarea factorilor școlari care au condus la săvârșirea faptelor de violență, elaborarea, revizuirea şi aplicarea Planului de prevenire şi reducere a violenţei în mediul şcolar al unității de învățământ preuniversitar;

– realizarea unui raport privind incidența, respectiv prevenirea violenței, pe care îl comunică Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii (CEAC), în vederea includerii acestuia în raportul general privind starea şi calitatea învăţământului în anul şcolar respectiv;

– colaborarea cu autoritățile și instituțiile cu atribuții legale în prevenirea, combaterea și managementul cazurilor de violență școlară, inclusiv cu reprezentanții serviciilor publice de asistență socială, ai poliției și ai jandarmeriei;

– propunerea unor măsuri specifice, rezultate după analiza factorilor de risc, care să aibă drept consecință creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor/beneficiarilor primari și a personalului din unitatea școlară și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unității de învățământ;

– propunerea, aplicarea și/sau monitorizarea unor măsuri specifice pentru promovarea stării de bine, a unui climat școlar pozitiv și a coeziunii școlare la nivelul unității de învățământ.

b) prevenirea și combaterea faptelor de corupție: 

– îmbunătățirea strategiilor de comunicare pe teme anticorupție, care să ia în calcul potențialele riscuri și vulnerabilități;

– asigurarea transparenței în procesul decizional la nivel de unitate de învățământ, inclusiv a modului de utilizare a resurselor bugetare și extrabugetare; – promovarea standardelor etice profesionale și stimularea comportamentului etic;

– desfășurarea de acțiuni de promovare a Codului de etică pentru învățământul preuniversitar;

– monitorizarea aplicării procedurilor specifice referitoare la conflictul de interese, inclusiv aplicarea ordinului privind completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare;

– diseminarea de materiale cu rol informativ privind riscurile și consecințele faptelor de corupție sau a incidentelor de integritate;

– derularea de programe și campanii de informare și responsabilizare a beneficiarilor primari cu privire la riscurile și consecințele negative ale corupției.

c) promovarea principiilor școlii incluzive: 

– monitorizarea respectării politicilor de promovare a incluziunii, diversității, combaterea discriminării și a segregării școlare;

– asigurarea faptului că materialele expuse în unitatea de învățământ(ex. tablourile expuse pe pereții unității de învățământ) respectă, recunosc și reflectă cultura, istoria și limba minorităților etnice, naționale și lingvistice ale beneficiarilor primari, părinților/reprezentanților legali și ale comunității locale;

– asigurarea faptului că tradițiile, sărbătorile, evenimentele respectă, recunosc și reflectă diversitatea etnică, lingvistică, religioasă a beneficiarilor primari, a părinților/reprezentanților legali și a comunității locale;

– identificarea și analiza cazurilor de discriminare și înaintarea de propuneri pentru soluționarea acestora, consiliului de administrație, directorului unității de învățământ sau consiliului profesoral, după caz;

– medierea, după caz, a conflictelor apărute ca urmare a nerespectării principiilor școlii incluzive;

– propunerea unor acțiuni specifice, la nivelul claselor sau al unității de învățământ, care să contribuie la cunoașterea și valorizarea celuilalt, la promovarea interculturalității;

– consilierea cadrelor didactice în ceea ce privește adaptarea curriculumului la diversitatea etnică, lingvistică, culturală a beneficiarilor primari și a comunității locale.

– sesizarea autorităților competente în cazul identificării formelor grave de discriminare; – monitorizarea și evaluarea acțiunilor întreprinse pentru prevenirea și combaterea discriminării și promovarea interculturalității;

– monitorizarea respectării legislației privind desegregarea școlară și, după caz, colaborarea la realizarea Planului de desegregare școlară la nivelul unității de învățământ.

d) oricare alte atribuții care sunt stipulate ca fiind de competența comisiei, incluse în cadrul prevederilor legale în vigoare.

La activitățile comisiei poate participa, cu statut de invitat, și un polițist desemnat de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/Inspectoratele de Poliție Județene.

CPEV preia atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying, conform procedurii de management a cazurilor de violență

Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității (CPEV) preia atribuțiile grupurilor antibullying din scoli. Atribuțiile acestei comisii sunt stabilite de ordinul 6.134 din 21 decembrie 2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar.

„CPEV preia atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying constituite la nivelul unităților de învățământ preuniversitar în temeiul Ordinului ministrului educației și cercetării 4.343/2020, potrivit prevederilor generale 3.23 din procedură.” 

„În identificarea cazurilor de bullying și cyberbullying, personalul UIP și elevii utilizează fișa de identificare din anexa nr. 3 a procedurii.”

Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității (CPEV) coordonează elaborarea, revizuirea și aplicarea Planului de prevenire și reducere a violenței în mediul școlar al UIP, în conformitate cu prevederile art. 65 alin. (3) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, se precizează in procedură.

(3) „În conformitate cu PNCVS, cu Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar, aprobat prin ordin al ministrului educației, pe baza unei evaluări a climatului școlar, în colaborare cu reprezentanții elevilor, reprezentanții părinților și cu instituțiile locale abilitate, precum serviciul siguranță școlară, serviciul public de asistență socială, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, unitățile de învățământ adoptă planuri de prevenire și reducere a violenței în școli.”

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending