Din septembrie, soții vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat sau nu este pensionar, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament, relatează alba24.ro.
Bilete de tratament balnear pentru pensionari, în 2024. Pensionarii care beneficiază de bilete de tratament vor avea noi avantaje din acest an, prin intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.
Ministerul Muncii a publicat în dezbatere, pe 9 ianuarie, o Hotărâre a Guvernului privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.
Acordarea biletelor de tratament balenar în 2024
Pentru anul 2024, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice este asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear. Prin Legea nr. 442/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru acest an s-au prevăzut sumele cu această destinaţie, în valoare de 400.000 mii lei.
Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.
Pentru anul 2024 tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear s-a stabilit pentru fiecare categorie de confort prin Ordinul nr. 912 din 19.12.2023, de către președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, în condițiile noii legi a pensiilor, după cum urmează:
gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți anterior.
Bilete de tratament balnear: categorii de persoane care pot beneficia de tratament gratuit
Ţinând cont de prevederile unor legi speciale, care reglementează dreptul la tratament balnear suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, prin criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice, s-au reglementat categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit respectiv:
pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform legii;
persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 214/1999, cu modificările şi completările ulterioare;
persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;
persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant;
persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.
Soţii vor putea merge împreună la tratament balnear
Hotărârea de Guvern privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear stabileşte numărul biletelor de tratament balnear care se pot contracta anual şi respectiv numărul de bilete de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special, respectiv bilete gratuite în cotă maximă de 15% care se aplică la totalul numărului de bilete contractate, precum şi modul de acordare, de distribuire şi de decontare a acestora.
Potrivit legii, se pot acorda bilete de tratament balnear și soțului/soției asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/pensionar al sistemului public, cu plata integrală a biletului de tratament.
Astfel, spre deosebire de anii trecuți, ambii soți vor avea posibilitatea să se bucure de tratament balnear, chiar dacă doar unul dintre ei este pensionar și asigurat. Condiția este ca cel de-al doilea bilet să fie acoperit integral din buzunar.
Pentru biletele de tratament balnear, locurile contractate se vor repartiza pe maximum 19 serii de prezentare. Durata biletului de tratament balnear va fi de 16 zile.
Prețul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament.
Care sunt beneficiile tratamentului balnear
Cura balneară foloseşte metode naturale şi fizicale de tratament bazate pe următoarele concepte:
concepte de tratament sanogenetice si igienodietetice;
concepte orientate spre pacient, cu activarea responsabilităţii acestuia faţă de propria sănătate;
stimularea capacităţilor specifice şi nespecifice de apărare ale organismului;
folosirea unui mediu plăcut, apropiat de natură, pentru stimularea acțiunii terapeutice.
Factorii terapeutici naturali din România, recunoscuţi ştiinţific pentru proprietăţile lor sanogene, sunt:
Factorii de bioclimat şi microclimat;
Gazele naturale terapeutice;
Nămolurile terapeutice;
Apele minerale și termominerale terapeutice;
Lacurile terapeutice;
Complexul de factori terapeutici ai litoralului românesc.
Acţiunea factorilor terapeutici naturali asupra sănătăţii trebuie privită ca acţiune integrală, a întregii staţiuni. Se evidențiază prezenţa tuturor factorilor naturali terapeutici din acea staţiune și absenţa unor factori cu potențial nociv (poluare, stres, alimentaţie nesanatoasă).