Connect with us

Eveniment

Șoferii rămân fără permis dacă refuză să fie testați pentru alcool și droguri. Noi modificări aduse Codului Rutier

Publicat

Publicitate

Șoferii care refuză să fie testați pentru alcool și droguri vor putea rămâne fără permisul de conducere, potrivit unor modificări recente aduse Codului Rutier.

Mai exact, polițiștii pot dispune retragerea permisului pentru cel puțin 12 ore, dacă au probe sau indicii temeinice care indică că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive și acesta refuză testarea. 

Noile măsuri sunt prevăzute de Hotărârea nr. 130/2023, prin care a fost modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Noile reglementări sunt în vigoare din 17 februarie.

Potrivit documentului, retragerea carnetului auto se poate face în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Retragerea permisului de conducere este măsura tehnico-administrativă care constă în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Publicitate

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

O altă modificare adusă la Codul Rutier le permite polițiștilor de frontieră să verifice daca șoferul care intră sau iese din țară se regăsește pe lista celor cu permise reținute sau cu alte sancțiuni primite în trafic.

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sucevean prins beat la volan pe drumul public din comuna Șendriceni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 56 de ani, din județul Suceava, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, la data de 29 martie a.c., ar fi condus  un autoturism pe drumul public, din comuna Șendriceni, fiind sub influența alcoolului, 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat și având permisul de conducere anulat din anul 2010.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 20 de acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 38 de permise de conducere și 25 de certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Alexandra – Carla, prima femeie din Botoșani admisă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești

Publicat

Publicitate
Alexandra-Carla, Gabriel, Robert- Gil, Ruben-Corneliu, Alin, Alexandru, Claudiu-Dumitrel, Pavel-Daniel, Ionel-Bogdan, Sebastian și Andrei-Cătălin sunt 11 tineri din județul Botoșani care urmează cursurile Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, seria februarie – decembrie 2025.
De astăzi, aceștia au început stagiu de pregătire la ISU Botoșani.
Printre ei se află și Alexandra – Carla, prima femeie din Botoșani admisă la această școală de subofițeri.
Cu multă ambiție și determinare, viitorii salvatori s-au pregătit temeinic pentru a fi admiși la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Boldești. Până pe 15 iunie, alături de pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, își vor perfecționa abilitățile și vor învăța direct de la profesioniști cum să intervină eficient în situații de urgență.
Această etapă este una esențială în formarea lor, iar sprijinul și îndrumarea tutorilor profesionali cu experiență îi vor ajuta să descopere tainele meseriei de pompier și să devină adevărați salvatori.

Citeste mai mult

Eveniment

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de Ploiești.

În luna martie, în România s-au produs 35 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs în județul Buzău în data de 16 septembrie.

AGERPRES

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending