Connect with us

Eveniment

SONDAJ: Geoană, Ciucă și Rafila, primii în topul încrederii electoratului din România. Cîțu s-a prăbușit la 6%. Topul partidelor

Publicat

Publicitate

Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă se află la egalitate în topul încrederii românilor, cu 34%, arată un sondaj AVANGARDE efectuat la comanda PSD, citat de alba24.ro.

La polul opus este președintele PNL, Florin Cîțu, cotat cu doar 6% încredere a electoratului. În cazul acordării unui sprijin militar pentru Ucraina, doar o mică parte din români ar fi de acord.

Opțiunea pentru partidele politice

PSD se menține pe primul loc, în timp ce PNL este cu doar un procent peste AUR, în marja de eroare.

PSD – 35%
PNL – 16%
AUR – 15%
USR – 12%

Publicitate

Tot sondajul PSD arată că 51% dintre români cred că Guvernul a gestionat bine criza refugiaţilor, în timp ce 19% spun că Executivul s-a descurcat prost.

Vezi sondajul complet AICI.

Românii nu susțin implicarea militară în Ucraina

Cu toate acestea, 63% dintre cei chestionați se opun unui posibil sprijin militar oferit de România vecinilor ucraineni şi doar 18% ar fi de acord.

Sondajul a fost realizat de institutul Avangarde, la comanda PSD, în perioada 22-29 martie, pe un eşantion de 900 de persoane, prin metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Cum au evoluat opțiunile românilor

Într-un alt sondaj comandat de PSD, făcut public în ianuarie, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, conducea în topul încrederii cu 39%, fiind urmat de premierul Nicolae Ciucă (PNL) – 30% , Marcel Ciolacu (PSD) – 30% și Gabriela Firea (PSD) – 29%.

Atunci PSD era creditat cu 35% în intenția de vot, AUR avea o cotă electorală de 18%, PNL de 16% și USR de 12%.

Președintele Klaus Iohannis avea un procent de 20%, iar George Simion de la AUR era cotat cu o încredere de 18%. La polul opus se afla tot șeful PNL, Florin Cîțu, cu doar 8% în preferințele celor chestionați, pe picior de egalitate cu fostul șef al PSD, Liviu Dragnea.

Un alt sondaj efectuat de această dată de INSCOP arăta că PSD conducea în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie) iar PNL reveneau pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

AUR înregistra a scădere semnificativă în sondaje, aproape trei procente 18,9% (22,4% în februarie), iar USR stagna, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Poezie, muzică și arte vizuale la Zilele Eminescu, săptămâna viitoare la Ipotești și Botoșani

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești anunță o ediție cu multe noutăți a Zilelor Eminescu, ediția ianuarie: pe lângă Gala Premiilor Culturii Naționale, ediția din acest an aduce conferințe și dezbateri, lecturi de poezie și discuții, recitaluri și concerte, un salon al editurilor, expoziții de artă contemporană și o serie de vizite în atelierele artiștilor botoșăneni.

În 14 ianuarie are loc o nouă Gală a Premiilor Culturii Naționale, în cadrul căreia vor fi acordate premiile naționale pentru Excelență în cultură, pentru Promovarea operei eminesciene și a culturii române și pentru Traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional. În închiderea galei, Constantin Chiriac va susține un recital extraordinar.

Gala va fi precedată de dezbaterea culturală sub genericul „Patrimoniul transnațional al culturii române – dialog și mediatori interculturali, cooperare în rețele cultural-academice” va avea loc sub forma unui panel, la care  vor participa: Acad. Mircea Martin, Prof. Dr. Bruno Mazzoni (Italia), Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, scriitorul Matei Vișniec (Franța), Mihai Pop, manager Galeria Plan B (Berlin). Dezbaterea va fi moderată de prof. dr. Iulian Costache, Ministru consilier al Ambasadei din Berlin.

În aceeași zi, Memorialul Ipotești vernisează la galeria Horia Bernea expoziția „Ilustrat, tipărit, copiat, învățat” a artiștilor clujeni Alex Bodea și Ciprian Mureșan, organizată de galeriile Plan B (Cluj-Berlin) și Lutnița (Chișinău) și îngrijită de Mihai Pop.

În 15 ianuarie, Cafeneaua Artelor găzduiește Salonul Editurilor, o ediție specială a Institutului Blecher, moderată de Claudiu Komartin, și o consultare publică privind strategia culturală a județului Botoșani, moderată de Ștefan Teișanu, iar la Cros Pub are loc spectacolul Eminescu feat. Ginsberg, cu Ionuț Caras și Cristian Gherghel.

În 16 ianuarie, la Wenge (Onicescu, 9), debutează prima ediție botoșăneană a Discuției Secrete, un festival de literatură contemporană care aduce în fața publicului botoșăneanscriitori contemporani din toată România: Vlad Alui Gheorghe, Șerban Axinte Ștefan Baghiu Iustin Butnariuc Rita Chirian Vlad Constantinescu Andrew Davidson-Novosivschei, Emilian Galaicu-Păun,KataGyőrfi, Claudiu Komartin, V. Leac, Márton Evelin, Cosmina Moroșan, Oana Paler, Sorina Rîndașu, Dan Sociu,Szántai János, Emilia Faur (moderatoare), Márton Evelin (moderatoare), Cătălin Lazurca (curator).

Publicitate

În 17 ianuarie are loc vernisajul expoziției Poster X Poem, un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeți contemporani și artiști vizuali: Ana Maria Dudu & Silvia Grădinaru, Radu Manelici X Tara Skurtu, Teona Galgoțiu X Sebastian Pren, Paula Rusu X Sebastian Sifft, Alin Tămășan X Andrei Doboș, Bogdan Moraru X Elena Vlădăreanu, VolodeaBiri& Svetlana Cârstean, Sorina Vazelina X Krista Szöcs, Miruna Modîlcă Belgun X Yigru Zeltil, Bianca Mocan X Deniz Otay, Bogdan Ceaușescu X Radu Andriescu, Andrei Nicolescu X Julien Britnic, Alina Marinescu X Monica Cure. Expoziția va fi deschisă în Gara din Botoșani.

Zilele Eminescu oferă, de asemenea, publicului posibilitatea de a vizita atelierele mai multor artiști botoșăneni, pentru a sta de vorbă cu aceștia în mediul lor de lucru. Astfel, vizitatorii vor fi primiți în atelierele lor de către Ana Maria Micu, Dan Sociu, Gheorghe Stanciu și Gheorghe Iavorenciuc, cel din urmă fiind custodele colecției Constantin Dracsin și a atelierului sculptorului botoșănean Marcel Mănăstireanu.

Seria „Poeți la liceu” și „Poeți în dialog” îi duce în acest an pe Șerban Axinte, Sorina Rîndașu, Ligia Keșișian, Claudiu Komartin, Nichita Danilov,  Adrian Alui Gheorghe, Olga Ștefan, Laura Francisca Pavel, Constantin Iftime, Dan Sociu la liceele Liceul Teoretic „Doctor Mihai Ciuca” Săveni, Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, Liceul „Octav Onicescu” Botoșani, Liceul „A.T. Laurian” Botoșani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.

Nu în ultimul rând, o serie de activități sunt dedicate elevilor și profesorilor – acestea vor lua forma unor lecturi de poezie și discuții cu autorii; workshop-uri; discuții cu profesorii și poeții pe teme legate de receptarea operei eminesciene; elevii vor fi antrenați, de asemenea, în pregătirea și panotarea expozițiilor din cadrul Zilelor Eminescu și în alte activități de organizare.

„Ne-am dorit ca în acest an să mergem noi înșine către publicul botoșănean și de aceea Zilele Eminescu au loc nu doar la Memorialul Ipotești, ci le ducem și în cafenelele din Botoșani, în atelierele artiștilor, în școli și în spații neconvenționale din oraș. Putem face aceste lucruri grație colaborării cu numeroase instituții culturale și de învățământ, cu organizații culturale din Botoșani și din țară, dar și cu grupuri civice și inițiative locale din Botoșani” (Ala Sainenco, Managerul Memorialului Ipotești).

Evenimentele sub genericul Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale, ediția 2025, sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația Nord, instituții de învățământ, ONG-uri și mediul privat.

Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat  pe pagina Memorialului Ipotești: http://www.eminescuipotesti.ro/zileleeminescu2025ianuarie.htm.

 

 

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor Dorohoian”: Când va avea loc preselecțiaPreselecția

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Local Dorohoi și Centrul de Informare Turistică Dorohoi, au dat startul înscrierilor la cea de-a XLI-a ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor Dorohoian”, 28 februarie – 1 martie 2025.

De la an la an se fac eforturi pentru îmbunătățirea calității festivalului și pentru a atrage cât mai mulți tineri talentați să participe la acest festival atât de longeviv și de binecunostut în întreaga țară.

„Anul acesta am reușit să împlinim un lucru pe care ni-l doream de mult, acela de a da posibilitatea concurenților să cânte cu acompaniament live. Așadar, datoriă acestei importante modificări ale festivalului, data înscrierilor și a preselecției de anul acesta vor fi mult mai devreme.”, transmit organizatorii,

Concurenții sunt așteptați să se înscrie până pe data de 18 ianuarie 2025 la adresa de e-mail din regulamentul afișat pe site-ul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Preselecția Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor Dorohoian” va avea loc pe data de 20 ianuarie 2025, iar rezultatele vor fi afișate în zilele imediat următoare.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Expoziția de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”, ediția întâi

Publicat

Publicitate

În perioada 20 ianuarie – 28 februarie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează prima ediție a expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”.

Evenimentul are ca scop promovarea patrimoniului cultural românesc prin artă fotografică, punând în lumină tradițiile și obiceiurile de iarnă, precum colindatul, jocurile cu măști și obiceiurile de Anul Nou (căiuții, capra, ursul).

 

Înscrierile continua până pe data de 12 ianuarie 2025. Participanții pot trimite un maximum de 6 fotografii în format JPEG (alb-negru sau color) pe adresa de e-mail contact@centrulcreatieibt.ro, respectând tematica expoziției și cerințele tehnice. Lucrările selectate vor fi expuse în holul Casei Văsescu din Botoșani, oferind publicului ocazia de a redescoperi simbolistica și autenticitatea tradițiilor de iarnă.

 

Expozanții vor primi diplome de participare, iar lucrările vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, contribuind la promovarea și conservarea valorilor culturale locale.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Premierea câștigătorilor proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, la Primăria Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 8 ianuarie 2025, la sediul Primăriei Municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a premiat cei trei copii norocoși ale căror scrisori au fost selectate în cadrul proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, organizat de Primăria Municipiului Botoșani în parteneriat cu societatea de transport public Eltrans. Evenimentul a evidențiat atât bucuria copiilor, cât și importanța utilizării transportului public în viața comunității.

Proiectul, derulat în perioada sărbătorilor, a oferit copiilor o experiență magică. „Autobuzul lui Moș Crăciun”, decorat festiv, a circulat pe traseele 101 și 102, aducând spiritul sărbătorilor mai aproape de botoșăneni. Copiii au avut ocazia să depună scrisori în cutia specială, iar astăzi cei trei câștigători au fost răsplătiți cu cadouri speciale, într-un moment emoționant.

Cu această ocazie, primarul Cosmin Andrei a amintit faptul că elevii din municipiul Botoșani beneficiază de abonamente gratuite pentru transportul public, o facilitate menită să sprijine educația, să încurajeze utilizarea transportului public și să reducă aglomerația urbană. „Este important să promovăm mobilitatea sustenabilă și să oferim familiilor sprijin concret. Transportul public modern și accesibil este o prioritate pentru noi,” a declarat primarul.

Primăria Municipiului Botoșani și societatea Eltrans mulțumesc tuturor botoșănenilor care au fost parte din acest proiect și vă încurajează să folosiți mijloacele de transport public, contribuind astfel la un oraș mai curat și mai prietenos cu mediul.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending