Connect with us
Publicitate

Eveniment

Solstiţiul – Vara astronomică debutează joi, la ora 23.51

Publicat

Publicitate

Solstiţiul de vară are loc anul acesta joi, la ora 23.51, ziua de 20 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m.

Potrivit informaţiior de pe site-ul Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţa de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .

Denumirea de Solstiţiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopţi albe”.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Publicitate

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea primelor recolte. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un pompier ISU Botoșani: Omul potrivit la locul potrivit. PROVIDENȚIAL la accidentul din Hârlești, Bacău. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie

Publicat

Publicitate

Un pompier de la Botoșani, care se întorcea de la o misiune din Constanța, s-a dovedit a fi providențial astăzi la accidentul care a avut loc în localitatea Hârlești din județul Bacău.

Cinci persoane, dintre care trei sunt inconştiente, au fost rănite în urma coliziunii dintre un autocar şi un autoturism, în localitatea Hârleşti, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.

“În urma evenimentului rutier au rezultat cinci victime, din autoturism. Trei dintre acestea sunt inconştiente. Persoanele au fost preluate de echipajele medicale şi transportate la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, sergentul major Ema Tereş.

În autocar se aflau 20 de ocupanţi, care nu au necesitat îngrijiri medicale. ISU Bacău a activat, joi seara, Planul Roşu de Intervenţie, ca urmare a accidentului rutier.

Ovidiu, pompier la ISU Botoșani, în această seară, a fost omul potrivit, în locul potrivit. Se întorcea din misiune, de la Constanța. Pe raza localității Hârlești, în județul Bacău, a observat, de la distanță, o mașină care a lovit un stâlp și un autocar avariat, oprit pe marginea drumului, a transmis ISU Botoșani.

Și-a dat seama imediat că era vorba despre un accident rutier, a oprit imediat și a alergat să vadă dacă sunt persoane rănite. La fel au făcut și alți trecători care se aflau în apropiere.

Publicitate

O femeie cu un copil în brațe, în stare de șoc, era lângă șosea și întreba întruna de soțul său.

„Vă simțiți bine? Sunt pompier. Vreau să vă ajut”,  i-a spus Ovidiu, încercând să o liniștească.

Imediat, a alertat și echipajele de urgență, la 112.

Publicitate

Cu ultimele puteri, femeia a arătat spre mașină.

Soțul ei, conducatorul auto, avea piciorul prins sub bord și era inconștient.

Ovidiu a alergat la el, i-a eliberat piciorul și l-a scos din autoturism. S-a asigurat că are puls și respiră, după care l-a așezat în poziţia laterală de siguranță și i-a oprit sângerarea din zona capului.

La câțiva pași distanță, erau alte două persoane, ambele inconștiente. Și acestora le-a acordat primul ajutor până la sosirea colegilor de la ISU Bacău.

După ce s-a asigurat că a înlăturat și pericolul de incendiu prin deconectarea bornelor de la bateria autoturismului, Ovidiu și-a continuat drumul spre casă.

Totul s-a întâmplat în doar câteva minute, ce au presupus calm, viteză de reacție și o bună organizare, calitați de bază pentru un pompier.

“Plutonierul adjutant Jitaru Ovidiu își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, din anul 2006. Felicitări, Ovidiu! Suntem mândri de tine!”,  a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Economie

30.000 lei amendă de la Garda de Mediu pentru o stație de betoane care funcționa fără autorizație de mediu la Botoșani

Publicat

Publicitate

În vederea soluționării unei sesizări la un obiectiv stație de mixturi asfaltice, o echipă de comisari din cadrul Garda de Mediu Botoșani a constatat că pentru codul CAEN rev 1 2682 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a. (inclusiv staţii de mixturi asfaltice) și codul CAEN rev 1 2666 Fabricarea altor elemente din beton, ciment şi ipsos în cantități de peste 1 tonă pe zi operatorul economic nu a solicitat și nu a obținut autorizație de mediu.

“Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2005 privind protecția mediului desfășurarea activităților existente și începerea activităților noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizației de mediu și funcţionarea fără autorizaţie de mediu este interzisă pentru activităţile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului”, a transmis Garda de Mediu Botoșani.

Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii și s-a aplicat o sancțiune contravențională de 30.000 lei.

Citeste mai mult

Educație

VIDEO: Cum se rezolvau subiectele de la Evaluarea Națională la Matematică, pe baza baremului. Rezolvare de la un profesor

Publicat

Publicitate

Subiectele la matematică de la Evaluarea Națională 2024 au fost rezolvate live, în studioul colegilor noștri de la cluj24.ro, de  profesorul Gheorghe Lobonț de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Peste 3400 de elevi din Botoșani, alături de colegii din țară au susținut joi, 27 iunie, proba la Matematică. Au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor.


Subiectul și baremul de corectare pentru proba scrisă la disciplina matematică au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, joi la ora 15:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Vorniceni: Un copil de un an a murit după ce a fost lovit de maşina condusă de tatăl său

Publicat

Publicitate

Un copil de un an a murit, joi, după ce a fost lovit de maşina condusă de tatăl său, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, accidentul a avut loc în curtea unei locuinţe din comuna Vorniceni, în timpul unei manevre de mers înapoi pe care o efectua tatăl copilului.

Din primele date de la fața locului rezultă că tatăl micuțului era în stare de ebrietate.

În acest caz a fost întocmit un doar penal pentru ucidere din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending