Connect with us

Actualitate

Sondaj: După declanşarea războiului din Ucraina, unul din doi români s-au gândit să plece din țară

Publicat

Publicitate

Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina, iar primele ţări unde şi-ar căuta un job nou sunt Germania, Franţa şi Marea Britanie, arată datele transmise de o platformă de recrutare.

„Ziua Europei, recent celebrată la nivelul Uniunii Europene, este un memento pentru pace şi unitate. Cu toate acestea, apropierea geografică a României de zona de desfăşurare a unui război militar îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranţa viitorului pentru ei”, informează BestJobs într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Astfel, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Publicitate

Din punct de vedere al locului de muncă, în situaţia ipotetică în care ar ajunge ca refugiaţi într-o altă ţară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcţie de opţiunile disponibile în ţara gazdă, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.

Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar. 14% au spus că au făcut deja primii paşi în direcţia mutării din România, alţi 14% au început să înveţe limba ţării unde intenţionează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu îşi doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

Totodată, 35% ar căuta de lucru în acelaşi domeniu pentru a-şi folosi experienţa profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuşi să se reprofileze, doar să se poată muta.

Aproximativ 14% ar încerca să îşi păstreze jobul şi să lucreze din ţara respectivă, datorită muncii remote, iar alţi 7%, chiar şi relocaţi, şi-ar căuta un job remote în ţara de destinaţie.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie. Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, a afirmat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eşantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Pe platforma BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Secțiile de vot, asigurate pe timpul nopții de efectivele MAI

Publicat

Publicitate

Datele centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, arată că misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile de votare s-au desfășurat conform graficului, fără să fie înregistrate probleme.

Pe timpul nopții, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor asigura protecția secțiilor de votare, având obligația să le predea mâine dimineață președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au fost sesizate cu privire la un posibil incident electoral de continuare a propagandei electorale, care, în urma verificărilor efectuate, nu s-a confirmat.

Așa cum vă anunțam dimineață, pe parcursul acestei zile serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program cu publicul pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețineau documente de identitate valabile și doreau să voteze mâine. Astfel, astăzi, au intrat în posesia unui act de identitate cu care pot vota, 94 de persoane.

Efectivele MAI rămân mobilizate pentru menținerea ordinii publice și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul sesizării unor incidente electorale. Totodată, așa cum v-am obișnuit, în spiritul transparenței, pe parcursul zilei de mâine, vă vom comunica în timp real informațiile de interes public din competența structurilor MAI.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 40.000 de români, printre care și botoșăneni, s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sf. Elena aduse de la Veneția

Publicat

Publicitate

Aproximativ 40.000 de români s-au închinat până sâmbătă la moaștele Sfintei Elena aduse de la Veneția.

Arhim. Serafim Baciu, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Alexandriei și Teleormanului, transmite că Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde sunt depuse moaștele sfintei spre cinstire, rămâne deschisă permanent pentru închinători până la finalul acestui pelerinaj deosebit.

„Pelerinajul la moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Mănăstirea Pantocrator se află în a treia zi. Până astăzi, conform datelor furnizate de Jandarmeria Teleorman, pe la racla cu cinstitele moaște au trecut aproximativ 40.000 de pelerini”, transmite părintele arhimandrit.

„În fiecare zi, mănăstirea a fost deschisă în permanență, pentru a putea primi pe toți pelerinii și închinătorii, urmând ca și de astăzi înainte să rămână deschisă, până pe 8 mai, la plecarea cinstitelor moaște către Veneția.”

În ultimele două zile de pelerinaj, Mănăstirea Pantocrator a împărțit peste 5.000 de sticle de apă pelerinilor, iar cele patru protopopiate ale Episcopiei Alexandriei și Teleormanului distribuie zilnic câte 1.000 de sandvișuri și apă plată.

În cursul serii de sâmbătă, la Mănăstirea Pantocrator este programat și un concert susținut de Corul Academic Byzantion din Iași și grupul psaltic al sfântului așezământ. Programul complet al manifestărilor liturgice și culturale poate fi consultat aici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Precizări AEP

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: cum pot vota cetățenii care se află în altă localitate, duminică, 4 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.

La 4 mai, ora 7:00, începe votarea în țară, secțiile fiind deschise până la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul până cel mai târziu la ora 23:59.

Alegeri prezidențiale 2025: ce documente de identitate sunt acceptate pentru a vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025. Unde se poate vota

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizeaz ăcă, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării.

Persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

Alegeri prezidențiale 2025. Votul multiplu se sancționează

Alegătorii votează o singură dată la scrutinul din 4 mai. Tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituie infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În ziua votului, cetățenii care vin la urne își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În cazul în care SIMPV semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, președintele biroului electoral al secției va lua următoarele măsuri:

  • informează alegătorul că SIMPV a semnalat faptul că s-a mai prezentat la vot la același scrutin
  • aduce la cunoștința alegătorului prevederile legale potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Citeste mai mult

Eveniment

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani organizează duminică, 4 mai 2025, începând cu orele 13.00, comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu și sfințirea casei memoriale a muzicianului din comuna natală.

Obiectivul muzeal a fost recent restaurat în cadrul proiectului ‘History and Music – Values that Bring Us Together’ (MUHIS, 1.HARD/2.1/101), finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, lucrările de reabilitare infrastructurală finalizându-se în 2023.

Manifestările se vor desfășura în incinta Casei Memoriale ‘George Enescu’ din Liveni, fiind organizate în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi și Primăria Comunei George Enescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending