Connect with us
Publicitate

Economie

SONDAJ: 68,9% dintre români spun că trăiesc mai greu ca acum cinci ani

Publicat

Publicitate

Majoritatea românilor este pesimistă în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă România şi lumea, relevă cea de a IV-a ediţie a sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”, publicat vineri de INSCOP Research.

Potrivit sondajului, 74,5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită (faţă de 80,9% în septembrie 2021, 68,1% în iunie 2021 şi 70,3% în martie 2021), în timp ce 20,8% cred că se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 12,5% în septembrie 2021, 25,1% în iunie 2021 şi 23% în martie 2021), iar 4,7% nu ştiu sau nu răspund.

Direcţia în care se îndreaptă lumea este percepută de 24,2% ca fiind bună, în timp ce 68,9% consideră greşită direcţia, iar 6,9% nu ştiu sau nu răspund.

Evoluţia calităţii vieţii, în comparaţie cu acum 5 ani, a fost apreciată „mai bună” de 29,3% dintre respondenţi, în timp ce 68,9% au optat pentru varianta „mai grea” şi pentru „nu ştiu/nu răspund” au optat 1,8%.

43,2% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent

La întrebarea privind evoluţia calităţii vieţii, 43,2% dintre români consideră că peste 5 ani viaţa lor va fi mai bună decât în prezent, în timp ce 46,6% cred că va fi mai grea şi 10,2% nu ştiu sau nu răspund.

Publicitate

„Percepţia direcţiei în care merge ţara s-a mai îmbunătăţit comparativ cu luna septembrie 2021, dar este sub nivelurile înregistrate în iunie şi martie 2021. De asemenea, pe fondul pandemiei, a crizei economice şi sociale, se observă şi un pesimism cronic al românilor cu privire la evaluarea direcţiei în care merg lucrurile în lume, raportul dintre cei care spun că lucrurile merg într-o direcţie bună în lume, respectiv într-o direcţie greşită fiind de 1 la 3.

Evaluarea prezentului în comparativ cu trecutul şi mai ales percepţia viitorului indică acumularea unui nivel ridicat de incertitudine

Evaluarea prezentului în comparativ cu trecutul şi mai ales percepţia viitorului indică acumularea unui nivel ridicat de incertitudine la nivelul majorităţii populaţiei cu excepţia tinerilor care sunt ceva mai optimişti decât media populaţiei”, a afirmat preşedintele Strategic Thinking Group, Remus Ştefureac, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Publicitate

Vice-preşedintele True Story Project (TSP) Dan Andronache a apreciat că „depăşirea crizei politice a determinat îmbunătăţirea percepţiei direcţiei ţării, însă cotele înregistrate de sondajul din martie anul trecut nu au fost atinse, ca urmare a evenimentelor pe linie de securitate din proximitatea noastră geografică, precum şi a cadrului general generat de persistenţa pandemiei”.

„Prezenţa acestor factori cauzali este marcată in diada percepţiei calităţii vieţii de acum vs peste 5 ani când în mentalul colectiv este proiectată şi / sau dorită depăşirea acestor crize medicale”, a adăugat Andronache.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Sondajul de opinie, realizat în perioada 11 – 18 ianuarie 2022, este împărţit în şapte capitole, capitolul al III-lea fiind dedicat opiniei românilor privind direcţia în care merge ţara şi lumea.

Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa: Agerpres

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea. Seismologii sunt în alertă. Seismul s-a simțit și în Capitală

Publicat

Publicitate

În data de 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:18, ora locală a României, zona seismică Vrancea-Buzău a fost zguduită de un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.5 pe scara Richter, care a fost ulterior revizuit la 5,2 pe scara Richter, scrie realitatea.net.

Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 140. km, ceea ce sugerează că evenimentul a avut loc în straturile profunde ale crustei terestre.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a generat replici resimțite în mai multe orașe din apropiere. Iată distanțele aproximative față de epicentru:

  • 52 km SE de Sfântu Gheorghe
  • 54 km E de Brașov
  • 62 km NV de Buzău
  • 70 km V de Focșani
  • 72 km N de Ploiești
  • 97 km NE de Târgoviște

Aceste informații evidențiază faptul că seismul a avut o arie de influență semnificativă, având potențialul de a afecta o populație considerabilă.

Conform surselor, cutremurul a fost simțit și în Capitală.

Nu există deocamdată raportări oficiale privind pagubele materiale sau victimele umane, însă cutremurele din zona Vrancea sunt cunoscute pentru intensitatea lor și pentru riscurile asociate. Autoritățile și organizațiile locale sunt pregătite să intervină în cazul în care va fi necesar, iar cetățenii sunt sfătuiți să rămână calmi și să se informeze despre măsurile de siguranță în caz de seism.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA: Se desfășoară a doua acțiune de monitorizare a suprafețelor declarate în cererile de plată depuse în Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează fermierii că în prezent se desfășoară a doua acțiune de monitoring (sistemul de monitorizare -checks by monitoring a suprafețelor declarate în cererile de plată depuse în Campania 2024).

Acest control prin monitorizare are trei obiective principale:

  1. Detectareadin timp a condițiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  2. Informarea fermierilor de condițiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezența unor suprafețe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosință agricolă;
  3. Posibilitatea modificării de către fermieria cererilor de sprijin fără aplicarea  sancțiunilor.

Astfel, se clarifică neconformitățile identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.

Tinând cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024. 

Prin acțiunile de clarificare, APIA dorește eliminarea tuturor discrepanțelor/ neconformităților până la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel încât la data de 15 octombrie 2024 să poată face plățile în avans așteptate de toți fermierii, fără a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elena Sânziana din Avrămeni este de negăsit! Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 29 de ani, din comuna Avrămeni, județul Botoșani, care în data de 3 septembrie a.c. a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactată.

MOCANU ELENA SANZIANA are următoarele semnalmente: păr șaten, ochi căprui, 1,65 m înălțime, aproximativ 55 de kg.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

AUR Botoșani lansează o campanie umanitară pentru sinistrații din Galați, afectați de inundațiile devastatoare

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele AUR Botoșani, Cătălin Silegeanu, a transmis un apel emoționant la solidaritate și unitate în fața tragediei cauzate de inundațiile istorice din județul Galați. Mii de oameni și-au pierdut casele și bunurile de-o viață, iar comunitățile afectate sunt într-o situație critică.

 

„Oricât de multe diferențe ne despart, în fața pericolului suntem la fel de vulnerabili. Trebuie să fim solidari și să acționăm împreună pentru a ne ajuta semenii aflați în dificultate”, a declarat Silegeanu, subliniind că, în aceste momente dureroase, nu este timpul să căutăm vinovați, ci să oferim sprijin celor care au nevoie.

 

AUR Botoșani a inițiat o colectă publică pentru a strânge ajutoare destinate sinistraților din Galați. Cei care doresc să contribuie pot dona haine, alimente neperisabile, încălțăminte, pături și alte bunuri esențiale la sediul organizației, situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 45, în Botoșani. Colecta va avea loc zilnic, de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00.

 

Publicitate

„AUR Botoșani va asigura transportul ajutoarelor către familiile afectate. Fiecare ajutor contează enorm în aceste momente grele”, a adăugat liderul local. Pentru mai multe informații, persoanele interesate sunt rugate să sune la numărul de telefon 0752 570 263.

 

Campania umanitară lansată de AUR Botoșani se dorește a fi un gest de solidaritate și sprijin pentru cei care se confruntă cu această catastrofă naturală. „Semenii au nevoie de noi. Fiecare ajutor este mană cerească în această cumpănă”, a încheiat Silegeanu, îndemnând publicul să dea mai departe acest apel pentru a atrage cât mai mulți oameni în sprijinul celor afectați.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending