Connect with us
Publicitate

Eveniment

SONDAJ CURS: Ce procente au PSD și PNL în preferințele românilor. AUR crește iar USR se duce la vale

Publicat

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 10-20 ianuarie 2023. Noua cercetare sociologică arată că românii nu vor o schimbare majoră la nivel politic, relatează alba24.ro.

Rezultatele sondajului prezintă doar câteva mici modificări față de sondajele CURS din noiembrie, septembrie, iulie și mai 2022.

Astfel, românii nu vor o alternativă la actuala coaliție de guvernare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă PSD, PNL și UDMR ar putea face  o majoritatea în parlament de două treimi din numărul mandatelor.

Doar PSD și PNL, ar reuși să obțină peste 58 la suta din mandatele din parlament , iar după redistribuiri cu două-trei procente mai mult. Separat, alianța PSD care ar putea ajunge la 51% ar fi doar cea cu AUR, dar aceasta ar fi foarte fragilă și nesigură.

În noul sondaj PSD a crescut cu două procente față de noiembrie 2022, PNL a scăzut două procente, AUR a crescut două procente și USR a scăzut la 8% față de 9% cât avea în noiembrie 2022.

  • PSD – 36% (34% în noiembrie 2022, 35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)
  • PNL – 22% (24% în noiembrie 2022, 22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)
  • AUR – 14% (12% în noiembrie 2022, 15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)
  • USR – 8% (9% în noiembrie 2022, 8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)
  • UDMR – 5% (5% în noiembrie 2022, 5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)
  • PMP – 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)
  • PU-SL – 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)
  • Alt partid – 7% (Forța Dreptei, ALDE, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)

Sondaj CURS: Metodologie de realizare

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României

Perioada de realizare: 10-20 ianuarie, 2023

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Noua LEGE a PENSIILOR ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024

Publicat

Noua lege a pensiilor ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 iar pensiile mici vor fi majorate primele, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, relatează mediafax.ro.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni seara, la Antena 3 CNN, că sunt inechități foarte mari în sistem între pensiile foarte mari şi pensiile foarte mici.

„Toată lumea caută un echilibru social. Şi măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA, să tai puterea de cumpărare şi a celui cu 1.000 de lei şi a celui cu 100.000 de lei în mod egal. (…) În acest moment s-au discutat principiile. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, iar de la 1 ianuarie ea să fie în vigoare. Cam aşa au fost şi discuţiile cu Comisia”, spune Marcel Ciolacu.

Premierul spune că primele care vor fi majorate sunt pensiile mici.

„La 1 ianuarie să dăm o nouă lege a pensiilor. Este normal şi corect ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent şi pensiile mici, şi pe cele mari. La fel ca la sporul de antenă. Procentul va fi minim inflaţia din anul respectiv, la fel ca şi anul trecut”, a mai spus premierul.

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale: Toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă

Publicat

Guvernul Ciolacu și-a asumat astăzi răspunderea în Parlamentul României pentru măsurile fiscale. Asumarea răspunderii a avut loc marți, 26 septembrie, iar în timpul ședinței USR și AUR au protestat, relatează alba24.ro.

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul îşi asumă răspunderea are ca obiectiv să reducă „risipa bugetară” şi să pună punct modului în care „cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că pachetul de măsuri a fost dezbătut îndelung şi reprezintă începutul unei reforme mai ample.

Marcel Ciolacu a mai anunţat că în următoarele săptămâni va fi demarat un proces de simplificare a legilor ţării.

În timp ce premierul Ciolacu, vorbea în plen, parlamentarii AUR au protestat în plen cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu șef”, „Măriți taxele ca să furați cu portbagajul”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancartele din plen.

Sursă foto: Facebook, Dan Barna

Ciolacu a spus că că prin acest act normativ toată lumea” va plăti în funcție de cât câștigă”.

Ce a spus premierul Marcel Ciolacu

„Vă spun cu toată responsabilitatea: de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie.

M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale, atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.

M-am săturat să văd că unii îşi încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanţă, în vreme ce alţii trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu. M-am săturat să văd cum unii îşi pot plăti corect toate taxele, contribuţiile şi impozitele, iar alţii urlă ca din gură de şarpe că nu se poate să fii corect! Trebuie să înţelegem cu toţii că, aşa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe!

Nu mai putem să ne minţim unii pe alţii, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu… fără să dăm nimic în schimb! Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte şi echitabile pentru toţi cei care muncesc, indiferent unde muncesc – la stat sau la privat!”, a spus Marcel Ciolacu, marţi, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Premierul a subliniat că pachetul de măsuri a fost dezbătut îndelung şi reprezintă începutul unei reforme mai ample.

„Ele nu sunt o simplă reacţie la nevoile de acum ale statului. În ultimele lui, am avut un dialog public consistent şi ne-am întâlnit cu toţi cei care au avut ceva de spus pe această temă.

Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample, care înseamnă de fapt o reaşezare a statului pe baze mult mai corecte şi echitabile. Este un efort naţional al României din 2023, pentru a avea o economie mai puternică şi a trăi mai bine şi în 2025 şi în 2030.

A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care – din păcate! – a lipsit în ultimii ani în materie de reforme. Pentru că timpul nu are răbdare cu noi.

Eu nu vreau să văd o nouă generaţie îndatorată, doar pentru că noi pierdem aceşti ani fără să facem nimic!”, a transmis Ciolacu.

În următoarele săptămâni va fi demarat un proces de simplificare a legilor ţării

„Ştim că românii vor un stat mai implicat şi mai eficient, cu servicii publice mai bune, susţinute de o economie dinamică.

În următoarele săptămâni vom demara un proces de simplificare a legilor ţării, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat şi de statul român să poată fi valorificate la justa valoare şi aşteptare a tuturor românilor.

Echilibrarea sistemului fiscal şi legi mai bune înseamnă apropierea de ceea ce numeam, acum câţiva ani, o ţară ca afară.

Dar aceste obiective nu pot fi atinse fără organizare, fără simplificare sau fără un buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe toţi românii să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm şi noi, dar şi celelalte state din Europa şi din restul lumii”, a precizat Ciolacu.

Citeste mai mult

Educație

Ziua Europeană a Limbilor: “Cum spui APĂ în limbile europene?” Proiect reușit la Liceul “Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Pentru că apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe Pământ, astăzi, de Ziua Europeană a Limbilor, elevii claselor a VI-a A și B  de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, au tradus în toate limbile Europei cuvântul “apă”, încercând să înțeleagă prin desen importanța cunoașterii limbilor străine, dar și a necesității de a nu risipi apa.

Activitatea interdisciplinară limba franceză-geografie a stimulat creativitatea și curiozitatea copiilor, implicarea acestora fiind plină de entuziasm.

“Desenatul îmbunătățește sentimentul de spațiu al copiilor și atenția la detalii, fiind totodată și o modalitate excelentă de a stimula stima de sine și de a-i ajuta să experimenteze și să dezvolte o mentalitate creativă.

În lumea de astăzi din ce în ce mai interconectată și mai interdependentă, competența în alte limbi este o abilitate vitală care îți oferă oportunitatea de a te conecta cu lumea din jur într-un mod mai semnificativ, fie în orizontul local, fie la mii de kilometri distanță, pregătindu-ne pentru a concura și a avea succes în economia globală.

Viața izvorăște dintr-o picătură și dispare odată cu ea, iar comunicarea este cea care face lumea să functioneze în această viață!” au transmis profesorii Liceului “Demostene Botez” din Trușești.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Trușești:

Citeste mai mult

Eveniment

După moartea Alexandrei: 10% dintre medici afirmă că au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat

Publicat

10% dintre medici afirmă că au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, iar cei mai expuşi sunt cei cu vârste sub 35 de ani, conform unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România, relatează agenția de presă RADOR.

Datele sunt amintite în contextul evenimentelor recente de la Secţia Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean din Botoşani, unde personalul medical susține că se confruntă cu reacţii violente din partea rudelor pacienților care nu mai au încredere în medici.

La unitatea medicală din Botoşani au fost raportate mai multe situaţii tensionate după moartea Alexandrei Ivanov, mămica gravidă a decedat pentru că nu a primit la timp asistenţa necesară.

Într-un comunicat, Colegiul Medicilor afirmă că înţelege îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor, însă “este esenţială menţinerea respectului şi a înţelegerii pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate”, mai relatează sursa citată.

Situația a fost făcută publică pentru prima dată la “Interviurile Botoșani24.ro” de Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani.

Interviul poate fi urmărit și aici:

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending