Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șoferii care fumează în mașina de serviciu riscă amenzi usturătoare. Legea care acoperă sancțiunea

Publicat

Publicitate

Vești proaste pentru milioane de români! Polițiștii vor aplica amenzi de până la 500 de lei șoferilor care fumează în mașina de serviciu.
Acum câțiva ani, prin Legea nr. 15/2016 s-a stabilit că fumatul în spațiile publice închise și în spațiile închise de la locul de muncă este interzis. Cei care vor fuma în aceste spații vor fi sancționați cu amenzi de sute de lei.

Prin urmare, fumatul este interzis în toate spațiile publice închise, precum și în spațiile închise de la locul de muncă, un ghid referitor la aceste aspecte fiind publicat de Guvern la momentul apariției modificărilor.

Conform prevederilor legale, prin spațiu închis de la locul de muncă se înțelege „orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”.

Publicitate

Exemple de locuri care sunt considerate spații închise la locul de muncă, în care nu se poate fuma, sunt:

 

halele industriale, spațiile de depozitare, birourile și camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise etc.;
instituțiile publice centrale și locale;
unități comerciale: magazine, expoziții/ târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise etc.;
restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi – inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente etc.;
unități cultural-artistice, sportive, recreative;
toate mijloacele de transport în comun (unde nu se poate folosi nici țigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților;
locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
spațiile comune din clădirile de locuințe: holuri, lift etc.
Pentru nerespectarea regulilor privind fumatul, sancțiunile sunt:
persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;
persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Publicitate

citeste mai mult pe bugetul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Somnul – secretul întineririi: descoperirile care pot schimba modul în care îmbătrânim

Publicat

Publicitate

Îmbătrânirea este un proces inevitabil, dar modul în care îmbătrânim poate fi influențat de alegerile noastre zilnice. Un somn de calitate, de peste șapte ore pe noapte, ar putea fi cheia către o întinerire naturală și o viață lipsită de probleme de sănătate majore, scrie alba24.ro.

Conform unui studiu recent publicat în Science Alert, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm mai mult de șapte ore au șanse semnificativ mai mari de a îmbătrâni sănătos și activ.

Studiul, realizat pe un eșantion de peste 3.000 de persoane cu vârste de peste 45 de ani, subliniază legătura esențială dintre somn și procesul de îmbătrânire reușită.

Publicitate

Oamenii de știință dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reușită”
Cu toții ne dorim să „îmbătrânim cu succes”, cu cât mai puține probleme de sănătate. Un nou studiu sugerează că dormitul mai mult de șapte ore pe noapte ar putea contribui în mare măsură la atingerea acestui obiectiv, potrivit Science Alert.

Studiul a implicat 3.306 participanți cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 și 2015, urmate de un control al sănătății cinci ani mai târziu.

Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat că cei care dorm cel puțin șapte ore de pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viață.

Publicitate

Cum este definită îmbătrânirea reușită

„Îmbătrânirea reușită a fost evaluată în 2020 și a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice grave, fără deficiențe fizice, cu o funcție cognitivă ridicată, sănătate mintală bună și viață activă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de pe listă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de șapte ore pe noapte.

Publicitate

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani:

stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat),
stabil normal (7-8 ore în mod regulat),
în scădere (de la 8 la mai puțin de 6),
în creștere (de la mai puțin de 6 la peste 8)
stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).

Șansele de îmbătrânire reușită au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată și normal stabil (17,1 % și, respectiv, 18,1 %) în comparație cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creștere (10,6 %) și scurt stabil (8,8 %).

Echipa a luat în considerare în analiza sa factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul, deși natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect. Ceea ce oferă, însă, este o dovadă în plus a importanței unui somn consistent și prelungit. Cercetarea a fost publicată în BMC Public Health.

Lipsa de somn poate accelera procesul de îmbătrânire

Cercetările recente au evidențiat faptul că somnul are un impact direct asupra funcțiilor cognitive și fizice pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Lipsa de somn cronic poate accelera procesul de îmbătrânire, contribuind la apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și alte forme de demență.

Somnul insuficient afectează de asemenea capacitatea de regenerare celulară, reducând eficiența sistemului imunitar și crescând riscul de boli cardiovasculare.

Calitatea somnului este la fel de importantă ca și durata

Un somn întrerupt sau de proastă calitate poate duce la inflamare cronică în organism, ceea ce favorizează îmbătrânirea prematură. Studiile sugerează că obiceiurile de somn constante și menținerea unui ritm circadian sănătos pot ajuta la optimizarea proceselor biologice și la susținerea unei vieți lungi și sănătoase.

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, experții recomandă evitarea expunerii la ecrane înainte de culcare, crearea unui mediu liniștit și întunecat pentru dormit și menținerea unei rutine de somn regulate. Aceste măsuri pot contribui la reducerea stresului oxidativ și la întărirea funcțiilor cerebrale, oferind astfel un sprijin important în combaterea efectelor îmbătrânirii.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 09.11.2024 – Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani, împreună cu colegii săi din partid, a continuat seria de întâlniri cu cetățenii din județ, vizitând recent comunele Copălău și Corni. Aceste întâlniri sunt parte integrantă din eforturile AUR de a înțelege direct provocările și nevoile urgente ale comunităților locale.

“Aceste discuții ne-au oferit ocazia să ascultăm direct de la oameni provocările cu care se confruntă zilnic”, a declarat Cătălin Silegeanu. Printre principalele îngrijorări exprimate de cetățeni se numără scăderea valorii banilor și dificultățile crescânde ale traiului de zi cu zi. De asemenea, s-a observat o dezamăgire profundă față de procesul electoral, unii exprimându-și neîncrederea în sistemul actual și afirmând că “nu mai contează cine votează, ci cei care numără voturile”.

În acest context, AUR își reafirmă angajamentul de a fi vocea schimbării de care România are nevoie. Alături de domnul George Simion, AUR își propune să reconstruiască România, punând cetățeanul în centrul politicilor sale. Parlamentarii AUR sunt pregătiți să implementeze măsuri concrete și eficiente odată ce vor ajunge în Parlament.

Publicitate

“Este esențial să ascultăm vocea cetățenilor și să ne asigurăm că dorințele și nevoile lor sunt prioritizate în viitoarele decizii politice”, a adăugat Silegeanu. “Doar împreună putem aduce schimbarea pe care o dorim cu toții.”

AUR mulțumește cetățenilor pentru sprijin și încredere.

Împreună, Reconstruim România! CMF 1240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tragedie la Suceava! Cinci persoane au murit şi trei au fost rănite în urma unui accident rutier. Sunt și doi copii

Publicat

Publicitate

Trei persoane au murit şi trei au fost rănite în urma unui accident rutier produs între două autoturisme, pe DN 2, în localitatea Grăniceni, informează IGSU.

Potrivit sursei citate, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

În urma coliziunii, patru persoane au fost încarcerate. Trei dintre acestea au decedat, iar celei de-a patra i se aplică manevre de resuscitare, precizează salvatorii. Din păcate,  aceasta nu a putut fi readusă la viață. Sub cupola unei mașini răsturnate, salvatorii au găsit și un copil decedat.

Publicitate

În afara celor patru victime care au fost încarcerate, toate adulte, și decesul copilului, au mai fost răniţi doi minori. Aceştia sunt conştienţi şi li se acordă îngrijiri medicale la faţa locului.

La locul intervenţiei acţionează două echipaje de descarcerare, două ambulanţe SMURD şi patru ambulanţe SAJ. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorii spirituali

Publicat

Publicitate

Mai multe biserici şi mănăstiri din Patriarhia Română au îmbrăcat, astăzi, vineri, haine de sărbătoare la prăznuirea hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În toate lăcaşurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul.

Biserica a rânduit ziua de 8 noiembrie ca zi de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiţiei iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie şi platoşă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ţine în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vesteşte oamenilor. Tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Și în municipiul Botoșani există o biserică care are hramul „Sfinții Voievozi”, care se înalță semeață la câțiva pași de Teatrul „Vasilache”, pictată ca în povești, așa cum se cuvine unei Mirese a lui Hristos.

Publicitate

Sărbătoarea a debutat, joi seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în sobor. Au fost alături de părintele paroh Viorel Berciuc unii dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal. Nu a lipsit părintele Grigore Diaconu, care mulți ani în urmă a fost paroh al Bisericii „Sfinții Voievozi”.

„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat celor mai cunoscuți și iubiți dintre Sfinții Arhangheli și cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Zeci de credincioși din toate colțurile municipiului Botoșani au umplut biserica până la refuz, din evlavie pentru Sfinții Voievozi, dar și din recunoștință pentru părintele Viorel Berciuc, actualul paroh, cunoscut pentru blândețea cu care potolește întristarea oricărui creștin trece pragul lăcașului și îi cere ajutorul în problemele existențiale.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele Grigore Diaconu, care se bucură de asemenea de recunoștința unui oraș întreg, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal care a încercat să pună la inimile credincioșilor prezenți importanța iubirii față de aproapele, importanța iertării și înțelegerii pe care ar trebui să le manifestăm față de cei cu care interacționăm pe calea vieții.

Părintele paroh a mulțumit tuturor celor prezenți într-un scurt cuvânt.

A doua zi, de sărbărbătoarea Sfinților Arhangheli, credincioșii au participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending