Connect with us

Administratie

Șoseaua de centură a municipiului Botoșani, inclusă pe lista de proiecte de infrastructură de transport finanţabile prin POIM

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoşani ar putea avea şosea de centură construită în baza unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a anunţat, marţi, primarul Cosmin Andrei.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că varianta ocolitoare a municipiului Botoşani a fost inclusă pe lista de proiecte de infrastructură de transport finanţabile prin POIM.

Centura municipiului Botoşani ar urma să aibă o lungime de zece kilometri şi o valoare de aproximativ 165 milioane de lei.

„A fost suplimentată această listă, iar la poziţia 17 avem şoseaua de centură a municipiului Botoşani, prin Curteşti, proiect depus de ADI Zona Metropolitană, cu o valoare estimată de 165 milioane lei. Am perfectat prin intermediul Zonei metropolitane şi un parteneriat în care colaborăm cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru implementarea acestui proiect în cadrul viitorului exerciţiu financiar. (…) Sunt convins că acest proiect în care nu au crezut foarte mulţi, şosea de centură în municipiul Botoşani, în zona Sud-Est, va fi finalizat, chiar dacă va trebui să parcurgem mai mulţi paşi pe o perioadă de timp mai extinsă”, a afirmat primarul Botoşaniului.

Şoseaua de centură a municipiului Botoşani va asigura legătura între DN 29 Botoşani – Suceava şi DN 28 Botoşani – Târgu Frumos.

Sursa: AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi botoșăneni au vrut să dea foc la stuf și au pârjolit hectare întregi

Publicat

Publicitate

Două incendii de vegetație uscată și stuf, în ultimele ore

 

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf, în următoarele localități:

 

✔ Păltiniș – au ars vegetația uscată și stuful de pe aproximativ 1,5 hectare. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Păltiniș, cu două autospeciale de stingere. A fost salvată o casă.

 

Publicitate

✔ Bobulești – a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ două hectare.

 

Pompierii de la Garda de Intervenție Ștefănești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ștefănești au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

 

Cauza probabilă a celor două incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

 

Informare preventivă

 

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. Flăcările se pot întinde într-un timp scurt pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

 

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Citeste mai mult

Economie

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: Care sunt țările cu cele mai multe oferte

Publicat

Publicitate

Românii care își doresc un loc de muncă în afara țării au la dispoziție peste 1.800 de oportunități disponibile pe platforma eJobs.ro, odată cu debutul campaniilor de recrutare pentru sezonul estival.

Potrivit datelor centralizate, 7,2% dintre joburile postate în ultima lună provin de la angajatori din străinătate, care, în mod uzual, în această perioadă a anului încep recrutările pentru sezonul de vară. Mai exact, aproape 2.000 de locuri de muncă în afara țării au fost scoase în piață, notează Mediafax.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate. Cele mai multe posturi, în Germania

Cu 900 de poziții deschise, Germania este țara care aduce cele mai multe oferte pentru candidații români. Pe locul al doilea se află Olanda, cu 350 de joburi.

Chiar dacă a ieșit din Uniunea Europeană și formalitățile de angajare nu mai sunt la fel de simple ca până în 2020, Marea Britanie continuă să caute candidați din România. Se află, însă, la o distanță semnificativă față de Germania, în condițiile în care nu a avut mai mult de 300 de joburi postate în ultima lună.

Clasamentul continuă cu angajatorii din Irlanda, Danemarca, Spania și Suedia.

Publicitate

„Regăsim, de asemenea, în top destinații precum Bulgaria, Grecia și Arabia Saudită, acestea fiind țări care caută candidați în special pentru sectorul turistic, pentru industria alimentară sau horeca. În multe dintre aceste cazuri, vorbim, totodată, despre joburi cu contract pentru perioadă determinată, deci joburi sezoniere, care pot dura între 3 și maximum 6 luni”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: ce caută angajatorii
Cei mai căutați sunt candidații din segmentul entry level, respectiv cei care au maximum doi ani de experiență, dar și cei care nu au deloc experiență.

Seniorii cu un nivel de experiență mai mare de cinci ani sau managerii reprezintă categoriile care, în acest moment, au cele mai puține opțiuni pentru străinătate.

Aproape trei sferturi dintre joburi vizează muncitorii calificați. A doua cea mai căutată categorie este cea a muncitorilor necalificați. Aproximativ 350 de joburi se adresează absolvenților de studii superioare și 200 studenților.

Locuri de muncă pentru români, în străinătate: domenii de activitate

În ceea ce privește domeniile pentru care se recrutează cel mai mult, industria alimentară deține prima poziție în clasament, fiind urmată de retail, turism, industria navală și aeronautică și transport – logistică. Sectorul de petrol și gaze, IT / telecom, agricultură și automotive se află de cealaltă parte ierarhiei cu cele mai puține poziții scoase în piață.

Țările care au atras cel mai mult interesul candidaților au fost Germania, Olanda, Grecia, Cipru, Irlanda, Bulgaria și Italia, în domenii precum retail, transport / logistică, turism, industria alimentară, call center / BPO, servicii și construcții.

Din punctul de vedere al vârstei, candidații din segmentul 25-35 de ani sunt cei care aplică și cel mai mult, urmați de cei aflați la început de carieră, respectiv cei care au între 18 și 24 de ani. Totodată, numărul cel mai mare de aplicări vine din partea muncitorilor calificați, după care urmează absolvenții de studii superioare, muncitorii necalificați și studenții.

Citeste mai mult

Eveniment

Program nou: „Rabla pentru termopane”: Românii își pot schimba ferestrele vechi cu sprijin de la stat

Publicat

Publicitate

Un nou program guvernamental, supranumit neoficial „Rabla pentru termopane”, va permite românilor să-și înlocuiască ferestrele vechi cu unele moderne, eficiente energetic, prin subvenții oferite de stat. Inițiativa are ca scop reducerea consumului de energie și îmbunătățirea eficienței termice a ., informează alba24.ro.

Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei. Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe.

Apare Rabla pentru termopane

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Publicitate

„Aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Românii au geamuri foarte vechi, fie nu au termopane deloc, fie au termopane din primele generații, ca să le numesc așa, imediat după Revoluție, și spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu panourile fotovoltaice și cu acumulatorii și cu pompele de căldură, unde trebuie să admitem, trimitem banii direct în China, nu producem nici în România, nici în Europa nu se produc panouri fotovoltaice, însă în materia termopanelor, făcând aceeași economie în bugetul unei familii din România, pentru că vor economisi 40% din căldură, reușim în același timp să stimulăm industria românească, pentru că sunt foarte mulți producători de termopane, de geamuri de tip termopan în România”, a explicat ministrul.

Rabla pentru termopane în 2025: Proiect-pilot la nivelul unui județ sau pentru o anumită categorie socială

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

  • Elaborarea Ghidului de finanțare
  • Parcurgerea procedurii de consultare publică
  • Asigurarea unui program bine structurat
  • Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

În viitor, statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, la Suceava

Publicat

Publicitate

Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.

 

‘Din primele verificări s-a stabilit că (…), pentru a-și asigura accesul din drumul public apropiat (DN17A), au construit în regim propriu un podeț din lemn peste cursul râului Sucevița. Podețul este construit din bârne de lemn și nu este înscris în regimul rutier al circulației pe drumurile publice. În această seară, bărbatul de 79 de ani și soția sa au dorit să se deplaseze cu autoturismul proprietate personală către municipiul Rădăuți, au părăsit curtea casei de vacanță și în momentul în care au traversat podețul improvizat din lemn, ce face legătura între locuința celor doi și DN17A, acesta a cedat sub greutatea mașinii, unul dintre buștenii podețului fiind putrezit’, se precizează într-o informare transmisă de IPJ Suceava.

Autoturismul condus de bărbatul de 79 de ani a căzut de la o înălțime de circa trei metri în albia râului Sucevița. Șoferul și soția sa au suferit leziuni ușoare, fiind transportați la Spitalul Municipal Rădăuți.

Publicitate

‘S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Evenimentul nu este protocolat ca accident rutier, întrucât nu s-a produs pe un segment de drum public’, precizează reprezentanții IPJ Suceava. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending